Gospodarstvo

Nadzorniki Pivovarne Laško se strinjajo z nadaljevanjem prodaje, na mizi pet ponudb

Ljubljana, 23. 03. 2015 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Postopki prodaje Pivovarne Laško se nadaljujejo. Slednje so potrdili tudi nadzorniki. Prispelo naj bi pet ponudb, eden od potncialnih kupcev je tudi nizozemski velikan Heineken.

Nadzorniki Pivovarne Laško so na današnji seji soglašali z nadaljnjim prodajnim procesom. Seznanili so se z vrednotenjem pivovarne, ki ga je opravila družba KPMG, in s potekom skupnega procesa dokapitalizacije ter prodaje deleža prodajnega konzorcija v Pivovarni Laško, je pivovarna danes sporočila prek spletnih straneh Ljubljanske borze.

Prispelo pet ponudb

Za nakup 51,11-odstotnega deleža Pivovarne Laško in dokapitalizacijo v višini najmanj 75 milijonov evrov je do izteka roka v četrtek prispelo pet zavezujočih ponudb. K izboljšanju ponudb naj bi nadzorniki po neuradnih informacijah pozvali tri ponudnike. Kdaj bodo sprejeli odločitev, katere ponudbe bodo šle v naslednji krog prodaje, za zdaj ni znano.

Dokončna transakcija bo še predmet pogajanj in soglasja vključenih strank in bo odvisna od izpolnitve še drugih pogojev.
Prodaja pivovarne je predvidena v nekaj korakih, z vstopom novega lastnika pa bo moralo na skupščini delničarjev soglašati 75 odstotkov trenutnih lastnikov. Za zdaj tudi še ni jasno, kdaj naj bi bila prodaja zaključena.

O prispelih ponudbah, ki so si po poročanju časnika Finance "zelo blizu", se bo konec tega meseca ali v začetku aprila izrekel tudi nadzorni svet Pivovarne Union, ki je v lasti Laščanov.

Pivovarna Laško, ki je zadovoljna s stanjem skupnega postopka, bo skupaj s prodajnim konzorcijem prejete ponudbe skrbno preučila in sprejela odločitev, na kakšen način se bodo nadaljevala pogajanja v skupnem procesu dokapitalizacije pivovarne in prodaje deleža konzorcija prodajalcev.

Pivovarna Laško-3
Pivovarna Laško-3 FOTO: Damjan Žibert

Uradno zanimanje izkazal velikan Heineken

Zanimanje za Pivovarno Laško je doslej uradno izkazal globalni pivovarski velikan, nizozemski Heineken. V igri naj bi bili tudi investicijska družba Kohlberg Kravis Roberts, Bain Capital, Mid Europa Partners in CVC Capital Partners.

Sporazum o skupni prodaji delnic Pivovarne Laško je konec novembra lani Družba za upravljanje terjatev bank, ki tudi koordinira prodajni postopek, sklenila s Kapitalsko družbo, družbo Alpen invest, Abanko Vipa, KD Skladi, Novo Kreditno banko Maribor in Zavarovalnico Triglav, prejšnji teden pa sta k sporazumu pristopila tudi Sklad obrtnikov in podjetnikov ter Banka Koper.

Informacijski memorandum, v katerem so bili razkriti tudi nekateri nejavni podatki o poslovanju in finančnem stanju skupine Laško, je po neuradnih informacijah prevzelo 21 potencialnih dokapitalizatorjev, od tega polovica strategov.
Novi lastnik, ki bo prek nakupa Pivovarne Laško dobil tudi Pivovarno Union, bo moral laškega pivovarja tudi dokapitalizirati, neuradno za vsaj 75 milijonov evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vsegrevkurac
27. 03. 2015 01.25
+1
Hahaha vse skupaj je ze smesno, zanimiva je samo ena stvar in to je ta da smo mi eni navadni hlapci... K bi mogl vse sterat.... Mi smo HLAPCI in to bomo tudi ostal...!!!
kakafonijaprava
26. 03. 2015 17.35
+1
Delnice laškega danes padle za 2 EURa, očitno premajhne cene! Pijem laško, ščijem koruzznuico!
tron3
26. 03. 2015 08.03
+1
Zakaj bi Vas sploh kupili, ni potrebe, čez čas boste v prisilki ali pa v stečaju, potem se bo kupovalo Pivovarno za mogoče 2€, to je to, škoda denarja, samo počakati je treba!!!
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.31
+1
Laško pa itak že sedaj deloma vari pivo iz sirupa (Radler), in namesto ječmenovega uporablja korzuni slad, kot Efes, ker je to ceneje. Hmelja je v pivu le še za vzorec, zlasti Savinjksega. Kdaj so zvarili bolj ohmeljeno pivo spomladi, se ne spomnem več. Kot pivopivec bi bil moj favorit InBev. Vendar smo to zamudili pred desetletjem, ko Uniona nismo prodali Belgijcem, Laško pa bo ohranili doma, če bi ga omejili osnovni posel, brez raznih Mercatorjev in Dela. Hvala politika!
Borec21
24. 03. 2015 18.25
+1
zato pa kupujemo pivo pri malih pivovarjih kdo pa še pivo kupuje pri trgovcih ????
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.31
+2
Slavili smo zmago nacionalnega interesa Lasko vs Interbreu. In unicili Lasko, Radensko ter Fructal oz. skoraj prosili, da jih kdo kupi. Ce je nacionalni interes podoba Srota & comp. ter kasnejsa prodaja balkanskim tajkunom, katerim smo podarili vso zivilsko industrijo in postali njihovi hlapci - hvala lepa.
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.30
-1
Kako se je začel potop slovenske industrije in blagovnih znamk tisti petek, ko je premier Janša slavnostno odprli trojanska predora. Nekaj ur poprej je v vladni palači potekal sestanek, katerega na začetku nihče ni hotel priznati. Na sestanku so sedeli premier Janša, sekretarka Andrijana Starina Kosem, Igor Bavčar iz Istrabenza in Boško Šrot iz Pivovarne Laško (septembra smo napačno zapisali, da je bil na skritem pogovoru Tone Turnšek). V vladno palačo je vstopil tudi Matjaž Gantar.
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.29
+1
Predvsem nemške pivovarne poudarjajo, da so njihovi proizvodi narejeni po starih pivovarskih zakonih, zgolj iz vode, ječmenovega slada in hmelja. Kakšne proizvodne metode uporabljajo pivovarske multinacionalke? Ravno pri Heinekenu se širi ljudski glas, da ga proizvajajo z mešanjem vnaprej pripravljenih sestavin (celo s sirupom), podobno kot brezalkoholne pijače. To so male skrivnosti velikih mojstrov, o katerih se lahko samo šušlja. Kljub temu pa drži, da se piva multinacionalk dobro prodajajo. Heineken skrbi za to, da se njihovo pivo vari le doma in v strogo nadzorovanih licenčnih pivovarnah. Heineken, Carlsberg, Stella ali katero koli izvirno pivo iz matične pivovarne je še vedno precej kakovostno, vprašljivi pa so zvarki z enako etiketo, varjeni na Madžarskem, v Bolgariji ali kjer koli drugje. Heinekena, varjenega v Ljubljani ali v Laškem, ne bo, zato pa se bodo pojavila piva blagovnih znamk, ki so v njihovi lasti, recimo Amstel.
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.28
+0
Resnica o slovenskem piru: Ali bi po vašem mnenju lahko slovenski pivovarni po prevzemu postali svetovno bolj prepoznavni? Slovensko pivo ne bo postalo bolj prepoznavno, zato ker v tujini ni toliko uveljavljeno, da bi ga lahko kjer koli prodajali, razen kot poceni "no name brand" pivo v raznih marketih.
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.28
+0
Veliko jih začne variti druge svetovno prepoznavne znamke piva. V Sloveniji lahko, denimo, kupimo češka piva, ki so narejena na Hrvaškem ali v Srbiji, azijska piva, ki se pojavljajo na evropskem trgu, prihajajo iz čeških pivovarn. Kaj ta globalizacija pomeni za kakovost piva? Globalizacija v pivovarstvu pomeni vse najslabše mogoče. Nikoli več ne bomo pili Staropramen iz Prage ali Beck iz Bremna, pač pa falsifikate (beri licence) teh piv, varjene od Kazahstana do Romunije. Današnje pivovarstvo na svetovni ravni ne pomeni več, da je tisto pivo zvarjeno tam, kjer je doma, ampak kjer koli. Tržaškega Dreherja že dolgo ni več, piva Moretti iz Vidma ni več, to so le še blagovne znamke, ki jih varijo multinacionalke, ki so njihove lastnice. Dreher in Moretti varijo kjer koli v Italiji, ne pa v Trstu ali Vidmu.
skorumpiranpolitik
24. 03. 2015 17.27
+2
Globalizacija v pivovarstvu pomeni vse najslabše: Kako konkurenčni sta sploh še največji slovenski pivovarni? Zdi se, da sta se šele z razcvetom mikropivovarn tudi v Sloveniji nekoliko bolj posvetili novim proizvodom in začeli propagirati, da so njihova piva "iz najboljših sestavin"? Na trgu brez konkurence je lahko biti konkurenčen. Mikropivovarne so premajhne, da bi lahko resneje ogrožale kogar koli, so pa dober signal, da trg le ni zadovoljen z dvema vrstama piva. To so dojeli tudi v Laškem in Ljubljani ter so razširili kakovostno ponudbo. Uvoz piva iz EU-ja je seveda mogoč, je pa omejen na vse načine. V marketih in butikih se dobi le steklenice 0,33 litra in 0,20 litra, ki so v višjem cenovnem razredu in so zaradi tega težje dostopne ali celo nedostopne "delovnim množicam", to se pravi študentom, delavcem, nezaposlenim, srednjim slojem in upokojencem. Parazitski razredi pa si raje privoščijo draga vina. Uvoz zabojev piva 5 x 4 steklenic po 0,50 l pa je praktično onemogočen in s tem tudi konkurenca. Na mnogih etiketah pa ne samo nemških, iz najširšega kroga držav lahko preberemo, da je pivo varjeno po bavarskem zakonu o čistosti (reinheitsgebot). Če si pivovarna upa to napisati na etiketi, mora to tudi držati. Zahtevnejši pivopivci preverjajo tudi takšne "malenkosti". Malo bolši intervju, ki ga na popu me spravite skupaj 5 novinarjev!
nikhrast
24. 03. 2015 16.30
+0
Pa saj ne bo nič spremembe, konzerva bo ista, samo fine print spodaj bo imenoval lastnika, pa Made in EU. Ko kupiš Apollinaris mineralno vodo, sploh veš da je lastnik Coca-Cola, pogledat moreš fine print spodaj.
deathbite
24. 03. 2015 13.53
+0
sektaši ne bodo pili več Laškega, ker bo dobil rdečo zvezdo! :))
Antena
23. 03. 2015 20.04
+9
Sterajte Šrota ne pa Laško !
Balki30
23. 03. 2015 19.38
+1
Heineken gor ali dol....jas mam plato laškega u hladilniku...pa nea prodajam!
xyxyxyxyxyxyxy
23. 03. 2015 20.15
+2
če pride Heineken v Laško bodo v SDS razpisali referendum, da ne bo na pločevinkah rdeča zvezda.