Gospodarstvo

Nam grozi portugalski scenarij?

Ljubljana, 02. 11. 2007 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Denis Oštir/STA
Komentarji
17

Po mnenju ekonomistov ekstremna rast cen že krepko diši po tako imenovanem portugalskem scenariju.

Portugalska je namreč po prevzemu evra zaradi napačnih potez padla v globoko gospodarsko krizo. Enako se lahko zgodi v Sloveniji, saj ima inflacija, po mnenju poznavalcev, enake nastavke.

Maks Tajnikar je prepričan, da za visoko inflacijo niso krive zgolj visoke cene hrane in nafte
Maks Tajnikar je prepričan, da za visoko inflacijo niso krive zgolj visoke cene hrane in nafte FOTO: POP TV

Zagovor vlade in vladnih ekonomistov z urada za makroekonomske analize in razvoj, da so za inflacijo krive predvsem visoke cene hrane in nafte, je iz trte zvit, pravi profesor z ekonomske fakultete v Ljubljani Maks Tajnikar. "Ne morem se strinjat, da so bile te cene začetni impulz za slovensko inflacijo. Mislim, da so bile to t.i. avtonomne investicije, ki so na novo nastale v gradbeništvu konec lanskega leta,“ pravi Tajnikar.

Povedano drugače. Vlada je naložbami v avtoceste povzročila povečano zaposlovanje v gradbenem sektorju. Povečano zaposlovanje je zvišalo plače. Višje plače so dvignile apetite prodajalcev, ki so dvignili cene. To pa pomeni povišano inflacijo. "Cene hrane pa so hitro narasle, ker so stroški iz svetovnih trgov pritiskali na cene hrane. Doma pa je bilo dovolj povpraševanja,“ pojasnjuje Tajnikar.

Tudi nekdanji finančni minister in profesor na ekonomski fakulteti Dušan Mramor meni, da je vzroke za inflacijo treba iskati drugje. "Brez dvoma so razlogi sistemske narave, to pomeni, da je pri nas nemenjalni sektor premalo konkurenčen oz. relativno slabo nadzorovan.“

Pa je sploh realno, da se ponovi portugalski scenarij? Namestnik portugalske veleposlanice pri nas meni, da ne, saj so bila tam izhodišča drugačna. "Inflacija je bila nad evropskim povprečjem, vendar za naše gospodarstvo ni bila ključen problem. Ključen je bil proračunski primanjkljaj in njegove posledice,“ namestnik portugalske veleposlanice, Rui Almeida.

Inflacija je začasni učinek

Slovenija ostaja v regionalnem vrhu, ta mesec pa sta napredovali Poljska in Albanija, so danes sporočili iz partnerske družbe Dun & Bradstreeta, bonitetne hiše I.

D&B napoveduje, da se bo inflacija v Sloveniji letos oblikovala pri 2,9 odstotka
D&B napoveduje, da se bo inflacija v Sloveniji letos oblikovala pri 2,9 odstotka FOTO: Reuters

Dun & Bradstreet se v tokratnem poročilu za Slovenijo osredotoča na visoko inflacijo in ugotavlja, da gre za bolj začasni spremljevalni učinek razmeroma visoke gospodarske rasti.

Dun & Bradstreet je napovedal, da se bo inflacija v Sloveniji letos oblikovala pri 2,9 odstotka, prihodnje leto pa se bo umirila. Po mnenju analitikov so vzroki za povečano inflacijo svetovna gibanja cen energije in hrane ter pritiski proizvajalcev na povečanje cen.

