Gospodarstvo

Nižja rast, višja inflacija

Ljubljana, 06. 12. 2007 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska centralna banka za leto 2008 napoveduje nižjo rast in višjo inflacijo.

V letu 2008 naj bi bila inflacija višja.
V letu 2008 naj bi bila inflacija višja. FOTO: Reuters

Evropska centralna banka (ECB) je danes popravila napovedi gospodarske rasti in inflacije v območju evra za letos in prihodnje leto. Gospodarska rast naj bi bila po novih napovedih letos 2,6-odstotna in ne 2,5-odstotna, prihodnje leto pa naj bi namesto napovedanih 2,3 odstotka znašala 2,0 odstotka. Zaradi višjih cen nafte in hrane je po novih napovedih ECB letos pričakovati 2,1-odstotno inflacijo, ki se bo leta 2008 povzpela na 2,5 odstotka, je danes pojasnil predsednik ECB Jean-Claude Trichet.

Manjša inflacija leta 2009

Nazadnje je ECB za leti 2007 in 2008 napovedala 2,0-odstotno inflacijo. Inflacija v območju evra naj bi se po prvih ocenah ECB zmanjšala šele leta 2009, ko naj bi padla na 1,8 odstotka, je v Frankfurtu povedal Trichet. To je v okviru cilja ECB, ki znaša pod, vendar blizu dveh odstotkov. Letna stopnja inflacije v območju evra je po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat novembra znašala 3,0 odstotka in je tako najvišja po maju 2001, ko je znašala 3,1 odstotka.

Kljub pretresom na finančnih trgih pa je ECB zvišala napovedi gospodarske rasti za letos, in sicer z 2,5 odstotka na 2,6 odstotka. "Še vedno vlada negotovost glede učinkov krize na finančnih trgih na gospodarstvo," je dejal predsednik ECB. Za leto 2008 je banka napovedi gospodarske rasti znižala z 2,3 na 2,0 odstotka, leta 2009 pa je v območju evra po napovedih ECB pričakovati 2,1-odstotno gospodarsko rast, je še povedal Trichet po zasedanju Sveta ECB, ki je danes po pričakovanjih ohranil ključno obrestno mero na štirih odstotkih.

ECB je bila danes tudi previdna in ni želela napovedovati morebitnih sprememb ključne obrestne mere v prihodnjem letu, ampak so sporočili le, da bodo spremljali razvoj dogodkov. "V našem kompasu imamo le eno iglo in ta kaže na stabilnost cen," je po navedbah nemška tiskovne agencije dpa dejal Trichet, ki je ob tem dodal, da je treba upoštevati vpliv konjunkture in ostale parametre. Kot nujen pogoj za stabilnost cen pa je izpostavil dogovor o zmerni rasti plač, saj bi dvig plač še dodatno vzpodbudil rast inflacije.

Ključna obrestna mera ostaja nespremenjena že od junija, po napovedih analitikov pa zaradi negotovih razmer tudi še ni pričakovati skorajšnjega posega ECB v obrestne mere. ECB je sicer še poleti napovedovala zvišanje ključne obrestne mere, vendar pa bi sedaj po mnenju nekaterih analitikov lahko storila tudi nasprotno, torej znižala ključno obrestno mero in tako skušala ponovno zagnati gospodarsko rast v območju evra, ki se je začela upočasnjevati zaradi težav, povezanih s krizo na ameriškem trgu hipotekarnih kreditov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
09. 12. 2007 07.35
Inflacija je posledica različnih posegov v blagovne tokove gospodarstva. Posledica pravim, ki bi jo resna uradna statistika z lahkoto razkrinkala. Ker ni zanesljivih rezultatov to pomeni da se tako v Sloveniji kot Evropi "nekaj okoliši"..
fmunih@email.si
07. 12. 2007 18.27
victoriosus: Prebral sem še malce več. Trgovci od aprila dvigujejo cene v Sloveniji na osnovi informacij, da se cene dvigujejo na svetovnih blagovnih borzah. Halo! Kje pa so se cene v Eu dvignile iz teh informacij. Trgovci ste 100% krivi za nori dvig cen in s tem inflacije. Victoriosus, ker si neveden in ne ločiš semena od pleve, ne kaži svoje debilne pameti.
OrodniK
07. 12. 2007 11.46
Zanimivo, sm mislu da se s temi težavami ubada samo Slovenija z tako 'nesposobno' vlado, ki ja kriva za vse?!
victoriosus
07. 12. 2007 11.23
če iz celega članka si razbral le to smešno skrapucalo..... žalost!
fmunih@email.si
06. 12. 2007 20.19
Trgovci, vaše cene znižajte na februar 2007, jih povečajte za 2.1 odstokta in vrnila se bo kupna moč!