Gospodarstvo

Nadzorni svet Pozavarovalnice Sava razrešil Ivanušiča

Ljubljana, 23. 08. 2016 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadzorni svet Pozavarovalnice Sava je na ponedeljkovi seji razrešil predsednika uprave Zvonka Ivanušiča in bo nemudoma začel s postopkom izbora novega predsednika uprave s trajnim mandatom.

Pozavarovalnica Sava
Pozavarovalnica Sava FOTO: POP TV

Nadzorni svet Pozavarovalnice Sava je na ponedeljkovi seji razrešil predsednika uprave Zvonka Ivanušiča. S tem se je uprava pozavarovalnice skrčila na tri člane, od danes pa jo začasno vodi dosedanji član uprave Jošt Dolničar, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Pozavarovalnice Sava.

Nadzorni svet bo nemudoma začel s postopkom izbora novega predsednika uprave s trajnim mandatom.

Da se Ivanušiču maje stolček, se je začelo ugibati kmalu potem, ko je v javnost prišla novica o za nekatere spornem nakupu nekdanje poslovne zgradbe ACH v Ljubljani, zaradi katerega je morala pozavarovalnica preklicati tudi majsko skupščino.

Pozavarovalnica Sava je nekdanjo poslovno stavbo družbe ACH na Baragovi ulici v Ljubljani skupaj z opremo kupila februarja pod odložnimi pogoji za 5,1 milijona evrov. A nekateri mediji so nakup problematizirali, ker je stavbo kupila od Metalke Commerce, ki jo je lani poleti kupila neposredno od ACH za 3,5 milijona evrov.

V začetku aprila so v pozavarovalnici že pojasnili, da nakup neposredno od ACH ni bil mogoč, saj je imel ta že nekaj časa sklenjeno kupoprodajno zavezo z Metalko Commerce. Zagotovili so, da je dosežena cena "znotraj okvirov pridobljene cenitve". Nepremičnino so kupili za opravljanje lastne dejavnosti, tisto, ki jo uporabljajo sedaj in je v lasti družbe, pa bodo oddajali v poslovni najem.

Uprava je s tem poslom seznanila tudi nadzornike, ki so na aprilski seji ocenili, da nepravilnosti ni bilo.

Konec maja je nameravala uprava posel pojasniti tudi delničarjem, med katerimi sta s skupaj 27,77-odstotnim deležem največja država in Slovenski državni holding (SDH). Ker pa je takrat preveritev posla nakupa nepremičnine še potekala, so skupščino odpovedali in jo pozneje sklicali za prihodnji torek, 30. avgusta.

Z nakupom poslovne stavbe ACH se ukvarja tudi policija. Po poročanju časnika Finance je stekel predkazenski postopek, kar pomeni, da je začela v tem primeru zbirati obvestila in informacije.

Ivanušič je Pozavarovalnico Sava vodil od upokojitve prejšnjega predsednika uprave Dušana Čeča konec leta 2008. Pol leta prej je pozavarovalnica uspešno izvedla prvo javno prodajo delnic, ko so v lastniško strukturo vstopili tudi mali delničarji, ki imajo danes v lasti približno devet odstotkov delnic.

V času Ivanušičevega mandata se je Pozavarovalnica Sava uspešno dokapitalizirala in leta 2013 od Nove Kreditne banke Maribor kupila Zavarovalnico Maribor ter jo vključila v svojo skupino. Prav zdaj poteka reorganizacija, v okviru katere se združujejo štiri slovenske in hrvaške družbe iz skupine Sava Re.

Slovenski Zavarovalnica Maribor in Zavarovalnica Tilia ter hrvaški Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje se bodo še letos združile v novo zavarovalnico. Imenovala se bo Zavarovalnica Sava, vpis v sodni register in vstop na trg pa je predviden novembra. To bo druga največja zavarovalnica na območju držav bivše Jugoslavije.

Medtem pa ambicij za krepitev lastništva ne skriva hrvaška skupina Adris, ki je v Pozavarovalnico Sava vstopila ob njeni dokapitalizaciji leta 2013. Prav zdaj se Agencija za zavarovalni nadzor ukvarja z njeno vlogo za povečanje lastniškega deleža do 33 odstotkov.

Adris Grupa, ki je šele letos spomladi razkrila, da ima skupaj s svojimi odvisnimi družbami na skrbniških računih hranjenih 19,04 odstotka delnic Pozavarovalnice Sava in 21,15 odstotka delnic z glasovalno pravico, bi z morebitnim prevzemom Pozavarovalnice Sava prišla do lastništva druge največje zavarovalniške skupine v Sloveniji za Zavarovalnico Triglav pa tudi do pomembnega igralca na zavarovalniškem trgu v regiji.

V Pozavarovalnici Sava so zato že pred časom začeli obrambne manevre. Oblikovali so sklad lastnih delnic in pridobili desetodstotni lastniški delež.

Prevzem Pozavarovalnice Sava bi bil vsaj za zdaj tudi v nasprotju z interesi države. Strategija upravljanja naložb države namreč trenutno določa, da bo Pozavarovalnica Sava pomembna naložba, v njej pa bo država ohranila najmanj 25 odstotkov in eno delnico. Obenem se je država ob sprejemu strategije lani tudi odločila, da bo skušala onemogočiti koncentracijo lastništva. Nihče od zasebnih lastnikov tako ne bi smel obvladovati deleža, večjega od državnega.

A to bi se lahko s sprejemom prenovljene strategije delno spremenilo, saj SDH neuradno predlaga ukinitev omejitve koncentracije lastništva, medtem pa ko naložbo v Pozavarovalnici Sava za zdaj ohranja med pomembnimi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
27. 08. 2016 11.35
+1
Ah spet komunajzarski posli tete Brede in male podlasice!
slovenc001
24. 08. 2016 14.02
+3
Bistra poteza, saj bo dobil odškodnino zaradi neupravičene razrešitve. Gospod se je naveličal udinjati srpu in kladivu. Zato je murgelski palček pritisnil na sprožilec. Dolničar pa je pravi, saj ima v familji heroje, generale in ostale zaslužne da v sloveniji srp in kladivo harata brez meja...
CUNK
23. 08. 2016 13.11
+7
Se pravi naši politiki bi najraje vse prodali in imeli največ od tega. Hrvati nas bodo požrli in to namenoma....političarji, ko bo tudi vam stopil kdo, tako kot v Izoli.
EMINENT
24. 08. 2016 17.57
+1
Naši politiki, bi radi vse prihvatizirali in ko jim to ne uspe, dolgove plačamo mi, firme pa razproda DUTB!