Gospodarstvo

FOTO: Na pogorišču Peka nastali prvi novi čevlji Alje Viryent

Tržič, 06. 12. 2016 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Oblikovalka čevljev Alja Viryent je predstavila prve čevlje, ki jih je izdelala v prostorih nekdanjega Peka. Na podlagi prototipov je začela zbirati naročila, da bo lahko zagnala proizvodnjo. Za uresničitev svojega poslovnega načrta z letno proizvodnjo 12.000 parov čevljev pa bi potrebovala za okoli 1,3 milijona evrov kapitala.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Peku zagnali stroje
    01:50
    Iz 24UR: V Peku zagnali stroje
  • Iz SVETA: Pekovi stroji ponovno brnijo
    02:11
    Iz SVETA: Pekovi stroji ponovno brnijo

Oblikovalka Alja Viryent je septembra najela približno 100 kvadratnih metrov veliko delavnico v opuščeni Pekovi stavbi v Tržiču. V minulih mesecih je neuspešno iskala investitorja, ki bi ji zagotovil okoli 1,3 milijona evrov zagonskega kapitala. "Čeprav nismo našli primernega partnerja, ne bomo obupali in bomo šli sami dalje, ker verjamemo v našo vizijo," je poudarila.

Danes je v predprodajo tako dala prve čevlje. Gre za klasičen ženski salonar in klasičen moški čevelj, ki imata fluorescentne dodatke – šiv pri moškem paru in peta pri ženskih salonarjih. Vsakega modela bodo izdelali le po 100 parov. "Čevlji bodo nosili moj podpis in zahvalo vsem, ki nas bodo pri tem projektu podprli," je povedala in dodala, da so na proizvodnjo že pripravljeni. Imajo potrebna kopita in materiali so naročeni.

250 evrov za par, denar bo zagotovil službe

Vsak par čevljev stane 250 evrov in Viryentova se nadeja, da bomo prodali vse čevlje, zaposlili ljudi in zagnali proizvodnjo. Nekaj povpraševanj in rezervacij je že dobila, po predstavitvi prototipov pa začenja zbirati naročila.

To bodo prvi čevlji, narejeni na pogorišču Peka. "Danes je to zapuščena stavba, mesto duhov in le mi verjamemo, da je tu še vedno mogoče izdelovati čevlje," je dejala Viryentova in dodala, da pri modelih čevljev združuje dolgoletno tradicijo čevljarstva in znanja, ki ga je pridobila v vseh letih, ko je sama izdelovala čevlje.

Alja Viryent je predstavila prva para čevljev, ki jih je izdelala v prostorih nekdanjega Peka.
Alja Viryent je predstavila prva para čevljev, ki jih je izdelala v prostorih nekdanjega Peka. FOTO: Miha Kranjc

Z delavci se je sestala že februarja

Za delo v Tržiču se je odločila prav zaradi znanja, ki ga imajo nekdanji Pekovi delavci. Že februarja, takoj po stečaju Peka, se je sestala z njimi. "V njih sem videla neizmerno znanje. Če želiš narediti dobre čevlje in jih zašiti na pravi način, je treba imeti v rokah na tisoče kilometrov, zašitih s sukancem," je izpostavila.

"Oni pa so v meni videli luč in vztrajali z menoj ter niso iskali novih služb," je povedala Viryentova in ob tem spomnila, kako dolgotrajni so bili postopki, da je septembra vendarle lahko začela uporabljati prostore v Tržiču. Še vedno pa nobenega nekdanjega Pekovega delavca ni mogla zaposliti.

Pred desetimi dnevi je bilo ustanovljeno podjetje Alja Viryent & Co., ki pa ima sedež na drugi lokaciji v Tržiču, saj zaradi stečaja prijava na tem naslovu ni bila možna. Zaposlitev bo odvisna od naročil, ki jih bodo prejeli, in kapitala, ki ga bodo s tem dobili.

Cilj: vsaj 12 tisoč parov čevljev na leto

Poslovni načrt sicer predvideva vzpostavitev manufakture čevljev višjega cenovnega razreda s proizvodnjo vsaj 12.000 parov letno in z desetimi zaposlenimi v proizvodnji ter prodajo po vsem svetu. Izdelovali bi čevlje za posebne priložnosti in poslovne čevlje, ki so ortopedsko oblikovani, a na zunaj elegantni. Izdelovali bi tudi čevlje po meri, ortopedsko modno obutev in uporabljali visoko tehnologijo.

Za uresničitev poslovnega načrta Viryentova potrebuje vsaj 350.000 evrov za prvega pol leta, nato pa še milijon evrov obratnega kapitala za naslednje leto. Investitorje še vedno išče. En potencialni investitor čaka začetno realizacijo in bi se nato utegnil odločiti za vstop v projekt.

Sicer pa je, kot ugotavlja Viryentova, žal tako, da praktično vsi investitorji gledajo le na denar in dobičke ter ne na človeški faktor in blagostanje cele države. Sama si želi človeškega investitorja, ki ne bi gledal samo na denar, kot je bilo na primer pri potencialnem investitorju, ki je želel selitev proizvodnje v Bosno.

