Gospodarstvo

'Ni hujšega kot to, da je nekdo, ki se bori za tvoje pravice, za to kaznovan'

Ljubljana, 15. 07. 2014 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

ZSSS in Sindikat KNG upravo Heliosa pozivata, naj umakne sklep o začetku postopka izredne odpovedi zaposlitve sindikalni predstavnici in predsednici sveta delavcev v Helios, saj pričakujeta, da bodo delavci v nasprotnem primeru začeli stavkati.

Sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije (KNG), katerega del je tudi sindikat v Heliosu, ostro protestira proti potezi delodajalca, ki je v ponedeljek začel postopek izredne odpovedi zaposlitve sindikalne predstavnice Ivanke Poljanšek "zaradi izvajanja njene legitimne pravice opravljati sindikalno dejavnost zaščite pravic delavcev", je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejala sekretarka KNG Sonja Kos.

Upravo pozivajo, naj ponovno razmisli o svojih zahtevah in ustavi postopke zoper Poljanškovo, saj bi s tem naredila največ za normalizacijo odnosov in razmer v družbi, v javnosti pa preprečila ustvarjanje vtisa, da poskuša z odstranitvijo osebe, ki opozarja na sume nepravilnosti, preprečiti, da bi se zadeva razjasnila.

Kosova opozarja, da skuša uprava Heliosa po eni strani javnost prepričati, da krepi socialni dialog in ne skuša nikogar zastraševati, po drugi pa izvede "takšen drastičen ukrep proti nekomu, ki skuša izvajati svojo legitimno pravico".

KNG je na izredni seji republiškega odbora 4. julija med drugim sklenil, da podpira sindikat v Heliosu in da mu bo nudil vso pomoč, vključno z organiziranjem protestov na ravni panoge. Obvestili bodo tudi mednarodni panožni sindikalni centrali Industriall Global Union in Industriall Europe ter finančne sklade, ki so sodelovali pri prevzemu Heliosa, je povedala Kosova.

Helios - 1
Helios - 1 FOTO: Kanal A

Semolič: Verjamemo, da sledi stavka

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), katere del je sindikat KNG, Dušan Semolič pa je izrazil pričakovanje, da bodo zaposleni v Heliosu, če uprava ne bo upoštevala poziva po ustavitvi postopkov zoper sindikalno predstavnico, stavkali. "Upravičeno verjamemo, da se bo to zgodilo. Kajti kaj hujšega kot to, da je nekdo, ki se bori za tvoje pravice, ki si ga pooblastil za to, ki mu ustava in zakon dajeta to pravico in dolžnost, za to kaznovan," je dejal.

Sklepa o začetku postopka odpovedi v sindikatih še nimajo, Semolič pa glede na napovedi uprave iz medijskih objav meni, da Poljanškovi očitajo, da govori neresnico ter da škodi podjetju in izdaja poslovne skrivnosti. "Šlo je tako daleč, da je vse, kar se zgodi za pogajalsko mizo, označeno za poslovno tajnost. Ampak ona je dolžna o pogajanjih pri kolektivni pogodbi seznanjati članstvo," je dejal Semolič in dodal, da sindikalna zastopnica ni rekla nič takšnega, kar bi razkrilo poslovno skrivnost.

Sindikat je, če so glede usode delavcev ali zakonitosti oz. preglednosti prevzemnih postopkov nejasnosti, dolžan zahtevati pojasnila, je poudaril Semolič.

Uprava presenečena nad radikalnostjo ukrepov

Uprava Heliosa je presenečena nad morebitno napovedjo tako radikalnih ukrepov, prepričani so, da ne obstajajo razlogi za legalno organizacijo in izvedbo stavke. V primeru napovedi in izvedbe nezakonite stavke uprava napoveduje, da bodo uporabili vsa razpoložljiva sredstva za zaščito interesov družb skupine Helios. S tem stališčem je uprava seznanila tudi predstavnike sindikatov.

