Gospodarstvo

NKBM zamajala stolček Bajuku

Ljubljana, 12. 12. 2007 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
I.A./T.S./M.M./STA
Komentarji
57

Finančni minister Bajuk je zavrnil očitke v zvezi s prodajo delnic Nove KBM. Zagovarjal se je kar štiri ure.

Komisija DZ za nadzor javnih financ je danes na pobudo poslanske skupine Zares vzela pod drobnogled javno prodajo delnic Nove Kreditne banke Maribor (NKBM). Po več kot štirih urah razprave so člani komisije od vlade zahtevali, da jim posreduje vse dokumente, ki so bili podlaga za cenitev banke ter določitev cene delnice, poleg tega pa tudi vse ponudbe dobro poučenih vlagateljev. Ko bodo posredovana gradiva preučili, bodo lahko sprejemali ustrezne sklepe.

Minister Bajuk zavrača vse očitke
Minister Bajuk zavrača vse očitke FOTO: Dare Čekeliš

Opozicija je finančnega ministra Andreja Bajuka soočila s sumničenji, da je drugo največjo slovensko banko prodal prepoceni in s tem oškodoval državni proračun. Poslanci so sejo po dobrih štirih urah sicer prekinili finančni minister pa je tudi tokrat vse očitke zavrnil.

Lahovnik namiguje na sum korupcije

Po mnenju pobudnika seje Mateja Lahovnika (Zares) ni prav, da je vlada ceno za male vlagatelje in dobro poučene vlagatelje določila enako v višini 27 evrov za delnico. "Vlada je imela diskrecijsko pravico glede izbora, torej bi lahko odločila, da se v tej fazi dobro poučenih vlagateljev ne vključi v privatizacijo oz. se na drugačen način določi ceno," je menil.

Cena 27 evrov je za dobro poučene vlagatelje po Lahovnikovi oceni prenizka. "Razvoj dogodkov na borzi je pokazal, da sem imel prav," je dejal ter spomnil, da je danes delnica NKBM na borzi vredna 40 odstotkov več, kot pa se je prodajala v javni ponudbi.

"Ne gre za to, da bodo ljudje zadovoljni. Gre za to, da se zagotovi stabilnost cene," je dodal Bajuk ter menil, da bo mogoče vrednost delnice NKBM ocenjevati šele v daljšem časovnem obdobju, ne že v dveh dneh po uvrstitvi na borzo.

Bajuk je zagovarjal ceno delnice NKBM pri 27 evrih ter priznal, da so se najbolj bali, da bi vrednost delnice z uvrstitvijo na borzo padla. Najslabše, kar se lahko zgodi, je, da bil cena znatno padla, to je namreč ključnega pomena za dolgoročen ugled ustanove, je dejal.

Oporekal je Milan Cvikl (SD), ki je vladi očital, da je ceno postavila prenizko. "Trg je potrdil, da ste se zmotili vsaj za 40 odstotkov, če prištejemo še bonus delnice, pa celo za 50 odstotkov," je izračunal. "Ker delate nestrokovno, je državni proračun izgubil 120 do 150 milijonov evrov," je opozoril. Minister Bajuk pa je omenil, da se v proračun steka tudi davek od kapitalskih dobičkov tistih, ki so se delnice odločili prodati.

Javna ponudba delnic NKBM je bila v celoti izpeljana v skladu s slovensko zakonodajo, je Bajuk zavrnil očitke o netransparentni in negospodarni prodaji. Glede plačila finančnemu svetovalcu, družbi Citigroup, pa je povedal, da to znaša 1,1 odstotka od vrednosti transakcije, torej dobre tri milijone evrov. To je nizka cena, ker je bilo zanimanje investicijskih bank veliko, ocenjujejo na finančnem ministrstvu.

Bajuk je pojasnil, da so med dobro poučenimi vlagatelji, ki jim bodo prodali delnice NKBM, izbrali tiste, ki imajo namen, da vlagajo, in so jim lahko pripisovali, da so dolgoročni vlagatelji. Vse ostale so izključili, tako domače kot tuje, izbor pa je bil opravljen popolnoma v skladu s prospektom, je zatrdil.

Bajuk je obžaloval, da je prišlo do nekaterih manjših napak, denimo do izločitve ponudb nekaterih dobro poučenih vlagateljev. Vodja komisije za privatizacijo NKBM Sašo Prelič je ob tem pojasnil, da država ni bila zavezana skleniti pogodbe z nobenim od ponudnikov. To je bilo vabilo malim in dobro poučenim vlagateljem, da posredujejo ponudbo, pod katero so pripravljeni skleniti pogodbo z državo, je pojasnil. Zaveza za izročitev delnic nastopi šele potem, ko država ponudbe sprejme, "zato nihče ne more biti žalosten, ker ni bil izbran, ker tega pričakovanja sploh nima", je menil.

