Gospodarstvo

O novih nadzornikih beseda ni tekla

Ljubljana, 31. 08. 2015 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na skupščinah Slovenskih železnic in Darsa niso padale kadrovske odločitve, čeprav se nadzornikom železnic izteka mandat, Dars pa je zaradi odstopov ostal brez treh nadzornikov.

Skupščini Slovenskih železnic in Darsa danes nista sprejemali kadrovskih odločitev. Železnice bodo tako nove nadzornike očitno dobile šele tik pred iztekom mandata sedanjim prihodnji teden, kdaj bo padla odločitev glede novih nadzornikov Darsa, pa za zdaj ni znano.

Nadzornemu svetu Slovenskih železnic pod vodstvom Borisa Zupančiča mandat poteče 10. septembra, tako da je imenovanje novih nadzornikov nujno. V zadnjem obdobju se med kandidati omenja več imen, med drugimi nekdanjega prvega nadzornika železnic Bojana Branka, nekdanjega prvega moža železnic Gorana Brankoviča, predsednika uprave SDH Mateja Pirca in celo nekdanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča.

Kaj pa Dars?

Robert Ličen
Robert Ličen FOTO: POP TV

Nove nadzornike potrebuje tudi Dars, saj so v petek odstopili trije od štirih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu. Še pred odstopom omenjenih so bile glasne govorice o zamenjavi nadzornega sveta Darsa, dodatno pa so dogajanje zaostrile četrtkove izjave prvega nadzornika Roberta Lična. Ta je pojasnil, da je že trikrat dobil eksplicitna navodila, naj zamenja predsednika uprave Darsa Matjaža Kneza, dvakrat naj bi ga k temu pozval minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, kar je slednji odločno zanikal in zahteval tudi opravičilo.

Predstavniki kapitala v nadzornem svetu Andraž Lipolt, Gregor Lukan in Gregor Osojnik so nato zaradi Ličnovih izjav v petek odstopili in se v pismu Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) od očitkov prvega nadzornika ogradili. Od predstavnikov kapitala je tako v nadzornem svetu, ki je bil v sedanji sestavi imenovan pred letom dni, ostal le Ličen. Ta pri svojih besedah vztraja.

V SDH so danes glede odstopa treh nadzornikov Darsa pojasnili, da že izvajajo vse aktivnosti, da se čim prej zagotovi nemoteno delo nadzornega sveta. Ko bo kandidacijski postopek končan in kandidati izbrani, bodo kot zastopnik edinega delničarja družbe, to je države, zahtevali sklic skupščine Darsa, na kateri bodo imenovani novi nadzorniki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
08. 09. 2015 07.42
Če so podjetja državna in živijo od proračunskih sredtev res ne vidim argumenta zakaj nebi vlada posegala v njihovo neodgovorno poslovanje.
NoviceResnice
31. 08. 2015 20.33
+3
Dokler se bo politika vmešavala v vodenje ...in se je ....in se bo....bo vse drago in zavoženo....
Uporabnik113089
31. 08. 2015 20.21
+6
Ko ni bilo nadzornikov se je manj kradlo. Država gre v maloro ker funkcionira po starem rimskem reku. "Kdo bo stražil stražarja?"