Gospodarstvo

Kidrič: Nadzorni svet ni deloval v dobro družbe

Ljubljana, 06. 07. 2011 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J. / Ni.J.
Komentarji
17

Odstavljena člana uprave Vzajemne Kidrič in Jarc ne vidita tehtnih razlogov za razrešitev. Jarc meni, da si nadzorni svet s to odločitvijo "kupuje nekaj časa pri postopku sklica nove skupščine".

Dušan Kidrič
Dušan Kidrič FOTO: POP TV

Nadzorni svet Vzajemne je razrešil predsednika uprave Dušana Kidriča in člana uprave Igorja Jarca, na Kidričevo mesto pa je imenoval Milojko Kolar.

Nadzorni svet je o razrešitvi uprave razpravljal že na seji v ponedeljek, a so nadzorniki sejo prekinili zaradi opozoril Agencije za zavarovalni nadzor, da je delovanje nadzornikov nesmiselno in neodgovorno ter da bodo morali prevzeti posledice za svoje ravnanje in odločitve.

Nadzorniki so želeli v ponedeljek razrešiti dva člana uprave Igorja Jarca in Milojko Kolar, saj se z njima niso uspeli dogovoriti glede višine plače. Namesto njiju pa bi imenovali Katjo Jelerčič in Ivana Gracarja, ki sta prejšnji teden po štirih mesecih čakanja od Agencije za zavarovalni nadzor dobila dovoljenje za delovanje v upravi zavarovalnice.

Poleg tega pa so na dnevni red uvrstili razrešitev Dušana Kidriča z mesta predsednika uprave. Vodenje zavarovalnice naj bi po poročanju medijev prevzela dosedanja članica uprave Milojka Kolar.

Predsednik nadzornega sveta Mirko Miklavčič je že v ponedeljek dejal, da želi nadzorni svet delati v korist družbe ter postaviti odgovorno in kompetentno vodstvo za normalno delovanje družbe.

Tako Kidrič kot Jarc ostajata na Vzajemni, saj jima to omogočata pogodbi.
Tako Kidrič kot Jarc ostajata na Vzajemni, saj jima to omogočata pogodbi. FOTO: Blaž Garbajs

Razrešitev brez tehtnih razlogov?

Kidrič in Jarc ne vidita tehtnih razlogov za današnjo razrešitev. Jarc meni, da si nadzorni svet s to odločitvijo "kupuje nekaj časa pri postopku sklica nove skupščine", ta bo namreč zadolžena za imenovanje novih nadzornikov.

Kot je danes dejal Kidrič, nadzorni svet z današnjo razrešitvijo ni deloval tako, kot se zanj pričakuje, in sicer v dobro družbe. Po njegovem mnenju namreč za družbo ni dobro menjavati upravo mesec in pol pred konstitutivno sejo novoizvoljene skupščine. "S tem upravljanje v družbi zaniha, ne more biti vseh dejanj, ki bi se v tem času morala opraviti, naredijo pa se tudi dodatni stroški," je dejal po seji nadzornega sveta. Konec avgusta bo namreč konstitutivna seja novoizvoljene skupščine, ki se bo začela s postopkom imenovanja novega nadzornega sveta, ki je zadolžen za imenovanje nove uprave.

Po pogodbi ima Kidrič v primeru nekrivdne razrešitve zagotovljeno službo na Vzajemni, in sicer na delovnem mestu, ki je primerno njegovi izobrazbi, za kar je upravičen do plače v višini 80 odstotkov sedanje plače. Kot pravi, bo gotovo ostal na Vzajemni vsaj do konstituiranja novega nadzornega sveta, v tem času pa bo koristil dopust. Točne višine odpravnine, do katere je upravičen po pogodbi, ni želel razkriti. Poudarja pa, da do nje ne bi bil upravičen, če bi njegov mandat trajal še nekaj mesecev, torej do imenovanja nove uprave.

Kidrič ni želel razkriti, ali se bo ob imenovanju novega nadzornega sveta odločil vnovič potegovati za mesto predsednika uprave. Za sedaj se tudi še ni odločil, ali bo zahteval odpravnino.

Glede odnosa med njim in prvim nadzornikom zavarovalnice Mirkom Miklavčičem pravi, "da je ego na vsaki strani". Po njegovem mnenju so se z nadzorniki najbolj razhajali v tem, ali lahko članstvo Vzajemne predstavlja katera koli skupina. "Menim, da članstvo lahko predstavljajo samo člani, ti pa so iz različnih starostnih skupin," je dejal. Ob tem je dodal, da je sedaj z zakonom onemogočeno, da bi bila v družbi prevladujoča katera koli starostna skupina. Jarc pa se sprašuje, kako to, da je bila dosedanja članica uprave Milojka Kolar danes imenovana za predsednico uprave kljub temu, da je vztrajala na istih plačnih pogojih kot on. "Očitno je bila tukaj narejena neka razlika," je dejal. Tako sklepa, da je vzrok za njegovo razrešitev njegova "načelnost in tudi profesionalnost", ki se je, kot pravi, pokazala med drugim pri negativnem odzivu na pričakovanje, da bo Vzajemna plačala račun Zveze društev upokojencev Slovenije za 56.000 evrov za organizacijo 16. skupščine Vzajemne.

V delovno-pravnem smislu se s to odločitvijo nadzornega sveta njegov status ne spremeni, saj ima veljavno pogodbo o zaposlitvi za pomočnika in ne člana uprave, je pojasnil. Sicer pa pričakuje dobro sodelovanje s Kolarjevo. Meni namreč, da ne bo težav pri sodelovanju tudi z ostalima danes imenovanima članoma uprave Katjo Jelerčič in Ivanom Gracarjem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prognostik
08. 07. 2011 08.47
Kidrič je zadnji ,ki bi lahko kaj komentiral!
Follow me
08. 07. 2011 08.38
Ta Kidrič dobi eni 10000€ mesečno se pravi doddatno zavarovanje je 24€ in nekaj , se pravi 416 zavarovancev samo da on lahko pride skozi mesec. Ma se Vam zdi to prav, ma če bi imel jaz moč take ljudi bi dal delat na gradbišče, da občuti kaj pomeni delat.
odbogaposlan
07. 07. 2011 16.56
dejte Pezdirja za direktorja!
odbogaposlan
07. 07. 2011 16.56
Milojka Kolar, slovenska ekonomistka in političarka, * ?. Med 1. decembrom 1993 in 22. junijem 2000 ter med 16. januarjem 2003 in 3. decembrom 2004 je bil državni sekretar Republike Slovenije na Ministrstvu za finance Republike Slovenije.
resslovenka
07. 07. 2011 13.22
Eh, ne že spet. Kdaj bo temu konec? A pri nas sploh še kaj normalno funkcionira? Vsak, ki se nekam priskledi naredi vse, da se mu skleda napolni do vrha. Mi pa plačujemo.
Eastman
07. 07. 2011 11.33
ranaura 07.07.2011, 07:48 TOLK K JE VEN POBRAL JAKLIČ NE MORE NOBEN VEČ. POLICIJA JE V NJEGOVEM SEFU NAŠLA 300.000 € GOTOVINE in mu jo kasneje vrnila!
comment123
07. 07. 2011 07.48
GOVORI SE, DA SI JE JAKLIČ , KO JE BIL ŠEF NAGREBEL OGROMNO PREMOŽENJE. POGLEJTE TUDI TEGA KIDRIČA MALO!!!! KAKO JE Z NJEGOVIM PREMOŽENJEM?
major1
06. 07. 2011 22.54
Adijo denarci za nedelo in za neodgovornost.
joso
06. 07. 2011 20.54
Dušane,Dušane kaj res misliš da si nezamenljiv. Vprašujem se kdaj bo konec teh nezamenljivih pokvarnjencev.
vetrolov
06. 07. 2011 19.03
kajne kidrič, kako lepo je bilo imeti službo, kjer brez dela v blagajno močno curlja 24 ur na dan!!? UKINITI VSA TA NEPOTREBNA DODATNA ZZ IN ZAVAROVALNICE ! na to smo že bili opozorjeni od eu !
odbogaposlan
06. 07. 2011 17.33
spet bodo kradli!
ich123
06. 07. 2011 17.28
Vsi, ki ste pri Vzjemni zamenjajte zavarovalnico pa bomo potem videli, če si bodo še lahko delili takšne plače.
Milan Koleznik
06. 07. 2011 17.20
Vzajemna,pokojninski zavod,zdravstveni zavodi,tu je še veliko korupcije in kraje vseh vrst,jim popolnoma nič ne verjemem,tudi nadzornemu svetu ne,ki vse to dopušča.
jo1956
06. 07. 2011 16.43
V Vzajemni so vodilni kot tajkuni...imajo velike plače,zapravljajo naš tako prigaran denar in še nesposobni so ko toliko plačujejo zunanje izvajalce. Vsaka uprava ki je do sedaj bila v teh družbi je pobrala kar se da največ za svoje plače...enkrat bo moralo biti konec takim nesposobnim vodilnim..
Vance
06. 07. 2011 16.40
Najbolje bi bilo,da bi se pobili med sabo.Srečno so izbrali neko zlato jamo,s katero si izbranci ustvarjajo nadstandard,siromaki in starejši ljudje,seveda brez vez in poznanstev,pa plačujejo mesečne prispevke v upanju,da bodo bolj dostojno umrli.
b77
06. 07. 2011 15.57
JanezNovakJohn
06. 07. 2011 15.53
TA DRUŽBA ŠE NI NAŠLA MEHANIZME ZA ZAUSTAVITEV NEMORALNIH DEJANJ ,KI ŠKODUJEJO NARODU. V politiki in menečmentu bi morala morala biti eno od najmočnejših meril obstanka posameznega politika, menedžerja, stranke.