Gospodarstvo

Obama blizu prve zmage na položaju

Washington, 13. 02. 2009 21.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav so vsi republikanci bili proti, vsi demokrati pa niso bili za, je predlog zakona, ki za reševanje ameriškega gospodarstva namenja 787 milijard dolarjev, v predstavniškem domu dobil večino glasov.

V predstavniškem domu so potrdili 787 milijard dolarjev vreden paket pomoči gospodarstvu.
V predstavniškem domu so potrdili 787 milijard dolarjev vreden paket pomoči gospodarstvu. FOTO: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 246 glasovi za in 183 proti potrdil predlog zakona o gospodarski stimulaciji, pri čemer so bili republikanci ponovno enotni v nasprotovanju. O 787 milijard dolarjev vrednem predlogu, o katerem so se usklajevali še zjutraj, bo kmalu glasoval še senat.

Za države EU je dobra novica ta, da je v usklajenem predlogu zakona ostala senatna oblika predloga "kupuj ameriško". V predstavniškem domu so določili, da se stimulacijski denar porablja le pri ameriških podjetjih, senat pa je temu dodal, da morajo ZDA pri tem upoštevati mednarodne pogodbe in sporazume.

Proti predlogu, ki bi naj s kombinacijo davčnih olajšav in povečane proračunske porabe ustvaril ali rešil 3,5 milijona delovnih mest, je v predstavniškem domu glasovalo tudi sedem demokratov. Senat naj bi o predlogu predvidoma glasoval še danes, pri čemer bo ključnega pomena podpora treh republikancev, ki so se odločili, da bodo sodelovali z administracijo predsednika Baracka Obame ter demokrati pri reševanju največje gospodarske in finančne krize od 30. let prejšnjega stoletja.

Republikanci so se odločili, da bodo nasprotovali ne le Obami, ampak tudi večini ameriških ekonomistov, ki se strinjajo, da mora zasebnemu sektorju, ki je zaradi kreditne stiske v krču, priskočiti na pomoč država tudi z novo deficitarno porabo. Republikanci so prepričani, da bi lahko pomagale le davčne olajšave, nova poraba pa naj bi le povečala deficit in povzročila več škode kot koristi.

Pogajalci senata, predstavniškega doma in Bele hiše so že v četrtek dokončali pogajanja o uskladitvi predlogov, nazadnje 787 milijard dolarjev vrednega zakona o gospodarski stimulaciji. Obama bo, kot kaže, lahko uresničil napoved, da bo zakon podpisan do sredine februarja, kar zanj pomeni pomembno prvo zmago na položaju, saj si je potrditev gospodarske stimulacije zadal za prvo prioriteto.

Dogovor sedaj predvideva, da bo zakon sestavljen iz 35 odstotkov davčnih olajšav, preostalo pa bo nova poraba, in sicer za pomoč zveznim državam, pomoč žrtvam recesije in finančne krize v obliki več bonov za hrano in podaljšanjem prejemanja podpore za brezposelnost. Države bodo dobile skupaj 87 milijard dolarjev, da jim ne bo potrebno krčiti sistema medicaid, ki ponuja zdravstveno varnost revnim.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matej84
14. 02. 2009 02.00
ja, right... yes we can... printat keš... bad decision :/
chicago-bears
14. 02. 2009 01.56
aja bil sem prvi pozabu napisat!
chicago-bears
14. 02. 2009 01.55
bravo obama ne daj se resi svet !