Gospodarstvo

Na Chariyu do sredstev prvi trije dobrodelni projekti

Ljubljana, 22. 06. 2016 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na slovenski platformi za množično dobrodelnost Chariyo so sredstva uspešno zbrali prvi trije dobrodelni projekti. V dobrem mesecu po zagonu so skupaj zbrali več kot 6.500 evrov.

V akciji je do sedaj sodelovalo že več kot 8000 ljudi, sredstva pa so prispevala podjetja Sanolabor, Fanta, Bayer, Remington in zavarovalnica Triglav.

Chariyo je projekt mladega slovensko-nizozemskega startupa, ki razvija nov način zbiranja sredstev, prilagojen digitalni dobi. Obiskovalci platforme namreč ne prispevajo denarja, ampak 60 sekund svojega časa. Ogledajo si video oglas, vsak ogled pa pomeni majhno donacijo, ki jo nato prejme dobrodelni projekt.

Ustanova za Pediatrično kliniko je na ta način uspešno zbrala sredstva za nakup specializirane tehtnice za Klinični oddelek za neonatologijo. Tehtnica bo namenjena otrokom, ki so priključeni na monitorje ali potrebujejo dihalno oporo. Projekt je podprlo več kot 800 posameznikov.

"Veseli smo, da je ekipa portala Chariyo prepoznala naš projekt kot pomembnega za naše otroke in ga uvrstila med prve tri, ki so prek spleta zbirali donacije," je zapisala predsednica uprave Ustanove za novo Pediatrično kliniko Anamarija Meglič.

(Foto: Matej Pušnik)
(Foto: Matej Pušnik) FOTO: Chariyo

Mačja hiša, neprofitni zavod za oskrbo mačk in osveščanje, je na Chariyu zbrala sredstva za program oskrbe potepuških mačk. S sterilizacijami poskrbijo, da se živali ne razmnožujejo nenadzorovano - vsaka sterilizacija oz. kastracija na koncu pomenita na tisoče mačk manj.

Do dela želenih sredstev pa je prišel tudi projekt društva Vesele nogice. Vzpostaviti želijo knjižnico-izposojevalnico pripomočkov, ki so otrokom s posebnimi potrebami v pomoč pri komuniciranju. Gre za prvo takšno izposojevalnico pri nas, ki bo številnim družinam olajšala vsakodnevno komunikacijo.

(Foto: Matej Pušnik)
(Foto: Matej Pušnik) FOTO: Chariyo

"Sredstva, zbrana v projektu Chariyo, bomo namenili za nakup specifične opreme za nadomestno komunikacijo, ki jo bomo nato posojali uporabnikom. Zaradi specifične rabe in namena opreme, ki je tudi zelo draga, bomo otrokom s posebnimi potrebami omogočili lažji dostop do opreme," je zapisala predsednica društva Vesele nogice Spomenka Valušnik.

Platforma Chariyo je ena od treh na svetu, ki temelji na konceptu nevsiljivega oglaševanja - posamezniki si video oglas ogledajo pozorno in z veseljem, v zameno pa oglaševalec dobrodelnemu projektu nameni majhno donacijo. "S Chariyem želimo tudi dobrodelnost pripeljati v digitalno dobo in po prvem mesecu delovanja lahko rečemo, da smo lahko nad rezultati zelo zadovoljni," pravi ustanovitelj David Černuta.

Na www.chariyo.com sredstva trenutno zbira devet projektov, med njimi Rdeči noski - klovni zdravniki za obiske v Pediatrični kliniki, kamor prihajajo otroci iz vse Slovenije, Slovenska karitas za pomoč mamicam študentkam, Društvo Žvižgač za pomoč socialno ogroženim v Mariboru in Zveza Sonček za vzdrževanje centrov v Slovenj Gradcu, na Ptuju in v Ljubljani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni