Gospodarstvo

Na cesto več tisoč delavcev

Tokio, 09. 12. 2008 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančne krize še ni konec. To bo na lastni koži občutilo tudi več tisoč zaposlenih v japonskem Sonyju, ki bodo ostali brez dela. ''Težki časi zahtevajo drastične ukrepe,'' poudarjajo v družbi.

Finančna kriza je dosegla tudi japonskega proizvajalca elektronike Sony, ki namerava v naslednjem poslovnem letu, ki se bo začelo aprila prihodnje leto, ukiniti 8000 delovnih mest, kar je okoli štiri odstotke vse delovne sile. V Sonyju so sicer že zmanjšali proizvodnjo in zaloge, vendar pa težki časi zahtevajo drastične ukrepe, so zapisali v izjavi. Družba namerava namreč z ukrepom prihraniti 839,7 milijona evrov.

Sony
Sony FOTO: Reuters

Z odpuščanji in drugimi ukrepi naj bi do marca 2010 prihranili 839,7 milijona evrov. Kolikšni bodo stroški odpuščanj in zapiranja tovarn, bo družba objavila prihodnje leto, ko bodo predstavili tudi načrte za prihodnje poslovno leto.

Družba pa je prestavila investicijo v povečanje proizvodnje LCD televizorjev na Slovaškem. Poleg tega bodo ustavili proizvodnjo v nekaterih tovarnah, med drugim v Franciji, proizvodnjo pa naj bi prestavili v države s cenejšo delovno silo. Število tovarn naj bi zmanjšali s 57 na 10. Družba bo zmanjšala izdatke za polprevodnike, del proizvodnje slikovnih senzorjev za mobilne telefone pa bodo prevzeli zunanji izvajalci.

Sony ustvari okoli 80 odstotkov prihodkov na tujih trgih in nanj tako močno vpliva višji tečaj jena. Tečaj dolarja glede na jen se je v lanskem letu znižal s 117 na okoli 93 jenov.

Sony je pred kratkim znižal napovedi poslovanja za tekoče poslovno leto, ki se bo izteklo konec marca. Po novem pričakuje 1,26 milijarde evrov dobička, kar bi bilo 59 odstotkov manj kot v lanskem letu. Sony je v četrtletju do konca septembra v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšal dobiček za 72 odstotkov, na 175 milijonov evrov.

Podobne ukrepe napovedujejo tudi drugi japonski proizvajalci, ki se doma in na tujem soočajo s strmim padcem povpraševanja. Industrijo elektronike je prizadelo padanje cen naprav, gibanja deviznih tečajev, huda konkurenca in zmanjšanja potrošnje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.