Gospodarstvo

Nadzorni svet SDH ni dal soglasja k cenovnemu razponu za delnico NLB

Ljubljana, 01. 06. 2017 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet SDH ni dal soglasja k cenovnemu razponu za delnico NLB. Upravi SDH so ob tem priporočili, da v skladu z zakonsko možnostjo odločitev o soglasju preloži na vlado kot skupščino, so sporočili iz holdinga.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: SDH se ne strinja s ceno
    01:30
    Iz 24UR: SDH se ne strinja s ceno
  • Iz 24UR: Prodaja NLB
    02:54
    Iz 24UR: Prodaja NLB
NLB
NLB FOTO: Damjan Žibert

Nadzorniki SDH v postopku odločanja o potrditvi prospekta za prvo javno ponudbo delnic (IPO) NLB danes niso dali soglasja k cenovnemu razponu za delnico največje slovenske banke. Po neuradnih podatkih oddaje 24UR so nadzorniki prodaji rekli ne zato, ker je bila cena prenizka: celo zgornja meja naj bi bila nižja od 62 evrov za delnico. Upravi SDH so ob tem priporočili, da v skladu z zakonsko možnostjo odločitev o soglasju preloži na vlado kot skupščino, so sporočili iz holdinga.

Zakon o gospodarskih družbah namreč določa, da v primerih, ko nadzorni svet zavrne soglasje, uprava določene družbe zahteva, da o soglasju odloči skupščina. To v primeru Slovenskega državnega holdinga (SDH) predstavlja vlada.

Koalicijske partnerice so po sklepu nadzornikov Slovenskega državnega holdinga, da odločitev o cenovnemu razponu za delnico NLB preložijo na vlado, previdne v komentarjih o tem, kaj bo ta storila. Kot so poudarili, se zavedajo, da gre za pomembno odločitev, pri tem pa je treba poskrbeti, da bo cena za največjo slovensko banko dovolj visoka.

Neuradno je slišati, da naj bi vlada o tem vprašanju odločala prihodnji četrtek.

Nadzorni svet je sejo o potrjevanju prospekta za IPO največje slovenske banke začel minuli petek, nadaljeval pa naj bi jo že v ponedeljek, a je že takrat dogajanje zaznamovala vlada.

Ta se je na izredni seji seznanila z informacijo SDH, da se je tveganje zaradi problematike prenesenih deviznih vlog varčevalcev nekdanje LB na Hrvaškem izkazalo kot ovira za uspešno izpeljavo prodaje NLB oz. doseganje primerne kupnine, vendar pa sklepa, s katerim bi dala poroštvo države za morebitne stroške NLB zaradi tožb hrvaških bank, ni sprejela.

Vlada namreč vztraja pri stališču, da obveznost za izplačilo prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem ne obstaja niti za Slovenijo, niti za LB in niti za NLB ter da je to vprašanje treba urediti v okviru nasledstva.

Tri možnosti

Nadzorniki SDH so imeli tako danes tri možnosti. Prva je bila, da bi potrdili cenovni razpon za delnico NLB, ki zaradi omenjenih tveganj ne izpolnjuje njihovih pričakovanj, in s tem tvegali, da vlada z njim ne bo soglašala, saj bi s tem za banko iztržila premalo. Premier Miro Cerar in več drugih koalicijskih predstavnikov so namreč v zadnjih dneh večkrat izpostavili, da banke ne smemo prodati tako, da bodo davkoplačevalci znova oškodovani.

V primeru, da bi cenovni razpon za delnico postavili više od tistega, ki je bil rezultat preverjanj finančnih svetovalcev pri zainteresiranih vlagateljih, pa morda z njim ne bi soglašali vsi potencialni kupci NLB in država do konca leta ne bi uspela prodati najmanj polovice banke, kot predvidevajo nedavno spremenjene zaveze Evropski komisiji v zameno za zeleno luč za državno sanacijo banke konec leta 2013.

