Gospodarstvo
Oglas

Varno spletno nakupovanje s kartico Mastercard®

Ljubnljana, 16. 10. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenci zaupamo v varnost spletnega nakupovanja. Skorajda polovica jih prek spleta nakupuje s kartico. Pa vemo, kako poskrbeti za varnost nakupov?

Med nakupi prek spleta se največkrat znajdejo oblačila, obutev in modni dodatki, elektronske naprave, izdelki za gospodinjstva in potovanja. Mastercard nenehno bogati uporabniško izkušnjo in v ospredje postavlja stroge varnostne ukrepe za spletno nakupovanje, s katerimi je tudi nakupovanje prek spleta hitro, brezskrbno in predvsem varno.

Po najnovejših podatkih raziskave Masterindex 2017 družbe Mastercard zaupanje v spletno nakupovanje narašča. Kar 82 odstotkov vprašanih meni, da je spletno nakupovanje varno. Več kot dve petini (45 %) jih na slovenskih spletnih trgovinah plačuje s kartico. Vsak teden pa kartico na spletu uporabi 10 odstotkov vprašanih.

Vsak teden plačilno kartico na spletu uporabi 10 odstotkov vprašanih v raziskavi Masterindex.
Vsak teden plačilno kartico na spletu uporabi 10 odstotkov vprašanih v raziskavi Masterindex. FOTO: Mastercard

Spletno nakupovanje v porastu

Spletno nakupovanje vam omogoča, da iz domačega udobja uživate pri brskanju po ponudbi priljubljenih trgovin, ob tem pa prihranite denar, čas in energijo. Prvo mesto med nakupi prek spleta zasedajo oblačila, obutev in modni dodatki (44 %), elektronske naprave (40 %), izdelki za gospodinjstvo (28 %) in potovalne storitve (27 %).

 

Preverite ugodnosti, ki jih nudi Mastercard ob spletnem nakupovanju
Preverite ugodnosti, ki jih nudi Mastercard ob spletnem nakupovanju FOTO: Mastercard

   

Mastercard razvija in uveljavlja nove stroge varnostne ukrepe za spletno nakupovanje, ki vlivajo zaupanje imetnikom kartic. Za potrošnike in trgovce so razvili Mastercard SecureCode®, ki nakazuje, da lahko kot imetnik kartice uporabite kodo za enkratno uporabo ali varnostno napravo za nakup. V kolikor jih ne prejmete, se obrnite na vašega izdajatelja kartice, upoštevajte pa tudi naslednje dodatne ukrepe.

- Poglejte, ali ima prodajalčeva spletna stran forum s povratnimi informacijami, kjer lahko ljudje, ki so že poslovali s prodajalcem, objavijo informacije o svoji izkušnji z njim.

- Preverite prodajalčevo verodostojnost.

- Bodite pozorni. Čeprav prodajalec nima pritožb ali je verodostojen, to še ne pomeni, da bodo za vas stvari potekale gladko.

- Čim bolj podrobno se pozanimajte o podjetjih ali posameznikih, preden poslujete z njimi.

- Preverite pri agencijah za varstvo potrošnikov, ali so bile kakšne pritožbe.

- Povprašajte svoje prijatelje o njihovih najljubših spletnih trgovcih.

- Preden vnesete podrobnosti plačila; poiščite znak za ključavnico in znak Mastercard SecureCode™ kot zagotovilo trgovčeve varnosti.

Čim bolj podrobno se pozanimajte o podjetjih ali posameznikih, preden poslujete z njimi.
Čim bolj podrobno se pozanimajte o podjetjih ali posameznikih, preden poslujete z njimi. FOTO: Mastercard

Kako se Slovenci odzovemo v primeru izgube ali kraje kartice?

Imetniki plačilnih kartic so dobro seznanjeni s postopki v primeru izgube ali kraje kartice ter s stroški nadomestil. V primeru izgube bi tretjina poklicala telefonsko številko za preklic kartice, 23 odstotkov pa bi za informacije prosilo banko, izdajateljico kartice. Kar 37 odstotkov jih ima telefonsko številko shranjeno v telefonskem imeniku, kar jim omogoča, da hitro in ustrezno ukrepajo, še razkriva raziskava Masterindex.

Naročnik oglasa je Mastercard.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni