Gospodarstvo

Na čelo ACH po Goletovi prihaja Oderlap

Ljubljana, 06. 06. 2014 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

ACH je dobil novega generalnega direktorja. To je postal dosedanji direktor Autocommerca Rasto Oderlap, ki pravi, da bo njegova prioriteta nadaljevanje pogajanj v okviru prestrukturiranja. Napovedal je imenovanje namestnikov, ki bodo uživali zaupanje bank upnic in slabe banke.

Nadzorni svet ACH, ki ima od srede dva nova člana, je danes po odstopu z mesta generalne direktorice družbe Sonje Gole na njen položaj imenoval Rasta Oderlapa. Ta je sicer direktor družbe Autocommerce, ene od družb v avtomobilski diviziji skupine ACH, ob imenovanju pa je dejal, da se bo zavzemal za nadaljevanje pogajanj v okviru preventivnega prestrukturiranja ACH.

Novo vodstvo bo osredotočeno na povrnitev zaupanja bank upnic in drugih deležnikov ter na uspešen zaključek postopka preventivnega prestrukturiranja, je povedal Oderlap, ki ostaja tudi direktor družbe Autocommerce. "Menim, da se je z današnjo sejo nehala tritedenska agonija," pa je dejal novi predsednik nadzornega sveta družbe Janko Šemrov in izrazil upanje, da bo novi direktor lahko strokovno nadaljeval pogovore z bankami in da bodo lahko dobaviteljem, strankam in podjetjem, ki jih zastopajo, sporočili, da so se "razprtije v okviru hiše ACH zaključile".

Novi prvi mož ACH je nadzornikom napovedal, da bo nemudoma imenoval svoje pomočnike, ki bodo uživali zaupanje bank upnic in Družbe za upravljanje bank (DUTB), in kot primernega kandidata za prokurista izpostavil Primoža Raktelja. Nadzorniki so podali predhodno soglasje za njegovo imenovanje.

Rasto Oderlap
Rasto Oderlap FOTO: POP TV

Pred zamenjavo direktorja najprej zamenjava v nadzornem svetu, predstavnikov delavcev ni bilo

V sredo sta bila v nadzorni svet ACH imenovana nova člana. Namesto Tadeje Hočevar in Andreja Prebila sta v svetu zdaj Šemrov in Štefan Kranjc. Danes je nadzorni svet za predsednika imenoval Šemrova, Kranjc pa je njegov namestnik. Poleg njiju je bila na današnji seji sveta še Mojca Novak. Nadzorni svet je tudi ugotovil, da sklep prejšnjega nadzornega sveta o odpoklicu Goletove ni bil sprejet in da so bila vsa dejanja takrat za v.d. direktorice imenovane Vere Mihatović od zadnje seje dalje nezakonita in pravno neučinkovita.

Šemrova in Krajnca je v nadzorni svet v sredo imenovalo Okrožno sodišče v Ljubljani, potem ko je iz njega odpoklicalo Hočevarjevo in Prebila. Oba sta bila imenovana za čas do imenovanja novih članov nadzornega sveta s strani skupščine ACH. Sodišče je namreč odločalo  v sporu, ki je nastal na seji nadzornikov ACH 13. maja, ko naj bi nadzorni svet namesto Goletove na čelo ACH začasno imenoval Mihatovićevo. Goletova je razrešitev izpodbijala na sodišču, ker da je bil sklep nadzornikov nezakonit.

Sedež družbe ACH
Sedež družbe ACH FOTO: ACH

Oderlap je dejal, da se je z Mihatovičevo že pogovoril ter da ji je povedal, da "spremembe, kot se dogajajo, zahtevajo svoje žrtve" in da je ne vidi v svoji ekipi.

Nasprotno pa je Mihatovičeva v sporočilu za javnost zapisala, da verjame, da bosta z Oderlapom sodelovala pri doseganju začrtanih ciljev. Izpostavila je, da sta se že v današnjem prvem pogovoru po imenovanju poenotila glede prioritet, ki bodo omogočile sprejem programa finančnega prestrukturiranja. "Seznanila sem ga s tovrstnimi dogovori z DUTB kot velikim ekonomskim lastnikom, tudi na segmentu za podaljšanje postavljenih rokov. Povedala pa sem mu, da je v sistemu vzpostavljene korporacijske kulture v ACH moteče, da bi tudi po prevzemu današnje funkcije še naprej direktoroval družbi Autocommerce. Moral se bo opredeliti za koncentracijo svojih vodstvenih potencialov, saj ACH pri opravljanju svojih poslovnih funkcij zahteva celega človeka," je poudarila Mihatovičeva.

Goletova je v komentarju Oderlapovega imenovanja izrazila zadovoljstvo. Povedala je, da zaupa novemu vodstvu, zato je "z lahkoto" odstopila kot predsednica uprave ACH. Zadovoljna je tudi z imenovanjem Raketlja za prokurista družbe.

Sicer pa je danes nadzorni svet še ugotovil, da pri imenovanju predstavnikov delavcev Mirjam Vukove in Mihe Černelča niso bila spoštovana vsa procesna določila in potek rokov, zato na današnji seji nista bila prisotna.

