Gospodarstvo

Nadzorniki SDH dali pogojno soglasje k prodaji Elana

Ljubljana, 29. 07. 2015 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet SDH je podal soglasje k prodaji 49,03-odstotnega deleža holdinga v Elanu, prodajo pa pogojujejo s tem, da kupca 100-odstotnega deleža, Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises, sprejmeta določene nefinančne zaveze. Zaveze se nanašajo tudi na prizadevanje za ohranitev sedeža družbe v Sloveniji.

Nadzorni svet SDH je dal pogojno soglasje k prodaji 49,03-odstotnega deleža holdinga v Elanu.
Nadzorni svet SDH je dal pogojno soglasje k prodaji 49,03-odstotnega deleža holdinga v Elanu. FOTO: POP TV

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes dal pogojno soglasje k prodaji 49,03-odstotnega deleža holdinga v Elanu. V proizvajalcu športnih izdelkov imajo delež še nekatere druge družbe, kupca 100-odstotnega lastniškega deleža pa sta Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises, so sporočili iz SDH.

SDH prodajo deleža v Elanu pogojuje s tem, da kupca sprejmeta določene nefinančne zaveze, ki se nanašajo na spoštovanje veljavne delovne zakonodaje v Sloveniji, veljavnih kolektivnih pogodb in drugih socialnih sporazumov, ki so bili dogovorjeni z zaposlenimi ali svetom delavcev, in ohranitev slovenskega jezika kot jezika komuniciranja z zaposlenimi.

Zaveze se nanašajo tudi na prizadevanje za ohranitev sedeža družbe v Sloveniji, za prestrukturiranje družbe z namenom zagotoviti njeno nadaljnje preživetje, izboljšanje njene učinkovitosti in nadaljnjega razvoja ter ohranjanje socialnega dialoga z zaposlenimi v skladu z delovno zakonodajo v Sloveniji.

Predmet prodaje so vsi lastniški deleži v Elanu. Poleg SDH imajo delež v Elanu še družbe Triglav Naložbe, DSU in Modra zavarovalnica.

V javnosti so sicer v zadnjih tednih krožile novice, da naj bi četrtinski delež Elana dobila Bank of America Merrill Lynch, ki je konec marca tudi odkupila terjatve Družbe za upravljanje terjatev bank in postala ekonomska lastnica Elana.

Tričetrtinski lastnik pa naj bi postala ruska investicijska skupina VR Capital, vendar je očitno končni dogovor drugačen. Po informacijah, ki so javno dostopne prek spleta, je sicer družba Wiltan Enterprises registrirana na Cipru. Ali bi lahko za njo stali Rusi, ni jasno.

Nova lastnika naj bi zagotovila vračilo 12 milijonov evrov domnevno nedovoljene državne pomoči Elanu, z 1,2 milijona evrov pa naj bi izplačala tudi Uroša Koržeta, ki od Elana terja nagrado za vodenje družbe.

Intenzivno iskanje novega lastnika za begunjski Elan poteka že od leta 2011. Odtlej so se v javnosti že večkrat pojavile neuradne informacije, da je prodaja tik pred vrati, a je vedno padla v vodo oziroma so se postopki zaradi vrnitve nedovoljene državne pomoči, slabih poslovnih rezultatov in tožbenih zahtevkov bivših menedžerjev dodatno zapletli.

Vodstvo Elana in zaposleni že več let nestrpno čakajo, da bi se prodajni postopek družbe vendarle razpletel in bi družba dobila lastnika, ki bi še naprej razvijal svetovno prepoznavno močno blagovno znamko, ohranjal delovna mesta in omogočal dobro poslovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chuck Norris.
29. 07. 2015 23.43
+1
da vas ni sram!
minnaema@yahoo.com
29. 07. 2015 22.19
Oportunizem na vseh koncih in krajih, zdaj pa tako, saj je ime ELAN velike vrednosti in nato kar še zraven pride o o tem se številni nočejo pogovarjati..........kdo bi pa vedel zakaj se ne postavi čiste račune na mizo !!!!
Karantanija
29. 07. 2015 21.41
+3
A je še sploh kaj ostalo, kar nismo prodali? Najbolje Hrvatom - saj je že tako vse njihovo, kajne?