Gospodarstvo

GZS: Upravljavci naj razkrijejo razloge za zamenjave v NLB

Ljubljana, 10. 02. 2016 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nadzorni svet NLB je dobil pet novih nadzornikov, tako zdaj šteje devet članov. V GZS zahtevajo, da upravljavci državnega premoženja pravočasno razkrijejo jasna merila o (ne)uspešnosti poslovanja v NLB in jasno sporočijo, zakaj so se menjave zgodile.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kdo so novi nadzorniki v NLB?
    04:16
    Iz SVETA: Kdo so novi nadzorniki v NLB?
  • Iz 24UR: NLB imenoval pet novih nadzornikov
    04:00
    Iz 24UR: NLB imenoval pet novih nadzornikov
NLB - 1
NLB - 1 FOTO: Damjan Žibert

Skupščina NLB je danes odpoklicala prvega nadzornika banke Gorazda Podbevška in člana nadzornega sveta Miho Košaka ter imenovala pet novih članov nadzornega sveta. To so postali Anton Ribnikar, Anton Macuh, Janko Gedrih, Primož Karpe in Laszlo Urban, so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Skladno s prvotnim predlogom sklepa, ki ga je bilo razbrati iz sklica skupščine, naj bi sicer skupščina odpoklicala tri dosedanje nadzornike, poleg Podbevška in Košaka še Tita Andreja Erkerja, a odpoklica slednjega na koncu ni bilo.

Nadzorni svet NLB tako zdaj šteje devet nadzornikov, saj je skupščina danes s spremembo statuta njegovo velikost povečala s sedem na devet članov. Poleg petih na novo imenovanih - trije od njih, Ribnikar, Macuh in Gedrih, so nekdanji dolgoletni zaposleni v NLB - in Erkerja še Uroša Ivanca, Sergejo Slapničar in Andreasa Klingna, ki so največjo slovensko banko nadzirali že doslej.

"Odločili smo se, da bomo minimalno posegli v obstoječo zasedbo. Dve tretjini obstoječih članov deluje naprej, zaradi zahtev bančnega regulatorja v preteklosti in zaradi zaprosila nadzornega sveta pa smo skozi statut razširili število članov na devet," je v današnji izjavi za medije povedal predsednik uprave SDH Marko Jazbec.

Nadzorni svet največje banke v državi, ki je tik pred delno privatizacijo, so po njegovem uravnotežili v vseh smislih. "Gre za dva nova člana, ki sta doslej že zasedala položaja v nadzornih svetih dveh pomembnih slovenskih bank, dva sta karierna bančna pravnika, dva ugledna tujca z močnimi mednarodnimi referencami, dva Slovenca, ki sta uspešna v svojem delovanju v mednarodnem okolju," je naštel.

Različne poglede, ki jih imajo z Banko Slovenije na postopek izbora in imenovanja, je Jazbec potrdil, a zatrdil, da ima SDH v svojih dejanjih pred skupščino 100-odstotno pravno podlago. Slovenski bančni regulator je pred skupščino navajal, da mu SDH ni poslal seznama kandidatov za nadzornike, zato jih ta ni mogel oceniti, kot zahtevajo predpisi enotnega bančnega nadzora pri Evropski centralni banki.

Novi nadzorniki, Ribnikar, Macuh in Gedrih, so nekdanji dolgoletni zaposleni v NLB. Prvi je, kot navajajo v SDH, strokovnjak s področja bančnega in finančnega prava, drugi ugledni bankir v pokoju, tretji ima med drugim izkušnje s področja sanacije bančnih sistemov in delovanja bank na tujih trgih. Karpe ima med drugim izkušnje z upravljanjem premoženja, Urban pa je med drugim delal v Svetovni banki in EBRD.

Če Medja ne bi odstopil, bi ga razrešili

Ta ekipa bo sedaj odločala, kako bo postopala po petkovem odstopu predsednika uprave NLB Janka Medje, ki bi ga sicer skupščina danes razrešila s tega položaja. Jazbec pričakuje, da bo nadzorni svet v novi sestavi za to mesto objavil mednarodni razpis. Kaj bo s preostalimi člani uprave, Jazbec ni napovedoval. Dejal je, da si želijo, da bi uprava čim bolj nemoteno opravljala delo naprej.

Poslovalnica NLB banke
Poslovalnica NLB banke FOTO: POP TV

Čeprav o tem danes na skupščini niso glasovali, pa je SDH podal tudi nekaj pojasnil v zvezi z nezaupnico do Medje, ki je v petek sicer odstopil s položaja.

"Načrtovani izrek nezaupnice pomeni, da je SDH utemeljeno dvomil v primernost nekdanjega predsednika uprave NLB, da bo opravljal svoje naloge v izključno korist banke oz. izvajal naloge z učinkovitostjo, integriteto in poštenostjo, ki jo delničar utemeljeno pričakuje," so zapisali.

Nezaupanje do Medje izhaja zlasti iz preteklih ravnanj, pri čemer SDH navaja zlasti prepočasno zniževanje slabih kreditnih izpostavljenosti in previsok delež slabih posojil v celotnem kreditnem portfelju.

'Prestopil je zdravo mejo'

Med ključnimi razlogi za razrešitev Medje je Jazbec navedel prepočasno zniževanje slabih kreditov in dodal: "V preteklosti je na podlagi naših indicev do neke mere prestopil zdravo mejo delovanja predsednika uprave."

Jazbec je dejal, da so na podlagi dodatnih informacij in indicev iz preteklosti "resno podvomili v njegovo 100-odstotno integriteto in poštenost". Po Jazbečevih besedah so bili mnogokrat interesi banke za drugimi interesi, tudi zasebnimi.

"Medja je večino časa deloval kot odgovoren predsednik uprave, so pa določene zadeve, vezane na pretekle aktivnosti in v povezavi s kadrovanjem v nadzorne svete NLB, ki so nam potrdile dodatno nezaupanje," je pojasnil.

Ker je Medja v petek odstopil, bi bilo po Jazbečevem mnenju neprimerno, da bi o tej zadevi govorili "zelo detajlno". Med objektivnimi razlogi za nezaupanje pa je naštel prepočasno zniževanje nedonosnih kreditov, opustitev določenih ravnanj za ščitenje valutnih tveganj v razmerju evro švicarski frank ter negospodarnost ali poslovno nepotrebnost pri najemanju storitev, ki so odmevale tudi v javnosti.

Košak obžaluje predčasno prekinitev mandata

Miha Košak, ki ga je SDH na današnji skupščini NLB odpoklical iz nadzornega sveta, obžaluje, da ne bo mogel dokončati mandata in nalog, ki so trenutno v teku. Mu je bilo pa že od vsega začetka jasno, da deluje v skladu s stališči države kot edinega delničarja banke.

V izjavi za javnost je zapisal, da mu je bilo v čast, da je lahko več kot dve leti in pol nadziral NLB, za priložnost, da je lahko spremljal tako delovanje banke v zaostrenih razmerah kot tudi uspešno in dobičkonosno poslovanje v več zaporednih četrtletjih, pa je hvaležen. "Javna služba je pomembna in ko te za služenje prosi tvoja država, je to čast, ki jo sprejmeš ponižno in dostojanstveno," je pristavil.

Zaposlenim na čelu z upravo in novoimenovanemu nadzornemu svetu želi nadaljevanje uspešnega dela, še posebej zdaj, ko banka po njegovih besedah vstopa v pomembno obdobje nadaljnjega razvoja. "Trenutna situacija na področju bančništva je zahtevna, veliko je priložnosti in veliko nevarnosti na obzorju, ki jih je treba previdno oceniti in upravljati," je še zapisal Košak in izrazil prepričanje, da se bo NLB "pogumno spopadla z vsemi izzivi, ki jo čakajo na poti k vzpostavitvi vitke in agilne ustanove".

GZS: Upravljalci naj razkrijejo razloge za zamenjave v NLB

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) od upravljavcev, ki upravljajo državno premoženje oz. imajo pristojnosti imenovanja nadzornih svetov in uprav, zahtevajo, da razkrijejo merila uspešnosti poslovanja v NLB in drugih družbah v državni lasti ter v primeru zamenjav sporočijo, zakaj do njih pride.

V GZS so po današnji skupščini NLB pozvali, da je treba prekiniti slabe prakse upravljanja državnih družb.

GZS, ki "budno spremlja dogajanja v državnih podjetjih in bankah, vključno z zadnjimi menjavami v NLB", sicer zadnjih menjav ne more ocenjevati, ker nima vseh informacij.

