Gospodarstvo

Obstajal naj bi interes za sveže financiranje Agrokorja

Zagreb, 28. 04. 2017 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak je dejal, da se je stanje v regiji glede finančnega stanja družbe nekoliko pomirilo, potem ko je obiskal Slovenijo in Bosno in Hercegovino. Obstajal naj bi tudi interes za sveže financiranje Agrokorja.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Ante Ramljak je danes dejal, da se je stanje v regiji glede finančnih težav največje hrvaške družbe pomirilo, potem ko je obiskal BiH in Slovenijo. Svetovalec za prestrukturiranje Alastair Beveridge iz ameriške družbe AlixPartners pa je povedal, da obstaja interes za sveže financiranje Agrokorja.

Ramljak je na današnji novinarski konferenci na sedežu Agrokorja v Zagrebu dejal, da so svetovalci za prestrukturiranje iz AlixPartners opravili začetni pregled stanja v koncernu.

Izredni pooblaščenec je pojasnil, da so od začetka tedna, ko so podpisali pogodbo z AlixPartners, večinoma delali na oblikovanju ekip, da bi čim prej začeli zagotavljati likvidnost sistemsko pomembne hrvaške družbe. Imajo tudi posebno ekipo, ki bo skrbela za dodatno financiranje Agrokorja. Ramljak je dodal, da je v preteklih dveh dneh obiskal Slovenijo ter Bosno in Hercegovino, kjer se je seznanil s stanjem tamkajšnjih članic skupine. Ocenil je, da se je po teh obiskih nekoliko pomirilo tudi stanje v regiji, ki so jo razburili pretresi v Agrokorju.

"V pogovorih s politiki v teh državah smo ugotovili, da bodo lahko spremljali celoten položaj v naši družbi, a tudi sami vidijo, da se stanje umirja, ter da imamo nadzor," je izjavil Ramljak. V Mercatorju so za STA potrdili, da komunikacija z upravo družbe v Zagrebu poteka redno, tudi glede reševanja Mercatorjevih terjatev.

Ramljak je danes potrdil, da je revizija znane družbe PricewaterhouseCoopers (PWC) pokazala, da so bile v prejšnjih finančnih sporočilih Agrokorja napake. Ni pa želel govoriti o podrobnosti.

Svetovalci za prestrukturiranje so opravili začetni pregled stanja v Agrokorju.
Svetovalci za prestrukturiranje so opravili začetni pregled stanja v Agrokorju. FOTO: POP TV

Zaradi nepravilnosti je Ramljak v četrtek zahteval seje glavnih skupščin podjetij znotraj skupine, da bi potrdili PwC kot novega statutarnega revizorja Agrokorja, ki bi opravil revizijo za lansko leto, so zapisali na spletni strani koncerna.

Na novinarsko vprašanje, ali bo zaradi ugotovitve revizije težje dobiti nova posojila, je Beveridge odgovoril, da je o tem še prezgodaj govoriti. "Mnogi, ki nam želijo odobriti novo financiranje, so se že oglasili. Zaenkrat pa ne morem povedati, kdo," je izjavil v svojem prvem nastopu pred hrvaškimi novinarji.

Povedal je, da imajo pri AlixPartners veliko izkušenj s podobnimi posli, ter da je njihova prednostna naloga zagotoviti stabilnost poslovanja in "gotovinsko pozicijo".
Novinarje je zanimalo, ali bi lahko aktualne nestabilne politične razmere na Hrvaškem vplivale na prestrukturiranje Agrokorja. Ramljak je odgovoril, da politično stanje ne more ogrožati procesa izredne uprave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
04. 05. 2017 21.52
Nekdo bo plačal dolgove. Ubogi Mercator.
Vabis
02. 05. 2017 14.02
+1
Propad Agrokorja je neizbežen. Žal mi je Mercatorja.
tron3
30. 04. 2017 21.14
+4
He,he... Agrokor je tipični izdelek balkanskih poslov, pa kdo bo vlagal denar, financiral v podjetje, ki ima po neuradnih podatkih ne samo 5 milijard evrčkov dolga, ampak celo 11 milijard. Politikom na Hrvaškem se je že čisto scufal od strahu, kajti Agrokor je ogromna socialna bomba, pa v Sloveniji je isto glede Mercatorja, Vlada že paniko goni z nekim zakonom, haloooo, prej bi mislil, ko ste ga prodajal. Ta zakon je napravljen tako, kot npr. če bi prodal hišo, od kupca zahtevaš, da boš vseeno vsak dan se sprehajal po njej ter, da se mora on strinjati. Cerar ne razume, ko je prodano je prodano.
Jo Va
30. 04. 2017 20.01
+3
Agrokor in Mercator naj raje manj govorita in vrneta zapadle pufe do dobaviteljev... Razen tega pa ni nikakršne možnosti, da Agrokor vrne sve svoje pufe, torej obstaja samo par možnosti: -bankrot -državna pomoč -moratorij na odplačilo dolgov inpoplačilo dobaviteljev (kar se je v bistvu že zgodilo), ter umetno vzdrževanje sedanjega stanja, kako dolgo bo šlo....