Gospodarstvo

Obrtniki zelo ostro o izhodni strategiji

Ljubljana, 24. 02. 2010 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

OZS pravi, da na oblikovanje izhodne strategije niso mogli vplivati, saj niso bili povabljeni k sodelovanju. Vse svoje pripombe bodo strnili v poseben dokument, ki ga bodo predstavili vladi.

Obrtna zbornica Slovenije
Obrtna zbornica Slovenije FOTO: POP TV

Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na včerajšnji seji pozornost namenili tudi obravnavi izhodne strategije. Kot poudarjajo, pri nastajanju izhodne strategije niso sodelovali in tudi niso bili povabljeni. Pisno gradivo so prejeli šele dan po tem, ko je vlada strategijo že sprejela, nanjo tako niso mogli vplivati. Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari je izhodišča zanjo konec januarja sicer predstavil skupščini OZS, a njeni člani takrat z izhodišči niso bili zadovoljni. 

Člani skupščine OZS besedilu strategije očitajo, da je presplošno, pogrešajo pa zagotovila, da bodo delodajalci v zameno za višje minimalne plače zares dobili obljubljene sprostitve na področju trga dela oz. delovne zakonodaje in s tem večjo konkurenčnost na trgu. Poleg tega pravijo, da manjkajo resni ukrepi za izboljšanje plačilne discipline v državi in zagotovilo, da bo pravna država delovala hitreje, na primer s pospešitvijo sodnih izvršb. Po njihovem mnenju tudi manjkajo ukrepi za zmanjšanje sive ekonomije, premalo pa je tudi zagotovil, da bo bančni sistem podprl zdravo gospodarstvo, ki se hoče razvijati, ne pa zgolj krpal luknje, ki so jih povzročile njegove zgrešene naložbe, so v sporočilu za javnost zapisali na OZS.

Glede t. i. "socialne kapice“ so člani upravnega odbora OZS ogorčeni, saj naj bi država primanjkljaj, ki ga bo povzročila, poskušala nadomestiti tudi z zvišanjem dajatev (prispevkov) najmanjših gospodarskih subjektov, so zapisali.

Nekateri so zato od vodstva OZS zahtevali, naj ta svoje člane pozove k državljanski nepokorščini, saj je očitno, da vlada razume le jezik ulice oziroma se je pripravljena uklanjati le njegovemu diktatu, pravijo na OZS. 

OZS bo vse svoje pripombe in predloge v zvezi z izhodno strategijo strnila v poseben dokument, ki ga bo predstavila vladi. Prva priložnost za to bo bližnji posvet delodajalcev (obrtnikov in podjetnikov) v Radencih, ki se ga bo v petek, 5. marca, udeležil tudi predsednik vlade Borut Pahor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maghelix
26. 02. 2010 13.03
kaj ima veze stopnja ddv pri hrani in pri gledališču? hrana je že vseskozi 8,5% ddv. in ker na trgu deluje konkurenca, bi ob znižanju ddv bila končna cena za potrošnika nižja. ti pa si ob znižanju davčne stopnje, hvalil svojo obrtno zbornico....ceno si pa prevalil na končnega potrošnika. če bi bil fer bi razliko v ceni zaradi zmanjšanjega ddv dal svojim strankam. torej je obrtna zbornica in z njo tudi ti deloval monopolno oz. kartelno.tole bi blo pa za sorška!
Cofar
26. 02. 2010 09.57
pajtlerblanka se strinjam s stvojim komentarjem. Ljudje, ki so v službah vidijo samo neto, ki ga dopbijo. Marsikdo ima službo, kjer ga boli patka produktivnost! Tako, da.... Moje mnenje je, da v sloveniji sta možna samo dva scenarija: Glede na to, da smo obrtniki najbolj redniki plčaniki vseh obveznosti do države, se bojim, da bomo mi tisti, ki bomo krpali minuse velikih podjetij, ki bodo še naprej govorila, kako uspešna so ker jim je država dala miljone za njihove nevedoče minuse kako je to tega prišlo oz. drug scenarij pa je ta, da enostavno začnemo zapirat velika podjetja, ki jih roko na srce ne rabimo, če ustvarjajo minuse :) samo problem pa je, da bo potem preveč ljudi na cesti, še posebej tisti, ki niso za to nič krivi. V obeh primerih, bomo po domače povedano naje--- tamali :)
Cofar
26. 02. 2010 09.47
maghelix ali je kasko zavarovanje poceni pa imajo 6,5% DDV??? Ali je hrana pri slovenskem trogvcu poceni??? Sej je DDV ja 8,5%! Ali je vstopnica za gledališče poceni??? Sej ja nimajo DDV-ja! Pa še bi lahko našteval! Ne cen nisem spustil. Konec koncev ne vem zakaj bi! Sej se vsake toliko časa podražijo tudi ostale stvari. Material, elektrika, ker smo obrtniki vezani na povprečno plačo, bo ta z min. plačo ki je povečana, podražila tudi priuspevke. Jaz sem samo rekel,da sem pač s svojo sekcijo zadovoljen, da jim je to ratal! Kar se tiče pa obrtne zbornice! Jo sam tako kritiziram kot tudi ob enem pravim, da smo obrtniki (tisti pravi obrtniki, kjer je en sam ali samo nekaj zaposlenih) premajhni, da bi lahko nekatere interese uveljavljali sami! Vendar se žal OZS ne obnaša vedno tako! Zanjo smo samo plačniki mesečene položnice in nič drugega. Vse je odvisno od posameznih sekcij. Pa še tole: Nisem funkcionar nobene OZS ali česarkoli drugega! PRvo kot prvo, tam se pasejo tisti, ki na trgu nimajo dovolj dela oz. tisti, ki imajo veze in si potem še mal pomagajo finančno! To je že zelo znano dejastvo! OZS bi morala zastopat obrtnike celovito, kar pa roko nma srce ne počne!
Nauders
25. 02. 2010 21.59
država s tako plačilno disciplino sili posameznike k kriminalu, davčne utaje itd. !
laufer
25. 02. 2010 18.22
Je izhodna strategija realna? Najbrž ne, če niso upoštevali GZS in OZS. Verjetno gre za krpanje proračuna. To pa ne more biti izhodna strategija. Strategija, ki bi imela učinek na rast BDP, bi morala izhajati prav iz podjetij, saj je vpliv države na prihodnost Slovenije omejen le na izboljšanje več kot 300 kriterijev konkurenčnsti države. Zanje vlada najbrž ne ve, ker zahtevajo uporabo umetne inteligence nad neformalnim modelom, tega pa do sedaj ni bilo zaslediti. Pri rasti finančnih potencialov v državi gre predvsem za rast prihodkov podjetij, vendar ne na račun rasti cen, temveč na račun povečanega obsega nakupov zaradi povečanja kupne moči državljanov. Tudi tukaj ne gre za povečanje plač, ki pelje v inflacijo (trgovci takoj zaznajo porast denarja na trgu iz obrazca M1), ampak za zniževanje cen na račun zniževanja trgovskih marž. Po drugi strani pa podjetja porebujejo tvegan kapital, da lahko realizirajo razvojne inovacije. Tega pa država ne daje ampak računa na angele, ki jih ni od nikoder. Kaos, vam rečem!
maghelix
25. 02. 2010 08.04
pa še to za cofarja a si zaradi nižje davčne stopnje znižal ceno svoje storitve??
maghelix
25. 02. 2010 08.02
cofar je zihr dobr plačan funkcionar obrtne... če si tolk zadovoljen mi povej svoj naslov, da ti pošljem položnico za plačilo moje članarine!
Buena Vita
25. 02. 2010 01.04
COFAR PAHOR SE NEBO STREZNIL,,NIKJER TEGA NI ZAPISANO
Buena Vita
25. 02. 2010 01.03
MILENA NE SE BAT---ZAPIRAJO IN TO VSAK DAN OBRTNIKI NISO VSI BOGATI,,NIMAJO VSI PRODUKTE KI SO MILIJONKE --ČE BI KDAJ DELALA Z ROKAMI ,IN Z ROKAMI SEBI SLUŽILA KRUH ,NEBI TAKIH NEUMNOSTI PISALA NE MEČI DRŽAVNIH TAJKUNSKIH PODJETJI V KOŠ Z DROBNIM GOSPODARSTVOM--DROBNO GOSPODARSTVO BI MORALO IMETI VSO PODPORO VLADE MMMMMMMM--RDEČA KOMUNJARSKA VLADA GA UNIČUJE IN ŠE EN LAPSUS---PRIVATNIK PROPADE...NJEGOIVI ZAPOSLENI NIMAJO NOBENIH PRAVIC,,KOT DA NI RAVNO TAKO IN ŠE VEČ PLAČEVAL ZA NJIH, DRŽAVNI TAJKUNI SO SI PRIVOŠČILI NEPLAČEVANJE PRISPEVKOV,,PRIVATNIK MORA PETEGA IN PETINDVAJSETEGA IMETI PORAVNANO VSE--DRUGAČE JE BLOKIRAN-TOTALNO
Millena
25. 02. 2010 00.18
Tkole neki morm povedat okol zastopnika obrtnikou. Najprej je jamru koko nebodo mogle firme plačvat 600€ minimalne plače pol je joku koko ne pristajajo na 562€ in koko so firme u hudih težavah ..... Ja valda predlagam da se mau zamisliu nad svojimi komentarji ker sam dobro ve da laže tok da se kr bliska, če podjetje slabo posluje in nemore plačat delovcu minimalne plače pol nej jo zaprejo. Sej vidte kaj se dogaja u podjetjih delovci so kot sužnji še pred kamero nesmejo čene letijo na cesto in to nej bi bla demokracija to je bolj podobno sužnjelastništvu kot pa demokraciji. Če pa je to res da podjetje slabo posluje je pa tudi kruto dejstvo da bo slej ko prej propadlo. Brezveze je tole use skupej tole ni več nič normalno kaj se dogaja z tistimi ki res delajo tisti ki pa sedijo u upravah so pa že poskrbeli za svoje riti.
Cofar
24. 02. 2010 22.51
asef nisem tako proti OZS. Mislim, da je odvisno predvsem od vsake sekcije posebej koliko dosežejo! Jaz sem s svojo sekcijo precej zadovoljen saj jim je uspelo v prejšnjem letu doseči nemogoče! iz 20 smo prišli na 8,5% DDV :)
Cofar
24. 02. 2010 22.48
Pa še tole: država bi morala namesto, da financira status brezposelnega to usmeriti v zaposlovanje! To je precej lahko izvedljivo! Država bi lahko namesto, da nekomu plačuje vsak mesec da je brezposelen, to dajala za prispevke zaposlenemu, medtem ko bi delodajalec plačeval zgolj neto plačo! S tem, bi se povečalo št. zaposlenih predvsem v tistih panogah, kjer delodajalci neradi zaposlujejo ker so njihovi zaposleni vezani na promet od svojih strank! To bi bilo izvedljivo, Ta vlada pa kar nekaj čara!
Cofar
24. 02. 2010 22.43
Pa še tole: Obrtniki, so najbolj redni plačniki prispevkov! Pri obrtnikih se steklarska nova sploh zgodit ne more, ker te že v manj kot mesecu dni pokličejo na zagovor v kolikor prispevkov ne plačaš!
Cofar
24. 02. 2010 22.41
Sam sem obrtnik! Namesto, da bi bili obrtniki tako ali drugače nagrajeni za nova zaposlovanja so pogoji kar se tiče zaposlovanja "abnormalno nemogoči" Čedalje bolj se splača krčiti posel in delati bolj sam zase kot obrtnik, kot pa rihtati več posla in delati samo še za druge! Žal, če katerakoli vlada, nej bo to leva, desna, zelena, oranžan ali katerakoli peta stranka ali vlada ne bo nič naredila potem se bo na žalost na cesti znajdlo še več ljudi!
Nauders
24. 02. 2010 22.21
ker delam na tem področju lahk rečem da je stanje najslabše odkar obstaja SLO, v bistvu smo totalni balkan, že čez mejo-Avstrijo je to čisto drugače Razvite države kot so Nemčija si take plačilne discipline ne more privoščit ker bi sesulo gospodarstvo
asef
24. 02. 2010 20.16
ukinit obvezno članstvo v OZS!!! naj prej znižajo članarino, ni težko s tujim k... mahat po koprivah, ko pa s pomočjo izvršb zberejo 20 mio € članarine. obrtniki rajši si tistih 30 € mesečno dajo v nogavico in porabijo namesto penzije. pšenica še ni vodu resne firme, zato nima pojma o podjetništvu, vse njegove firme so ble napajane s proračuna
am_staff
24. 02. 2010 19.54
Revčki. Mislite, da je najemno delo zastonj. Obrtniki tako, kot vaše delo ni zastonj, ni zastonj delo delavcev. Pojdite na zavod za pokojninsko zavarovanje in se prepričajte koliko vaših kolegov dolguje prispevke za delavce z vednostjo države. Pa vas to tudi ni rešilo.
KOMET.68
24. 02. 2010 19.11
Menim da je treba najprej znižati plačilne roke, na 15 do 20 dni. Neplačnike pa strogo in striktno kaznovat, seveda zelo hitro izvrševat sankcije. Kajti plačilna disciplina bi rešeila veliko podjetnikov, problem je ker je država največji neplačnik, s tem uničevalec lastnih prihodkov.
bnam 2707
24. 02. 2010 17.45
Kaj zdaj v OZS nakladajo ?Najprej bi morali ukinit obvezno članstvo te parazitske organizacije,ker oni v imenu prisiljenih člaov nimajo kaj kokodakat! Kaj ih iso povabil? Nas tudi ni ihče povabil,ampak prisilil plačevati združbo parazitov v OZS.Zdaj pa bodo prisilne člane pošiljali na ulice.Sami naj gredo,pa naj lajajo v parlament. Če bi bilo članstvo prostovoljno,bi prav gotov bili seznanjeni z vladno strategijo,tako pa dobijo naš denar kar tako z prisilo in rubeži in jim ni treba nič migati.Le svoje debele riti grejejo na maldivskem soncu na naš raćun.
prvi_maj
24. 02. 2010 17.29
Skrajni čas, da se ukroti ta pogoltnost javnega sektorja.Žal pa je naših politikov premalo v hlačah, da bi zmogli narediti red pri javnih financah.Edina rešitev je državljanska nepokorščina z neplačevanjem davkov.Sicer pa se nam bo zgodila Grčija.