Čevlji Alje Viryent - 4
Čevlji Alje Viryent - 4 FOTO: Kanal A

 Za župana Sajovica Tržič ostaja čevljarsko mesto

Tržiški župan Borut Sajovic, ki je doslej nosil Pekove čevlje, je že napovedal, da bo kupil nove čevlje Alje Viryent. Kot je povedal po  predstavitvi, se potrjuje sporočilo, da je Tržič bil in ostaja čevljarsko mesto. "Če se hoče v življenju priti daleč, je vedno treba narediti prvi korak in danes je bil ta narejen z optimizmom, pogumom mlade podjetnice," je izpostavil.

Poudaril je tudi, da je pri zgodbi čevlja človek v osrednji vlogi. "Tu je veliko ročnega dela, ročnih spretnosti, duše in srca," je dejal in dodal, da je od 84 Tržičanov, ki so ob stečaju Peka izgubili delo, danes že več kot polovica našla službe v drugih branžah in si ne želijo več delati v obutveni industriji.

"To pomeni, da se je dragoceno znanje, za katerega je potrebnega kar nekaj let truda, izgubilo. Zato so vsi tisti, ki še delati čevlje, dragoceni. Vsak dan jih imamo v tej državi manj," je izpostavil Sajovic.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenc001
09. 12. 2016 12.20
+1
Alja, super. Uspešno naprej. Z veseljem bi ljudje kupili domače čevlje, samo s ceno ne pretiravat. 250 flik je preveč, čeprav gre za simbolno omejeno serijo. Ponudite jih 3x več in za 100 pa bo šlo in zadovoljnih bo več. Pohlep pa na stran...
peccatum
09. 12. 2016 09.52
Torej, ce bo ta zgodba z cevlji uspesna, sem preprican, da jih ne bo mogu zadrzat v Trzicu, ker je enostavno prevec sposoben, da ne govorim o cestah ki jih flikajo po Trzicu, tam kjer ni problema asfaltirajo, tam kjer so pa valovi na cestah pa pustijo, bravo. Ja lahko se no hvalu, da je zrihtou ceste ja, klasiika...
peccatum
09. 12. 2016 09.47
+1
vec kot ocitno znanje ni bilo dragoceno, zdej pa zupan nekej naklado o uspesni zgodbi, pa sej je ze nekej casa zupan. Noben pa ne pove kolk podjetji je spustu iz Trzica!!! med drugimi podjetje ki je delalo se v casu nastanitve v Trzicu 1M dobicka, ne prometa, da se razumemo. Samo lokacijo bi jim mogu zrihtat, no sej jim je ponujal lokacije od svojih znancev. Seveda pa svabi na te igre niso pristali in so se preselili v Zirovnico kejr jim je zupan Zirovnice uredil zemljisce in zdaj po parih letih ze drugic sirijo proizvodnjo in delajo z pbrl 2M dobickom! Bravo zupan Trzica
kakafonijaprava
07. 12. 2016 18.32
+3
Jooooooooooooooooooooooooj, Peko je prodajal dobre čevlje po 100 ojrov pa je šel v stečaj, ta hoče pa za nikakve modele 250 ojrov. Res je boga!
www.jaz
07. 12. 2016 17.39
+5
Veliko sreče a čevlji so grdi kot hudič !!
AxisDei
07. 12. 2016 16.47
+6
Moja draga je komentirala, da so čevlji grdi kot smrt in da jih ne bi kupila niti za 10 evrov. In jaz se strinjam z njo. Potrošnikov drage in obupno precenjene ''mode'' v slovenskem prostoru je premalo, še tri lačna usta težko nahraniš. Pa bi ji kupil, magari za rojstni dan ali božič, če bi bil vsaj prib. okej model, ampak tole ... nikoli. Drago pa je tudi, da se ti stemni.
Cofar
07. 12. 2016 15.23
+5
me ne zanima.... peko so uničli... sedaj so ga dal pa v roke kaki politično nastavljeni osebi. To je vedno tko v Sloveniji. najprej firme uničijo, da potem lahko zastonj delajo. Me zanima koliko je tale oblikovalka plačala za tole firmo. Po moje niti centa. Kdo jp je nstavu??? Pro Plus pa še zastonj reklamo dela. Lekatere osebe stojijo za tem :) Če imaš VIP vsepovsod potem ti ni problema met raklame. Drugače plačej.
pgdpgd
07. 12. 2016 14.41
+6
Skeptični zaradi cene ? Samo poglejte kolk se jih po parlamentu šeta . A mislite ,da si oni kupujejo čevlje po 50 evrov. Ha ne boste verjeli ....mi hči dela v eni visoko cenovni moški štacuni in jih ogromno pozna, čevlji po 400 , 500 evrov niso problem.
butalistan
07. 12. 2016 15.18
+2
Krišpin
07. 12. 2016 13.58
+14
Škoda. Tresla se je zemlja, rodila se je miš. Na žalost ni predstavila ničesar novega. Točno ta dva modela sta bila namreč razvita in v prodaji že daljnega leta 2010, v kolekciji GTH Alpina. Glede na medijski pomp in samohvalo smo vsekakor pričakovali nekaj novega, boljšega. Sicer pa upam, da ji bo uspelo in bo lahko zaposlila vsaj tistih 8 delavcev, ki ji trenutno izdelujejo čevlje.
