Gospodarstvo

Napovedi so se poslabšale, vlada odločena, da bo zmanjšala primanjkljaj

London, 26. 10. 2012 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska banka za obnovo in razvoj je Sloveniji napovedala večji upad BDP. Ta naj bi se letos skrčil za 2,5 odstotka, prihodnje leto pa za dva odstotka, medtem ko je EBRD še julija za letos napovedoval dvoodstotni padec, za leto 2013 pa 1,4-odstotni padec BDP.

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) je v svoji najnovejši napovedi Sloveniji napovedala večji upad bruto domačega proizvoda (BDP). Ta naj bi se letos skrčil za 2,5 odstotka, prihodnje leto pa za dva odstotka, medtem ko je EBRD še julija Sloveniji za letos napovedovala dvoodstotni padec, za leto 2013 pa 1,4-odstotni padec BDP.

Po skromnem gospodarskem okrevanju v lanskem letu je Slovenija zdaj znova zašla v recesijo. Fiskalna konsolidacija in naraščajoča zaskrbljenost glede stanja bančnega sektorja sta zmanjšali domače povpraševanje, dodatno pa je k slabšim razmeram v državi prispevalo šibko zunanje okolje. EBRD tako krčenje gospodarstva Sloveniji napoveduje tako za letos kot za prihodnje leto.

Vladni paket reform je sicer obetaven, navaja EBRD. Ob tem izpostavlja potrditev zakona o slabi banki in v zvezi s tem opozarja na nujnost nadaljnje kapitalske krepitve banke, slabe terjatve pa bo treba prestrukturirati.

Kot še poudarja EBRD, so strukturne reforme v Sloveniji, še posebej pokojninska reforma in reforma trga dela, nujne za obvladovanje javnega dolga.

Slovenska vlada je kljub poslabšanju napovedi v predlogih proračunov za prihodnji dve leti trdno odločena znižati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP.
Slovenska vlada je kljub poslabšanju napovedi v predlogih proračunov za prihodnji dve leti trdno odločena znižati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP. FOTO: Miro Majcen

"Slovenska vlada trdno odločena znižati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP"

Na ministrstvu za finance so najnovejšo oceno EBRD pospremili z navedbami, da je slovenska vlada kljub poslabšanju napovedi v predlogih proračunov za prihodnji dve leti trdno odločena znižati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke BDP. Spomnili so, da sta oba predloga proračunov narejena ob predpostavki, da bosta do konca leta sprejeti pokojninska reforma in reforma trga dela ter da bosta začela veljati zakona, ki urejata vprašanje upravljanja državnega premoženja in slabih bančnih terjatev.

Slednji ukrep bo pripomogel k odpravi kreditnega krča in prispeval k zagonu gospodarske rasti in boljšim pogojem za razvoj Slovenije, so izpostavili na ministrstvu in dodali: "Vlada si želi v čim krajšem obdobju ustvariti pogoje za hitrejšo gospodarsko rast. V predlogu proračuna za 2013 je predvidenih 600 milijonov več sredstev za investicije kot v letošnjem rebalansu."

Še eno v nizu poslabšanj ocene aktivnosti gospodarstva

Pri napovedi za Slovenijo gre za še za eno v nizu poslabšanj ocene aktivnosti gospodarstva. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj pričakuje, da se bo BDP letos skrčil za dva odstotka, prihodnje leto pa za 1,4 odstotka. Banka Slovenije napoveduje znižanje BDP letos za 1,8 odstotka, prihodnje leto za 0,7 odstotka, Gospodarska zbornica Slovenije pa za letos krčenje za 2,5 odstotka, prihodnje leto za 1,7 odstotka.

Evropska komisija je maja Sloveniji napovedala, da bo letos beležila 1,4-odstotno krčenje BDP, prihodnje leto pa 0,7-odstotno rast. OECD je prav tako maja Sloveniji za letos napovedala dvoodstotni padec BDP, prihodnje leto pa 0,4-odstotnega. Obe instituciji bosta novi gospodarski napovedi objavili novembra.

Po podatkih slovenskega statističnega urada se je BDP v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi z enakim četrtletjem lani realno zmanjšal za 3,2 odstotka. V prvi polovici letošnjega leta je bil obseg BDP za 1,6 odstotka manjši kot v istem obdobju lani.

Po napovedih EBRD bo letos padec BDP 2,5-odstotni, v letu 2013 pa dvoodstotni.
Po napovedih EBRD bo letos padec BDP 2,5-odstotni, v letu 2013 pa dvoodstotni. FOTO: Thinkstock

Slovenija med državami, ki se soočajo z recesijo

EBRD je napoved gospodarske rasti v regiji Srednja Evropa in v baltskih državah, kamor se uvršča Slovenija, za letos popravila navzdol za 0,3 odstotne točke, na 1,4-odstotno rast, za prihodnje leto pa za 0,2 odstotni točki navzdol, na 1,7-odstotno rast. Regija je tako kot vse ostale močno izpostavljena dolžniški krizi v Evropi, zniževanju gospodarske aktivnosti v Evropi in pritiskom na evropski bančni trg.

Regijo Srednja Evropa in baltske države oblikujejo države, ki se uspešno branijo pred krizo (baltske države, Slovaška in Poljska), in države, ki se soočajo z recesijo (Slovenija, Madžarska in Hrvaška). Vendar se padec gospodarske aktivnosti in upad mednarodne trgovine kaže tudi med prvimi, med katerimi EBRD navaja Poljsko, ki beleži padec aktivnosti. Poljska naj bi letos dosegla 2,5-odstotno rast, prihodnje leto pa 2,2-odstotno.

Kako kaže Hrvaški?

