Gospodarstvo

Nadzorniki Petrola razrešili Lahovo

Ljubljana, 14. 10. 2011 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Petrol je na seji sklenil sporazum o prenehanju mandata članice uprave Marije Lah. Petrol bo po novem vodila štiričlanska uprava, področji nabave in logistike pa bo prevzel predsednik uprave Tomaž Berločnik.

Petrol-10
Petrol-10 FOTO: Blaž Garbajs

V skladu s statutarno določbo, po kateri ima družba od tri do največ šest članov, bo uprava Petrola v prihodnje delovala v štiričlanski sestavi. Lahova bo delo nadaljevala v Petrolu oziroma v eni od družb skupine Petrol, so po seji nadzornega sveta sporočili iz Petrola.

Predsednik uprave družbe Tomaž Berločnik je ob tem povedal: "Petrol se mora hitro prilagajati zahtevnim spremembam na vseh trgih, kjer posluje. S spremenjeno organizacijo bomo učinkoviteje odgovarjali na zaostrene gospodarske razmere, družba bo bolj operativna, sposobna hitrejših odločitev, predvsem pa bodo jasneje določene ločnice med odgovornostjo in pristojnostmi posameznih članov uprave. S tem bomo zagotavljali še uspešnejše poslovanje družbe v prihajajočem obdobju."

Lahova je že bila članica uprave Petrola v letih od 1997 do 2005, v zdajšnjo upravo - takrat še pod vodstvom Aleksandra Svetelška - pa jo je nadzorni svet imenoval julija 2009.
Lahova je že bila članica uprave Petrola v letih od 1997 do 2005, v zdajšnjo upravo - takrat še pod vodstvom Aleksandra Svetelška - pa jo je nadzorni svet imenoval julija 2009. FOTO: 24ur.com

Lahova je že bila članica uprave Petrola v letih od 1997 do 2005, v zdajšnjo upravo – takrat še pod vodstvom Aleksandra Svetelška – pa jo je nadzorni svet imenoval julija 2009. Svetelšek je januarja letos odstopil in s februarjem ga je nasledil Berločnik. Poleg Berločnika so v upravi Petrola, iz katere je sredi septembra odšel tudi Roman Dobnikar, še Rok Vodnik, Janez Živko in Samo Gerdin.

Nadzorni svet je med drugim obravnaval tudi redno poslovanje družbe in ugotovil, da so stroški iz poslovanja v okviru načrtovanih ter skladni z letošnjim planom. Potrdil in podprl je vse predvidene ukrepe uprave na področju učinkovitega obvladovanja stroškov in jih ocenil za pravilne, so še sporočili iz Petrola.

V ozadju menjave je bilo enormno povečanje stroškov, ki jih je septembra imelo podjetje. Po pregledu bilanc je bilo evidentno, da so se zvišali izdatki za štiri milijone evrov, zato so se v podjetju odločili za drastično rezanje izdatkov.

V polletni bilanci Petrola je razvidno, da so se skupni stroški poslovanja zvišali za 4,04 milijona evrov, skupaj so znašali skoraj 119 milijonov evrov. Za največ, 1,45 milijona evrov, so višji stroški storitev (skupaj so znašali 55,8 milijona evrov).
V polletni bilanci Petrola je razvidno, da so se skupni stroški poslovanja zvišali za 4,04 milijona evrov, skupaj so znašali skoraj 119 milijonov evrov. Za največ, 1,45 milijona evrov, so višji stroški storitev (skupaj so znašali 55,8 milijona evrov). FOTO: Blaž Garbajs

Zvišali so se stroški, povezani s širitvijo dejavnosti skupine, stroški, ki so vezani na ceno energentov, stroški zavarovanja terjatev pri banki SID in prispevki za poslovanje ob avtocestnih lokacijah zaradi novih bencinskih servisov, stroški zaradi obsežnejših trženjskih akcij, ki so bile potrjene z načrtom za leto 2011, in stroški zaradi popravkov vrednosti poslovnih terjatev.

V polletni bilanci Petrola je razvidno, da so se skupni stroški poslovanja zvišali za 4,04 milijona evrov, skupaj so znašali skoraj 119 milijonov evrov. Za največ, 1,45 milijona evrov, so višji stroški storitev (skupaj so znašali 55,8 milijona evrov).

Petrolov dobiček so oklestile zaščite pred nihanji cen, Petrol pa je letos ustvaril 6,7 milijona evrov dobička zaradi tečajnih razlik, vendar je imel tudi 17 milijonov evrov izgube z nakupi izvedenih instrumentov, ki jih je verjetno uporabljal kot zaščito pred nihanjem cen. Še ob polletju lani je Petrol imel skoraj 14 milijonov evrov dobička iz izvedenih finančnih instrumentov, razlika med letoma pa znaša kar 30,8 milijona evrov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.