Medtem ko na finančnem ministrstvu zatrjujejo, da so z izbiro dobro poučenih vlagateljev zasledovali cilj stabilne lastniške strukture NKBM, pa je Lahovnik menil, da je izbor dobro poučenih vlagateljev nenavaden in dolgoročno škodljiv za lastniško strukturo NKBM. Prvi dan kotiranja na borzi je delnice prodal že vsak šesti vlagatelj; a ste res prepričani, da je to stabilna lastniška struktura, pa je vprašal Cvikl. Vladi je očital, da je ustvarila veliko tveganje, da bo prišlo do prevzema NKBM.

NSi: Optimalna cena NKBM

Danes se je z delnicami NKBM trgovalo le v skladu z uradnim urnikom.
Danes se je z delnicami NKBM trgovalo le v skladu z uradnim urnikom. FOTO: Kanal A

Država je s prodajo 49-odstotnega deleža Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) po oceni vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata dosegla optimalno ceno. Delnica je imela na borzi še prostor za rast, kar se je v ponedeljek in torek tudi zgodilo, je pojasnil ter kot neutemeljene zavrnil očitke opozicije, da je država delnice prodala prepoceni. Prav zaradi rasti cen delnic na borzi, v sredo je ob koncu trgovanja ta znašala 37,84 evra, so se okrepila prepričanja kritikov, da bi morala vlada pri prodaji NKBM iztržiti več.

V primeru privatizacije NKBM gre za prvo javno prodajo delnic državnega premoženja, ta pa običajno velja za uspešno, če cena na borzi raste, je pojasnil Horvat. Gre za primer dobre prakse, je še menil ter izrazil željo, da bi se takšna praksa nadaljevala tudi pri privatizaciji ostalega državnega premoženja.

Zanimanje za NKBM se umirja

Delnice NKBM so današnji trgovalni dan zabeležile slabe 3,5 milijona evrov prometa. Tečaj delnice je pridobil še nekaj manj kot pol odstotka in se oblikoval pri 37,84 evra.

Delnice NKBM so vzbudile veliko zanimanje in lahko dolgoročno pričakujemo lepe donose za vlagatelje, obenem pa nakup delnic lahko pomeni varen in optimalen način varčevanja, je ocenil Horvat. Po mnenju borznih poznavalcev se bo cena delnice NKBM dolgoročno oblikovala okoli 35 evrov.

Država je delnice NKBM ponudila po ceni v razponu med 20,50 in 27 evri, kar je 2,26-kratnik knjigovodske cene delnice na dan 31. december 2007. Tedaj ni nihče opozarjal, da je cena postavljena prenizko, je bil kritičen Horvat.

Pritožujejo se 'veliki' kupci

Kritizirajo predvsem tisti, ki so dobili največje možno število delnic, je ugotovil Horvat. Kot primer je navedel poslanca Lahovnika, ki je "vplačal 50.000 evrov ter dobil največje možno število delnic, ki jih lahko dobi navaden državljan, zdaj pa se pritožuje, da je bilo med državljane razdeljeno še premajhno število delnic". Če vplačil ne bi omejili pri 50.000 evrih, bi si več delnic lahko kupili le premožnejši sloji, navadni državljani pa bi bili prikrajšani, je dodal.

Če bi bila cena delnice postavljena višje, bi se lahko zgodilo, da ne bi bilo tako velikega zanimanja za nakup, kar pa bi verjetno pomenilo tudi skromnejši obseg trgovanja na borzi.

Kupnina za NKBM 303 milijone evrov

Borzniki so v torek neuradno opozarjali, da je ceno delnic NKBM nekdo agresivno branil s povečano ponudbo.
Borzniki so v torek neuradno opozarjali, da je ceno delnic NKBM nekdo agresivno branil s povečano ponudbo. FOTO: Reuters

Družba Citigroup, ki opravlja vlogo svetovalca pri prodaji državnega deleža v NKBM, je državi nakazala kupnino še za preostalih 1.465.762 delnic NKBM, ki jih je po opravljeni javni prodaji 49-odstotnega deleža banke obdržala v lasti z namenom uravnavanja tečaja delnice na borzi. Država je tako s prodajo NKBM pridobila 303 milijone evrov, so sporočili z ministrstva za finance in NKBM.

V okviru ponudbe delnic NKBM javnosti, ki je bila objavljena 17. novembra, je bilo razdeljenih 11.237.524 delnic, kar predstavlja 48,1 odstotka celotnega delniškega kapitala NKBM. Preostalih 0,9 odstotka do 49 odstotkov delnic, kolikor jih nameravajo prodati v prvi fazi privatizacije banke, je zaenkrat še ostalo v lasti države.

Te delnice bodo septembra 2008 razdelili med male vlagatelje kot spodbudo za dolgoročno lastništvo. V skladu s prospektom bo vsak, ki bo delnice iz javne ponudbe obdržal v lasti do 12. septembra 2008, za vsakih deset delnic dobil še dodatno eno delnico.

Omenjene delnice, ki jih je družba Citigroup obdržala v lasti po razdelitvi med male vlagatelje ter dobro poučene domače in tuje vlagatelje, predstavljajo približno 7,4 odstotka celotnega kapitala NKBM. Če bi cena delnice NKBM na borzi, kjer je začela kotirati v ponedeljek, močno zrasla, bi jih Citigroup začel prodajati in s tem umiril rast. Če bi cena močno padla, pa bi jih kupoval.

V skladu z dogovorom s finančnim ministrstvom naj bi Citigroup delnice, ki bi jih po 30 dneh še morebiti imel v lasti, po ceni 27 evrov prodal državi. Ker je cena na borzi stabilna, je Citigroup to storil že danes, so pojasnili na finančnem ministrstvu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
14. 12. 2007 11.13
exim pa si ti dobro prebral članek? Očitno ne! Pozdrav Politik70
230
13. 12. 2007 23.30
Sam menim, da je naš kapitalski trg ena velika uganka.Občutek imam, da se veliki igralci dogovarjajo o prometu in s tem vzdržujejo včasih večje, včasih manjše rasti in to predvsem s pomočjo izkoriščanja notranjih informacij!Vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko bo večina podjetij prevzetih!?
fmunih@email.si
13. 12. 2007 20.10
odgovor lucasu: Skušam biti objektiven in nisem na JJ strani oz. sploh na nobeni. POP TV je pokazala izračun NKBM, ki je vrednotil ceno delnice na 37 euro, če se dobro spomnim. Na tistem izračunu nisem videl nobenega imena, štempiljke in podpisa uradne osebe NKBM, ki je jamčila za pravilnost izračuna. Sprašujem se, kdo v NKBM je lansiral v javnost neuraden cenitveni dokumant in s tem zavedel javnost. Ta bi moral pred sodnike. Podobno se sprašujem, kako je POP TV lahko objavila neuraden dokument in neuradno in napačno cenitev objavila v medijski Sloveniji in s tem povzročila skok cene na borzi zaradi pregretega finančnega trga. POP TV bi morala podobno na zatožno klop zaradi povzročene evforije cene delnice in oškodovanja delničarjev, ki so neuki nasedli povzročiteljem evforije.
manjakranjc@hotmail.com
13. 12. 2007 19.36
So se skregali še pred oddajo :) , je bilo kar zanimivo. Verjamem da boste uživali, sedaj pa moram iti.Lep ogled pa se potem slišmo.
lucasa
13. 12. 2007 19.17
fminuh, a si made in Grosuplje?
exim@t-2.net
13. 12. 2007 18.48
fmunih: to je strokovno argumentiranje! Hvala za razlago in lp Dodal bi samo tole: ajde, nagci, kje imate protiargumente? Politik70 in ostali, ste izzvani, odreagirajte, če morete! Znate tako ali tako ne!!
fmunih@email.si
13. 12. 2007 17.13
dr.Bajuk ima prav. Če sta dve mednarodni organizaciji izračunali vrednost delnice med 20 in 27 Euri, to drži. Glede na finančno neosveščen slovenski narod, pa so vajeti ušle iz rok zato, ker slovenci ne razumejo bančnega sistema, ampak mislijo, da je banka polna denarja. V resnici banka nima denarja, razen za pokrivanje možne izgube vračil krditov, denar za odobrene kredite pa črpa kot posojilo iz Banke Slovenija in ga tja tudi vrača. Del obresti in stroškov odobritve pa porabi za tekoče stroške. Dobiček pa razporeja po presoji. Ker imajo banke v bilanci države negativno vrednost, ni za pričakovati