Analitiki Dun & Bradstreeta povečane inflacije ne vidijo kot grožnje nacionalnemu gospodarstvu, temveč bolj kot začasni spremljevalni učinek razmeroma visoke gospodarske rasti. Na tak zaključek poleg ocen gibanja kazalcev navajajo tudi izkušnje Irske in Španije v času visoke gospodarske rasti, so pojasnili v Dun & Bradstreetu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej Rojc
05. 11. 2007 18.16
Ljutomerčan, en nazoren primer: leta 2002 je stalo stanovanje 43m2 (sem ga kupil) 8 mil SIT. Plača takrat je bila 250.000 SIT. Leta 2007 nad mano isto veliko stanovanje prodajo za 16 mil SIT. Plača danes vsaj moja 1000 EUR. Torej računica, kdaj sem bolje živel leta 2002 ali 2007 ? No smetnjaki so še polni kruha, to je res. :))
Krbo?
05. 11. 2007 18.12
@hinko.murovec : Z SFRJ pa Slovenije res ne mores primerjat. V SFRJ mi je slo 100x slabse kot zdaj.
hinko.murovec@siol.net
05. 11. 2007 12.33
In to je samostojnost in svobodna demokratična ter in očitno predvsem v dobesednem smislu socialna država. Hvala JJ veliki osvoboditelj. LP
politik70
05. 11. 2007 07.01
Čimprej Argentinca na Brnik in ga po DHL poslat nazaj v Argentini.Pa naj stane kur če.Tole ni pa nobeni stavari več podoben!
ivo55
03. 11. 2007 18.34
Ne morem se znebiti bojazni, da je gospodarska rast napihnjena, z namenom da se opraviči neproduktivno večanje javne porabe ( proračuna ) brez realnega povečanja dodane vrednosti v gospodarstvu. Hkrati pa ie s tako politiko prikazovanja podatkov država z lahkoto zadostila kriterijem za dodatno zadolževanje. Žal pa zakoni ekonomije s politiko nimajo nobene veze in trendi cen so le ogledalo že sprejetih odločitev. Težka bo...!
Nauders
03. 11. 2007 16.44
kljub temu kaj je zgoraj napisano ................. NE bi smelo prihajat do tega, da je narod še bolj nezadovoljen
goso
03. 11. 2007 02.21
Taki članki so prazni, ker ne veš kako izračunavajo inflacijo. Potem lahko samo beležiš , kaj kdo reče. Kaj bi nekdo lahko folku pojasnil, kako izračunajo inflacijo. Menda z neko košarico . Ampak kaj je not in kdo leta okol in beleži cene, kam gre...
damirg@email.si
03. 11. 2007 01.25
jz za enkrat poznam samo JJ scenarij.
fmunih@email.si
02. 11. 2007 22.51
Ja, sedaj se bodo svetovalci vlade sklicevali na tujce, ko so vse "zasrali". Vsi vemo, da je trgovina pretežno v tujih rokah, tujci pa nas na fino podjebavajo, ko nam praznijo žepe. Tako profesorji, vaši nasveti in vaše ministrovanje nas je pripeljalo tja, kjer smo - sluge tujemu kapitalu, namesto da bi v preteklosti, ko smo imeli svoja družbena podjetja, le ta obdržali za prihodnost naših otrok. Žal vam profesura nič ne pomaga, ker niste pravočasno odkrili skritih namenov globalaizacije in si tako zadrgnili zanko okoli vratu. Pametnih kolegov, ko ste bili na pozicijah, pa niste upoštevali. In sedaj mislite, da nam boste solili pamet!
blue-art.org
02. 11. 2007 18.04
Bravo fmunih vendar počasi naj si mlin sam polomi zobe zaradi neuravnoteženosti saj so ekonomisti. Gre pač za ponavljanje nečesa kar že vemo gre za neravnotežje in rast čutimo samo eni drugi jo ne. Ugotovili so čisto prav po mojem mnenju prave stvari nihče ne prizna. Naj vprašajo g. Mrkaića. Poglej borzo od avgusta v povprečju nismo nič zrasli.
Prvo Bore
02. 11. 2007 18.01
Inflacija bo toliko časa, dokler bo ta vlada na položaju.
fmunih@email.si
02. 11. 2007 17.51
Tisti, ki držev rokah vse vajeti –vlada, bi nas radi zavedli s podatki o inflaciji 2007. V to skupino pa sedaj silijo tudi prestižne družbe. Agregatna inflacija ni samo letošnja inflacija. Po makroekonomskih zakonih temelji izračun agregatne inflacije na dveh delih. V prvem delu se vzame povprečna vrednost agregatne inflacije iz preteklega leta (torej 2006), druga polovica pa nosi letošnjo agregatno inflacijo. Ker je bila lanskoletna inflacija neznatna (2,8 odstotna), je letošnja agregatna inflacija(2007)=(objavljena inflacija 2007-0,5*inflacija2006)/0,5= (5,1-0,5*2,8)/0,5=7,4 odstotna. Torej je dejanska7,4 odstotna inflacija veliko večja od objavljene 5,1 odstotne. Ker k objavljeni inflaciji sodijo vse kategorije dejavnosti in proizvodov vseh sektorjev, je dejanska rast cen hrane še toliko višja od objavljene, da je agregatno inflacijo potegnila tako močno navzgor. Glede na zadnje informacije o nadaljnji rasti cen hrane, oblačil in nafte napovedujem, da se bo agregatna inflacija na koncu leta ustavila pri 7,9 odstotkih. Realna agregatna inflacija za leto 2007 pa bo 13%. Nepisani zakon makroekonomije pravi, da mora vlada ljudem kazati pričakovano inflacijo v višini, ki si jo želi doseči. To sedaj počne tudi Dun & Bradstreet, vendar mu ne verjemite. Prikriva nesposobnost vlade in guvernerja Banke Slovenija.
clox
02. 11. 2007 16.29
senimurg... zakaj bi sploh morali izbirati med slabim in slabšim, če so obljubljali boljše, pa niso sposobni speljat?
veljo@email.si
02. 11. 2007 13.59
senimurg dej sam se rajsi udari da se ti malo zbistri glava!!!
DarthRevan
02. 11. 2007 13.57
"Dun & Bradstreet se v tokratnem poročilu za Slovenijo osredotoča na visoko inflacijo in ugotavlja, da gre za bolj začasni spremljevalni učinek razmeroma visoke gospodarske rasti." Zanimivo, ko sem JAZ rekel, da gospodarska rast lahko za sabo potegne višjo inflacijo, so me pa vsi novodobni ekonomski znalci raztrgali na prafaktorje...
senimurg@gmail.com
02. 11. 2007 13.53
Pa nam le ne gre tako slabo, kot nekateri vse čas godrnjajo.
zupancicevajama@email.si
02. 11. 2007 13.15
Jožajoža A bos zopet komentiral z kaksno bolano?