Kot zbornica, "ki združuje člane, ki predstavljajo največji del slovenskega gospodarstva in tudi največji del zaposlenih davkoplačevalcev v Sloveniji", pa zahteva, da upravljavci državnega premoženja pravočasno razkrijejo jasna merila o (ne)uspešnosti poslovanja v NLB in drugih družbah v državni lasti, v primeru zamenjave nadzornih svetov in uprav jasno sporočijo, zakaj je do menjav prišlo, ter da zamenjave opravijo skladno z najvišjimi merili korporativnega upravljanje in komuniciranja.

Poudarjajo, da je NLB sistemska banka. "Način komuniciranja ključnih akterjev, menjave in odstopi, kot smo jih opazovali v zadnjih dneh, lahko v takšni banki ohromi učinkovito odločanje o posojilni dejavnosti bank in vzbudi sume med lastniki depozitov. Ne smemo pozabiti, da nova bančna pravila na evropski ravni določajo, da breme primanjkljaja kapitala v banki zdaj nosijo tudi lastniki depozitov nad 100.000 evrov, med katerimi je nasploh veliko podjetij," so zapisali v GZS.

Negativni vpliv vmešavanja politike: 110 milijonov evrov letno

Dodali so, da študija GZS o pomenu in stroških državnega lastništva, ki jo je v svojih letnih priporočilih povzela tudi Evropska komisija, dokazuje, da je neoptimalno upravljanje državnih družb in bank v obdobju 2007-2013 povzročilo javnofinančno breme v višini 13 milijard evrov.

"Zato si ponovitve takšnega obdobja ne moremo več privoščiti, saj naš javni dolg že danes presega 80 odstotkov BDP," so opozorili. Polona Domadenik z ljubljanske ekonomske fakultete je tudi izračunala negativni vpliv vmešavanja politike v upravljanje državnih družb: 110 milijonov evrov letno, so dodali.

"Velik del prirasta javnega dolga nam je slabo upravljanje družb v državni lasti že prineslo. Čas je, da s slabimi praksami končamo," je pozval generalni direktor GZS Samo Hribar Milič