visokih dobičkov. Torej je pričakovani neto (diskontiran) denarni tok iz prihodnosti, na osnovi lastnega kapitala, nizek. To pa pomeni, da je dinamična vrednost nizka. Nizka dinamična vrednost pa ne more dvigniti knjigovodske vrednosti delnice. Zaradi preobilice kapitala na trgu kapitala in s tem previsokega interesa nevednih slovencev, je po prodaji delnic, vrednost narasla zato, ker so kupci-izbranci želeli prodati svoje delnice z visokim dobičkom. To jim je tudi uspelo, ker so vse delo zanje opravili mediji. Od vlade bi bilo nepošteno, če bi glede na maso denarja, ceno delnice povečali nad realno izračunano vrednost. Ko bo na trgu zmanjkalo denarja in bodo prve dividende zelo nizke, bo cena delnice realna med 20 in 27 evri. Počakajmo eno leto. Takrat bodo imetniki delnic izgubili velik del premoženja, ki je sedaj v delnicah. Čudim se opoziciji, ki je očitno nagnjena k temu, da bi najraje nategnila kupce delnic glede na količino denarja na trgu in ne na dejansko vrednost cenitve delnice. Lahovnik pa bi moral vedeti, kaj je poštena izračunana cena delnice in kaj borzni trg in na njem borzni zaslužkarji. Vse kaže, da opozicija napenja mišice, ne vidi pa tega, da so nas v preteklosti ogoljufali za tisoče državnih podjetij, ki so nezakonito pristala v rokah članov LDS in DS.
Adolph
13. 12. 2007 13.02
LAHOVNIK ima popolnoma prav,ali se se mora bati vladnih advokatov,
Adolph
13. 12. 2007 12.57
Jaz se zmislim Prodaje delnic INFINION-a iz Nemcije,proizvajalec Mikro cipov,Ko je sel na borzo,bi lahko prodal desetkrat vec delnic,in so jih dobili samo srecni zrebanci.Deset dni dolgo se je dala ta delnica prodati za 50 odstotkov dobicka in potem je mednarodni kapital svojo vecino prodal,z dobickom,kdor ni pravocasno prodal,toko kot jaz se danes ni dobil vlozen denar nazaj.Infinionova akcija je dober papir za brisanje riti.In tako se bo zgodilo tudi z to bancno akcijo.Zalostno je pravzaprav samo to ,da se Bajuka in njegove kompanjone ne da kaznovati z odvzemom privatnega lastnistva.Ce so pametni so go tako in tako pospravili na otokih.
politik70
13. 12. 2007 11.48
lutzow Ja to si pa uganil. Barbike so mi pa res všeč. Kar se pa opus dei tiče ja res ga malo omenja davincijeva šifra samo tisto je samo malenkost. Prelatura svetega križa in Opusa Dei (splošno znana kot Opus Dei; latinsko za božje delo) je organizacija rimskokatoliške Cerkve. 2. oktobra 1928 jo je ustanovil španski duhovnik Josemaría Escrivá de Balaguer, ki ga je kasneje papež Janez Pavel II. proglasil za svetnika. Opus Dei opisujejo kot skrivnostno avtoritativno organizacijo, ki meji na versko ločino oziroma kult, povezan z desničarsko politiko po vsem svetu. V preteklosti naj bi sodelovala s politiko generala Franca, saj je bilo nekaj njegovih ministrov članov Opusa Dei. Pridih kulta ji dajejo tudi določene zahteve do nekaterih članov, ki se morajo redno telesno kaznovati. Opus Dei povezujejo tudi z naglo smrtjo papeža Janeza Pavla I., predhodnika Janeza Pavla II. Kaj počneš s tvojim denarjem ja maš prov me ne briga! Samo si sam napisal da greš na pivo! In še zmerom pravim nisi kupil! Ti že v nicku piše. Provociraš? Pozdrav Politik70
lutzow@email.si
13. 12. 2007 11.23
tebi politik 70 se pa vidi, da imaš rad barbike....sem kupil -- nisem kupil, sem mlečen ---pijem pivo, odloči se že....el Bahuk? kdo je to ne poznam....opus dei? preveč bereš davincijevo šifro, naj te razsvetlim, knjiga je namenjena zabavi....ne jemlji je tako resno kot komunistične dekrete... kaj počnem s mojim denarjem te ne briga.....
Prvo Bore
13. 12. 2007 11.23
