Gospodarstvo

Največje letališče na svetu

Dubaj, 05. 12. 2005 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Arabski emirati, ki se za svoj razcvet lahko zahvalijo predvsem nafti, preusmerjajo svoj gospodarski razvoj.

40 kilometrov od glavnega mesta Dubaj bo v puščavi nastalo največje letališče na svetu. V okolici letališča nameravajo Združeni arabski emirati zgraditi gospodarsko središče s številnimi nebotičniki, ki bo imelo lasten logistični center. Prestolonaslednik Rašid Al Makturn je napovedal, da bodo na tem območju zgradili mesto za milijon prebivalcev. Stroški bodo predvidoma znašali osem milijard evrov.

Maketa novega letališča, ki bo tudi največje na svetu.
Maketa novega letališča, ki bo tudi največje na svetu. FOTO: Reuters

Ko bo letališče World Central Djebel Ali Airport dograjeno, naj bi preko njega potovalo okrog 120 milijonov potnikov. Načrtovanih je najmanj šest pristajalnih stez, prva letala pa naj bi začela leteti čez dve leti. "To je projekt za naslednjih 50 let," je povedal vodja razvojne družbe Michel Proffitt.

Pripravljajo se na leta suhih krav, ko bo zmanjkalo nafte

World Central je del dolgoročnega načrta, v skladu s katerim se Dubaj pripravlja na čase, ko ta arabska puščavska država ne bo več imela svojih zalog nafte. "Letališče bo poskrbelo, da Dubaj ne bo prometno izoliran in da bo država lahko postala katalizator gospodarskega razvoja," je povedal vodja oddelka za planiranje pri uradu za letalski promet Kalif Al Zafin.

Dobička od naložbe se še posebej veselijo pri letalski družbi Emirates. Svojo floto bodo okrepili z dodatnimi stotimi letali Boeing in Airbus, ki bodo brez postanka leteli na vse konce sveta, izjema bosta le Tahiti in Vzhodni Otoki.

Gradbišče, ki je nastalo okrog sedanjega letališča v Dubaju
Gradbišče, ki je nastalo okrog sedanjega letališča v Dubaju FOTO: Reuters

Ob povsem novi naložbi v World Central, pa že gradijo tudi ob sedanjem mednarodnem letališču v Dubaju. Tam nastaja velikanski gradbeni kompleks, ki bo v naslednjih letih omogočil povečanje števila potnikov z 20 na 70 milijonov potnikov na leto. Stroški posodobitve se gibljejo okrog 3,5 milijard evrov.

Nafta za Združene arabske emirate že zdaj izgublja gospodarski pomen, njen delež v bruto družbenem proizvodu znaša le še 13 odstotkov. Zato pa emirati namesto tega privabljajo investitorje, ki se zaradi nizkih davkov in brez birokratskih ovir odločajo za naložbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja