Gospodarstvo

Nekoč z avtobusi, danes z letali. V 25 letih so se potovalne navade slovenskih turistov precej spremenile

Ljubljana, 25. 06. 2016 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
32

Z osamosvojitvijo se je Slovenija zarisala tudi na turistični zemljevid kot nova turistična destinacija. Prav tako pa so takrat lahko državljani začeli ustanavljati svoja podjetja in pojavljati so se začele prve zasebne turistične agencije. Kam so Slovenci potovali, kdo so bili turisti pri nas? In kako različne krize, napadi in nesreče vplivajo na turizem?

Včasih so bile tiskovine glavni promocijski material turizma, danes pa lahko informacije dobimo povsod.
Včasih so bile tiskovine glavni promocijski material turizma, danes pa lahko informacije dobimo povsod. FOTO: Kanal A

Ko danes načrtujemo dopust, lahko marsikaj izbrskamo doma na kavču, prek mobilnih telefonov, destinacije in turistični aranžmaji se nam ponujajo na vsakem koraku. A včasih so bila potovanja stvar večmesečnega skrbnega načrtovanja, listanja katalogov ... in čakanja. Izbira pa je bila precej omejena.

Matej Knaus iz Združenja turističnih agencij se z nasmehom spominja "eksotičnih" plati dela v tistih časih. Delo v svojem bistvu se ni precej spremenilo – agenti so v imenu svojih strank rezervirali vse potrebno za brezskrben dopust, je pa šlo takrat vse bolj počasi. "Takrat je bila najmodernejša tehnologija telefaks, tudi telefoni so bili še luksuz … Najave potnikov pa so potekale kar po navadni pošti, kar je seveda trajalo kar nekaj dni," se spominja. Izdajati so morali različne dokumente, ljudje so pogosto plačevali "na čeke", poslovalnice so bile "zatrpane" s papirji.

Ljudje so težko sami preverili podatke o zasedenosti terminov, cenah aranžmajev, konkurenčnih hotelih ... Zanašati so se morali na "dober glas" agencij in zaupati njihovim agentom.

Vzpon zasebnih turističnih agencij z osamosvojitvijo

Pred balkansko krizo je po podatkih Statističnega urada (SURS) v Sloveniji delovalo okoli 100 turističnih poslovnih enot (leta 1989). Število se je že leto pred osamosvojitvijo začelo povečevati. "Pred osamosvojitvijo ni bilo zasebnih turističnih agencij, saj jih zakonodaja ni dovoljevala. Šele spremembe gospodarske zakonodaje zadnji dve leti pred osamosvojitvijo so jih začele omogočati," pojasnjuje Matej Knaus iz Združenja turističnih agencij Slovenije. 

Po osamosvojitvi pa so se zasebne turistične agencije začele množiti kot gobe po dežju.

Konec 2015 je bilo v Sloveniji 550 turističnih agencij, od tega 464 organizatorjev potovanj, ki imajo tudi licenco za prodajo turističnih aranžmajev, in 86 agencij, ki se ukvarjajo le s prodajo turističnih aranžmajev od drugih agencij oz. organizatorjev potovanj.

Točnega števila o tem, koliko zasebnih turističnih agencij je nastalo v letu 1991 na Turistično gostinski zbornici pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) sicer nimajo, saj takrat še niso podeljevali licenc za turistične agencije – te so začeli šele leta 1998. "Podjetja so imela lahko registrirano poljubno število dejavnosti, le ena pa je bila registrirana kot glavna dejavnost. Po oceni je imelo od 750 do 800 podjetij med drugimi dejavnostmi registrirano tudi "dejavnost potovalnih agencij"," je pojasnila Milena Jagarinec iz GZS. 

Osamosvojitev je za mnoge pomenila poslovne priložnosti, vrata so se odprla. "Ni bilo težko, potrebna je določena mera hrabrosti in drznosti, da se odločiš za tak izziv. Kasneje, po osamosvojitvi, ko je nastalo več podjetij, turističnih organizacij, pa je to samo dobro vplivalo na slovenski turizem, saj je konkurenca postala vse bolj zdrava," se spominja tistih turbulentnih časov Jože Režonja iz Relax Turizma.

Najstarejša turistična agencija deluje že od leta 1951

A že v času Jugoslavije je Slovenija med vsemi republikami prednjačila pri turistični ponudbi. Že leta 1989 je bilo denimo pri nas 106 turističnih poslovnih enot, sledila je Hrvaška, ki jih je imela le 44. Ostale republike so imele še precej manj ponudnikov turističnih storitev.

Naša največja in najstarejša turistična agencija Kompas deluje že 65 let. Leta 1951 se je vse začelo v majhni turistični in prevozniški agenciji Putnik, ki se je osem let kasneje preimenovala v ime, ki ga poznamo še danes. Že v samem začetku so se v agenciji osredotočili tako na tuje kot domače goste. V 80. letih je tako postala ena največjih turističnih agencij na svetu, ki je imela v lasti 150 turističnih avtobusov, več kot dva tisoč avtomobilov, 11 velikih potniških ladij, 10 manjših turističnih plovil, 90 jaht, 2 smučarska centra in prek 30 restavracij. Danes ima podjetje več kot 155 milijonov evrov letnega prometa. 

Število turističnih agencij pri nas je po osamosvojitvi drastično zraslo.
Število turističnih agencij pri nas je po osamosvojitvi drastično zraslo. FOTO: Kanal A

Kam so Slovenci potovali pred 25 leti in kdo je na počitnice hodil v Slovenijo?

V začetku 90. let so Slovenci še vedno najpogosteje potovali v kraje nekdanje skupne države. Povpraševanja po potovanjih je sicer bilo manj, saj je bila kupna moč prebivalstva bistveno manjša. Temu primerna je bila tudi ponudba v agencijah. Potovanja so bila večinoma avtobusna.

Glede na statistične podatke so daleč najpogosteje Slovenci potovali na sosednjo Hrvaško, kjer so že takrat opravili več kot milijon nočitev. Od držav izven nekdanje Jugoslavije pa je bila po številu Slovencev, ki so tja potovali prek turističnih agencij, na prvem mestu Nemčija, nato Avstrija, Italija in države vzhodne Evrope. 

Prek slovenskih turističnih agencij so potovali tudi tujci. Slovenija se je postopoma začela tržiti kot nova turistična destinacija. Največ tujih gostov je bilo iz Velike Britanije, Nemčije in Italije. 

Turisti pred piramidami v Gizi.
Turisti pred piramidami v Gizi. FOTO: Reuters

Z leti se je večala turistična ponudba, pa tudi zahteve strank

"Razlika med preteklostjo in sedaj je, da je bila velika želja po potovanjih, je pa res, da so bile finančne možnosti omejene. Tako da je bilo mogoče teh potovanj nekoliko manj ali pa so bile povprečne nakupne cene drugačne. Včasih smo si privoščili eno potovanje na leto, danes si pa dve, tri, štiri krajša," pripoveduje Knaus.

Z leti pa so se tudi obzorja Slovencev širila, vse več je bilo povpraševanja za Španijo in druge kotičke v Mediteranu ter evropske prestolnice. Z razvojem letalskega prometa pa so postali za slovenske turiste zanimivi tudi drugi kontinenti.

Tudi razvoj interneta in spletnih platform za rezervacije hotelov in letalskih kart je naredil potovanja dostopnejša in organizacijo enostavnejšo. Temu so se morale prilagoditi tudi turistične agencije, ki se vse bolj prilagajajo strankam. Vse pogostejši so namreč potovalni aranžmaji po meri. 

Internet turističnim agencijam nekoliko zmešal štrene, a v agencijah znova opažajo porast potnikov

Pojav interneta in njegova široka dostopnost je ljudem omogočila, da lahko bolj samostojno načrtujejo svoja potovanja. Številne spletne platforme za rezervacijo letalskih kart in hotelov so v sektor vnesle še več konkurence. A čeprav vse več predvsem mladih potuje tako rekoč v lastni režiji, pa podatki kažejo, da internet ne vpliva tako drastično na delo turističnih agencij. 

"Dela nam zaradi interneta zagotovo ne bo zmanjkalo," pravi Ivo Mulec iz agencije Van Gogh. Število potnikov v turističnih agencijah v Sloveniji in drugod po svetu raste, pravi Knaus. Število potovanj se namreč iz leta v leto zvišuje. "V zadnjih 20 letih še ni bilo leta, ko se število potnikov globalno, svetovno ni povečalo," pravi predsednik Združenja turističnih agencij. 

"Internet je zagotovo približal destinacije in namestitvene objekte potrošnikom, seveda pa omogočil neposredno komunikacijo s kupci tudi nam," je izpostavila Neža Jeza Kotnik iz agencije Sonček.

Zemljevid
Zemljevid FOTO: Thinkstock

Turistične agencije se zanašajo na svoje izkušnje, znanje, poznavanje destinacij, razmer in na varnost, ki jo nudijo potnikom. "Če gre kaj narobe, se vedno lahko pritožiš. Nisem še slišal, da je kdo uspel kaj izterjati za rezervacije preko interneta, ki je dokaj brezoseben, kljub številnim svetovalnim mehanizmom in forumom," poudarja Mulec. 

Prav to naj bi bil razlog, da se turisti vračajo h klasičnim agencijam. "Kar veliko izkušenj imamo namreč prav takšnih, da se gostje vračajo k nam po tem, ko že imajo za seboj kakšno manj prijetno izkušnjo oziroma situacijo, ki se ni izšla po njihovih željah, ko so rezervacijo oddiha opravljali sami," pravi Nina Vrhovnik iz turistične agencije Palma.

Zavedanje, da organizacija potovanja oziroma počitnic ni tako enostavna, pač pa zahteva kar precej časa in energije, je razlog, da se v turističnih agencijah ne bojijo, da jih bo internet povsem izpodrinil. Prav nasprotno, meni Knaus. "Raziskava ameriškega združenja turističnih agencij kaže, da v povprečju turist obišče 28 spletnih strani, preden se odloči oziroma sestavi potovanje. Čas je denar. Prosti čas je dandanes neprecenljiv." 

Varnost: Bliže kot smo izvoru, manj nas je strah

Zaradi številnih slabih novic, ki jih slišimo v zadnjem času, kjer so v središču turisti in priljubljene destinacije, imamo pogosto vtis, da varnost potovanj nikoli ni bila bolj pod vprašajem. A tisti, ki že desetletja delajo v turizmu, povedo, da tovrstna turbulentna obdobja niso nič novega. Že samo od osamosvojitve je bilo kar nekaj kriz, ki so za kratek čas zamajale občutek varnosti in morda nekoliko spremenile turistične tokove.

Pariz je 10 dni po novembrski napadih utrpel precej škode, a so se turisti množično vrnili v francosko prestolnico že po enem mesecu.
Pariz je 10 dni po novembrski napadih utrpel precej škode, a so se turisti množično vrnili v francosko prestolnico že po enem mesecu. FOTO: Reuters

Spomnimo se samo balkanskih vojn, nemirov na Kosovu, 11. septembra v New Yorku, terorističnih napadov v Maroku leta 2003, arabske pomladi, cunamija na Tajskem ... "V preteklosti je na naše delo najbolj vplival izbruh vulkana na Islandiji leta 2010 – takrat je bilo veliko potnikov primoranih odpovedati svoje potovanje, saj je bilo ogromno letališč po Evropi zaprtih," se spominja Blaž Jemc iz agencije STA potovanja.

Kako različni dejavniki – vojne, nemiri, epidemije, naravne nesreče, terorizem – vplivajo na turizem, je v prvi vrsti odvisno od tega, "kako so te informacije prikazane v medijih in kako je ta država gospodarsko ali politično močna," pravi Vrhovnikova. Pomembno je tudi, kako oddaljena je ta država. Bliže smo izvoru, manj nas je strah, ker nam je realna slika bolj poznana, dodaja. "Takšen primer so turbulentni in težki časi pri naših južnih sosedih, ko smo Slovenci kljub vojnemu stanju letovali ob Jadranu, medtem ko denimo Američani še kar nekaj časa niso potovali v države bivše Jugoslavije," pojasni Vrhovnikova.

Temu pritrjuje tudi Ivo Mulec iz agencije Van Gogh, ki se spominja, da zaradi pojava ebole v zahodni Afriki ljudje niso želeli potovati v Južno Afriko. Za razliko od vojne pri naših južnih sosedih, ko so Slovenci kljub temu potovali na Jadran. "Slovenci so zelo plašen narod, veliko bolj kot nekateri drugi evropski narodi," sklene Mulec.

Trendi potovanj: manjše skupine, bolj individualni pristop

V prihodnje bosta še naprej na voljo obe obliki organizacij potovanj – samostojno in prek agencij. Predvsem mladi imajo radi proste roke pri načrtovanju in tudi več časa za brskanje po spletu.

Kljub turbulentnim dogodkom v svetu, še naprej raste število letalskih potovanj. "Trenutno je na svetu okoli 54 odstotkov letalskih potovanj, letalska potovanja rastejo z neverjetno hitrostjo. Svet postaja vse mobilnejši," pravi Režonja.

Eden od trendov, ki pa se mu že vrsto prilagajajo tudi v agencijah, so potovanja v manjših skupinah. Če so bile pred 25 leti skupine večje, ko je skupaj potovalo 30 ali več turistov, je namreč zdaj vse več individualizacije. 

Ljudje se bolj zanimajo za krajša potovanja oziroma počitnice, ki pa so pogostejši.

V trendu so počitnice in potovanja brez mobilnega telefona, počitnice in potovanja za ciljne skupine ter aktivne počitnice in potovanja na najbolj odmaknjenih krajih sveta (Antarktika, drevesne hišice ...), opažajo v Kompasu.

Klasične potovalne agencije svoj kader tudi bolj izobražujejo in prodajni agenti so postali bolj proaktivni, strankam svetujejo, prisluhnejo njihovim željam in se jim skušajo čim bolj približati. Osebni stik je v ospredju.

Turizem se v zadnjem času tudi vse bolj segmentira, vse več je specializiranih turističnih agencij in ponudb, ki se osredotočajo na posamezne vrste turistov. 

Turistične destinacije
Turistične destinacije FOTO: Thinkstock

Specializacija turizma: seniorji, mladoporočenci, športniki

Turistične agencije se vse bolj zavedajo, da se prebivalstvo stara in da so potrebe in želje starostnikov posebne. Tudi ko govorimo o potovanjih. Ta segment turizma, ki mu pravijo "seniorji" je že del ustaljene ponudbe v ZDA, Veliki Britaniji, državah Beneluksa in Skandinavije. "Ta populacija senior je vse številčnejša, vse starejša in vse bolj mobilna in v skrbi za zdravje tudi vse bolj zdrava, tako da potujejo veliko," pravi Režonja iz Relax Turizma, kjer že vrsto let pripravljajo posebne programe prav za ta del populacije.  

Vse bolj se razvija tudi mladinski turizem, kjer agencije poleg maturantskih in absolventskih izletov ponujajo tudi aranžmaje za različne glasbene festivale. 

Raste tudi segment športnih potovanj in aktivnega oddiha. Ljudje, ki se vsakodnevno gibajo, si želijo to početi tudi na dopustu. Med tekači so denimo priljubljeni tudi različni svetovno opevani maratoni – maraton na Kitajskem zidu, bostonski maraton, londonski maraton ... Nekatere agencije so se povsem specializirale za tovrstna potovanja, ki so kombinacija športne aktivnosti in turističnih ogledov ali počitnic. 

Vse pogosteje ljudje združijo potovanja s športnimi aktivnostmi. Med tekači so priljubljeni različni maratoni, med drugim tek po Kitajskem zidu.
Vse pogosteje ljudje združijo potovanja s športnimi aktivnostmi. Med tekači so priljubljeni različni maratoni, med drugim tek po Kitajskem zidu. FOTO: AP

"Gostje vedno bolj povprašujejo po aktivnih in zelenih počitnicah, po potovanjih, ki so kombinacija oddiha in odkrivanja in bili smo prvi, ki smo zaorali ledino v tej smeri," pravijo v Palmi.

Zadnje desetletje so v porastu tudi poroke v tujini in s tem so se začele pojavljati tudi specializirane turistične agencije, ki poskrbijo, da par doživi sanjsko poroko – po navadi nekje v eksotičnih, tropskih krajih. "Zanimanja za poroko v tujini bo vse več, saj par tako poroko uskladi s poročnim potovanjem in v večini primerov je strošek za takšno poroko nižji kot bi bil sicer," pravi Mirela Zulić Hočevar iz agencije Divine Travel. Najbolj priljubljena lokacija za poroko med slovenskimi pari je Mauritius.

Turizem se tako razvija in ponuja vedno nove stvari, saj si ljudje želijo novih doživetij in spoznavanja novih krajev. 

Plaža
Plaža FOTO: Thinkstock
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hondica
27. 06. 2016 09.31
V jugi se je bilo peljat z letalom do Dubrovnika malodane vesoljska izkušnja, danes "ko je vse slabše" pa je letovanje na vseh mogočih svetovnih otokih nekaj samoumevnega.
felix59 drugič
25. 06. 2016 20.14
+1
Kakšni avtobusi , letala , kolikor vem tisti mulc hodi po Ameriki peš.
Jožajoža
25. 06. 2016 18.25
+12
se delate norca. nekoč smo vsi slovenci letovali na morju, danes je pa to privilegij javnega sektorja, ki živi in letuje in si denarce deli brez dela in truda. tudi v sloveniji bo prišel dan referenduma, ko bomo rekli NE tem javnim boržujem, jim znižali plače, 6000 jih bomo naterali iz bruslja,, ukinili občine, uvedli pokrajine, uvedli narodno vojsko, spet odprli policijsko šolo v tacnu,, policaje vojake in ostale s poklicno šolo zaposlili v komunalnih podjetjih....itd.
macro
25. 06. 2016 12.03
+14
Nisem še slišal, da je kdo uspel kaj izterjati za rezervacije preko interneta, ki je dokaj brezoseben, kljub številnim svetovalnim mehanizmom in forumom," poudarja Mulec. Ma nego!!! Te pa ti jaz povem. Agencija ponuja karto, ki jo najdeš na internetu, 10%-20% dražje, cena njihovega klika., cena nastanitve..dodaten klik... cena prevoza z letališča do hotela.. še en klik.. skupinske karte za oglede še en klik(cena kot da plačaš posamične).. in dobiš..namesto pogled na morje, dobiš pogled v steno. klicati jih tako ne moreš, ker so po večini, časovne razlike, ne vedo kje in kdo si.. stroški z klicem, nepoznavanje jezika, in turistični vodič, ki te hoče po svoje ogulit, čeprav je vključen v ceno (rihta ogled z kočijo po kao full ugodni ceni po osebi, ki je enaka ceni cele skupine,če se zmeniš sam),da ne dodajam da imaš pokvarjen dopust, ker porabiš čas za reklamacije in ne dopust, po vrnitvi v Slovenijo je stvar tako zaključena. Gonijo te iz enega ogleda na drugega, kot da si na ekskurziji, tako da po dopustu rabiš še en dopust za rehabilitacijo., Pa kake agencije. Preko interneta pa kupim karto, dobim jo v par minutah po nakazilu, če se je zalomilo, kar se mi je(plačano je bilo, karte pa niso poslali) se da preko maila vse uredit še isti dan, in tudi letalski prevozniki se res ne bodo pajtlali za tisti svoj zic,ki je pljunek v morje z opravičilom. Preko interneta si rezerviraš sobo po tvoji želji, ali celo na licu mesta kje, koliko časa,in po kaki finančni zmožnosti želiš, in to tudi dobiš saj si zabeležen kot oseba in ne kot število oseb, ki jih prihaja. So tudi reklamacije na mestu, po možnosti dobiš še bojše kot kar si rezerviral. Ogledov, ki so neprimerno cenejši imaš čas, ki je najbolj pomemben faktor in po lastni želji ogledat kar te zanima. In navsezadnje se je dopust časovno in finančno spemenil, za dober teden več z manjšimi stroški in in neprimerno več ogledov. Agencie?? ..Ne hvala.Skratka agencije so pri nas en velik natez.
Jocipros
25. 06. 2016 11.38
+5
V 25 letih so se potovalne navade slovenskih turistov precej spremenile... KER 25 KRAT BOLJ ONESNAŽUJEJO OKOLJE.
nenajdem
25. 06. 2016 11.14
-2
slovenčki slovenčki,kdaj se boste končno streznili in spoznali,da ste niko i ništa,ja seveda,radi bi bili veliki in pomembni,ja pa seveda bogati (upam,na saj en plusek ob realnem dejstvu)
macro
25. 06. 2016 11.29
+1
kemuri
25. 06. 2016 11.38
+7
nenajdem..bosanček, kaj si pa te ti želiš kaj ne paseš ovce na kakšni bosanski planoti ? Žal je tako, vsi vi si želite samo denar, potem pa pride ostalo..
nitiniti
25. 06. 2016 15.04
ONniON
25. 06. 2016 11.03
+3
tudi z železnicami se še vozimo a so zelo drage
Jocipros
25. 06. 2016 11.39
+0
Ker so Janševe, saj so njegov vrtiček, kjer pobira denar za SDS...
kemuri
25. 06. 2016 11.51
+3
Ja seveda, ker ima JJ večino v parlamentu..hehehe..eni imate čisto oprani možgane z JJ, te pa JJ to, JJ ono, 20 let pa vladajo levaki..