Obenem so zapisali, da so se s predstavniki sindikatov dogovorili, da se ostale odprte teme, ki se nanašajo na delovno pravna razmerja, obravnavajo kot interne zadeve in jih ne komentirajo v javnosti.

Grožnje, diskvalifikacije, pritiski ...

Svet delavcev je že med prevzemanjem Heliosa, ki je od konca maja v skoraj 100-odstotni lasti avstrijskega holdinga Ring International, izrazil skrb zaradi morebitnega odpuščanja. Ob napovedi gospodarskega ministra Metoda Dragonje, da bodo proti vodstvu vložili kazenske ovadbe, ker naj bi prevzem delno financirala prevzeta družba, so se pojavila tudi ugibanja o financiranju prevzema.

ZSSS in KNG sta v začetku meseca tudi opozorila na grožnje, diskvalifikacije ter pritiske na delavce in njihove predstavnike v Heliosu.

Uprava družbe je prek spletnih strani Ljubljanske borze pozno popoldne sporočila, da so prejeli sklepe sveta delavcev in jih bodo temeljito preučili.

Uprava je zavrnila očitke, da zmanjšuje število zaposlenih, da je družba prezadolžena in da pritiska na zaposlene, ter tudi objavila izsledke revizijske hiše Deloitte, da Helios ni financiral lastnega prevzema ter da financiranje in dolžniške pogodbe niso v nasprotju s slovensko zakonodajo. Uprava je konec junija napovedala, da bo ukrepala zoper Poljanškovo, ker je ta v javnosti govorila o pogajanjih, ko so ta še potekala, in ob tem po njihovih navedbah govorila neresnico.

Poljanškova je minuli petek v imenu sveta delavcev sicer poslala izjavo za javnost, v kateri svet delavcev opozarja, da ga uprava družbe ni obvestila o statusnih spremembah (preoblikovanje iz d.d. v d.o.o.), ki jih namerava avgusta sprejeti skupščina. Uprava je s tem kršila zakonska določila o sodelovanju delavcev pri upravljanju, je menil svet delavcev in zato sprejel odločitev o zadržanju posameznih odločitev delodajalca in sprožil postopek za mirno razrešitev spora. V primeru sproženega arbitražnega postopka namreč delodajalec do konca arbitraže ne sme izvršiti odločitev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slonicka
17. 07. 2014 09.44
+1
čista bederija mir naj da pa naj gre v penzijo kdo je pa še kakšen podjetje rešil koliko je mura zmetala delavce na cesto pa se nobeden kaj dosti ne sekira
zemljemerec
16. 07. 2014 09.21
-3
Upam, da bo lastnik zmetal gnoj po polju in podjetju vrnil ugled in disciplino. Tudi v Heliosu so bili parkirani lenuhi po zvezah.Dovolj sprenevedanja.Kakšna stavka neki. Delavec nima kaj vohljat za lastnikom, ki mu daje plačo in plačuje redno vse obveznosti. Delavec na raje dobro opravi naloge.
Uporabnik981904
16. 07. 2014 10.06
-5
najbolj direktno in prav ! Komur ni všeč naj gre kam drugam ali pa na svoje . Za cene vsega tudi delovne sile bi moral biti dovolj trg in normalna zakonodaja. Prav to oboje pa je pri nas ena sama anomalija. Tudi po zaslugi sindikatov !
butalistan
16. 07. 2014 13.31
+0
mijavci
16. 07. 2014 07.14
+11
Če so podjetje prodali potem ima lastnik pravico zamenjati ali odpustiti vse delavce je treba mal prej razmišljat z glavo preden kaj prodamo ne pa da vidijo samo denarce ki jih od Heliosa že zdavnaj več ni.
Uporabnik981904
16. 07. 2014 09.06
+1
Če bi kdo mal prej razmišljal z glavo bi helios če že ne sam kupoval druge firme vsaj sebe preživel. Tako pa ..... Problem je v lastništvu kapitala. Pri nas so si ga nagrabili tisti ki ga ne znajo in niso ustvarili - in tem je SLO tranzicijski socijlizem prava meka. Zdrave bodo šele tiste firme katere bodo zrasle nanovo - teh pa bo kot kaže zaradi potratne države in neprijaznega okolja bolj malo ali vedno manj. Javna uprava in mojstri tranzicije so si ponovno ustoličili novega cincarja. Bon apetit
Prassek
16. 07. 2014 00.26
+3
Zakaj za vraga sindikati s svojo bazo ne odkupijo teh podjetij. Tako bi iz prvo roke pokvarjenim kapitalistom pokazali kako se zadevi streze. Vsakdo bi si rad lastninil vse a svojega pa ne bo delil. Ce ni privatne lastnine v gospodarstvu potem pa se poberimo vse hise in stanovanja pa naj narod placuje najemnino drzavi.
Prassek
16. 07. 2014 00.43
+7
Semolic za 5000 + € lahko naklada. Pravice pridejo z odgovornostjo. Te pa pri nas zal ne poznajo.
Prototip
15. 07. 2014 23.16
+10
dejastvo je,da je to sedaj privatno podjetje in da lahko lastnik dela kar hoče,,pejte pogledat recimo k akrapoviču koliko je demokracije v firmi??nič,to nam je pa zrihtala troika ,čufer,medja,pa bratuška,,,,in kje so zdaj,,,heroji so pospravili kupnino, za firmo jim pa gladko dol visi,, to je pa res totalni zagon gospodarstva,,,,
arthur1982
15. 07. 2014 23.45
+23
Vsak delodajalec v Sloveniji mora upoštevati slovensko zakonodajo. Ker se pa ta v premnogih primerih krši in za to nihče ne odgovarja imamo takšen kaos kakršnega imamo, od finančne nediscipline naprej.....
LOPOVI V AREST
15. 07. 2014 22.40
+22
DELAVCI, PRAVICO VZET V SVOJE ROKE, pa boste vidli, kako bo piskala uprava. ŠTRAJK!
Las Vegas
16. 07. 2014 00.23
+16
Pravico? Količke, smole, razredčila in kisline v roke ter na obisk v upravo, pa bo...
Uporabnik981904
16. 07. 2014 08.12
-4
.... potem pa domov in probat preživet od vrta in socialne podpore- aja temeljnega dohodka. Vsak delodajalec se bo najprej znebil tistih od katerih ima najmanj ali nič če ne celo škodo. In sindikalisti so znani garači
zemljemerec
16. 07. 2014 09.27
+0
in kateri lastnik v Švici je podaril svoj kapital delavcem v upravljanje ? si videl kakšnega Nemca, da je zaposlil sindikalista,da hujska delavce ? Ljudje imajo redne plače in oni bi se s kruhom skregali...tudi prav...kdor išče ta najde.
