Gospodarstvo

Nasilje ob stavki se stopnjuje

Atene, 30. 07. 2010 20.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so stavkajoči avtoprevozniki v Grčiji ignorirali poziv vlade, naj se vrnejo nazaj na delo, se je policija spopadla s protestniki. Dve osebi sta ranjeni.

Grški avtoprevozniki stavkajo že peti dan. Danes so se razmere zaostrile, saj so se policisti s pendreki spravili nad voznike cistern, ker so blokirali dostop do naftne rafinerije blizu severnega mesta Thessaloniki. Pri tem so ranili dva protestnika.

Vozniki protestirajo proti napovedanim reformam o odprtju njihovega sektorja konkurenci iz EU. Vlada jim je že včeraj, le nekaj ur po propadlih pogajanjih, ukazala, da se morajo vrniti na delo, v nasprotnem primeru jim grozi kazenski pregon in pet let zaporne kazni. Prav tako je zahtevala, da se stavka zaključi v 24 urah. "Do reform bo prišlo! S tem se morajo sprijazniti, sicer bo za vse, kar bo sledilo, treba kriviti njih," je povedal minister za promet Dimitris Reppas.

stavka v Grčiji
stavka v Grčiji FOTO: Reuters

A sindikati avtoprevoznikov se na vladne pozive požvižgajo. V odgovor so že včeraj organizirali protest v prestolnici, kjer so pele pesti, po zraku pa je letel solzivec, s katerim je grški policiji uspelo razgnati stavkajoče voznike cistern z gorivom. Namesto da bi se umaknili, so zagrozili, da bodo petdnevno stavko še razširili.

Prav tako so se pritožili pri najvišjem upravnem sodišču v Grčiji. Prepričani so, da ukrepi vlade kršijo pravice delavcev, zato bi jih morala vlada preklicati. Če sodišče ne bo odločilo v njihov prid, se bodo v skrajni sili obrnili tudi na Sodišče EU.

Zaradi stavke ponekod v državi že opažajo prvo pomanjkanje sveže hrane, s težavami pa se soočajo tudi nekatere tovarne, ki za svoje obratovanje potrebujejo gorivo.