Lutzow Ti pa si klasičen retardiranc od desne stranke. Saj je vseeno, če je SDS,Nsi vse je isto sranje. Pozabil si na NLB, kjer so mali delničarji želeli kupiti delnice , pa jih je nekdo kupil v 3 sekundah, po odprtju banke. Kaj pa se je kaj velikega prodajalo v Sloveniji v času levih strank. Največji delež prodajajo sedaj desne stranke. Spomni se SIJ-a, ko želijo izsiliti male delničarje. Pri prevzemih ne poznam brata, kaj šele stranko v kateri nisem, ne levi ali desni, čeprav vem da ste desničarji sami retardiranci. Najnovejša izstisnitev je pa Lama Dekani. Načrt dela svoje. Prvo treba iztisniti malega človeka in mu vse podražiti in mu ne dati dihati in potem si zmagal. Vse v imenu demokracije !! Od kdaj pa ima ateist dušo ???
politik70
13. 12. 2007 11.12
lutzow junak ki pravi da ne hodi v cerkev ljubi pa domobrane! Saj po izjavah sodeč so te tudi od tam že izločili. Takih pametnjakovičev se OPUS DEI hitro znebi. Ti kar nadaljuj z hvalospevi El Bahuku. Ko boš dohodnino plačal se boš že spomnil koliko lepega ti je dal. Zakaj dohodnino? saj si že vabil na večerjo ker si lepo zaslužil torej si že prodal! Čeprav po mojem sploh nisi kupil. Si še premlečen pa hvališ se da po lokalih piješ pivo. Taki ne kupujete delnic. Mogoče kdaj kakšno tri krat tri srečko ki jih imajo za šankom!
lutzow@email.si
13. 12. 2007 11.10
bajuk ni SDS, je Nsi....kolikokrat pa so imeli mali delničarji na tak način kot sedaj priti do poceni delnič in vsaj malo v kratkem času brez truda zaslužit? kot jaz ne NIKOLI, ker ste jim levičarji to preprečili, ker bi za vas potem premalo ostalo...vaša pogoltnost ne pozna meja...že ti prvoborec si dokaz, prodajaš dušo za 2 mil €... spet z argumenti seveda...ker klatiš traparije brez dokazljive osnove....prosim če dokažeš da sem bedak in da je mali delničar vedno najeba....je najebal ja, pod prejšnjo vlado, zdaj pa je zaslužil....in to na najlažji možen način...je pa tole prepucavanje tipično slovensko, če ma sosed boljši avto, mora prvoborec imeti še boljšega.....
Prvo Bore
13. 12. 2007 09.57
lutzow Ti že spet s tvojimi argumenti. Argument bedaka si Ti, ki zagovarja Bajuka in se prodajaš za 10 delnic. Mali delničar je VEDNO v Sloveniji najebal, tako da Bajukova ali bilo katerega SDS-ovca obrazložitev, da so dali slovenskim državljanom delnice, NE DRŽI VODE. ARGUMENTIRANO SI BEDAK; ČE TO VERJAMEŠ.
doki007@email.si
13. 12. 2007 09.30
včeraj je bajuk odgovoril novinarjem na vprašanje glede tajkunov ki prehitevajo vlado ,...ki sama ne ve kaj bi ,... odgovoril ,..lepo pozdravljeni ,...!!! .----to so odgovori finančnega ministra ,..ki se je še tisti moment obrnil in šel na čik,....!!! to pa zna dobr vlečt ,...!
lutzow@email.si
13. 12. 2007 09.03
prvoborec, spet nakladaš brez argumentov.....
Prvo Bore
13. 12. 2007 09.00
lutzow kaj te meče. Vidi se , koliko ste Vi domobrančki domoljubi. Za svoj Jaz prodajate komplet Slovenijo. Ti pa imaš zelo nizko ceno, ker zagovarjaš lopovščino svojim postom, kar pomeni zraven, da si še bedak. Moja cena je mogoče 2 miljona €, tvoja je pa samo tvoja neumna glava, ki ne vidi 2 metra daleč. Da Ti zopet obudim spomin. Že leta 41 ste se Vi prodali, saj veš komu, da ne bom preveč pisal in še sedaj nakladate o domoljubju. Že leta 91 nam je tvoja velika domoljubna stranka DEMOS pošenkala ali zapravila nekaj našega premoženja, kar seveda lepo dela naprej MJJJ. Vsi ste pozabili Na SIJ, kako ste ga prodali, pa čeprav je delal odlično. Zato mi Ti z Vašo domoljubnost malo pof...... ku.... !!
bluzer
13. 12. 2007 08.49
ali pa jo bo kdo prevzel (še najbolj verjetno), izplačal male delničarje in se umaknil iz borze...
bluzer
13. 12. 2007 08.47
cena bo v cca 6 mesecih padla POD 27 €, me lahko držite za besedo! do takrat pa bodo služili špekulanti...