Gospodarstvo

Na cesti 109 delavcev Begrada gradenj

Novo mesto, 31. 07. 2014 18.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sedežu družbe v Novem mestu so razdelili odpovedi 109 delavcem Begrada gradenj, hčerinske družbe gradbenega podjetja Begrad. Okrožno sodišče v Novem mestu je v ponedeljek potrdilo predlog za stečaj družbe.

Begrad - 2
Begrad - 2 FOTO: Kanal A

Delavcem Begrada gradenj, hčerinske družbe novomeškega gradbenega podjetja Begrad, ki je od ponedeljka v stečaju, je stečajni upravitelj Igor Gorše razdelil odločbe, ki za prenehanje njihovega delovnega razmerja predvidevajo 15-dnevni odpovedni rok. Hkrati je napovedal, da bodo terjatve delavcev v pretežnem delu plačane prednostno.

Gorše je povedal, da bo delovno razmerje 109 delavcem Begrada gradenj prenehalo 15. avgusta. Po načrtu finančne reorganizacije družbe, ki so ga pripravili za njen sicer neuspešni postopek prisilne poravnave, pa je premoženje Begrada gradenj ocenjeno na približno poldrugi milijon evrov.

Delavci bodo tudi svoje terjatve dobili plačane prednostno. Družba svojega premoženja nima obremenjenega z bančnimi hipotekami, hkrati pa naj bi stečajna masa - tudi če bodo zanjo iztržili manj - za kaj takega v glavnini ali v celoti zadostovala, je ocenil Gorše.

Stečajno maso sestavljajo predvsem gradbeni stroji, gradbena oprema, nekaj avtomobilov in drugo, je še navedel Gorše.

Sicer je stečaj predlagala družba sama. Z njegovo uvedbo pa so se strinjali tudi delavci, ki se želijo čim prej prijaviti na zavod za zaposlovanje in priti do povračil jamstvenega sklada, je povedal direktor Begrada gradenj Igor Vesel.

Družba je bila od konca junija v postopku prisilne poravnave, njeno vodstvo pa je v drugi polovici tega meseca ugotovilo, da so se okoliščine tako spremenile, da postopek prisilne poravnave ni bil več mogoč.

Delavcem bi morali izplačati junijske plače in ob uvedbi postopka prisilne poravnave plačati še 30.000 evrov sodnih taks, za kar pa zaradi insolventnosti družbe niso imeli denarja. Sicer pa družba delavcem skupaj z drugimi stroški dolguje približno za dve mesečni plači denarja, je še povedal Vesel.

Kot je sekretar novomeške območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Igor Iljaš povedal, delavci do družbe nimajo prevelikih terjatev. Ta jim dolguje plačo za junij in del julija, zadnji regres ter odpravnine ob odpustu. Glede zadnjih je ocenil, da bi glede na otvoritveno bilanco ob prisilni poravnavi delavci lahko pričakovali tudi te.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bosna4ever
04. 08. 2014 04.35
+2
Ja nič novga še ena gradbena firma zaribala. Pejte mal v tujino prosim pogledat, kako se vodi gradbena firma, oziroma na sploh kako se dela posel. Bil sem na Švedskem, Belgija, Nizozemska nisem mogel vrjet svojim očem kaj so sposobni ljudje, in delavci delajo z nasmehom plače redne, nagrade za uspešnost, ki se podeli ekipi na koncu leta, da si razdelijo med seboj; in to je tudi po 2000evrov na osebo. pojem 12h ne poznajo, minimalna plača nevejo kaj je, mobig na delovnem mestu se kaznuje z denarno kazen ali zaporno itd, Pri nam je to vse za dobro jutro. Donse se dela do 19.00, zmanšal bomo plačo, pa če ti kej ne paše spokaj z gradbišča to je SLOVENIJA
Arguss
03. 08. 2014 10.46
Je reku ,bom mel gradbeno Firmo pa mi bodo delali cele dneve za 600 eur ,če jih dobijo.SAM TI SI RES KR NEKI ,KI TKO RAZMIŠLJAŠ.MA JAZ TI EN DAN NE DELAM NA TAKI FIRMI.
Uporabnik1095190
01. 08. 2014 14.48
+2
Me zanima na koliko neizplačanih plač čakajo revčki iz uprave?
.jest
31. 07. 2014 20.48
+6
Kako je izjavila naša Alenka? Smo zelo uspešni in brezposelnost upada. Pristašem amerike in eu lahko to tudi prevedem.
Mariborrrrrrrrr
31. 07. 2014 20.31
+5
Koga ,bomo zdaj krivili,srbe ,ruse albance,itd,da vas cujem narod moj,sram me je sramotno, kak proada,vse kaj se bojo,unicli,kaj poslati ,jih dol v afganistan pa pred,z...............
thinkP
31. 07. 2014 19.53
+10
Cestitke direktorju za dobro vodenje in drzavi da je to dopustila..
tali?ni tom
31. 07. 2014 19.38
+12
še ena zgodba o ospehu tranzicijskih "osamosvojiteljev" a ne "pomladni" !!! da ni sram kogarkoli ustit se z nekimi zaslugami za "osamosvajanje" po slovensko! sramota in taisti se še kar naprej širokoustijo da pa kaj so naredili za slovenijo in njen narod ! NIČ niso naredili za narod , le zase in za enepar kolegov , ostali smo pa na pragu revščine,revni,brez služb zapufani brez izhoda in še vedno naivo podpiramo te izkoriščevalce preko volitev!