Gospodarstvo

'Muro je treba rešiti, ne pa ji stati ob strani!'

Murska Sobota, 01. 09. 2009 13.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zagotovila vodstva Soda, da bodo Muri še naprej stali ob strani, so cinizem najhujše vrste, pravi poslanec Žerjav. Mura ne potrebuje podpore, potrebuje rešitev, meni.

Mura
Mura FOTO: POP TV
Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik se bo ob 15. uri sestal s prokuristom Mure Zdenkom Podlesnikom. Ta je pred odhodom v Ljubljano dejal, da ne pričakuje, da se bo vrnil z denarjem, temveč da bo dobil odgovor, kaj je še mogoče storiti pri reševanju podjetja.

Po odstopu še zadnjega potencialnega rešitelja Mure država vlagateljev ne bo več iskala. Predsednik upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod) Uroš Rotnik pa od vodstva tekstilnega velikana pričakuje nadaljnje aktivnosti s ciljem ohranitve čim večjega števila delovnih mesti. Sod bo Muri zagotovo tudi v prihodnje stal ob strani, je zagotovil.

Podlesnik – zadnji optimist?

Murin prokurist Zdenko Podlesnik še verjame v projekt reševanja podjetja. V ponedeljek je predstavil nov predlog, ki predvideva manj potrebnih sredstev (6,5 namesto 11 milijonov evrov), pa tudi ohranitev 300 delovnih mest manj kot predhodni. To je edini predlog, ki je še v igri.

O stečaju Podlesnik noče govoriti, dokler ne poskusi vseh drugih možnosti. "Kot sem že večkrat povedal, bomo najprej šli v postopke, ki nam jih zakon nalaga glede matične družbe Mura, potem pa bomo videli, kako se bo to odrazilo na hčerah," je dejal.

In število zaposlenih? Podlesnik pravi, da so že maja govorili o 1700 ljudeh in napovedali, da jih bo vsak mesec nekaj sto manj; konec junija je bilo to 1400, zdaj je to 1100 oziroma 1000.

 Proizvodna (za zdaj) teče naprej

Sod po Podlesnikovih besedah pomaga pri zagotavljanju sredstev za plače, in sicer v manjšem delu. Kljub temu Podlesnik meni, da bodo uspeli izpolniti obljubo in v septembru izplačati plače. Proizvodnjo pa selijo tja, kjer bo tehnološko bolj zaokrožena in racionalnejša, je povedal.

Proizvodnja bo tekla ta in prihodnji teden, je zagotovil Podlesnik. Naslednje tedne se bo postopoma ustavljala, nakar se bodo preselili in nadaljevali v zmanjšanem obsegu.

Delavce iz ljutomerskega obrata bodo preselili v Mursko Soboto, vzporedno pa tečejo pogovori z interesentom, ki bo zaposlil približno 150 delavcev. "Mislim, da je realna možnost, da se bo s 1. januarjem obnovila druga vrsta proizvodnje. Ponudba Švicarjev je bolj resna, kot so bile za celotno podjetje. Gre za podjetje, ki ima več tisoč zaposlenih in dobre poslovne rezultate, ki smo jih preverili in upam trditi, da je realna, seveda pa bodo morala biti izpolnjena njegova pričakovanja v takšni meri, da se bo za zadevo odločil."

V dogovorih s švicarskim vlagateljem so po Podlesnikovih besedah dorekli, kakšno skupino ljudi želi in s kakšnimi kvalifikacijami.

'Cinizem najhujše vrste'

Mura, največje tekstilno podjetje v Evropi, zaposluje 3300 ljudi. Koliko časa še? Socialna bomba v Prekmurju vse bolj tiktaka.
Mura, največje tekstilno podjetje v Evropi, zaposluje 3300 ljudi. Koliko časa še? Socialna bomba v Prekmurju vse bolj tiktaka. FOTO: Dare Čekeliš

To je cinizem najhujše vrste, pa je Rotnikove besede, da bo Sod Muri stal ob strani, komentiral poslanec in predsednik SLS Radovan Žerjav. “Mura ne potrebuje nekoga, ki bi ji stal ob strani, temveč nekoga, ki bo hitro, učinkovito in brez nepotrebnega oklevanja našel dolgoročno rešitev za to podjetje, ki so ga v nastalo situacijo potisnile ne le zaostrene razmere v slovenskem in svetovnem gospodarstvu, pač pa predvsem slabo vodenje družbe v preteklosti,” je dejal.