flojdi
25. 06. 2016 16.12
+1
nekdotukaj
25. 06. 2016 09.47
+2
Uporabljam skyscanner.net in sem zelo zadovoljen z njim. Pa baj d vej... v Italiji so cenejši leti, kot v Avstriji.
tigrica2008
25. 06. 2016 10.10
nekdotukaj
25. 06. 2016 10.13
+1
nekdotukaj
25. 06. 2016 13.57
+1
Je pa portal, kjer najdeš vse ponudnike na kupu, a ne?
asdfghjklqwertz
25. 06. 2016 09.02
-3
Potovanje po svetu še nikoli ni bilo tako poceni od kar vem za spletno stran vvv.posvetu.si, ker so letalske karte tako poceni, da se že včasih samo nasmejiš ...
tigrica2008
25. 06. 2016 09.28
+2
Ja, če imaš na točno določen datum čas in če ti ni problem čakat 12 ur in več v tranzitu. Nič ni nikoli zastonj. Sicer pa oni niso tur. agencija. Rezervirat moraš na tujih portalih, kjer se veliko ljudi, ki mislijo, da vse vedo, napiz*
asdfghjklqwertz
25. 06. 2016 11.29
+2
Že parkrat sva z ženo potovala v razne države z letalom, preko njihove strani, pa zelo dobro vem kako gre to. Res je, niso turistična agencija, so pa odličen portal, kjer prikazujejo akcijske cene in error fare, če že so kje ... Glede časa pa ... ne kupiš si letalske karte, da boš, čez teden dni že šel na dopust, pač pa so karte tudi čez razne letne čase, imaš več kot dovolj časa, da se zmeniš za dopust itd. Sicer pa, o kakšni rezervaciji ti govoriš? Letalsko karto kupiš takoj, ko pritisneš na link, preko ponujene strani, ko imaš enkrat kupljeno, ni tu več nobene rezervacije. Nisem še nikoli slišal, da lahko letalsko karto rezerviraš ... jo kupiš ali pa nič, ni tu tretje možnosti.
macro
25. 06. 2016 11.30
+1
nekdotukaj
25. 06. 2016 13.59
+1
Imam občutek, da tale tigrica2008 dela za kakšno od agencij :)
kemuri
25. 06. 2016 08.38
-3
Pravi jugonostalgiki se še danes vozijo na hrvaško morje v stoenkah brez klime..baje ni bilo lepšega? Živijo pač svoje sanje.
extradeluxe
25. 06. 2016 08.59
-4
kemuri
25. 06. 2016 09.14
-1
Mah Putin je za njih napreden človek, preveč za njih.
yyyeb
25. 06. 2016 09.54
+7
ti se pa voziš v mercedesu v portorož in sanjaš o makarski.
kemuri
25. 06. 2016 10.06
-2
haha..ne hodim na morje, ne na slovenske, na Hrvaško pa še toliko bolj ne..pa bi lahko, zastonj, za teden dni, Pag, vsako leto..pa me morje ne gane, če pa je Hrvaško me pa še toliko bolj ne gane..letos nikamor, drugo leto pa malo v Kanado ali pa na Aljasko. .. Ti pa še zmeraj, pa saj si načelen, jugonostalgik, kaj ? Brez klime, kot je bilo lepo v Jugi, na hrvatsko mlakužo. Pa največji hec je da sploh nisi razumel poante, ravno to je hec, sanjate o jugi s stoenkami, sami se pa vozite z Mercedesi v vrednosti 50.000 €..bizarno s eje it jugonostalgika z vsem, kar ne sodi k jugi, torej razkošje, od telefonov do dragih avtomobilov..kot bi bil J. Lopez in bi s kilami zlata prepeval o tem da si samo dekle iz gethovskega bloka...hahaha..vi ste pravi modeli, ni kaj .
walter2
25. 06. 2016 10.28
+3
Še en lolek,ki "razkošje v življenju"vrednoti le po telefonih,avtomobilih,LCD TV itd!
kemuri
25. 06. 2016 11.38
-6
lolek walter..ne razumeš dobro, pa saj ti ni za zamerit..kritka leti na jugonostalgike, ki poveličujejo Jugoslavijo, ne bi pa živeli kot se je živelo v jugi, torej živijo protislopvje..zagovarjajo skromnost, naokoli se pa pojavljajo v dragih avtomobilih, dragih obleka in z dragimi telefoni..kapito ?
Draža
25. 06. 2016 08.18
+9
Nemške in avstrijske agencije so najbolj kvalitetne in najbolj ugodne,tako tudi njihova letališča,slovenije da sploh ne omenjamo,trikrat preplačano in bedno.
yyyeb
25. 06. 2016 09.53
+3
treba dodat, da ko sem šel na morje z našimi agencijami, nikoli ni blo kot treba. pogled na morje, pogled na gradbišče, ni posode, znajdi se sam...
nekdotukaj
25. 06. 2016 09.53
+3
Slovenija je veliko predraga, menim, da so najcenejša italijanska letališča od nam bližnjih.