Bo Adria Mobil prenesen nazaj na ACH?

Goletova je danes povedala, da bo skupščina družbe Protej 18. junija. Protej je lastnik skupine ACH, skupščina Proteja pa bo odločala tudi o predlogu, da se lastniški delež v družbi Adria Mobil - katere 65,7-odstotni delež je bil po decembrski skupščini Proteja in sklepu o izplačilu dividend iz ACH prenesen na Protej - prenese nazaj na ACH.

Iz hčerinske družbe ACH Adria Mobil so sporočili, da bo od danes, ko je Goletova odstopila kot generalna direktorica družbe ACH, vodila le še Adrio Mobil. Dodali so, da je njihova družba najuspešnejša družba v skupini ACH ter eno najuspešnejših podjetij v Sloveniji in Evropi. Prav zato je ta družba ključna za uspešno izvedbo finančnega prestrukturiranja skupine.

"Osebno menim, da prenos ni pomenil oškodovanja upnikov, ker Protej z vsem svojim premoženjem, torej tudi z deležem Adrie Mobil, garantira za poplačilo vseh obveznosti, ki jih ima ACH do bank," je dejala Goletova. So se pa družbeniki Proteja pred kratkim dogovorili, je dodala, da na skupščini Proteja 18. junija obravnavajo tudi točko o prenosu deleža v Adrii Mobil s Proteja nazaj na ACH.

Goletova pričakuje, da za to ne bo ovir, hkrati pa meni, da se bo uspešno zaključil tudi program prestrukturiranja in z bankami podpisala krovna pogodba o finančnem prestrukturiranju (MRA).

ACH v prestrukturiranju že več kot dva meseca

ACH je od 20. marca v postopku preventivnega prestrukturiranja in mora s finančnimi upniki sporazum o finančnem prestrukturiranju skleniti v petih mesecih od začetka postopka.

Kakšna bo vsebina prestrukturiranja, še ni znano. Goletova je povedala, da pogovori z bankami tečejo naprej in da glede na dogovor z 12. maja proces koordinira Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po besedah Goletove je v pripravi dogovor o okvirnih pogojih in Goletova verjame, da bo novo vodstvo te pogoje z DUTB v kratkem uskladilo.

DUTB je ACH predlagala imenovanje svojega pooblaščenca, nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Rudija Grbca. Oderlap je povedal, da bo imenovanje pooblaščenca "pomemben dokaz naše volje, da se zadeve rešijo, in bo dodatno zagotovilo transparentnosti postopkov".

V DUTB so danes povedali, da "nedavni dogodki ne predstavljajo konstruktivnega okolja za dogovor o postopku preventivnega prestrukturiranja družbe ACH". Glavni cilj uprave je dogovor s finančnimi upniki in nova uprava mora v čim krajšem času s finančnimi upniki doseči dogovor glede prestrukturiranja finančnih obveznosti, v končni fazi mora biti postopek preventivnega prestrukturiranja tudi uspešno izglasovan, pravijo v DUTB, zato podpirajo nadaljevanje postopka preventivnega prestrukturiranja. "DUTB dogajanje v ACH nadzoruje v skladu s svojimi pristojnostmi, s ciljem, da v največji možni meri zavaruje svoje terjatve," so še povedali in dodali, da v tem trenutku primera podrobneje ne morejo komentirati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
09. 06. 2014 20.58
+0
Hay zanimivo bi bilo vedeti KAKŠNE REFERENCE imajo NOVI ljudje ki bodo nasropali v ACH itd, itd. in Lp
Gagg
08. 06. 2014 19.26
+5
Moj sošolec.....kakor ga sam poznam je čist v redu mož in ni pokvarjen. Hkrati pa seveda upam da se zaračenega kruha ne bom najedel
Shark50
08. 06. 2014 20.27
+2
jaz ga pa ne maram ker imam slabe izkušnje z njim PFUJJJ
Shark50
08. 06. 2014 23.47
+2
Mungos2
08. 06. 2014 12.03
+2
Že njegov ksiht ti vse pove.
Shark50
08. 06. 2014 11.13
+3
sralec do besedno
Shark50
08. 06. 2014 11.12
+2
kaj jaz tega mudela ne maram
Dakota 100
08. 06. 2014 10.13
+5
Kmalu bo vsega zmanjkalo, ta že malo zamuja.
spermi?
08. 06. 2014 09.58
+5
ŠE EN TAJKUN VEČ
lila2140
08. 06. 2014 07.05
+5
Prioritete tega "gospoda" so ravno take, kot prioritete vseh pred njim. Najprej on, njegov žep in potem nič ne ostane.
minimalisch
07. 06. 2014 09.59
+10
na faci pa evil face, ki že premišljuje o svojih planih...kot,da bi gledal bilanco slovenije, koliko se še da pokrasti...
Shark50
07. 06. 2014 09.35
+3
ta Oderlap je tak Gej da je kar hudo
dejgateprat3
06. 06. 2014 22.58
+6
..rimske toplice je tudi "gor spravla"...
Aven
06. 06. 2014 13.25
-13
Goletova je sposobna in upam da bo prebrodila ovire katere ji mečejo pod noge.
Shark50
06. 06. 2014 13.02
+31