Zmotilo ga je tudi po njegovem mnenju neodgovorno prelaganje pričakovanj na upravo in nadzornike Mure. “Popolnoma nesprejemljivo se mi zdi, da vodilni ljudje drugega največjega lastnika Mure izjavijo kaj takega. To pravzaprav pomeni, da so pripravljeni pustiti svojo lastnino, da propade. Čas je, da se začne država obnašati odgovorno do svojega lastnega premoženja in da potegne resne poteze tako v zvezi s podjetjem Mura kot še z marsikaterim drugim podjetjem v njeni lasti,” meni Žerjav.

"Sedaj je september. Na časovno bombo, ki je Mura, sem opozarjal že januarja. Junija je počilo – in slabe tri mesece kasneje še vedno nimamo rešitve za to podjetje, kljub vsem pozivom, ponujenim predlogom in rešitvam. Zanima me, kaj namerava država kot drugi največji lastnik storiti z Muro? Ali bo res predlagala najslabšo možno rešitev – stečaj?"

Stečaj?

Vse bolj kaže, da se bo to zares zgodilo. Mura je namreč tudi po ponedeljkovih pogajanjih ostala brez denarja. Skrivnostna skupina tujih in domačih vlagateljev je od reševanja družbe odstopila, pri čemer so navedli podoben razlog kot tisti, ki so nad Muro obupali pred njimi: prevelika finančna in pravna tveganja. Država vlagateljev ne bo več iskala. Sod je le še zagotovil plače za avgust, potem pa od uprave pričakuje, da zanje poskrbi sama ali da ravna v skladu z zakonom, kar najbrž pomeni: če sredstev ne bo, bo morala predlagati stečaj.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
03. 09. 2009 14.42
-Ljudje v Prekmurju se preveč oklepajo Mure. Posteviti jih je treba na realna tla in ko bo dovolj hudo, bojo našli rešitev. Holandci so največji proizvajalci tulipanov na svetu, Finci so fantastični v izdelavi mobilnikov, mislim da je etol velik proizvajalec kamiličnega ekstrata. Nekaj inovativnega bo treba. Pomurci ne rabijo tako Muro. Pomurci rabijo svojo inovacijo. Morebiti korenčkov sok iz korenja ob termalnih vrelcih. -Vse firme ki RASTEJO i na novo ZAPOSLJUJEJO ob ustreznem izplačilu plač, bi morale državi plačevati adekvatni MANJŠI DELEŽ davka na dobiček in tudi prispevke na plačo.Razliko v prihodku bi bil pokrit z prispevki od več zaposlenih, davki od večje produkcije in posledično večje porabe in DDV prav teh ljudi. FIRME, KI NE RASTEJO IN NE USTVARJAJO DODANO VREDNOST, JE POTREBNO ČIMPREJ S E S U T I !!!! da ne delajo škodo družbi in da ne zavirajo iskanje inovativnih rešitev.
Leandra
03. 09. 2009 14.34
Ne vem kaj in zakaj izobražujejo na družboslovju ali FDV..Organizacija, uptprava, Ekonomija.. toda to kar tam predavajo nihče ne potrebuje ni nikjer uporabno, nikogar ne zanima nima nobene cene in diplomanti predstavljajo veliko davčno breme..ter zaradi njih trpijo državljani vsepovprek... Bolje, da prenehajo z delovanjem če ne morejo z sedmo stopnjo preživeti na trgu dela Fakultete kjer bodo potem njihovi diplomanti izsiljevali državo za službe, podjetja za denar in nove davke nimajo nobenega smisla..je kot škart za na smetišče zgodovine.. Predlog... Vsekakor morajo mašo zadušnico prirediti vsakokrat ko neko Govedo Ustanovi kakšno Občino, izdelajo novo rolo WC papirja ... Kakovostno vodenje standard ISO prenova procesov tja do marsa in nazaj....in se izvali novi diplomant Ekonomije, Uprave Organizacije ali kakšne poslovne potegavščine..??.. Maše morajo biti pod sloganom Odpusti jim Oče saj ne vedo kaj delajo....??
EX-YU
03. 09. 2009 13.03
