Gospodarstvo

Slovenija med državami z največjim padcem

Bruselj, 22. 02. 2013 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija tone vse globlje. Nova gospodarska napoved Evropske komisije je znova slabša od predhodne. Letos naj bi zabeležili dvoodstotni padec BDP in javni primanjkljaj v višini 5,1 odstotka BDP. Politična kriza stvari še poslabšuje.

Evropska komisija je poslabšala tudi napovedi gibanja BDP za tri največja gospodarstva v evroobmočju. Nemško gospodarstvo naj bi se letos okrepilo za 0,5 odstotka, francosko le za 0,1 odstotka, italijansko pa naj bi se skrčilo za en odstotek.

Evropska komisija je objavila zimsko gospodarsko napoved. V njej Sloveniji napoveduje dvoodstotni padec bruto družbenega proizvoda (BDP) in javnofinančni primanjkljaj v višini 5,1 odstotka BDP. To pomeni, da naša država ne bo dosegla zastavljenega cilja, da primanjkljaj v tem letu zniža pod tri odstotke BDP.

Za leto 2014 pa komisija Sloveniji napoveduje 4,7-odstotni primanjkljaj in 0,7-odstotno rast. Ocene glede rasti in primanjkljaja tako za letos kot za prihodnje leto so za Slovenijo občutno slabše kot v povprečju v evroobmočju in celotni EU.

Še lani novembra je komisija Sloveniji za letos napovedala 3,9-odstotni javnofinančni primanjkljaj in 1,6-odstotni padec BDP.

Napoved Slovenijo uvršča med države z največjim predvidenim zmanjšanjem aktivnosti v letošnjem letu, poudarjajo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (UMAR).

Rehn: Slovenija ne bo dosegla cilja

Znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke BDP v letošnjem letu je za Slovenijo na tej točki nedosegljiv cilj, saj ukrepanje v podporo bančnemu sektorju zelo bremeni javne finance, je ocenil evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn. Poudaril je, da obstaja "nujna potreba po nadaljnjih globokih strukturnih reformah", sploh za zagotovitev investicij. 

Brez sanacije bančnega sistema se nam slabo piše

Po napovedih bodo v letih 2013 in 2014 gospodarstva v regiji srednje in vzhodne Evrope že rasla, medtem ko bo Slovenija še vedno ujeta v primež recesije.

Ekonomistov Mateja Lahovnika in Jožeta Damijana napoved ni presenetila, oba pa poudarjata, da bi se brez sanacije bančnega sistema pričakovanja za naslednje leto lahko poslabšala.

"V primeru oblikovanja leve vlade in zaustavitve procesa sanacije bank prek slabe banke se bo negativni trend rasti nadaljeval tudi v 2014," je poudaril Damijan. Podobno opozorilo prihaja tudi od Lahovnika. "Ni izključeno, da se bodo napovedi za Slovenijo še dodatno poslabšale, saj kaže, da bo nova vlada zagovarjala povsem drug koncept sanacije bančnega sistema, kar bi pomenilo, da bi se sedanji proces oblikovanja 'slabe banke' zaustavil," je dejal. "Prav tako bo očitno zaustavljen umik države iz gospodarstva z odprodajo nekaterih naložb, kar bo dodaten signal tujim investitorjem, da si prizadevamo za ohranitev 'statusa quo'," je še dodal.

Lahovnik je še opozoril, da je treba tudi upoštevati, da ob vsaki menjavi vlade novi ministri potrebujejo neki čas, da se vpeljejo v delo in da vlada začne delati s polnimi obrati, tako da sedanje negotovo dogajanje glede oblikovanja nove koalicije in nove vlade gotovo ne vpliva pozitivno na gospodarsko aktivnost.

GZS napoved komisije o padcu BDP ni presenetila

Evropa se še ni izvila iz krize.
Evropa se še ni izvila iz krize. FOTO: Thinkstock

Za Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) napovedi Evropske komisije o letošnjem dvoodstotnem padcu BDP niso presenetljive. "V GZS smo oktobra lani za letos napovedali 1,7-odstotni padec BDP, takratna napoved pa je bila povezana s precejšnjimi tveganji navzdol, ki so se v teh mesecih uresničila," so sporočili. Negativno na bruto domači proizvod (BDP) vplivajo tudi gibanja v mednarodnem okolju. Izvozna industrija je sicer lani dosegala rahlo rast, ki pa se v trendu zmanjšuje zaradi zunanjih in notranjih dejavnikov, so povzeli v GZS in dodali, da novi zastoji pri sprejemanju reform ter vladna in politična kriza razmere poslovanja zaostrujejo bolj, kot je mogoče dojeti.

