Gospodarstvo

Grčija se vrača, a drame ni konec. Varufakis napoveduje novo krizo, Cipras pravi: Kam pa bi šli iz EU? V drugo galaksijo?

Atene, 25. 07. 2017 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Grčija se po treh letih vrača na finančne trge. Medtem ko v Atenah trdijo, da to pomeni, da je najhujše obdobje finančne krize minilo, nekdanji finančni minister Janis Varufakis meni, da to pomeni zgolj, da bo na finančnih trgih spet država s hudo insolventnimi bankami.

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras FOTO: AP

"Najhujše je za nami," optimistično pravi grški premier Aleksis Cipras, zdaj, ko se njegova država po treh letih vrača na finančne trge.

Po poročanju časnika Financial Times bo Grčija izdala petletne obveznice, izdajo pa bodo nadzorovale banke Goldman Sachs, Citigroup, Deutsche Bank, HSBC, BNP Paribas, ter Bank of America Merrill Lynch.

Novica prihaja potem, ko je Bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) državi pretekli petek dvignila obete za bonitetno oceno s stabilnih na pozitivne.

V intervjuju za britanski Guardian je tudi Cipras dejal, da je grška ekonomija v vzponu: "Gre sicer počasi, a zgodilo se bo, kar nihče ni verjel - državo bomo potegnili iz krize in na koncu nas bodo sodili po tem."

Cipras je na oblasti dve leti in pol. Nekdanji aktivist komunističnega podmladka je zdaj grški premier, ki je v času krize na položaju zdržal najdlje. Pred tem so imeli Grki pravi volilni maraton in volitve vsakih nekaj mesecev.

Je pa v tem času mandata, Cipras zelo spremenil svoja stališča. Če je bilo pred volitvami slišati radikalne tone, uperjene proti Evropi in idejo o uvajanju socialističnih konceptov, se je kmalu po zaprisegi lotil sodelovanja s kreditodajalci in EU. "Naredil sem več napak, predvsem z imenovanji nekaterih ljudi na ključne položaje," je dejal za Guardian. Na jasno vprašanje ali s tem misli svojega nekdanjega velikega zaveznika, svojega prvega finančnega ministra Janisa Varufakisa, je dejal, da je bil ta "pravi mož za prve korake". Kasneje je Cipras jasno zavrnil njegovo idejo, da se država izloči iz evroobmočja. Kot je zavrnil idejo nekaterih članov svoje stranke, da država zapusti EU, kar je vodilo v precej nezadovoljstva znotraj stranke.

Pred zadnjimi grškimi volitvami je bila namreč precej radikalna Siriza upanje za vse nasprotnike varčevanja kot strategije za reševanje finančne krize - ne le v Grčiji, ampak po Evropi. Njeni politiki so Bruslju očitali, da s svojimi ukrepi državo spreminjajo v gospodarski Afganistan. Volivcem so obljubili končanje varčevanja, konec nižanja pokojnin, konec odpuščanja v ogromnem grškem javnem sektorju, konec ideje o privatizaciji nekaterih največjih državnih podjetij ...

Epilog zgodbe je bil, da je nato v ključnem trenutku prav Ciprasova vlada, takrat še nova, sprejela paket pomoči, ki je bil pogojen z ostrejšimi varčevalnimi ukrepi od tistih, ki jih je ljudstvo zavrnilo na referendumu.

Na Ciprasa so se vsuli očitki, da je v nekaj dneh pozabil na svojo politiko in "sprejel neoliberalne ukrepe". Da se je prodal za lastno politično preživetje. K temu je še pripomogla nenavadna koalicija z desničarskimi Neodvisnimi Grki.

Čeprav je Cipras danes prepričan, da je ravnal prav in svoje dosežke ocenjuje kot uspeh, Grčija kljub vrnitvi na finančne trge še nikakor ni iz vseh težav. Najšibkejši člen evroobmočja ima še vedno dolgove v višini 340 milijard evrov ali 180 odstotkov BDP. Premoženje grških gospodinjstev se je med leti 2009 in 2014 skrčilo povprečno za 40 odstotkov, več kot milijon ali 21,7-odstotka Grkov je brezposelnih. Kar je sicer bolje kot skoraj 28-odstotkov leta 2013.

