Gospodarstvo

Nove podražitve

Ljubljana, 08. 10. 2007 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.K./M.K./S.L./M.D./STA
Komentarji
149

Po podražitvah kruha, moke in mesa bodo morali potrošniki več plačevati tudi za mleko in mlečne izdelke.

Najbolj naj bi se podražil sir
Najbolj naj bi se podražil sir FOTO: Reuters

Podražitvam kar ni videti konca. Že septembra so se za 15 odstotkov podražili kruh, testenine, jajca in moka. Oktobra pa se je za 10 do 15 odstotkov podražilo meso.

V Zvezi potrošnikov Slovenije ne razumejo molka trgovcev, ki medijem nočejo potrjevati sprememb cen. Prepričani so, da trgovci nikomur ne bi smeli prikrivati, za koliko so podražili produkte, še najmanj pa svojim kupcem.

Zdaj pa nas bodo udarile nove podražitve. Za približno 8 do 12 odstotkov se bo podražilo mleko, mlečni izdelki pa za med 15 in 20 odstotkov, najbolj pa naj bi se podražil sir. Navadno sveže mleko je prej stalo nekaj več kot 50 centov, po novem pa je zanj v Tušu treba odšteti 62 centov, v Intersparu 66 in v Mercatorju 69 centov.

Odkupna cena mleka se vsak mesec podraži za 1 cent. Oktrobra tako znaša od 30,5 do 31 centov na liter. Ivanka Valjavec, predsednica upravnega odbora gospodarsko-interesnega združenja mlekarstva Slovenije

Kot pojasnjujejo dobavitelji, se razlog za nov val podražitev skriva v rasti stroškov (višja odkupna cena mleka) in povečanem izvozu mleka predvsem v Italijo. Prav tako je ponudba mleka na domačem trgu manjša, saj se več mleka predela, trdijo dobavitelji. Kot pojasnjuje Ivanka Valjavec z Gospodarskega interesnega združenja mlekarstva, so vzroki tudi v dražji embalaži in transportnih stroških.

V Mercatorju so za 24ur.com povedali, da so se podražitve pri mleku in mlečnih izdelkih že začele, vendar ne vse hkrati. ''Cene različnih izdelkov različnih dobaviteljev se bodo spreminjale sukcesivno, tako da se bodo nekateri izdelki podražili do sredine oktobra, drugi pa do konca oktobra in v novembru,'' je povedala Tanja Durin iz Mercatorja.

Obenem poudarja, da si bodo kljub podražitvam dobaviteljev še naprej prizadevali s trgovskimi akcijami ublažiti posledice podražitev izdelkov v dobro kupcev in bodo cene številnih izdelkov obdržali nespremenjene vse do konca leta. Ostali trgovci zviševanja cen nočejo več potrjevati medijem.

Inflacija - grožnja gospodarstvu

O inflaciji so se pogovarjali tudi na 7. davčno-finančni konferenci v Portorožu, kjer so se udeleženci strinjali, da visoka inflacija predstavlja grožnjo slovenskemu gospodarstvu. Član vladnega strateškega sveta Marjan Senjur je dejal, da ga indflacija v Sloveniji skrbi.

V. d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle meni, da so ključni razlog za skok inflacije v zadnjem času višje cene hrane. Prav zaradi visoke inflacije pa bo padla kupna moč.
V. d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj Boštjan Vasle meni, da so ključni razlog za skok inflacije v zadnjem času višje cene hrane. Prav zaradi visoke inflacije pa bo padla kupna moč. FOTO: POP TV

Če bo takšna še naprej, nam bo škodovalo. Vendar pa inflacija ne bo mogla kar naraščati, saj denarne politike nimamo več v svojih rokah. Največ se bo lahko dvignila do petih odstotkov," je menil Senjur, ki je tudi prepričan, da bo ob visoki inflaciji padla kupna moč, da bo izvoznikom težje izvažati in da se bo posledično znižala tudi gospodarska rast.

S tem se je strinjal tudi v.d. direktorja Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle, ki je sicer prepričan, da ima Slovenija dvakrat hitrejšo gospodarsko rast kot druge države evra, procesa dohitevanja ostalih držav pa po njegovem mnenju za seboj potegne višjo inflacijo.

Cene rastejo po vsej Evropi

Izdelki se dražijo po vsej Evropi.
Izdelki se dražijo po vsej Evropi. FOTO: Reuters

Slovenija pa ni edina evropska država, ki se sooča z visokimi podražitvami izdelkov. Tako so v začetku avgusta v Nemčiji cene mleka in mlečnih izdelkov povišali tudi za več kot 50 odstotkov. Nekaj tednov pozneje so se cene teh izdelkov dvignile tudi v Avstriji, Italijane pa je razburil dvig cen tam priljubljenih testenin, ki so se podražile za 27 odstotkov. Povišanju cen pa se ni mogla izogniti niti Hrvaška, kjer sta se podražila kruh in meso.

Tiskovni predstavnik evropske komisarke za kmetijstvo in razvoj podeželja poudarja, da je razlogov za podražitve več, predvsem pa je krivo povečano povpraševanje v azijskih državah, kot sta Kitajska in Indija, ki želita kupiti več naših proizvodov, in zelo slaba žetev žita v številnih državah, ki je zmanjšala proizvodnjo. Na Evropski komisiji pa opozarjajo, da so bile preteklih 20 let cene mleka, žita in mesa zelo zelo nizke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
16. 10. 2007 10.46
Res bi želel pojasnilo zakaj g.Senjur meni, da bodo izvozniki težje izvažali. Očitno meni, da je slovenski evro apreciiral v primerjavi z npr. avstrijskim.
civitasstain@gmail.com
10. 10. 2007 23.04
Se bo pa na morje mal manj hodlo, pa bo! Pa mobitel manj brez veze uporabljaj! Kmetje morajo tudi nekaj zaslužit. Ko ti hladiš rit pod palmo, mora kmet krave molzit.
Prvo Bore
10. 10. 2007 13.24
mawsy79 Splo ne, mapak Ti posnemaš JJ. Prvo napišeš svinjarijo in potem Ti ko Ti je zbrišejo, se pa posipaš s pepelom. Na podlagi ene osebe, nato vse mečeš v isti koš. Pa veš kako Slovenci rečemo : Ko mački stopiš na rep. začne mijavkat. Če je to za tebe zabavno, da si nekomu zavistna, ker izrabi slučajno ta sistem, Ti lahko povem, da je takih zelo malo, še posebno med revnim slojem Slovencev. Zaradi Ropa nisem šel na volitve, če Te že zanima in to bi vedela, če bi bila prisotna na forumu in kot vidim , ko dobis svoj cijklus, potem pa na forum, ker te tiste dneve nihče ne pogleda. textsurfer100 ne bluzi, če ne veš o čem se gre. Ženske so nevošćljiva bitja, hujš kot mi. Čakajo princa na belem konju, same pa so kljuseta. Seveda to ne velja za vse ženske, A ne neti ? LOL
reno911
10. 10. 2007 12.58
Eni imajo kruh, eni mleko, oboje le redki. Drugi pa se igrajo Janše in Rope, ter na mleko in kruh niti pomislijo ne. (mws in prvoBo.. to nima z vama nič)
Mawsyy
10. 10. 2007 11.45
Ja LOL ja. Nikjer ne pise, da si TI Rop, ampak te sprasujem ce ga skusas posnemat in ce je to tvoj vzornik. Glede na potvarjanje dejstev ti to odlicno uspeva. Cestitam! Ze mas njegov avtogram? :D Tole postaja zabavno...
textsurfer100@gmail.com
10. 10. 2007 11.23
Mawsy je zadela žebljiček, bravo. Ponavljam: komentar pove vse o komentatorju. Si predstavljate, da bi se ti ljudje dejansko pogovarjali drug z drugim iz oči v oči? To bi bilo zabavno, pa najbrž nevarno tudi, he, he. Po mojem bi morali vmes postaviti visoko ograjo in vsak bi moral imeti dežnik. Zdaj zdaj bo začelo špricat iz računalnika.
Prvo Bore
10. 10. 2007 11.10
Če sem JAZ ROP si pa Ti JJ LOL Lep dan še naprej
Mawsyy
10. 10. 2007 10.53
Torej... je Rop tvoj vzornik? Ga skusas posnemat? Zdaj mi je vse jasno. LP
Prvo Bore
10. 10. 2007 10.33
mawsy79 Ni ga več, kakor ni več dokumenta, ki ga je videl ROP in po tem sklepamo, da ga je JJ vzel ali sposodil. Tako kakor je pri tebi. Post Ti je bil zbrisan in kaj čem Ti dokozvat in tudi na forumu ni nibenega podobnega posta, ki bi bil podobn komentarju, ki si ga dobila. Ohladi se malo !! Tepka si pa Ti, ker se želiš nekaj kregati , kot JJ LOL. Pozabi , pa kaj pametnega in življenskega napiš.
Mawsyy
10. 10. 2007 10.26
PrvoBorec dokazi kje je ta moj post. Sem ga prilepi. Pol se bomo dalje pogovarjali. Kar neki si izmisljujes. Ce bi jst DEJANSKO IMELA tako sosedo ne recem. Ampak glede na to, da je NIMAM, tud o njej nism mogla pisat. Nevem zdaj al se delas budalo, al si res. Verjetno je zelo smesno mislit, da delas iz mene tepko, ki ne ve kaj pise, v resnici pa izpades ti butec, saj sem ti ze trikrat povedala, da ste me zamenjali z nekom drugim. Si mogoce nepismen?
bonsai9@email.si
10. 10. 2007 07.46
kosir Tvoja nevednost se samo še poglablja. A maš probleme z razumevanjem vprašanj? Sej ti ni treba odgovarjat na njih, ker tko kiksaš daleč mimo. SDS bi rekli frazersko mešati hruške in jabolka. Samo pr teb je tutti frutti.
Prvo Bore
10. 10. 2007 01.51
pionircek.mirko Dober večer pionirček Kaj si osladen, saj boš cuker dubu LOL. A te mleček tišči. mawsy79 je NAPISALA, potem je gen dal komentar in tako je to. Sedaj na koncu, pa še zahteva opravičilo. LOL Daj zbudi se ženska, pa malo prej premisli, kaj napišeš, ker že preveč poznam siromašnga ljudstva, kar mi nismo, ker imamo compe in internet, da lahko nakladamo.
pionircekMirko
10. 10. 2007 00.23
mawsy79 Glede na tvoje poste bi rekel, da si kar pametno bitje, ne zapravljal svojega časa v nekih brezplodnih prepirih o ničemer. Saj lahko hitro vidiš, da to počnejo namerno. Samo sprevračajo dejstva in mešajo drek, zato da izpade čim več gnojnice in da dobi vsak novinarski prispevek svojo dozo. Raje kakšnemu prijatelju nameni svoj čas. Lp.
kosir_maks
09. 10. 2007 23.04
Bonsai 9 . Sej vem da zbiraš nalepkice komunajzerskih diktatorjev ! A praviš , da je album že skor poln ! najbrž nimaš še dveh kekcev Chaveza pa Moralesa !
bonsai9@email.si
09. 10. 2007 22.47
Kosir_maks Dej naštej še preostali dve državi, kjer je partija na oblasti, da boš bolj izčrpen. Ampak kaj konkretnega ne znaš odgovorit oziroma se vklopit na isti nivo "pomenkovanja". (Izraz, ki ga je uporabil dr. Šuštar napram Popitu). A na Kitajsko me pošiljaš ? Šele v naslednjem letu so olimpijske. In na pomoč kličeš Kitajčke; jih je malo preveč. Sam se brani.
kosir_maks
09. 10. 2007 22.35
Bonsai 9 : Najbolje , da greš za socialističnega pospeševalca in motivatorja na Kubo ali Severno korejo in predavaš na univerzi v Pjong Jangu , ti brihtna razgledana glava ! Na Kitajskem bi te hitro ščevljali, ker tvoje ideje so za kitajčke že mal za cajtom !
slivov knedl
09. 10. 2007 22.23
45 tega so tulil,kapitalizma nikdar več.200%. Pa se je naredu come back.Zdej tuljo socializma in komunajzarjev nikdar več.200%.Pa se bo naredu come back.Definitely soon.Nothing is eternal.
bonsai9@email.si
09. 10. 2007 22.12
kosir_maks ko že tko modruješ, pozabu si povedat, pripomnit, kdo je bil tisti, zaradi katerega se samoupravljanje ni razvilo. Zaradi tistih, ki ga sedaj najbolj pljuvate. In se vam je stožilo po tem, da so vas prehitro dobili z roko v vreči. In ste morali potem za kakih 10 let prekinit to krajo. Pa tudi nemogoče je izpeljati vse dobre ideje, zamisli pri polpismenem folku, ki pozna samo denar. Ne loči pa sekret papirja od zakonikov, strokovne literature... Kosir a si že slišal kdaj za Marcuseja, Kropotkina, frankfursko šolo...Nisi. Kaj šele, da bi poznal ktero njihovih del, še majn pa, da bi kaj dojel. Še Kardelja nisi dal skoz, pa je malenkost zahtevnejši kot npr. Bevk...
Mawsyy
09. 10. 2007 20.36
Jaz nikoli in nikdar nisem omenila nobene sosede, ki zivi z mozem in ki naj bi bila samohranilka. Ker: moji prvi sosedje so druzina z dvema otrokoma, ondva sta porocena ze 8 let, oba imata dobro sluzbo, drugi sosedje pa so hci, sin in mama, ki jih steje kakih 55 z lastnim podjetjem in ki se je pred dvema letoma locila od moza in nikakor ni samohranilka, saj sta otroka ze odrasla in si sama sluzita svoj denar. Drugih sosedov jaz nimam, ker zivim na vasi. Preden me obtozis, da sem laznivka, pojdi brat moje poste. Prvi je bil o tem, kako Merkator, po pricevanju moje kolegice navija ceno vina, drugi pa o brihtah. Ce ga je kdo usral, ste to vi (zacel je GenT, ki je ocitno falil temo ali me zamenjal s kom drugim) in zato pricakujem opravicilo. Ne bom jaz poslusala krepkih zaradi tega, ker je nekdo falil osebo ali zamenjal temo. Tako da ti svetujem da malo pregledas temo in to kaj sem sploh jst pisala v tej temi. In da se opravicis.
Prvo Bore
09. 10. 2007 19.43
mawsy79 Dvakrat si napisala in zato si dobila odgovor od Gen.T ""Mawsy79, tudi tebi polagam na srce, da obiščeš mojo sosedo, ki je mati samohranilka s šoloobveznim otrokom, z delavsko plačo, ki komaj hodi skozi mesec, čeprav dela tudi po 10 ur na dan, in jo ozmerjaš da je lena in nesposona in da naj več dela, pa naj se manj pritožuje da je težko.""" To je bila pripomba na tvoj post, ko si omenila sosedo, ki živi z možem. Nakladaš in lažeš kot naša vlada. !!!