Gospodarstvo

Nogavice gredo v promet

Polzela, 05. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tovarna nogavic Polzela sporoča, da je v prvih petih mesecih letošnjega poslovnega leta zabeležila pozitiven dobiček.

Tovarna nogavic Polzela je v prvih petih mesecih letos ustvarila 36 milijonov tolarjev dobička, medtem ko je v enakem obdobju lani poslovala s pozitivno ničlo.

Prihodki družbe so upadli za štiri odstotke na 1,7 milijarde tolarjev, poslovni odhodki pa so se zmanjšali za šest odstotkov. Manjši prihodki so posledica zmanjšanja obsega dodelavnih poslov na nemškem trgu, ki jih podjetje zdaj nadomešča z neposrednimi posli. Tako tovarna že izpolnjuje neposredna naročila brez posrednikov za švicarski podjetji Coop in Migros, potekajo pa tudi pogovori z nemškim C+A, je povedal direktor družbe Alojz Došler.

Polzela nogavice
Polzela nogavice FOTO:

V podjetju so letos vpeljali 36-urni delovni tednik, saj se kaže potreba po racionalizaciji proizvodnje in zmanjšanju števila zaposlenih. Konec leta 2003 je tovarna tako zaposlovala 678 delavcev, zdaj pa se je to število zmanjšalo za 66 oz. za osem odstotkov. Po zagotovilih Došlerja bo racionalizacija poslovanja potekala še naprej in jo bodo prilagajali potrebam trga.

Lani je podjetje za posodobitev proizvodnje namenilo 900.000 evrov, predvsem za nakup nove opreme, ki bo omogočila večjo proizvodnjo in kakovostnejše izdelke. Polzelski nogavičarji so v prvi polovici leta proizvedli 11 milijonov parov nogavic, prodali pa so jih 10,5 milijona. Kar 60 odstotkov prihodkov je podjetje ustvarilo na tujih trgih, in sicer na švicarskem, nemškem in hrvaškem tržišču.

Na vprašanje, ali se v nogavičarski branži pojavljajo novi materiali, je Došler pojasnil, da so na tržišču že prisotni izdelki iz materialov, ki na drug način sprejemajo vlago, vendar so za kupce tovrstni izdelki še predragi. Zato se potrošniki najraje odločajo za izdelke iz naravnih materialov.

Do konca leta družba načrtuje povečanje prodaje na nemškem trgu za desetino, nadaljnje zmanjševanje dodelavnih poslov, razvoj novih tehnologij in ustvarjanje proizvodov z višjo dodatno vrednostjo. Došler pričakuje tudi povečanje obsega marketinških aktivnosti, znižanje stroškov proizvodnje in povečanje produktivnosti zaradi pritiska konkurence na znižanje končnih cen izdelkov. Podjetje, v katerem povprečna plača znaša 157.000 tolarjev, naj bi letos proizvedlo 20 milijonov parov nogavic ter ustvarilo štiri milijarde prihodkov.

Delničarji polzelske tovarne bodo na skupščini, ki bo konec meseca, med drugim odločali o delitvi lanskega bilančnega dobička, ki znaša dobrih 87 milijonov tolarjev. Uprava predlaga, da ta dobiček, ki ga sestavljata preneseni čisti dobiček iz prejšnjih let v višini 85,1 milijona tolarjev in dva milijona tolarjev čistega dobička iz leta 2003, ostane nerazporejen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3