Odločili so se za tretjo možnost, in sicer da razpona niso potrdili, upravi pa so svetovali, naj se obrne na vlado kot skupščino, ki naj pove svoje. Premier Cerar je ta teden dejal, da bo vlada podala svojo odločitev.

Glede na izjave koalicijskih partnerjev je kar nekaj dvomov, da se bo prodaja NLB letos nadaljevala, v vsakem primeru pa se lovijo čisto zadnji roki, da bi IPO izvedli v t. i. spomladanskem oknu. Kot so večkrat opozorili mediji, bi preložitev postopka na jesen lahko pomenila še večji pritisk na kupnino.

Če do realizacije prodajnega postopka NLB ne pride, pa bo treba predvideti alternativne ukrepe, je v pogovoru za Delo povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Kakšne, je po njenem še prezgodaj govoriti, a ti v vsakem primeru vključujejo nadaljnje pogovore oz. pogajanja z Evropsko komisijo.

Os

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belabreza
02. 06. 2017 11.58
+1
Zakaj plačujemo odgovorne na SDH, če o ničemer ne znajo odločiti. Vse preložijo na vlado. Ne rabimo takih samovšečnih ljudi na tako dobro plačanih delovnih mestih. Za meglo mešat so dobri, pa s previsoko plačo za takšno delo.
marker1
02. 06. 2017 11.29
Še ena tak naš preklic prodaje, pa NLB ne bomo nikoli prodali, tako kor Telekom ne. Če jo pa že bomo, jo bomo pa zelo poceni, tako kot NKBM. Cerar z preklicano prodajo NLB škodi davkoplačevalcem. Bolje nižja cena in takojšnja prodaja, kot višja cena ki verjetno sploh ni več dosegljiva.
mallonge
01. 06. 2017 20.43
+6
Vsi tam na vrhu so nastavljeni samo za plačo in delanje škode.
mallonge
01. 06. 2017 18.46
+6
A da bi Lidija o čemerkoli imela pojma. To pa ni v dometu Cerarja in njegovih.
dostojevski II
01. 06. 2017 18.30
-2
Edina pravilna odločitev ! Kdo odloča o prodaji ? Lastnik. Kdo je lastnik NLB ? Država. V imenu države je vlada tista, ki mora odločiti o prodaji. SDH nastavi nadzornike v NLB, ti potem upravo banke. Nadzor poslovanja v NLB je v domeni SDH, nikakor pa SDH ne more odločati o prodaji NLB. Te odgovornosti ne more vlada prenesti na nikogar.
Pjer Pjer
01. 06. 2017 19.06
+1
glava2
01. 06. 2017 19.33
+2
res, ena sama odgovornost in seveda etika, že poooolno let.....
glava2
01. 06. 2017 18.24
+5
zanimivo, spet niti besede o ponovni aferi NLB.....res ste ena podkupljena novinarska banda!
joint
01. 06. 2017 18.19
+10
Klasika. Prelaganje odgovornosti.... Samo, da se imamo fajn in dobro služimo 😁
tron3
01. 06. 2017 18.10
+4
Bravo SDH rokce ste si umil.
Uporabnik113089
01. 06. 2017 18.06
+9
LDS mafija se lepo zaveda da je zelo lahko s tujim penisom opletati po koprivah. Je ostalo še kaj, kar niso (raz)prodali?
Madeni
01. 06. 2017 18.04
+18
Na LB ju, NLB ju so sami KRIMINALCI..27 LET kriminala, KORUPCIJE,,KRAJE IN PUSTOŠENJA....će.. BI LETA 91 PRODALI 51 % NOBENIH TAJKUNOV, KRAJE, PRISVAJANJA..JANKOVIČEV, BAVČARJEV..KORDEŠEV IN OSTALE BANDE Foruma 21 ne bi bilo..
povanpireni
01. 06. 2017 18.08
+0
murinar prosim ti kot strokovnjak za tatove prosim za komentar...