Gospodarstvo

'Ne moremo uvajati novodobnega suženjstva'

Rogaška Slatina, 14. 08. 2009 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Upanja za ohranitev zdravega jedra Steklarske nove skoraj ni več. Po mnenju predstavnice sindikatov za celjsko regijo bi se moral zgoditi izreden dogodek, da bi se zadeve premaknile naprej.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

Upanja za ohranitev zdravega jedra Steklarske nove v stečaju skorajda ni več, je povedala predstavnica Konfederacije novih sindikatov Slovenije za celjsko regijo Majda Medved. Po njenem mnenju je zadeva zdaj v rokah stečajnega upravitelja, vendar bi se moral zgoditi izreden dogodek, da bi se zadeve premaknile.

Medvedova je izrazila obžalovanje, da se ni pojavil strateški vlagatelj z normalnimi pogoji o vstopu v družbeništvo oz. da se Martinu Konteju, ki je pokazal interes za vstop v družbeništvo novoustanovljene družbe Steklarska, proizvodnja stekla, ni uspelo dogovoriti z vsemi družbeniki.

Po besedah Medvedove je Konte, ki naj bi želel biti direktor Steklarske, proizvodnje stekla, pričakoval mesečno plačo v višini 5000 evrov in povračilo vseh stroškov, delavci pa naj bi delali zastonj. "Njegova plača je sicer majhna, če gre za dober menedžment, vendar ne moremo uvajati novodobnega suženjstva in od delavcev pričakovati, da delajo zastonj. Delavci morajo imeti zagotovljeno socialno varnost," je poudarila Medvedova.

Pozdravila je napore Kapitalske družbe, ki je bila kot večinska lastnica Steklarske nove pripravljena za ponovni zagon proizvodnje zagotoviti do 100.000 evrov, ter Gen-I in Geoplina, ki sta bila pripravlja dobavljati elektriko in plin z odloženim plačilom.

Medvedova je tudi dejala, da potencialni vlagatelji sploh niso razumeli stečajnega postopka in jih je zanimalo predvsem, koliko je še zalog izdelkov v podjetju.

steklarska nova
steklarska nova FOTO: Kanal A

S Kontejem brez dogovora

Kot je že znano, novoustanovljena družba Steklarska, proizvodnja stekla s Kontejem v četrtek ni dosegla dogovora o najemu opreme in proizvodnje Steklarske nove v stečaju, saj bi bil sporazum škodljiv za delavce, čeprav je bilo v sredo dogovorjeno, da bi načeloma proizvodnjo spet zagnali prihodnji teden in v prvi fazi zaposlili 65 delavcev.

Družbeniki Steklarske, proizvodnja stekla so popoldne sporočili, da predlaganega sporazuma Kapitalske družbe z novim partnerjem Kontejem niso sprejeli trije družbeniki, ki so delavci v proizvodnji. Po njihovem mnenju predlagani sporazum ni bil primerna podlaga za nadaljevanje uspešnega poslovanja družbe, katere glavni cilj bi moral biti vzpostavitev proizvodnje, s katero bi podjetje spet lahko konkuriralo na domačem in tujem trgu ter na ta način dolgoročno zagotoviti delo delavcem z vrhunskim steklarskim znanjem.

Iz predloženega poslovnega načrta je razvidno, da bi za minimalni poslovni rezultat v šestih mesecih Steklarska, proizvodnja stekla potrebovala 350.000 evrov vložka. Konte je bil pripravljen zagotoviti le 60.000 evrov, Kapitalska družba pa 7500 evrov, čeprav se je zavezala, da bi zagotovila do 100.000 evrov, vendar ne v obliki nepovratnega lastniškega deleža.

Iz sporazuma s Kontejem ni razvidno, ali bi novi družbeniki dali kakšna jamstva za energente, ki sta jih Geoplin in Gen-I pripravljena dobavljati z 90-dnevnim odlogom plačila ob zavarovanju. Družbeniki menijo, da ima podjetje trenutno premalo naročil, da bi lahko pokrilo strošek energentov, zavedajo pa se, da je brez jasnih zagotovil o obstoju družbe za daljši čas težko dobiti naročila. Kupci namreč pričakujejo jamstvo pred naročilom, da bodo izdelki kakovostno narejeni in dobavljeni do dogovorjenega roka.

