'Na obeh strah kampanje za drugi tir prevladujejo manipulacije, laži in politikanstvo'

Svet za civilni nadzor projekta drugi tir obe strani obtožuje manipuliranja, laži in politikanstva. Trdijo, da je projekt mogoče izvesti za nižjo ceno. Stranka SDS medtem zaradi drugega tira zahteva novo sejo komisije za nadzor javnih financ, ker vlada predstavlja različne ocene o višini investicije.

Svet za civilni nadzor projekta drugi tir ocenjuje, da "na obeh straneh kampanje prevladujejo manipulacije, laži in politikanstvo". Kot so zapisali v sporočilu, je projekt mogoče izvesti brez sodelovanja zalednih držav, brez uvedbe dodatne takse za pretovor Luke Koper in za nižjo končno ceno.

Kot so poudarili v svetu, je predmet referenduma samo zakon, "ki govori o čudaški organiziranosti in financiranju nove proge in ne govori o trasi". Nekatera pripravljalna dela že potekajo brez zakona.

Opozarjajo tudi, da v evropskih razpisih in zakonodaji ni pogoja, da morajo v projektu sodelovati zaledne države in da mora izgradnja potekati na koncesijski način. Vladi očitajo, da lahko s sodelovanjem zalednih držav tujci pridobijo lastniški delež v slovenski logistični infrastrukturi.

Ponovili so tudi prepričanje, da bi bilo drugi tir mogoče zgraditi ceneje. "Naš neodvisni strokovni izračun kaže, da se lahko tako progo zgradi za 185 milijonov evrov ceneje, to je za 776 namesto 961 milijonov evrov. Z normalnim načinom izgradnje, to je brez koncesije in zalednih držav v finančni strukturi, pa odpadejo dodatni stroški financiranja," so zapisali.

Ocenjujejo, da prispevek Madžarske ni potreben, kar po njihovih besedah dokazuje seštevek sredstev, s katerimi po lastnih navedbah razpolaga vlada. Nepotrebna je po prepričanju sveta za civilni nadzor projekta tudi dodatna taksa za pretovor v Luki Koper.

Vlado tako pozivajo, naj čim prej z neodvisnimi strokovnjaki preveri predračunsko vrednost investicije in jo zniža na strokovno sprejemljivo raven. Po njihovem mnenju bi morala javnosti tudi podrobno pojasniti vlogo Madžarske v projektu in z ustrezno novelo zakona opustiti koncesijski način izgradnje, "ki po nepotrebnem draži gradnjo in financiranje gradnje drugega tira".

Železniški tir

Svet za civilni nadzor projekta drugi tir obe strani obtožuje manipuliranja. (Foto: Aljoša Kravanja)

SDS zaradi drugega tira zahteva novo sejo komisije za nadzor javnih financ

V SDS medtem zahtevajo sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi obravnavali finančno konstrukcijo drugega tira železniške proge Divača-Koper. V največji opozicijski stranki opozarjajo, da vlada predstavlja različne ocene o tem, koliko naj bi stala investicija, kar je po oceni SDS neresno in neodgovorno.

Kot so v zahtevi za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ zapisali v SDS, je predsednik vlade Miro Cerar na majski seji DZ dejal, da bo strošek na kilometer proge okoli 27 milijonov evrov, kar za celotno traso, ki je dolga okoli 27 kilometrov znese približno 720 milijonov evrov.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je julija izjavil, da je investicijska vrednost drugega tira 985 milijonov evrov, do podobnega zneska je prišla tudi poslanka Vojka Šergan (SMC), ki je na seji odbora DZ za infrastrukturo izjavila, da je vrednost investicije 980 milijonov evrov. Kot so izpostavili v SDS, je medtem svetovalec direktorja družbe 2TDK Metod Dragonja na seji komisije za nadzor javnih financ predstavil tabelo, v kateri je investicija skupaj s stroški financiranja in vzdrževanja ocenjena na 1,746 milijarde evrov.

V SDS izpostavljajo tudi nejasnost pri zakonsko opredeljenem plačilu za dosegljivost. Kot so zapisali, zakon opredeljuje, da bo finančna vzdržnost projektne družbe 2TDK zagotovljena, če bo državni proračun v obdobju obratovanja projekta drugega tira po njegovi izgradnji leta 2025 namenil letni znesek oziroma plačilo za dosegljivost v višini med 30 in 40 milijonov evrov, pri čemer zakon določa 45-letno koncesijsko obdobje.

To pomeni, da je vrednost projekta izgradnje drugega tira železniške proge Divača-Koper po zakonu med 1,35 milijarde evrov in 1,8 milijarde evrov. Razlika med ocenami vrednosti projekta je ogromna, kar je s strani predstavnikov vladajoče koalicije neresno in neodgovorno, izpostavljajo v SDS.

Komisiji za nadzor javnih financ predlagajo sprejem sklepa, s katerim bi vladi naročili, naj komisiji posreduje vlogo, s katerim se je podjetje 2TDK prijavilo na razpis Evropske komisije Instrumenta za povezovanje Evrope ter dokument, s katerim agencija Jaspers potrjuje, da nadzoruje projekt izgradnje drugega tira Divača-Koper.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 60
vicente 13.09.2017 12:39:55
če ga naredijo za 720mio naj ga naredijo,vendar se bojim da bi bilo 400mio dovolj
Več komentarjev