Obupan delavec v škatlo z okraski dodal šokantno pismo: Za 1,2 evra na mesec delamo 15 ur na dan

Kam se obrniti, ko je država tista, ki v imenu dobička in gospodarske rasti podpira kršenje človekovh pravic? Kitajski delavec se je odločil, da bo razmere opisal kar v pismu in ga dodal paketu okraskov, namenjenih za izvoz.

Foxconn

Cena gospodarske rasti: nizke plače, skoraj nič delavskih pravic, pretepi in samomori so stalnica v kitajskih tovarnah. (Foto: Reuters)

Julie Keith iz Oregona je tako kot mnogi drugi Američani in seveda tudi Slovenci kupila okraske za zabavo, ki so jih izdelali na Kitajskem.

Za razliko od preostalih kupcev pa Julie v škatli ni našla le okraskov in običajnih navodil za uporabo. Kot poroča Business Insider, je bilo paketu dodano še pismo, ki naj bi ga napisal kitajski delavec v tovarni, kjer so pakirali okraske.

Čeprav je napisano v precej polomljeni angleščini, je bilo sporočilo dovolj jasno, šokirana Julie pa je novinarjem povedala, da se od zdaj izogiba nakupovanju kitajskih izdelkov.

Delavec iz tovarne v Šenjangu naj bi zapisal: "Če ste kupili ta izdelek in berete to pismo, ga, prosim, posredujte varuhom človekovih pravic. Na tisoče kitajskih delavcev, ki trpijo pod komunistično partijo, vam bo izjemno hvaležnih. Tukaj moramo delati 15 ur na dan, sobot, nedelj in praznikov ne poznamo. Prenašati moramo mučenje, pretepanje in verbalno nasilje. Tukaj je veliko prisilnih delavcev, ki so jih "obsodili" na do tri leta dela, a brez sodišča. Večino zato, ker ima drugačna prepričanja kot vodilni v komunistični partiji. Plačilo za delo pa je borno. Na mesec dobimo 10 juanov (1,21 evra)."

Julie pisma sicer ni predala borcem za človekove pravice, ampak ga je poslala medijem in uradnikom ameriške carinske uprave, ki preiskujejo njegovo verodostojnost. Preiskavo je sprožila tudi trgovska veriga Kmart, pri kateri je Julie okraske kupila. Kot pravijo, želijo preveriti dobaviteljeve poslovne prakse, če bodo ugotovili, da gre res za izkoriščanje delavcev, bodo z omenjenim dobaviteljem prekinili pogodbo.

Ostre besede Kmarta so bile sicer pričakovane, saj se število potrošnikov, ki iz solidarnosti ne želijo več kupovati izdelkov, ki naj bi bili produkt skoraj suženjskih delovnih razmerij, veča.
Pred tem so se tako na primer že oglasili v Applu, kjer jih dolgo časa niso motile kritike na račun dobavitelja Foxconna, pri katerem so delavci celo storili skupinski samomor. Ko je pritisk le postal prevelik, so, kot piše New York Times, povečali pritisk na Foxconnove direktorje.

Rezultat tega je nov pravilnik o delu v družbi, ki naj bi od delavcev zahtevala nenehno delo, pogosto brez odmora za odhod na malico ali stranišče, v spalnih prostorih tovarne pa naj bi bile obupne higienske razmere.

Med drugim tako po juliju 2013 noben delavec naj ne bi delal več kot 49 ur na teden. Nov pravilnik sicer veča napetosti med Applom in Foxconnom, saj naj bi Foxconn pričakoval, da bo Apple plačal njihove izgube zaradi boljših delovnih razmer za delavce.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 445
 
hansola 02.01.2013 23:27:21
No, ki so zdaj Samsung fanboyi? Samsung proizvede vsak 2krat več vseh modelov svojih telefonov v Foxconnu, a na koncu je Apple poskrbel, da so izobljšali pogoje. Lepo vas je Samsung zdresiral, v nobeni novici nisem zasledil besede Samsung ob Foxconnu, kot, da je to v Apple lasti čeprav mogoče tam notri naredijo 5% vse proizvodnje za Apple, 95% za ostale firme
Grizzly04 03.01.2013 13:57:57
Samsung telefone delajo v koreji... Vsaj SII in SIII
Več komentarjev