Problem pri nas v Sloveniji je vlada ki je trenutno zgubljena in pojma nimajo kako rešiti krizo v Sloveniji. Njim je trenutno važno da se ukvarjajo s Patrijami in raznimi tajkuni,namesto da bi naš g.Pahor prevzel pobudo in se zgledoval po Berlusconiju,kateri je svaka mu čast čisti poslovnež in bo tudi rešil Italijo. Naš g.Pahor-LEPI pa naj investira v kak wellnes center za lepoto in podobno...na žalost. Namesto da država spodbuja banke v Sloveniji naj ponovno kreditirajo pravne osebe in prebivalstvo da zopet kroži denar.Le tako se bo lahko rešilo gospodarstvo in delovna mesta bodo varna. Če pa ne bo vlada ničesar naredila...potem pa kar spremljajte od danes naprej pa do konec leta,ker bo udarni val krize kakšnega še nismo videli. Sramota je da živimo v taki državi kjer samo kasirajo denar od nas...ne vprašajo pa se tega kdo jim bo polnil blagajne ko več ne bo dela in bo država na ta način propadla.Zanimivo pa mi je to kako da ljudje še niso prišli na ceste,ker mislim da marsikdo nima sploh več za kruh in mleko. Glejte primer gradbeništvo(ki so ga mediji dobesedno pokopali!!!): Dela je za zidavo,banke imajo gradbeništvo sedaj za najslabše investicije in ne odobravajo posojil za gradbena dela...Cene stanovanj strmoglavo padajo,zemljišča se drago prodajajo...a kaj je pa najbplj smešno da komunalni in ostali prispevki so pa še vedno isti,hehe kako je lepo živeti v naši Sloveniji...No za konec pa LP,ker je nočem več blatiti in podobno.
tron3
02. 09. 2009 14.04
Zdenko Podlesnik naj pove zakaj so propadla sledeča podjetja, Toper, Metka in Celjska borzno posredniška hiša, V vseh je bil ta glavni Zdenko Podlesnik, in kdo je postavil na funkcijo prokurista takšnega nesposobneža kot je Zdenko Podlesnik?
rosso1
02. 09. 2009 12.14
Če si zadovoljen z službo jo ne boš tako lahko zamenjal,a ti ki delajo na črno,pač morajo ker imajo majhne palče in morajo dodatno nekje zaslužit,in tega bo vse več ker je vse drago:))))))))))
ojla551
02. 09. 2009 11.22
absolutno muro zapret in vse stare konglomerate, ki niso sposobni delovanja na trgu. delavce pa prekvalificirat oz upokojit. kot je že marsikdo napisal, delavec ne more pričakovat da bo delal celo življenje v enem podjetju. imam 30 let in sem menjal že 4 službe (pač je dobro menjat in jit na boljše, a ne), in to velja za vse, tudi za muraše, ki med konci tedna in popoldnevi delajo na črno v avstriji in kradejo državi davke, ki se vračajo nazaj v naše žepe (to pa nihče ne pove, da večina jih dela na črno drugje, to pa pozabijo). lp
bre11
02. 09. 2009 10.10
kje so rajski casi socializma nevem kak ste bli lahk tak naivni v devedesetih da ste mislili da bo v kapitalizmu bolje zaj pa mate
renib
02. 09. 2009 09.34
najlažje zapret ja..pa nkol več odpret....ljudje pa naj bojo lačni seveda ,tipično za to državo kaj pa drugega...
Black_Panter@mailinator.com
01. 09. 2009 20.28
lopovi meneđerski
Ulikses
01. 09. 2009 20.08
opelkiller saj to je problem...ljudje mislijo, da bodo končali eno šolo, se zaposlili pri enem delodajalcu in so s tem rešili problem kariere in službe za vedno. in pol ja, valda je težko po 30 letih karkoli spremenit, ker se ti enostavno ne da. je treba na to mislit malo prej....dandanes samo navadni delavci funkcionirajo tako....zato pa so z njimi stalni problemi... višje kvalificirani kadri zamenjajo vsaj 2 profila v svoji karieri, če ne več. po nekaterih raziskavah je zdravo zaradi psihičnega razvoja zamenjat poklic vsakih 5 let. dejstvo je, da ne more menedžment neke firme skrbet za vse, kar delavci rabijo; delavske zahteve so marsikdaj ko kakšni otroci, ki jim nikoli ni dovolj, starši pa enostavno ne moje vsega dat, ker se pač ne da. je treba kdaj se malo vsest in razmislit, če je morda potrebno kaj v življenju spremenit, ne pa samo čakat, da bo nekdo rešu firmo, ki je bla že v štartu obsojena na propad, ko pa te na cesto, pa jokat in stokat, kako je kriva država, pa šef in ne vem še kdo.... pač, tako to gre.
skydrol7
01. 09. 2009 19.21