V sporazumu prav tako ni nikjer omenjeno plačilo delavcem in plačevanje prispevkov za zdravstveno in pokojninsko blagajno. Ne obstaja niti določilo, za koliko časa bi se sklepala delovna razmerja. V sporazumu pa je bil naveden točen znesek kot redno mesečno plačilo za Konteja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

danaaajaaa
16. 08. 2009 10.09
Hm, ne morem verjet! Govori se vseskozi da se potrebuje 350.000Evrov. Pa da jih ni sram. Toliko stane en Marcedes v vladnem avtoparku! Sram naj jih bo! Raje uničijo firmo, ki jo poznajo povsod po svetu in cenijo njene izdelke! Raje pustijo delavce na cesti in naredijo iz njih še večje reveže! Sami se bodo pa še naprej mastili. S R A M O T A!
Leandra
15. 08. 2009 12.56
Ne vem zakaj jih tako skrbi Fevdalizem v primerjavi z sistemom,m ki ga imajo danes je bil human in pošten vzeli so deseto kravo in desetino..sedaj jim poberejo vse..in to takoj zraven še pa 300 dni tlake..?? Baje v gnili socialistični Jugoslaviji vladavini Ključavničarjev se je delalo, gradilo, ustvarjalo...na polno..???....v demokratičnih državah..post Jugoslavije kjer so zavladali standardi Kakovosti...ISOO 9001,2,3, 4...9...10...prenove procesov...in so na vrhu Doktrorji znanosti ter Klovni iz raznih Gea Collegov in instant fakultet ala Kranj uprava in podobno.... se pa samo prodaja tisto kar so ustvarili Šlosarji..krade in se.. potaplja kot Titanik..??
Milan Koleznik
15. 08. 2009 12.28
Ne uvajat suženjstva,sedaj smo že sužnji,kaj ne veste tega,delamo kot tlačani da je grofu ustreženo in dobi od sužnjev kar ukaže,
Kamen88
15. 08. 2009 12.18
Zgodba o uspehu pišejo še naprej. NE morš verjet. Vložil bi 60.000€, rad bi 5000€, v enem letu dobi 72.000€... Če gre za državno podjetje bi "managerji in ostali koritarji" morali imeti 20% nižjo plačo od predsednika Vlade, ne pa 10000% večjo.
kales
15. 08. 2009 11.27
In naša država vse to podpira-GOVNARJI.
spartanec90
14. 08. 2009 22.46
kakšen je to naslov ? novodobno suženjstvo že dolgo obstaja ne, da bi ga šele zdaj uvajali jojoj 24 ur pa kje vi živite še v fevdalizmu !!!
demidov6
14. 08. 2009 19.48
V sporazumu prav tako ni nikjer omenjeno plačilo delavcem in plačevanje prispevkov za zdravstveno in pokojninsko blagajno. Ne obstaja niti določilo, za koliko časa bi se sklepala delovna razmerja. V sporazumu pa je bil naveden točen znesek kot redno mesečno plačilo za Konteja. To je cista anarhija glede plac zaposlenim medtem ko si tavelke zvine zihr spet nabavljajo jahte. En predlog ce ze naujo imel plac pol ne rabjo niti ene poloznce vec placat pa vse nej majo zastonj, od hrane do stanovanja itd. Zdej pa povejte vlada in direktorji ki ste tko sposobni da glava pece kaj boste nardil k bo folku pocu film a boste vsi spokal na bahame ?
Leandra
14. 08. 2009 19.45
Le kje je tisti delavski Uničevalec, Likvidator, Grobar delavskih pravic veliki borec za delavske jabke in Krompir pardon za svojo rit in Članarino.. veliki LDS ov dvorrni Norček..Čilumes..
alterego
14. 08. 2009 18.32
za začetek naj Lahovnik poskrbi, da se bo vodstvo KADa, na čelu z Jamnikom, začelo obnašati kot lastnik tega podjetja, ne pa da samo sedijo na ri.ti in čakajo, da se bo pojavil nek podjetnik z denarjem in čudežnim poslovnim načrtom!
bosoturk
14. 08. 2009 18.00
naj gre ta konte nazaj v tujino...