slonicka
16. 07. 2014 15.22
+3
kdo jim je dovolil prodajati naše premoženje prodajo naj tisto ki je njihovo
MMMKKK
15. 07. 2014 21.56
-9
Al ste bukslni.... Zakaj se zapenjate s kapitalisti? Sej ja lahko mimo grede vsak registrira firmo za male pare. Pa boste vsi direktorji. Imel boste šoferje in službene avtomobile. Dobre plače in regrese. Prevoze na delo..... Nihče ne bo težil za bolniške liste. Res ne vem zakaj bi se kdo hotel zaposlit pri kapitalistih ( sodobnih sužnjelastnikih)
MMMKKK
15. 07. 2014 22.00
-3
By the way. Sam sem od prvega dne samozaposlen. Zaposlujem še kar nekaj ljudi tako da vem kaj govorim.
ONniON
15. 07. 2014 21.00
-5
delavec v Sloveniji pač ni cenjen to je tipičen dokaz ! sindikati so pa v večini sami sebi namen in so vsepovsod kjer jim nebi bilo treba
arthur1982
15. 07. 2014 23.52
+22
Nimaš pojma. Delavci so necenjeni zato, ker so tiho in se bojijo za svoje službe, zato lahko vsak nesposobnež, ki je prišel na čelo firme s politično štango pometa z njimi. Pravi privatniki svoje delavce cenijo in jih tudi pošteno plačajo, ker vedo, da so od njih odvisni. Kar se tiče sindikatov, bi bilo pa še slabše, če jih ne bi bilo, kajti imamo zakonodajo, ki daje praktično proste roke vsakemu novodobnemu kapitalistu, ki lahko iz takšnih ali drugačnih razlogov odpusti delavca kadarkoli. Zakonodajo so izglasovali pa tisti, ki se nam vsake toliko časa pred volitvami smejejo iz raznih medijev.
ONniON
16. 07. 2014 17.30
+4
delavci v sloveniji niso cenjeni , vem iz prve roke , ljubček
Raptorrrrrrrrr
15. 07. 2014 20.39
+7
v dekanski lami so pred leti odpustili cel izvršni odbor sindikata pa nobeden ni s prstom mignil
luckyss..
15. 07. 2014 19.34
+26
Kaj nas uči zgodovina ?! Ko se delavci resnično uprejo in resno stavkajo ( ne tisi smešni transparenti in piščalke ob dela prostih dnevih) ...,se oblast zlizana s kapitalom odloči za resnejše ukrepe - streljanje po delavcih ipd. To pa vodi do krvave revolucije in zamenjave oblasti kjer butasti zamenjajo butaste ..Nekaj podobnega nas čaka tudi v bližnji prihodnosti - ker nikoli se oblast ni prostovoljno odrekla kapitalu..in obratno...
.jest
15. 07. 2014 19.03
+12
Zaradi večletnega nedelovanja sindikatov s Semoličem na čelu in pajdašenja z lastniki se je to začelo dogajati. Kot v raznih podjetjih se bo tudi tukaj sindikat umaknil.
bossanoga
15. 07. 2014 18.56
+25
Vsi delavci v spontani štrajk, tako kot v Velenjskem rudniku, potem se pa naj uprava in naši l-opovi, ki so helios prodali, izkažejo.
ROMELS
15. 07. 2014 18.44
+25
Sindikati so popolnoma odpovedali. Sedaj je na vrsti nova levica, ki je prišla v parlament pa se bo lahko izmerila koliko je je v glavi in hlačah.
platon26
15. 07. 2014 18.16
+29
Ja to ti pa privatizacije prinese! HLAPCI!
Mil?007
15. 07. 2014 18.44
+24
Privatizacija je nam vsem prinesla lastninske certifikate, ki jih je večina prodala tajkunom za drobiž. Kje so bili takrat vsi ti silni sindikati. Če druzga ne bi lahko ustanovili delavske zadruge in certifikatske banke preko katerih bi delavci sami prevzeli marsikatero podjetje. Nije žvaka za seljaka. OPRANOGLAVCI
AndrejPaTo
15. 07. 2014 18.16
-11
Predvidevam, da novi lastniki ne poznajo kako se stvari dela pri nas. Naši sindikalni dinozavri še niso slišal za privatno lastnino - halo, firma je bila prodana in je lahko d.o.o. če je tip denar vrgel v tole slovensko juho.
User792410
15. 07. 2014 18.21
+8
Nikiiy
15. 07. 2014 18.13
-24
Zakaj ne bi mogli odpustit Sindikalista pa men ni jasno. Js bi vse zmetala na cesto.
User792410
15. 07. 2014 18.19
+19
platon26
15. 07. 2014 18.32
+14
Teb verjetno veliko stvari v življenju ni jasnih!
arthur1982
16. 07. 2014 00.03
+11
Nootka, če bodo tebe slučajno kdaj vrgli na cesto boš še kako potrebovala sindikat, ali boš pa sama plačevala odvetnike, je pa res, da greš lahko še vedno na vogal stat in ti bo mogoče boljše.
slonicka
16. 07. 2014 15.28
+3
tudi tebe bi zabrisu na cesto in se tam prodajaj prej malo premisli preden pišeš naumnosti