Slovenija, pomorska velesila

Čeprav ima le nekaj deset kilometrov obale, se Slovenija vse bolj uveljavlja kot navtična velesila. Na največji razstavi plovil na svetu sta kar dve iz naših krajev dobili naslov 'evropska barka leta'.

Vedno bolj pogosto mnenje v svetovni navtiki je, da prav iz Slovenije prihaja največ novih zasnov, tehnologij in svežih idej.
Andraž Miheln

Slovenija je na razstavi plovil v nemškem Düsseldorfu, največji na svetu, še utrdila svoj položaj med navtičnimi velesilami. Kar dva izdelka, pod katera so se podpisali naši izdelovalci, sta si namreč prislužila nagradi za evropsko barko leta.

Med jadrnicami je "navtičnega oskarja" za leto 2010 osvojila Seascape 18, med motornimi barkami pa je žirijo najbolj prepričal Greenline 33. Skupaj so sicer podelili 11 nagrad, bolje od Slovencev pa so se odrezali le Francozi, ki so prejeli tri. Dve so dobili tudi Italijani.

Seascape 18

Seascape 18

Seascape 18 slovenskih oceanskih jadralcev Kristiana Hajnška in Andraža Mihelina je navtične strokovnjake prepričala kot inovativna majhna jadrnica z izjemnimi jadralnimi lastnostmi, ki odpira vrata v navtiko številnim novim ljubiteljem morja. Jadrnica je v celoti izdelana v Sloveniji, v dobrem letu dni, odkar so jo prvič predstavili, pa so jih v Evropi prodali več kot 50. Cena je 20 tisoč evrov.

Greenline 33

Greenline 33 (Foto: Seaway)

Podjetje Seaway je z Greenlinom 33 osvojilo že 33. evropski naslov. Barka je že na jesenskih razstavah zbujala pozornost s svojo izjemno okoljsko prijaznostjo, učinkovito porabo energije in udobjem, zato ni čudno, da nagrade pobira kot po tekočem traku.

Greenline 33 ima dizelski in električni motor in fotovoltaično streho, zato porabi štirikrat manj fosilnih goriv kot primerljiva motorna barka. V svojem razredu je trenutno najbolj prodajana na svetu. Seaway ima že okrog 90 naročil, serijska izdelava pa je v polnem zamahu. 

Pri njenem razvoju so s Seawayem sodelovala podjetja Iskra Avtoelektrika, Bisol, Podgorje in nemška skupina Volkswagen.
 

Prenesi v

Povezani članki

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
Sweet_Cocaine 25.01.2010 11:24:42
Slovenija, pomorska velesila; Ne seri.
Več komentarjev