Gospodarstvo

Nadzorniki Polzele odstopajo, delavci čakajo tretjino avgustovske plače

Polzela, 29. 09. 2015 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik nadzornega sveta Polzele Peter Kunstič je iz osebnih razlogov odstopil. Na zadnji seji nadzornikov je svoj odhod napovedal tudi Bojan Mandič. V Polzeli upajo na preživetje, zdaj so namreč pred njimi najbolj prodajni meseci.

Proizvodnja v Tovarni nogavic Polzela
Proizvodnja v Tovarni nogavic Polzela FOTO: Kanal A

Predsednik nadzornega sveta Polzele Peter Kunstič, ki je to funkcijo opravljal od julija letos, je iz osebnih razlogov odstopil. Prvi mož Polzele Marko Klemenčič je povedal, da je Kunstičevo pisno odstopno izjavo prejel v petek. Na zadnji seji nadzornikov prejšnji teden je sicer svoj odhod napovedal tudi Bojan Mandič.

Delavci bodo dobili tretjino avgustovske plače

Klemenčič ocenjuje, da Polzela ima možnosti za preživetje. "Lovimo ritem in mislim, da ga bomo oktobra tudi ulovili. Pred nami so najbolj prodajni meseci," je dejal Klemenčič in napovedal, da bodo v sredo zaposleni prejeli tretjino avgustovske plače, preostanek pa bo odvisen od prilivov na račune družbe, ki so bili od konca julija do konca avgusta blokirani zaradi davčnega dolga, zdaj so začasno deblokirani.

Prav to začasno deblokado računov je dosegel Kunstič, ki je do septembrskega prihoda Klemenčiča opravljal funkcijo začasnega predsednika uprave Polzele.

Klemenčič, ki je že peti direktor Polzele letos, še vedno čaka na odločitev lastnikov o dokapitalizaciji v višini dveh milijonov evrov in odločitev upnikov o konverziji njihovih terjatev, ki znašajo 2,7 milijona evrov, v kapital družbe.

Slovenski državni holding, ki je skoraj 30-odstotni lastnik Polzele, pa se za dokapitalizacijo še ni odločil.

Presoditi mora Evropska komisija

Vsaka nova državna pomoč družbi bo predmet stroge presoje Evropske komisije, saj je država lani Polzeli že odobrila za milijon evrov državne pomoči. Januarja je nato v okviru prisilne poravnave 923.000 evrov terjatev do Polzele (terjatve iz posojila, davčne terjatve in unovčeno jamstvo na odobreno posojilo) pretvorila v kapital in pridobila 27-odstotni delež. Družba za upravljanje terjatev bank pa je v kapital družbe pretvorila za pol milijona evrov terjatev in pridobila 38-odstotni delež.

Izplačevali naj bi si nagrade

Karmen Dvorjak
Karmen Dvorjak FOTO: Kanal A

Časnik Finance je medtem pred tednom dni poročal, da so si nekdanji vodilni Polzele izplačevali nagrade za nadzor hčerinskih družb na Hrvaškem in v BiH. Nekdanja predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak si je tako lani izplačala 19.000 evrov bruto za nadzor hrvaške hčerinske družbe, letos pa dobrih 8000 evrov bruto. Za nadzor iste družbe je 37.000 evrov bruto prejel tudi nekdanji predsednik uprave Polzele Branko Krašovec, ki je družbo vodil od maja do julija letos.

Ena od vodilnih Polzele Lilijana Mandelj pa je lani za nadzor bosanske hčerinske družbe prejela skoraj 34.000 evrov bruto, letos pa še 17.500 evrov bruto, so še poročale Finance.

Časnik Dnevnik je medtem v ponedeljek poročal o vprašljivih poslih, ki jih je sklepala nekdanja predsednica uprave Polzele Karmen Dvorjak. Po navedbah časnika je Dvorjakova, ko se je Polzela soočala s finančnimi težavami, različnim zunanjim partnerjem nakazala nekaj 10.000 evrov za vprašljive storitve, nekaj denarja naj bi končalo tudi v davčnih oazah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

glava2
29. 09. 2015 17.00
+4
že če odstopajo, naj vrnejo vse plače, ker očitno niso delali nič - NADZORNIKI OD MOJEGA KU...!
Pro-Gasilc
29. 09. 2015 15.58
+7
Tale gospod Marko Klemenčič, je prišel samo za pogrebnika in nič drugega. Nemci so jim odpeljali mašine. Na čem boste delali ?????? To je stanje, kjer se nikomur nič ne naredi . (odgovarja nihče) V Avstriji 10 let ne smeš imeti firme ali biti na vodsvenem položaju, če firmo spraviš v stečaj. Kaj pa pri nas ? Greš kot krizni menager v drugo firmo. :-( , :-( , :-( , :-( , :-( , :-( , :-( ,
wax_yall
29. 09. 2015 14.36
-1
Tole kar bom napisu nima veze s člankom. Sorry k smetim s takšnimi komentarji (ampak sej smetite vsi tko da nima veze :DDD). Tko k sm že zanč napisu: dej poglejte slikco tega modela v zelenem, ampak na Prvi - strani (na naslovnici, ne tukaj). A ne zgleda kot da je u ibr hud DJ z milijon folka pod sabo?
Tempus Fugit
29. 09. 2015 14.13
+7
Večinski lastnik (= država oz.vlada) naj naroči revizijo poslovanja pod Nefatovo in Dvoržakovo. Izjave Neffatove (bivša šefica nadzornikov), da ni vedela kaj se dogaja pove vse: če res ni vedela (kar seveda vsi vemo, da ni res), naj vrne denar, ker svojega dela ni opravljala. Če pa je vedela, pa si zasluži kazensko ovadbo. Če pa se ne bo zgodilo nič, pa je jasno, katerih politikov naslednjič ne bomo volili.
vrtnar01
29. 09. 2015 13.26
+3
čudno da popovci pustijo še kaj komentirati,ja je pa res na tem portalu svoboda govora
jenihvetes
29. 09. 2015 10.28
+10
A se nadzorniki, ki odstopajo, nič ne bojijo brezposelnosti? To je izguba delovnega mesta, pa še na naslednjem šihtu jih bodo grdo gledali, češ da niso resni, ker so sami pustili delovno mesto. Svetovalci na zavodu za zaposlovanje vedno pravijo, da ne smes kar tako menjavati sihtov...
murinar
29. 09. 2015 10.26
+5
Nehat krast pa bo!
Joker3
29. 09. 2015 10.15
-2
Polzelini izdelki so po kvaliteti primerljivi s konkurenco, več bi morali narediti na področju dizajna, To sta njena glavna problema. Najprej bi morali rešiti problem dizajna.
mastablasta
29. 09. 2015 09.41
tron3
29. 09. 2015 09.39
+15
Kadar je treba prevzeti odgovornost pač nadzorniki odstopajo, pa velikokrat uprava tudi, to je pri nas folklora, lepo živel pa za nič odgovarjal, to je njihov moto. Žalostno je to, da je takšno vedenje upraviteljev prisotno v 70% slovenskih podjetij, Vlada pa Umar napovedujeta gospodarsko rast, da bi se potem lahko plače povečale v parazitskem delu slovenske družbe, ki se imenuje JS.
stock84 1
29. 09. 2015 09.43
+16
Spet... eni si izplacujejo nagrade, drugi cakajo avgustovske place...