macek_garfield
07. 12. 2016 13.54
+6
in potem se v gledaliscu ali na kaksni kvazi ekstradniski prireditvi srecata dve kokodajski z istimi cevlji majke mi bi se krohotal pa to
mijavci
07. 12. 2016 13.22
+4
Če mene vprašate bi morali prvo začeti izdelovat kvalitetno delovno obutev po znernih cenah, in v vsa državna podjetja bi morala izključno kupovati te čevlje, ker danes nimamo slovenskega podjetja z izjemo par privatnikov ki se še nekako preživljajo in životarijo iz meseca v mesec po drugi strani uvažamo že čevlje Cofra ki so narejeni v Albaniji in da ne govorim o Češki in Slovaški ki nam prodajajo delovno obutev o stotinah parov. Šele potem se bi dodalo modna obutev in neke ekstra serije ki bi bile samo visoka dodana vrednost ne pa edini vir prihodka, evo toliko z moje strani ki se nekje posredno tudi ukvarjam z podobnim biznisom in sem kar na tekočem kako ta stvar poteka.
Cofar
07. 12. 2016 15.32
oprosti ne.. če bi država kupovala samo ene čevlje iz enega obrata v Sloveniji diši po korupciji , ne :) Ne podpiram tvoje ideje. Tudi tale prispevek..... kdo ga je plačal??? To je zastonj reklama. Le kdo vse stoji za takim projektom. Če bi jaz želel nek svoj izdelek ali storitev predstavit na 24ur.com bi moral verjetno plačati reklamo.
mijavci
07. 12. 2016 15.48
Ja res se strinjam pri današnji politiki in načinu razmišljanja je to misija nemogoče, v državah z malo bolj napredno filozofijo bi ta stvar z nekim nadzorom sigurno delovala, pri nas pa za enkrat res ne.
Oliguma
07. 12. 2016 12.25
+4
Lovše naj vse nakradeno v Peku vrne..in bodo lahko par let čevlje izdelovali po simbolični ceni 1 eu.
Tempus Fugit
07. 12. 2016 12.24
+2
Sicer ji želim uspeha, ampak se bojim, dat ale gospodična malo sanja, da se bo pojavil princ na belem konju in odvezal mošnjo polno denarja ter da bo človeški in mu bo glavna skrb skupna dobrobit...
Hary6
07. 12. 2016 11.05
-2
ta tajkunski kredit je že pisan na davkoplačevalce
Svalbard
07. 12. 2016 10.40
+9
Na žalost je tko, da te domači popluvajo v tujini te pa po rokah nosjo. To je problem, ki se začne v družinskih odnosih in se odraža v slovenski družbi. Svoje je naredila tudi pralnica mozga, prepričani, da je ves razvoj in rešitev samo v tablici na dotik.
provokatorr
07. 12. 2016 10.16
+17
če bi rabila denar za kako butasto aplikacijo, bi ga takoj nabrala.
medo90
07. 12. 2016 09.44
-1
Sem zato, da se dela vendar ne na tak način. Da v propadli tovarni dobiš dobesedno vse in svojega nimaš nič. Kakšne pa ima bonitete? To so pekovi čevlji. V mojih začetkih si ne predstavljam, dana tak način začel svojo poslovno pot. Gospa nima nič.
Eurojackpot
07. 12. 2016 10.32
+4
Gospa ima rokodelsko znanje in je uspešna akademsko izobražena oblikovalka. In takim je treba pomagat.
medo90
07. 12. 2016 10.57
+5
potem pa naj naredi svoja kopita!!! Čevlji se delajo po kopitu in vsak model ter tudi številka imajo svoje kopito. Sem preveč v tem , da me bo kdo farbal.
migi
07. 12. 2016 11.00
+3
od danes do jutri...kdo še pa kupuje čevlje za 250 evrov.....še za jest nimamo...banda pokvarjena!!!!!!!
aojz
07. 12. 2016 12.24
+4
Pa če jih za jurja prodaja ji privoščim uspeh. Je veliko takih, ki poceni robe sploh ne pogledajo.
flamengo
07. 12. 2016 09.01
+4
kar se ta rdeči lotijo vse propade.
butalistan
07. 12. 2016 08.59
+1
butale d.o.o.
ravtar
07. 12. 2016 08.43
+12
vse super in prav, ampak kdo bo dal za cevlje 250 eu...
Tara777
07. 12. 2016 08.53
-2
tist ki želi da se ustvari še eno pametno slovensko podjetje, hkrati pa ima 250 eur za tak investicijo..
provokatorr
07. 12. 2016 10.15
+5
jaz sem si pred več kot 15 leti privoščil ročno delane čevlje po meri. še danes mi držijo, niso obrabljeni, še vedno udobni. če bi si takrat kupil čevlje za 30 evrov, bi jih menjal vsako leto.
Hary6
07. 12. 2016 11.04
+0
davkoplačevalci bomo plačali te čevlje oziroma kredit