tezka konkurenca z kitajsko,sri lanko itd.
Pingven
01. 09. 2009 19.02
Ulikses 01.09.2009, 17:38 2 opelkiller 01.09.2009, 16:13 1 V kaj pa bi se lahko prekvalificirali? a je edini poklic na tem svetu šivilja in krojač?!?!?! nisem vedel.... spodnji post je namenjen tebi, nisem dobro skopiral
Pingven
01. 09. 2009 18.47
opelkiller 01.09.2009, 16:13 1 V kaj pa bi se lahko prekvalificirali? a je edini poklic na tem svetu šivilja in krojač?!?!?! nisem vedel.... Za veliko zaposlenih tam je edini poklic ja. Kaj se pa lahko izuči ženska ki dela to že 20, 30,.. let? Večina jih je srednjih let, brez kakšne večje izobrazbe. Stare so tam 40, 50 let. Povej mi kaj se lahko izučijo in kje jih bodo sploh še zaposlili? Za moške ni tako velik problem, gradbeništvo, kovinarstvo. Ali slučajno ti misliš da je to za te delo za ženske v teh letih? Ne nekaj na pamet pisat...
mr.T
01. 09. 2009 18.26
Socializma ni več nihče pa ne bo v sod brez dna metal na tone denarja.Zalostno je samo to da ji v sod brez dna Drzavno upravo bojda vsak mesec kakih 11 mio preeveč izplačajo ,tako da je vseno bolje v muro 11 mio dat ko v državni zpravi preplačat 130mio na leto.Zelo vrjetno je nekaj precej narobe v konceptu Mure, IUV in podobnih mastodontov, ki so gigantske firme na svojem področju ,ko pa malo pogledaš v njihovi proizvodnji pa tam kak stroj iz pred 2. vojne najdeš pol pa ti je hitro jasno da se ni slo z časom naprej.
Uporabnik113189
01. 09. 2009 18.24
Pahorju in njegovi vladi bi se še krave smejale, če bi vložil denar davkoplačevalcev v Muro, potem ko na svetu niso uspeli najti niti enega kapitalista, ki bi bil pripravljen res vložiti svoj denar..Vsio so samo blefirali, če lahko od države še kaj iztržijo na račun stiske delavcev..
okip
01. 09. 2009 17.57
Zanimivo, da nihče ne vpraša za mnenje uspešne Prekmurce: tistega, ki prodaja solato Mercatorju, tiste fante, ki v green housih negujejo orhideje.... Prekmurje s svojo čudovito pokrajino, rodovitno zemljo in neštetimi vrelci termalne vode mora imeti neko prihodnost. Ne razumem, da ljudje vidijo svojo prihodnost v velikih halah, za šivalnimi stroji, ob velikih normah in mizernemu zaslužku. Zemljo in hiše pa prodajajo pametnim Angležem. Pa se res nikomur ne posveti?
Ulikses
01. 09. 2009 17.41
največja napaka delavske mentalitete je ta, da mislijo, da bi morali menedžerji z njimi delat ko z otroki...dat vse in zraven še razvajat....to tako enostavno ne gre....firma je v biti finančna ustanova in mora zato gledat na finančno vzdržnost svojega poslovanja; zato je jasno, da socialnega momenta tu ne more biti oz. je bolj samo na papirju kot pa v praksi. v moji firmi je recimo meni povsem jasno, koliko je ura s financami in ne jočem vsakih pet minut, ker mi direktor ne šenka svojega mercedesa in vile z bazenom....
Ulikses
01. 09. 2009 17.38
opelkiller 01.09.2009, 16:13 1 V kaj pa bi se lahko prekvalificirali? a je edini poklic na tem svetu šivilja in krojač?!?!?! nisem vedel....
alterego
01. 09. 2009 17.36
člani bivše vlade so redno pohajkovali in sestankovali po naši prelepi deželi, tudi v prekmurskem koncu so bili, spoznavali so probleme in skrbeli za enakomeren regionalni razvoj, kako to, da se jim je Mura izmuznila, kako to, da v Prekmurju ni nobene pametne investicije in novih delovnih mest, se vprašam!? naj to Žerjav pove, saj je bil član tiste sanjske vlade!
okip
01. 09. 2009 17.23
Žerjav in kmečki del SLS imajo že od nekdaj napačno razlago pojma - država. Za njih je to avtomatski molzni stroj. Možganski in finančni trust, ki misli namesto tebe in te hrani, ter ujčka. Takšno državo smo imeli 40 let, pa z njo nismo bili zadovoljni. Še najbolj so bili proti njej volilci SLS-a.