Vrsta pred bencinskimi črpalkami v Atenah
Vrsta pred bencinskimi črpalkami v Atenah FOTO: Reuters
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antonino
31. 07. 2010 15.50
ČUDNO PRI NAS PA JAVNA UPRAVA SAMO REČE DA BO ŠTRAJKALA, PA PAHOR KREBSOVA TAKOJ UGODITA NJIHOVIM ZAHTEVAM - TUDI PRI NAS BODO KMALU VELIKI REZI V JU - BOSTE VIDELI, PA ČE BOSTE TO HOTELI ALI NE - DANARJA ZMANJKUJE - ZAVEDAJTE SE
objektivni
31. 07. 2010 13.20
Konkurenca more bit!!! Bolje za vse!
vanruni
31. 07. 2010 12.37
ateistek tisi nor kva pa govoriš ti bi kr groziv in uničeval kamione kakšne p.z.arije ble sele pol.ti si isti k politiki povsod na svetu.kva je treba reveže j..at u glavo al bogataše in politike.da ne bomo slovenci kmal tko pristal k grki.kva bi pa ti naredu če bi zastonj delu pa ne bi dobu plače pol leta DA nebi mev dnarja za kruh.rt bi te vidu kva bi naredu.boriv bi se za pravice.ajde
trucker77
31. 07. 2010 12.25
@ateistek,ti imas tak trdo glavo,da ti se tank nic ne more.sploh veste zakaj se tam borijo.hocejo preprecit to,kar se nam dogaja,da pride bosanc,ki je vceraj se ovce paso,si voznisko kupo na trgu,k nam vozit,za manjse placilo seveda.vsak naj pred svojim pragom pomete.
papaaa!
31. 07. 2010 12.13
konec zahodnega rimskega cesarstva?
breyakuzla
31. 07. 2010 12.04
mi bomo pa tudi naše kapitalske tajkune dali tolč kamen pod vrh Triglava!
breyakuzla
31. 07. 2010 12.03
očitno ne razumete, tudi to nakazuje propad velikega imperialsitčnega imperija! tako se začnejo revolucije!
breyakuzla
31. 07. 2010 12.02
grki pokažite tem zagnojenim kapitalistom, da so NIČ!
siFBI
31. 07. 2010 10.43
Žal je v Sloveniji mišljenje, da stavko samo tisti, ki nočejo delat. Se pravi lenuhi. In dokler, bo folk tako mislu bomo trpeli izkoriščevalske kapitaliste in delal po tri mesece in več zastojn. Sploh ne razumem ljudi, ki delajo po tri mesece brez plač. Že po drugi neizplačani bi jim moralo biti jasno, da nekaj ne štima in ustavt proizvodnjo. Sploh pa če se vodstvo začne slint okoli in jih jih fehtat za čas. Radi bi pridobili čas, kako še bolj izmolst naivne hlapce. Na konc jih pa itak na cesto vržejo brez pravic in plačanih prispevkov, bog ve za koliko let nazaj. Tu pa bi morala nastopiti država, toda zakaj bi? Vse te firme plačujejo eliti vstop v oblast. In to je potlej tudi plačilo za štiri leta nedotaklivosti.
yarrick
31. 07. 2010 10.24
@pravicnez Ne bom se spuščal v prerekanja s tabo in človekom ki živi na kreti n ti je to povedal, a kolikor sem videl v videih mi niso izgledali ravno uradniki in visoke živine. privilegije jim je pa podarila DRŽAVA(se pravi parlament in lobiji), čeprav so vedeli dan e bo dovolj denarja za vse skupaj. So že vedeli da jih bo EU vlekla iz krize, saj nihče noče da bi temne skrivnosti prišle ne dan(sploh pa ne močnejše Eu države, kajne?). mene bolj zanima kdaj bomo mi pred svojim lastnim pragom pometli? Še malo pa bomo na istem kot so grki, le da bomo mi to mirno prenašali. le kje je sedaj domoljubje in domovinski ponos?
ateistek
31. 07. 2010 09.58
Nad avtoprevoznike, ki so si v skoraj vsaki državi z močnim lobijem zgradili prijeten vrtiček privilegijev zase (na žalost tudi pri nas), bi poslal vojsko in jim zagrozil, da bodo tanki uničili njihove kamione. Pa da vidim, če bi se ti privilegiranci upali.
yarrick
31. 07. 2010 09.50
"@debeli-slon Ne delajo nič drugega, kot poglabljajo finančno krizo v svoji državi obenem pa še odvračajo turiste- kot najpomembnejši dohodek te države" Edino prav, kar naj jo. Na tak način kot se je grčija vrinila v evro območje bi imeli pravico da jo obrnejo na glavo. od zgoraj so jim dajali 13 in 14 in ne vem katere plače še(pa poleg tega nimajo vsi 2500€ na mesec, zato ne posplošujte!), božičnice in nagrade, ko pa so vedeli da denarja NI! a so ga vseeno dajali. Ravnajo čisto po istem principu kot amerika, in pr njih se je najprej pokazalo kam tak sistem vodi-v bankrot. Sedaj pa jih naj bi ostale države reševale(sploh nemčija in francija, ki sta verjetno vložili par sto miljard v njihovo gospodarstvo v upanju na lahek zaslužek)... jaz podpiram delavce, kar naj sistem vidi, da nismo/niso ljudje odvsini od njih, apmak sistem od ljudi. Dokler tega ne bodo spoznali se bodo takele stvari dogajale. koliko d vas ve, kako prihajajo banke do denarja?koliko od vas misli, da imate še vedno vse prihranke na bančnem računu, in da jih lahko dobite ven kadar želite? MISLITE SI! Večina bank po svetu deluje na isti princip: v obtok dajo več denarja kot imajo kritja zanj(od 9:1 naprej), pri kreditih pa ta navidezni denar dobijo nazaj, čeprav ga nikoli sploh niso posodile(ker je navidezni in nima sploh realne vrednosti niti protivrednosti v trdi valuti). na tka način banke poslujejo in si delajo profit, a mi tega sploh ne vidimo. V grčiji se je očitno to počelo predolgo oziroma so prekoračili limit koliko navideznega denarja lahko spravijo v obtok, ne da bi povzročili zlom bančnega sistema. pa da ne bo kdo mislil; vsepovsod se bo to zgodilo.nekje bo manj problemov, v večini držav pa mislim da bo postalo tako kot v grčiji(ali pa še huje),in ravno tega se vse banke bojijo in potem objavljajo nekakšne stresne teste itd. da bi pomirili ljudi. Grki, ne dajte se jim! kar naj jih bo strah, naj plačajo za svoje grehe !!!
extradeluxe
31. 07. 2010 09.50
sajn.frane=IQ 1,455. ja res bi nekdo moral vzeti grke za vzgled, da bi danes imel tako gospodarsko stanje!?! lol In kaj misliš da bodo štrajkajoči dosegli, dvojne plače, bencin na tretjino, 13., 14. in 15. plačo??? Nič ne bodo dosegli, samo nekaj škode bodo naredili...Gospodarski evoluciji se ne da ubežati, pa lahko še tako copotate z nogcami..
joco46
31. 07. 2010 06.53
prav imate ne se pustit vam bojo romuni bulgari poljaki slovaki vse cene zj* kot so celi evropi
Frane Šajn
31. 07. 2010 06.44
Vzemite si za vzgled Grke tako se dela če hočeš zasčititi svoj interes. Pri nas pa ti pridejo posrana revšeta ven s pokracanimi plakati na palcah, pa še tisto tako pohlevno in bogaboječe ko je vsega konec, so brez par plač ,pa na cesti. Ma, da bi jim človek takrat tiste panoje nekam zataknil. Kje so bili ko je še šlo, takrat se znori. Zdaj za povrh dobijo od vlade pa še en masten puf za Grke.O mater kam smo prišli?
ZKS
31. 07. 2010 02.32
pravicnez njprej si preberi kdo stavka
pravicnez@gmail.com
30. 07. 2010 23.16
Tisti, ki so na ulicah so tisti, ki so imeli 13. in 14. plačo plus dodatke, birokratski uradniki v državni upravi, ki večinoma hodijo samo v službo in nič ne delajo. Zdaj, ko so jim vzeli privilegije, so pa na ulicah. Tako mi je razlagal človek, ki živi na Kreti.
12345s
30. 07. 2010 22.39
Robert Ma
30. 07. 2010 21.46
v sloveniji še dvakrat podražijo bencin pa imamo enake cene bencina kot v grčiji sredi njihove največje krize !! s tem da imamo za več kot polovico manjše plače!ampak slovenci smo tiho in plačujemo!!!
AlternativeFacts
30. 07. 2010 21.39
Poglejte si cene goriv na sliki.Grki vstrajajte.