EBRD za Hrvaško ocenjuje, da so gospodarske razmere težke. Zunanja trgovina in domače povpraševanje sta upadla, v državi pa je zaznati premajhno konkurenčnost tamkajšnjega gospodarstva. EBRD ocenjuje, da se bo hrvaško gospodarstvo letos skrčilo za 1,9 odstotka, prihodnje leto pa raslo po 1,2-odstotni stopnji. K temu naj bi po njihovem mnenju pripomogel julijski vstop Hrvaške v EU, ki naj bi povrnil zaupanje in investicije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
29. 10. 2012 23.42
+3
V državi je vse večja brezposelnost, vse manj ustvarjenega in vse manjši prihodki iz naslova ustvarjenega... Zadnje 3 vlade nimajo osnovnega pojma kako voditi državo, da ne bo propadla.... Samo guljenje prebivalstva je zanje reševanje in pot iz krize...
ni_mi_vse_eno
28. 10. 2012 22.58
+3
NAfta je kri gospodarstva. Nafta je vir hrane. Kaj peak oil je in zakaj bomo dosegli vrh dnevno načrpane nafte. (Vir: Peak Oil 101; Johnson Cornell University, youtube) Nafta je gonilna sila gospodarstva. Nafta nam omogoča hrano. Prihajamo v obdobje vojn za zadnje lahko dostopne vire nafte na Zemlji, prihajamo v obdobje vedno dražje in vedno težje dostopne nafte, prišlo bo pomanjkanje E. (Vir: A Crude Awakening, Oil Smoke and Mirrors, youtube) Stoletje smo imeli konstnantno gospodarsko rast. (Vir; Money, Banking and Federal Reserve, youtube) Samo v času, ko se je nafta močno podražila smo imeli recesije. Sedaj prihajamo (ali smo že) v času, kjer bo stalnica 3% padec letno načrpane nafte v svetu realnost. Nič več gospodarske rasti, nafta pomeni hrana (moderno kmetijstvo), energija poganja gospodarstvo. Plin ne more nadomestiti nafte in tudi plinu so dnevi šteti (je fosilno gorivo).
ROMELS
28. 10. 2012 20.46
+5
Vladni ukrepi so dobri. Nasprotniki jim zavidajo....
K1ssMyAss.
28. 10. 2012 17.59
+5
Še en dokaz, da je SDSov program 100 + 10 temeljil na Pravljicah iz 1000 in 1 noči...
olyca
28. 10. 2012 13.11
+12
Janša in priskledniki na vsak način hočejo nam odtrgat od ust, da krpajo svinjarije, ki so jih počeli 20 in več let. Ljudje kriza je samo zaradi kraje bankirjev, politikov in z njimi povezanih elit. Dragi Slovenci imamo vse, morje, obdelovalno zemljo, pridne roke, tako da znebiti se je treba teh pokvarjencev, ki nam vladajo, iti po poti Islandije, slabše biti sigurno ne more.
krtaca15
27. 10. 2012 21.35
+5
Ce bojo drzave pametne, bojo izstopile iz eu. Caka se samo prvo da to razglasi, potem bo slo kot domine..
Nauders
27. 10. 2012 23.20
+1
evo dokaz komentar, da ljudje niso osveščeni
Nauders
27. 10. 2012 21.16
+4
Hrvaška; na eni strani najboljše morje na svetu, turizem itd. na drugi strani zemlje za pridelovanje kolikor hočete prepričujejo nas, kako slabo nam gre, a pogoji za življenje so popolni enako velja za slovenijo
Jimi1
27. 10. 2012 16.51
+10
To pomeni naslednjega decembra za 5% nižje prihodke v proračun kot v lanskem letu. Razliko vlada nabira med oguljenimi državljani, ki bodo za 5% manj zaslužili in teh 5% izpada dodatno plačali iz svojih žepov.....torej nam vlada pripravlja 10% nižji standard, kot smo ga lani imeli.... Že lani smo imeli najvišje davčne obremenitve na svetu !
ONniON
27. 10. 2012 14.46
+12
dragi obiskovalci in komentatorji -----Kriza je prevara 21.stoletja je umetno ustvarjena tvorba od ameriških vplivnih bankirjev , ki želijo dobro obogateti kar že so in želijo še in še in še...do neskončnosti vse dokler do konca ne zasužnjijo ljudstva, jih rajca ta njihov pohlep po denarju in mastnem zaslužku temu je treba narediti konec !!!kajti apetiti v kapitalizmu so zelo neskončni kot sami vidimo in to seveda omogoča zakonodaja pa ni korupcija ane kje pa, ni ni, brž v arest usi skupaj, zato bi bilo dobro da se ljudstvo sveta združi naredi temu konec , preneha bit apatično ker je vse ustvarjeno da deluje tudi na psiho in se tile bankirje spravi v zapor za vekomaj in nato ustanovi ljudsko skupčino ki bo na novo napisala pravila igre kot so jo na Islandiji
HooplaToopla
26. 10. 2012 23.04
+11
"Napovedi so se poslabšale, vlada odločena, da bo zmanjšala primanjkljaj" Evo! Jaz sem že pripravil zastave v pričakovanju končne zmage, pa so se napovedi spet poslabšale.
mobutu1
26. 10. 2012 21.12
+27
glavno geslo SDS je bilo; 10+100 rešitev za pravičnost, delovna mesta in razvoj !!! Lopovi pokvarjeni, lažnivi !!!
noire
27. 10. 2012 10.56
-2
Povej to štruklju in javnim uslužbencem, ki ga podpirajo
mobutu1
26. 10. 2012 21.09
+6
Vlada je odločena, da bo ŠE zmanjšala primankljaj !!!
Karli Šinkovec
26. 10. 2012 18.14
+20
Kako lepo je Janša razložil Pahorju kdaj je treba oditi,sam nas pa še kar rine v propad.
sudja
26. 10. 2012 16.58
+17
Treba bo iztopiti iz EU
bukov
26. 10. 2012 15.44
+10
Šuštaršič znova in znova analizira podatke, ker točnih nima govori o številkah "na pamet". Verjetno mu analize dela gospa Pezdirjeva, ki ji analize gredo bolj počasi.Enostavneje je bilo štempljat študentske napotnice. Oja.
malaraja
27. 10. 2012 09.09
+11
Saj so ga preimenovali v Šušmarčič, bo že držalo. Imamo finančnega ministra, ki je zakreditiran tudi osebno. Če ne zna urediti lastnih financ, tudi državnih ne bo.
VOŠINEK R.
26. 10. 2012 15.32
+23
a se spomnite praznih predvojilnih obljub samooklicanega predsednika? odprite že oči!
furmank
26. 10. 2012 14.45
+28
Vse bolj je jasno da je revolucija in upor naroda neizogiben , kriminalce ki nam vladajo že dvajset let pa takoj v zapreti. Če se to v kratkem ne zgodi si bo narod sam kriv za še mnogo večjo bedo ki jo bo sproducirala kamarila v parlamentu.
sudja
26. 10. 2012 16.59
+2
bplese1
26. 10. 2012 14.42
+18
BDP ne se ne more večati s tem da samo zmanjšuješ odhodke.
sssoncekkk
26. 10. 2012 13.35
+28
pričakovano.... vlada ne stori nič za oživitev gospodarstva, 20 let se samo prerekajo med sabo , reforme so zlo kratkega daha