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selector
17. 02. 2016 17.58
+1
razvojna banka Zambije.. 46 milijard eur .. vse jasno kam so izvozili pokraden denar :)
slovenc001
16. 02. 2016 09.46
+3
Tale jazbec (čudežni deček poslan od murgelskega palčka in zemljariča) je pa res frik. Dobesedno izvršuje aktualne naročilnice novih obrazov na stara mesta. Spet bo šla najmanj debela miljarda in pol eurov davkoplačevalskega denarja v ferajn srpa in kladiva. Davkoplačevalci pa samo gledamo z odprtimi usti... Do kdaj še? Kako je že bilo nekoč "grad gori, grof beži..." Čas je za spremembe, ali ne???
slovenskidelavec
14. 02. 2016 09.38
+5
Politika saj za svoja dejanja ne odgovarjajo za narod in njihovo blagostanje pa jim je vseeno.
Finfer
13. 02. 2016 19.56
+4
Najprej bodo upravljalci izropali banko potem bodo povedali zakaj so to naredili ali pa se bodo skrivali na drugih delovni mestih potuhnjeni kot podgane !!Vsaj tako delajo že 25 let!!
razocarani
12. 02. 2016 13.17
+12
cim vidim kak zapis o tej banki me popade sveti bes ,,kako se drzavni organi sprenevedajo in resnicno nihce noce narediti red v bankah ,,potrjuje se mi vak dan teorija da so vsi nasi politiki najvecji roparji bank v svetovni zgodovini bancnistva ,,dali so v upravljanje nas denar zlocinskim bankirjem in sami ropali pa njih ,,vse politike ki so le cudno pogledali na kako banko moramo obsoditi na ulici ,,sodisca tako nimamo ,,a smo res tako brezbrizni da nas politiki preko bank se naprej ropajo ,,kaj je z obrestmi na nase bedne prihranke ,,vedno vec nam zaracunavajo bancne storitve ,,za nas denar jim moramo se varstvo placati ,,ce pa vzames kredit si z tem podpisal suzenjsko pogodbo ,,in tako postajamo politicni in bancni suznji ,,gospoda pa se se norcuje iz nas ,,upam da mi uspe vreci kamen cim prej ,,KAKO LEPO BODO GORELE TE BAJTE ,,
koyuh
12. 02. 2016 10.50
+7
Če kakšen novinar tole bere, vas prosim, da raziščete, zakaj zaposleni na bankah imajo brez obresten kredit? In še druge bonitete? kako lahko nekdo, ki nima nič osebnega premoženja dobi kredit za 350.000€ samo zato, ker je zaposlen tam? in podobne stvari...
razocarani
12. 02. 2016 13.25
+7
ker so priviligirana lopovska banda ,,da drzijo klune o vseh teh lopovscinah jim dajo te kredite za molk ,,tudi dimiceva ga je dobila da je manipulirala z bednikom pahorjem ,,ta pajac ji se vedno naseda ali ji mora ker je tudi sam del teh pokvarjenih igric ,,upam da se bo kdaj kakemu visokemu gospodu iz mascevanja odprlo in bo obelodanil vse te barabije ki jih se vedno pocno politiki in bankirji ,,a so res sami zlocinci na polozajih v zej dezeli ,,kamor pogledas povsot samo barabe vodijo politiko in firme ,,dajmo zacnimo ze z uporom ,,sicer nasi potomci nimajo moznosti prezivetja ,, miro ki je tako obljubljal pravno drzavo je vsak dan vecji mlopov ,,ali ima ze toliko grehov za vratom da ga lopovi obvladujejo ali pa je tudi sam lopov ,,nikoli vec na nobene volitve ali referendim ,,samo se na bojno polje da dobim vsaj malo zadoscenja ,,pa da ne bi bil sovrazen in sovrazno pisal ,,gospoda nas dobesedno sili k temu ,,
ROMELS
12. 02. 2016 09.02
+12
Lopovi nastopajo samo tam, kjer jim ni potrebno delati odkrito. Zato pa si nadenejo masko, da niso prepoznavni, kadar kradejo.
razocarani
12. 02. 2016 13.28
+5
so so prpoznavni ,,zal jih poznamo ,,samo upamo se ne ukrepati ,,zlocinska elita si je podredila prav vse kjer se le da kak evro pokrasti ,,in edina resitev nas in dezele je da posictimo to zalego ,,upor in ulica sta nam edina moznost ,,pravne drzave ni ,,lopovi so ugrabili drzavo ,torej naj ulica naredi red ,,a kaj ko so nas skregali med seboj zaradi tega da nismo enotni
Uporabnik113189
11. 02. 2016 21.40
+2
Glede bank in denarja se pojavljajo zadnje čase zelo zanimive zgodbe. Je kdo mogoče pomislil kaj se je zgodilo na borzah dva dni nazaj? Kdo je največ izgubil? NE NE niso američani, ampak Deutsche bank. Izgubili so 50% vrednosti zaradi prevelikega in rizičnega kreditiranja v energetiki -nafto. Kot največja banka v EU je to izjemno hud udarec za vse nas in svet nam privošči. Skratka so zakockali. Ni več, izginilo v korist nekoga, vemo koga. Potem človek pomisli, samo del tega denarja bi rešil vso Grčijo, tam bi veljal Šengen, migrantska kriza bi bila šala, danes ne bi izgubili ker ne bi bilo toliko rizičnih naložb, EU bi izpadla popolnoma drugače bolj enotna. Pohlep? Je to naša rešitev?
Uporabnik113189
11. 02. 2016 21.50
+4
Naj opišem bolj nazorno. Imate denar, pa si želite bogateti in ga vložite na borzo v rizična naložbe. Pri tem potrebujete hkrati izolacijo hiše in novo peč na cenejše gorivo, investicija bi se vam dolgoročno bogato povrnila z večjo vrednostjo nepremičnine in prihranki pri porabi. .Ampak pohlep na da miru, denar je mikaven, kdor ne reskira ne zasluži in podobne marnje, naložba v hišo pač počaka, denar pa vam je na koncu žalostno izpuhtel. Nauk te basni je, investiraj v sebe, tisto kar zares potrebuješ in ne tekaj za denarjem zaradi denarja samega.
koyuh
12. 02. 2016 10.54
+3
Cofar
12. 02. 2016 11.10
+4
Klasik dodal bi se tole tvojemu komentarju: Drzava je nekaj let nazaj destimulirala varcevanje in moje mnenje je, da mlade familije ne varcuejejo vec tako zelo kot bi morale. Imamo destimulativno delavno okolje plus destimulativno varcevalno kolje. Ce to dvoje setejemo .... smo svetlobna leta od investiciji. Popolnoma sem preprican, da nova gospodarska kriza ne bo taka kot je bila zadnja. Bo veliko hujsa, saj denarja preprosto ne bo dovolj za resevat vse. Se od zadnje krize se drzava prakticno ni ne vem kako pobrala. Denarja ni. Komaj je NLB zacela poslovati z minimalnim dobickom... ze jo morjo oropat. In to legalno. :) in tako kot si napisal... denar ocitno mora izpuhtet :) To se zgodi vedno z vsakim denarjem, ki je prakticno samo na papirju in ga v realnosti ne moremo otipati, videti, povohati, izslediti... tak denar prakticno ne obstaja :)
zek
11. 02. 2016 21.37
+5
Po vsem slišanem in povedanem sedaj samo še čakam,da nov nadzorni svet za novega predsednika uprave ustoliči kar najboljšega finančnika po mnenju g Golobiča g KRAMARJA!
zek
11. 02. 2016 21.15
+10
No po današnjem ogledu tarče pa mora biti vsakomur jasno,da se pripravlja nova miljardna kraj.. ki jo bomo ponovno sanirali davkoplačevalci,Križanič in Dragonja v bistvi tega sploh ne skrivata,in sta v odaji med vrsticami jasno napovedala dajanje novih kreditov brez kritja,in poizkus prevara EU z navideznim poizkusom prodaje NLB,kjer bo onemogočeno vsem morebitnim vlagateljem nakup delnic višji od 25% ! ---- Sicer pa bi res rad videl tistega osla,ki bi ponovno kupil delnico NLB po tem ko so ga pred dvema letoma nacjonalizirali! ----- kdor je poslušal Križaniča v današnji odaji tarča je lahko samo vesel,da med njegovim ministrovanjem kot finančni minister v letih 2008/2011 NISMO POPOLNOMA BANKROTIRALI ! Ne morem verjeti,da tak človek še lahko uči ekonomijo na fakulteti!
CHANEL MADEMOISELLE
12. 02. 2016 08.50
+1
CHANEL MADEMOISELLE
12. 02. 2016 08.50
+1
alenka.NN
11. 02. 2016 20.01
+3
ko samo gledam tega Jazbeca, mi je sumljiv pri zamenjavi Medje....bo čas pokazal koliko ima kdo od njih dveh umazanije nad seboj, samo škoda ker nimamo objektivnega sodstva, da bi lahko komurkoli verjeli....
ONniON
11. 02. 2016 18.45
+13
dokler bodo lopovi na prostosti bo slovenija samo še bolj tonila in tonila
majorb
11. 02. 2016 18.35
+2
ka že kaj vemo, kje je Lenka dobila tisto miljardo, ki si jo je sposodila za ubogo državo
tony_abcde@yahoo.com
11. 02. 2016 19.50
+4
V zameno za tisto miljardo je skoraj postala komisarka...tistim, ki je pa to omogočila pa so dobili nekaj 10 miljonske provizije. Tako to gre tudi v skorumpirani EU.
rde?kar
11. 02. 2016 16.06
+5
Ta žival je pa nenasitna še kar naprej tiščijo svoje rivce v korito. Ja še vedno se enim cedi med in mleko.Menda spet levim zmankuje in je treba popucat po stelažah.
flojdi
11. 02. 2016 15.07
+3
.?kaj neki je DELO Nadzornika. / Vsak Delovni dan . 8ur.
tony_abcde@yahoo.com
11. 02. 2016 19.52
+2
Glede na vse dogodke imam občutek, da nadzirajo temperaturo prostorov.
ROMELS
11. 02. 2016 14.24
+7
Do sedaj si je lahko država z raznimi dokapitalizacijami nlb pokrila marsikatero svojo luknjo. Če se vse sprivatizira, tega ne bo mogla več delati.
_alpe_
11. 02. 2016 10.21
+14
kdo vse je že bil v tem času na oblasti?
LLLEPI
11. 02. 2016 14.23
+2
LLLEPI
11. 02. 2016 14.24
+3
ki bo postrgal kar je se ostalo nato pa sledi nova dokapitulaziacija
moscito
11. 02. 2016 09.44
+27
Jaz pa še vedno čakam, da razkrijejo odgovorne za miljardno luknjo v banki ter, da jim sodijo in obsodijo zaradi največjega ropa v zgodovini Slovenije.
LLLEPI
11. 02. 2016 14.15
+11
EMINENT
11. 02. 2016 18.07
+2
zulj001
11. 02. 2016 09.01
+28
Sinoči v odmevih ,Jazbec ni odgovoril na nobeno vprašanje novinarke !!! Upam ,da bodo novinarji povprašali Cerarja za kaj gre.....
repca1
10. 02. 2016 21.44
+34
Jazbeci pašejo v luknjo.
zek
10. 02. 2016 21.46
+17