Poslabšala se je dostopnost do virov financiranja tako za banke kot za podjetja. Vse višja cena in še slabša dostopnost denarja je povezana s padci bonitet države in bank, ker zastajamo v uresničevanju strukturnih reform. Posamezna podjetja in celotne panoge se zaradi tega načrtno ali stihijsko krčijo; poleg gradbeništva in vse bolj tudi inženiringov bodo v večji meri nazadovale še druge panoge, tudi storitvene. Recesijo močno občuti trgovina, so našteli.

V GZS so opozorili, da je ta napoved, če ne bo prišlo do hitrih odločitev o bistvenih ukrepih za zagon gospodarstva, lahko še optimistična. "Zato potrebujemo delujočo vlado in kompetenten parlament, da sprejme novelo delovne zakonodaje, ukrepe za zagon infrastrukturnih projektov ter sanacijo bank, vključno s sanacijo prezadolženih podjetij," so poudarili.

Za sanacijo močno prezadolženih podjetij, katerih ekonomski lastniki niso več lastniki, je nujna tudi prenova insolvenčne zakonodaje. Hkrati pa je treba pospešiti pripravo projektov za učinkovitejše črpanje evropskih sredstev, so še izpostavili.

Slabši obeti za okrevanje evropskega gospodarstva

Javni dolg bo v evroobmočju letos v povprečju 95,1-odstoten, prihodnje leto pa 95,2-odstoten, v celotni EU pa letos 89,9-odstoten, prihodnje leto pa 90,3-odstoten, napoveduje komisija.

V tem pogledu se je Slovenija odrezala precej bolje. Bruselj nam za letos napoveduje javni dolg v višini 59,5 odstotka BDP, za naslednje leto pa 63,4-odstotnega.

Obeti za okrevanje evropskega gospodarstva so se poslabšali, še kaže zimska gospodarska napoved. Evroobmočje bo letos beležilo 0,3-odstotni padec BDP, celotna EU pa 0,1-odstotno rast. Prihodnje leto si lahko evroobmočje obeta 1,4-odstotno rast, EU pa 1,6-odstotno rast, ocenjuje komisija.

V prejšnji, novembrski napovedi, ki je bila prav tako manj obetavna kot predhodna, je komisija evroobmočju za letos napovedala 0,1-odstotno, celotni EU pa 0,4-odstotno rast.

Brezposelnost še kar raste

Zaskrbljujoče so tudi številke o brezposelnosti, ki še vedno raste. Evroobmočje bo letos beležilo 12,2-odstotno, prihodnje leto pa 12,1-odstotno brezposelnost. V celotni EU bo tako letos kot naslednje leto 11-odstotna. Stopnja brezposelnosti je v Sloveniji pod tem povprečjem, a raste. Po napovedi komisije bo Slovenija letos beležila 9,8-odstotno brezposelnost, leta 2014 pa 10-odstotno.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
29. 05. 2013 11.37
+1
Gospod Lahovnik in gospod Damjan, mislim, da je tako vam kot tudi drugim zagovornikom JJ in njegove vlade jasno, da se je ta ocena delala na podlagi podatkov, ki jih je v Bruselj poslala vlada JJ. To obdobje trenutne vlade sicer verjetno ne bi prineslo boljših rezultatov vendar ti so še na osnovi preteklega obdobja. Mislim, da napovedovati slabe occene trenutno niti ni težko. V dobro nas vseh in države pa pojdita enkrat nekaj delati in pokažita svoje rezultate. Povejta kje so vaši študenti uspeli, kje sta vidva povabljena na predavanje. Pustita TV razlage še komu drugemu, ki ima več pokazati kot vidva, Oba sta imela svoj čas v oblasti in naredila nista nič dobrega
Antipolitik
25. 02. 2013 22.55
+3
Zategnimo pasove. LOL :D
krtaca15
24. 02. 2013 23.03
+3
Zdaj se itak samo caka katera drzava bo prva pocila. Ljudje ki so nezadovoljni s politiko eu se ne da na silo skupaj drzat.
Roman Hren
24. 02. 2013 22.16
+4
Sem zasledil eno anketo o sumu korupcije v Luki Koper. Zanimiva je ugotovitev, da več kot 60% odgovorov pravi, da je ni treba preveriti, ker gre le za sum! Se potem lahko čudimo neučinkovitosti pravne države?!
olyca
24. 02. 2013 20.21
+9
Slovenija med državami članicami EU z največjim številom tatov v politiki kot v gospodarstvu. Država se uničuje po dolgem in po čez, politika se obnaša neodgovorno, menedžment isto, pridelana svinjarija se pa natrpa na pleča državljanov. Ljudje v 20-tih letih mislim da smo se veliko naučili, da v politiki ni levih in desnih, ampak vse je isto, vsi ki so na položajih kradejo in lažejo do onemoglosti. če je temu tako, zakaj državljani ne naredimo državljansko neposlušnost - nepokorščino in da si probajo kdo se bo s kom igral in kdo je lastnik države. Jaz vsaj mislim da uplena v katerem nisem sideloval tudi vračal ne bom, tako kot nam znova in znova razlaga naš gnili premier. Obstajajo službe in sodišča, ki lahko s pravnim potem povedo kdo ti veljaki so in kako se bo to vračalo. Mene ne mešat zraven, ker me tudi pri kraji ni bilo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
slovenc3
24. 02. 2013 17.52
+6
saj ni čudno,da se nam to dogaja,ker imamo politike bolj za kakšen cirkus,kot pa za parlament!
vikica11
23. 02. 2013 20.01
+11
To je to, ko vlado vodijo tehnični, profesorski , pravniški, obramnoslovci in podobni kadri, ki nimajo veliko pojma o ekonomiji in financah. Za dobro vlado so nujni tudi ti strokovnjaki. To je moje skromno mnenje glede uspehov naše vlade.
Goflja_1
23. 02. 2013 20.00
+0
Ali gospa Alenka Bratušek obvlada kakšen tuj jezik?????
luciluk
23. 02. 2013 19.12
+2
Administrator zakaj si zbrisal moj komentar?????
luciluk
23. 02. 2013 19.11
+2
Administrator zakaj si zbrisal moj komentar?????
luciluk
23. 02. 2013 19.11
+2
Administrator zakaj si zbrisal moj komentar?????
finec
23. 02. 2013 14.33
+2
Krizni manager je pokazal vse svoje taktične sposobnosti. Kar se je Janezek na obramboslovnem tečaju naučil, to Janez zna.
Jožajoža
23. 02. 2013 11.49
-4
pahorju še vsa čast, da je 3 leta nad vodo držal slovenijo, katero je podedoval od grobarjev slovenstva. in vedeli smo, levi slovenci, katerih nas je 95 %,kaj bo prinesla na "predčasnih volitvah" desna samoizvoljena prevarantska vlada, ki slovencev ne mara (teh je 95%) in po 1 letu se je zgodil čudež malemu levemu pravemu slovencu . povrnili so vlado, ki je bila voljena na demokratičnih volitvah leta 2012, in videli boste, spet nam bo lepše
MICLA
23. 02. 2013 09.06
+9
ČIM PREJ NAJ SE ZRUŠI
paternoster
23. 02. 2013 08.24
+7
VIRANT,ERJAVEC,ŽERJAV ,KAJ PA ZDAJ. LEVICA,MODELI VAS JE IZRABILA,DA JE PRIŠLA NA OBLAST.GOSPODARSKE IN FINANČNE NAPOVEDI SO SE STREMOGLAVILE TISTI TRENUTEK, KO JE BILO JASNO,DA JE V SLOVENIJI ZOPET SOCIALIZEM,DA NE BO NIČ Z SANACIJO BANK IN DRŽAVNIH PODJETIJ, DA SE BO JAVNI SEKTOR ŠE NAPREJ RAZRAŠČAL,SAJ SO VAJETI DRŽAVE V ROKE DOBILE KREATURE, KI JIM JE ZADNJA SKRB BLAGINJA DRŽAVLJANOV, VAŽNO JE LE TO, DA SO NA OBLASTI. ZA TO STE KRIVI VI TRIJE VEROLOMNEŽI IN ZAHRBTNEŽI, KAZEN SLEDI NA VOLITVAH, KADAR TE ŽE BODO. FUJ, POSEBNO ŽERJAV.
deerar
23. 02. 2013 07.48
+3
Kaj pomaga nova vlada.Janša bo spet vse po vrsti rušil
gospakatja
23. 02. 2013 07.33
+3
eu ne ve, da bo sedaj, ko bo jj odšel, vsako noč deževala mana z neba!!!!
?ilas
23. 02. 2013 00.14
+11
z 30. let staro tehnologijo dela pač ne moreš biti konkurenčen da o strojih in pogojih dela v tovarnah sploh ne govorim ni vlaganja ni denarja
leond1
22. 02. 2013 23.21
+0
živjo naš JANŠA
Jožajoža
23. 02. 2013 11.51
+3
sedaj vam gre na odpad zgodovine. in ne kot junak, ampak kot grobar.
Prassek
22. 02. 2013 21.10
+11
A potem Janševe menjave kadrov niso zmanjšale padca BDP? Čudno......jaz sem bil prepričan, da so to bili nujni ukrepi iz programa 10+100. Le od koga ga je kopiral?