Cipras sicer danes ostro zavrača navedbe, da je njegova stranka razmišljala o odhodu Grčije iz EU: "Zapustili bi Evropo in šli ... kam? V drugo galaksijo? Grčija je integralni del Evrope. Kakšna bi pa bila EU brez Grčije? Izgubila bi pomemben del korenin."

Guardian piše, da so Grki Ciprasu v dveh letih in pol očitno marsikaj oprostili. Med drugim danes za ostrejše varčevalne ukrepe ne krivijo toliko njega kot Varufakisa, ki je bil prve dni Ciprasove vlade njen zvezdnik. Ko se je izkazalo, da mednarodni posojilodajalci ne bodo sprejeli njegovih predlogov, pa je sledil njegov odhod.

Cipras meni, da je po letih krize grška družba zrelejša. "Naša prioriteta je, da si povrnemo suverenost," pravi. Prav tako napoveduje krepitev in rast gospodarstva. In čeprav je Ciprasova vlada storila stvari, ki jezijo Grke, glavno vodo na njen mlin dovajajo njeni politični tekmeci. Stranke, ki so državo vodile v krizo, si v tem času niso uspele povrniti zaupanja volivcev. V Sirizi računajo, da bo tako ostalo do naslednjih volitev. In vztrajajo, da so visoko moralna stranka. "Če greste na ulico in sprašujete o naši vladi, je prav mogoče, da vam bo kdo rekel, da smo lažnivci, ampak tega, da smo skorumpirani, pa ne boste slišali," pravi Cipras.

Medtem ko je Cipras v mislih že pri naslednjih volitvah, pa njegov nekdanji zaveznik Varufakis meni, da pravzaprav grška vlada živi v preteklosti, tudi temu, da se država vrača na finančne trge, ne pripisuje večjega pomena. "Grške banke ostajajo globoko zadolžene, njihova vrnitev na finančne trge pa so prej priprave na naslednjo grozno fazo krize, kot razlog za slavje," je zapisal na svojem blogu.

Ciprasovi vladi očita, da deluje tako kot njene predhodnice, ki so Grčijo zakopale v dolgove in dodaja, da celo uporabljajo iste argumente za svoje poteze.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
28. 07. 2017 17.20
+2
Kakšna kriza neki? Veseli naj bodo, da jim je EU pomagala, brez nje bi res glodali kamenje. Malo se vprašajmo, kako so zadnjih 20 let živeli. Brez dela ni jela, oni pa so kljub nedelu živeli, kot nihče drug in se norčevali iz ostalih.
Manu Cocker
26. 07. 2017 09.34
Spet en kriminalec - EU brez grskih korenin - jasna stvar - Grki so ze pojedli vso travo - zdaj pa jurisajo na korenine.
ONniON
25. 07. 2017 22.14
+4
V SLOVENIJI KRIZE še ni konec, zadnjih 6 let se iz države letno izseli 8.000 in več državljanov, večina se jih ne vrača,uvažajo pa balkance kot poceni delovno silo
LLLEPI
28. 07. 2017 15.29
V sloveniji se kriza sele zacenja in to je samo Slovenska kriza
LLLEPI
28. 07. 2017 15.29
+1
LLLEPI
28. 07. 2017 15.30
Do tega pa so Slovenijo pripeljali najbol zavedni Slovenci
nikhrast
31. 07. 2017 09.04
Pa saj je nataliteta tako nizka, da brez migrantov bomo izumrli.
zek
25. 07. 2017 20.06
+2
heeeeeee pa ja ni to tist Cipras ki se je drl OXI OXI heee KAM BI PA ŠLI ČE NE V EU ???? Se sprašuje še do nedavnega vnet ultra levičar,ki je sanjal o socjalizmu in komunizmu heeeeee ja KAM ?? Cipras vprašaj Meseca,Violeto,Hanžka in ostalo kvazi levo sorodstvo pa ti bodo svetovali Venezuelo,Severno Korejo tam je gospodarstvo v razcvetu in se cedita med in mleko heeee SI ŽE POZABIL CIPRAS ???????
LLLEPI
28. 07. 2017 15.32
+1
Zakaj bi pa sli ven iz EU bo ze slovencek dal nepovratna sredstva po nalogu Bruslja
Cofar
25. 07. 2017 20.02
-1
nova kriza se itak riše na obzorju. ta bo itak večja... daljša in bolj obsežna... zanima me pa samo, kako jo bodo saniral, če še prejšnje niso :)
trdovrat
26. 07. 2017 21.13
Tudi mi je nismo, ampak kako lahko je s prstom kazati drugega, kenede!
ROMELS
25. 07. 2017 12.45
+12
Varafukis bo zopet omogočil socializem v grškem javnem sektorju. Samo krediti jim še manjkajo.
Cofar
25. 07. 2017 20.06
+5
Poglej. Varufakis samo ni kriv, da je imel javni sektor toliko privilegijev. Tudi v Sloveniji imaš celo hordo javnih uslužbencev, ki so zelooo priviligirani. Ne vsi, da ne bo pomote, veliko jih pa je. Tudi v javnem sektorju nekateri delajo za mizerne plače pa bi si zaslužili več in nekateri za ogromne zneske, katerim bi bilo treba mal vzet. Ampak dejstvo je... da nam država, ki jo moramo z raznimi prispevki in dajatvami plačevat nudi čedalje manj. Zakaj??? Če plačujem zdrav. zavar. pričakujem nekaj od tega... pa dobimo čedalje manj. Kljub temu, da plačujemo več, večja je zaposljivost, čedalje manj dobimo. S socializmom ni nič narobe. Tudi s kapitalizmom tudi nič. S kropucalom od socializma pa kapitalizma je pa hudičevo nekaj narobe. In to imamo sedaj. Skropucalo od socilaizma in kapitalizma pa komunizem je zravn... sej nas že povsod nadzirajo no :)
Cofar
25. 07. 2017 20.10
+5
ko so begunci bežal v trumah jim ni noben skeniral osebnih izkaznic kam grejo kdaj h komu.... sedaj greš na izlet na Hrvaško te čekirajo ko da si pes :)
trdovrat
26. 07. 2017 21.14
-1
No Cofar, pa še vedno ne razumeš, da ograja ni za noter, temveč za ovce v ogradi!
LLLEPI
28. 07. 2017 15.34
+1
Begunski prihodi so bili organizirani od vrhovnih EU politikov za katere je delovska raja evrope navaden kanon futer
AntiNATO
25. 07. 2017 12.07
+5
Bova svetovna recesija, proti kateri bo tisto iz leta 2008 le slaba sala prihaja skozi velika vrata, pac neomejebo tiskanje denarja in rast delnic pac ne more ito v nebo. samp vprasanje casa je. Grcija je pa le poizkus kaj lahko pocnejo ljudem, do kaksne mere sprejmajo ropanje elit.
Cofar
25. 07. 2017 20.08
+1
se strinjam. fajn bi bilo kakega ekonomista vprašat kaj pomeni 24/7 tiskanje dolarčkov :) ker o tem noben ne govori. in kam vsi ti zelenci grejo :) pa evrčki tud. Kje pristanejo ;) nemara v davčnih oazah :)
LLLEPI
28. 07. 2017 15.35
Bogatasi in politiki jih speljejo na svoje racune in pretopijo v trde valute
nikhrast
25. 07. 2017 11.05
+3
Kva, še niso začeli delat in plačevat davkov.
valjhunsinkajtimara
25. 07. 2017 11.41
+0
Ne... Majo pa se vedno duple penzije proti nam...
LLLEPI
28. 07. 2017 15.36
Zakaj bi pa delali in placevali davke je dovol drugih V eu ki to pocnejo
LLLEPI
28. 07. 2017 15.37
Kdo vam je pa kriv ce nimate penzij in plac ce ste navadni hlapci EU in delate za to da imajo Grki se enkrat vec
scipio
25. 07. 2017 10.55
+4
pa res, nekam v andromedo ne morejo oditi kar tako. Obkroženi so s samimi prijatelji: truki, makedonci in bolgari ter preko morja z brbotajočim migrantskim bazenom. ni jim lepo v teh dneh, a državne zadeve so znali reševati že pred 2500 leti, ko smo ostali maltene šele sestopali z dreves, in če je tako, bodo zdaj že morali najti kanček tiste platonske aristotelovske pameti in jo uporabiti v svojo in skupno korist, kar pa ne pomeni samo zahtevati nov denar od nas ostalih v EU.
BildiTheEmperor
25. 07. 2017 09.46
+9
Socialisti so v praksi dokazali pomen patosa. Ko si dosegel vse nižine je ni sramote ki bi te še lahko prizadela. Pomen socializma je v doseganju dna, saj po tem vsaka drugačna ureditev dobi smisel. Poglejte jugofile. Ni je sramote ki bi jih še lahko prizadela. Tako kot lopov, tudi socialist sramu ne pozna. Največjega lopova so tako sposobni razglasit za najsposobnejšega managerja in največjega graditelja ki iz zlata dela fekalije. Sramota jim je tako tuja da so sposobni spregledat ko jim šefa zamenjaš z 20cm nižjim rusom. Niti to da njihove soproge matere in hčere morajo seksat z njihovimi šefi jih ne prizadane.
kameltrajbar
25. 07. 2017 10.14
-3
JanzeLjj
25. 07. 2017 12.15
-2
bilDe ali ti je šotor premočilo ali pa ti še niso terapije zamenjal??? :)))
Nimasmisla
25. 07. 2017 09.44
+3
nihče drug im ne bo tako radodarno delil evre seveda imajo nekateri dobičke od tega npr Nemčija and kompani
Skunk Works
25. 07. 2017 09.39
+12
Kam da bi lahko ši iz EU?.....Ja v Venezuelo vendar........
JanzeLjj
25. 07. 2017 12.16
+1
Kje si Rožman lena kost, a je spet preveč prepiha??? :)))
Skunk Works
25. 07. 2017 09.27
+6
Res čudno, da jim gre tako slabo, saj imajo enega največjih gonil razvoja na svetu in tudi izredno dobro plačanega........
valjhunsinkajtimara
25. 07. 2017 09.14
+10
Grški upokojenci imajo še vedno dvakrat višje pokojnine kot naši. In pol smo MI NJIM DAJALI DENAR.
Skunk Works
25. 07. 2017 09.17
+15
Naši jih imajo tako še pol prevelike, glede na to kaj volijo...no glavno, da so zadovoljni s kohlovo obljubljeno 1k evrov minimalno penzijo......saj volijo obljube, in obljube so dobili...še kaj?......
Skunk Works
25. 07. 2017 09.13
+10
ŽE Churchill je dejal, "kdor do svjega 30 leta ni socialist, ta nima srca,....kdor je po svojih 30 letih še socialist, ta nima možganov"...no Cipras je dokazal, sicer res tudi pod težo neispodbitnih dejstev realnosti, da pod svojo frizuro vendarle nima samo vakuuma.....je pa žal pri nas v sloveniji še premnogo premnogo takšnih, ki pod frizuro nimajo nič...........še daleč po 30 letu starosti.......
zombie 1
25. 07. 2017 09.06
+0
A sedaj nam bodo vrnili tiste miljone,ki smo jih tako radodarno dali?!!!
valjhunsinkajtimara
25. 07. 2017 09.13
+1
Luka je hotel da jim damo še več... Ker je za njihovo katastrofo kriv "gnili kapital in banke" in ne pa njihova lastna neodgovornost.
mlamat
25. 07. 2017 09.04
+6
Tsipras se spreneveda. Saj jim ni potrebno iti iz EU, samo € morajo čimprej zapustiti.
valjhunsinkajtimara
25. 07. 2017 08.47
-1
De bo nsm kaj zaj znižal DDV?
valjhunsinkajtimara
25. 07. 2017 08.46
+4
To se vidi kaj bo iz Slovenije, ko bo zmagala Levica
ROKSI1970
25. 07. 2017 08.46
-1