Gospodarstvo

Niti dež jih ni pregnal: avgusta v Sloveniji spet več turistov

Ljubljana, 24. 10. 2014 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avgusta je v Sloveniji prespalo več kot pol milijona turistov, velika večina med njimi je bila tujcev. Teh je bilo v primerjavi z lanskim letom za kar šest odstotkov več. Podatki torej dokazujejo, da je Slovenija turistično vedno bolj zanimiva destinacija.

V Ljubljani je prespalo 12 odstotkov več turistov kot lanskega avgusta.
V Ljubljani je prespalo 12 odstotkov več turistov kot lanskega avgusta. FOTO: Thinkstock

V turističnih nastanitvenih objektih v Sloveniji je bilo avgusta okoli 557.000 turistov in 1,65 milijona prenočitev, kar je dva odstotka več prihodov in en odstotek manj prenočitev kot avgusta lani. Več je bilo tako prihodov kot prenočitev tujih turistov, medtem ko je število prihodov in nočitev domačih gostov upadlo.

Kot je danes objavil državni statistični urad, je bilo avgusta okoli 421.000 prihodov tujih turistov, kar je šest odstotkov več kot avgusta lani, ustvarili pa so 1,16 milijona prenočitev oz. dva odstotka več kot pred letom dni. Število domačih gostov je upadlo za osem odstotkov na 135.600, število njihovih prenočitev pa se je znižalo za skoraj devet odstotkov na 482.000.

Največ turistov prespalo v Ljubljani, Piranu, brežiški občini in na Bledu

Največ prenočitev turistov je bilo v gorskih občinah, in sicer 464.000, kar je bilo deset odstotkov manj kot avgusta lani. Sledile so zdraviliške in obmorske občine. V zdraviliških je bilo število prenočitev približno enako kot avgusta lani, v obmorskih pa je bilo za en odstotek višje.

Največ prenočitev turistov je bilo v gorskih občinah.
Največ prenočitev turistov je bilo v gorskih občinah. FOTO: Thinkstock

V občini Ljubljana je bilo 10 odstotkov vseh turističnih prenočitev oziroma za 12 odstotkov več kot pred letom dni. 40 odstotkov vseh prenočitev je bilo v občinah Piran, Ljubljana, Brežice in Bled. Stalna ležišča v hotelih so bila v povprečju zasedena 72-odstotno, hotelske sobe pa 70-odstotno.

Skoraj polovico vseh prenočitev je bilo v hotelih, kar je odstotek več kot lani. Sledili so kampi, kjer je bilo osem odstotkov manj prenočitev, zasebne sobe, apartmaji in hiše, kjer so beležili dva odstotka manj nočitev, ter apartmajska in počitniška naselja, kjer je bilo tri odstotke manj nočitev.

Največ Italijanov, Nemcev in Nizozemcev

Skoraj polovico vseh prenočitev je bilo v hotelih.
Skoraj polovico vseh prenočitev je bilo v hotelih. FOTO: Thinkstock

Največ tujih turistov je prišlo iz Italije (18 odstotkov), Nemčije (14 odstotkov), Nizozemske (devet odstotkov) in Avstrije (osem odstotkov). Turisti iz Italije so ustvarili tri odstotke manj prenočitev, turisti iz Nemčije pa tri odstotke več kot avgusta lani. Več prenočitev so ustvarili tudi gostje iz Nizozemske in Avstrije.

V prvih osmih mesecih je bilo 2,44 milijona prihodov turistov, kar je skoraj tri odstotke več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so 6,85 milijona prenočitev oziroma dober odstotek manj kot v lanskem obdobju.

Domači turisti so ustvarili tri odstotke manj prihodov (2,48 milijona) in pet odstotkov manj prenočitev (757.000), tuji turisti pa za šest odstotkov več prihodov (1,68 milijona) in za odstotek več prenočitev (4,37 milijona) kot v lanskih prvih osmih mesecih.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CastrumFF
24. 10. 2014 23.35
+4
Pol milijona :)) In se je za hvalit s takimi misernimi stevilkami?? Za primerjavo samo Miramarski grad v Trstu ima letno 1,8 milijona obiskovalcev. Ena majhna Toskana (po velikosti taka kot Slo) ima letno 19 MILIJONOV turistov...itd,itd,itd.
Menes
25. 10. 2014 07.32
+3
To je že mogoče res, ampak zgornji podatki so samo za avgust.