Gospodarstvo

Pahor spremenil mnenje: Šola mora tudi vzgajati

Bled, 22. 03. 2013 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Gospodarska kriza je večinoma posledica pretiranega pohlepa in izkrivljenih vrednot, ugotavljajo poznavalci. Rešitev naj bi bila v bolj etičnih pristopih, ki bi namesto iskanja dobička brez moralnih in pravnih zadržkov v prvo vrsto postavljali tudi človeka in njegovo dostojanstvo.

Marko Kranjec
Marko Kranjec FOTO: Reuters
Gospodarska kriza, ki je zajela svet in tudi Slovenijo, ki drugače od nekaterih držav nikakor ne najde poti iz nje, je poskrbela, da se gospodarstvo in tudi civilna družba sprašujeta, kaj je šlo tako narobe, da se je gospodarstvo zlomilo.

Na dan prihajajo številne zgodbe o nepravilnostih, zaradi katerih ljudje danes bankirje in gospodarstvenike ob politikih postavljajo prav na vrh piramide najbolj osovraženih ljudi.

Slovenija pri tem ni izjema. Prav včeraj je sodišče dokončno obsodilo gradbene barone, ki so se zatekali k spornim poslovnim praksam – v imenu dobička, seveda. Slovenska javnost pa še kar čaka na rešitev nekaterih drugih odmevnih primerov, v katerih naj bi šlo za hujše oblike gospodarskega kriminala.

V teh zgodbah najkrajši konec potegnejo delavci. Na republiškem zavodu za zaposlovanje je danes prijavljenih 123.340 iskalcev zaposlitve, razpisanih pa je 998 delovnih mest. Da je slovensko gospodarstvo zabredlo, je torej zelo mila izjava.

Objokovati preteklost in sedanjost za nov gospodarski zagon seveda ne bo dovolj. Gospodarstvo naj bi tako poiskalo nove modele delovanja in vodenja. Predvsem na način, ko bi nekatere vrednote zahodnega sveta, na primer pohlep, zamenjal tudi posluh za človeka. Spet naj bi se v ekonomijo vrnila že občasno nekoliko pozabljena in oguljena etika, tokrat ne le kot beseda. Pohlep po dobičku brez moralnih in pravnih zadržkov se kot gospodarski model očitno ni obnesel.

Kako bolj etične pristope vpeljati v slovensko gospodarstvo, danes na Bledu razpravljajo gospodarstveniki, predstavniki civilne družbe in politiki, med njimi predsednik države Borut Pahor, guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, ekonomist Jože Damijan, direktor Seawaya Japec Jakopin ter predstavnika organizatorjev – Sri Sri Ravi Shankar, soustanovitelj Svetovnega foruma za poslovno etiko (WFEB), in Lojze Peterle, evropski poslanec in predsednik gibanja Fokus 2031.

Konferenca o etiki
Konferenca o etiki FOTO: 24ur.com

Kranjec: Najbrž ste me povabili, da se kot bankir branim, pokesam ali opravičim

Guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, torej predstavnik sektorja, ki je v lonec za kuhanje krize dodal večino sestavin in začimb, je dejal, da je prepričan, da je bil med govornike povabljen, da bi svoj sektor zagovarjal ali se za početje svojega sektorja opravičil.

Vendar po njegovem večina podjetnikov vendarle deluje pošteno. So pa seveda bolj očitni tisti, ki hodijo na meji zakonitega ali že čez.

Kranjec meni, da je lahko tudi zasledovanje lastnega interesa v skladu z višjimi interesi družbe, vendar je pogoj za to učinkovit in razumljiv pravni, sodni in administrativni okvir. Kar pa ne pomeni več birokracije, še dodaja.

Odhajajoči guverner Banke Slovenije še meni, da vendarle obstajajo branže, ki so bolj nagnjene k goljufijam zaradi dobička, ki ga takšno početje potencialno lahko prinese. "Tako imenovani finančni derivati so eden takih primerov. Čeprav so načeloma ti produkti lahko zelo koristni za zavarovanje tveganja, so ponudniki takih produktov nagnjeni k proizvajanju ne zato, ker bi to koristilo kupcem (investitorjem), temveč zaradi dobičkov ponudnikov,“ pravi.

In od kod tako velika želja po hitrem, morda celo lahkem, vsekakor pa zelo velikem dobičku? Krivi so tudi mediji, ki poveličujejo zgodbe o instantnem uspehu, ne da bi preverili, kaj se v resnici skriva v ozadju, je prepričan Kranjec.

Peterle: Pomanjkanje pravne države nujno vodi v korupcijo

Da je za slovenske težave kriva pomanjkljiva volja do nadzora, je prepričan evropski poslanec Lojze Peterle. Kot pravi, se odgovor na to pokaže že, ko pogledamo, kje v Evropi je manj krize. "Odgovor je zelo jasen – tam, kjer bolje deluje pravna država, in tam, kjer so zgodaj začeli z nujnimi reformami – na Švedskem, v Nemčiji, na Finskem, v Avstriji in še kje. V isti Evropski zvezi, ko smo soočeni z isto svetovno krizo, enim gre, drugim pa ne. Torej glavni razlog za krizo ni zgolj v zunanjih vzrokih.“

Zavrača tudi radikalno ideološko govorico proti kapitalizmu in proti Evropski zvezi. "Naš glavni problem je, da je naše poslovanje z javno lastnino zapustilo socialni okvir, nekako obšlo idejo skupnega dobrega in se prelilo v klientelistične, privatizacijske in druge smeri. Naš etični problem je, da moramo račun za to plačevati vsi,“ meni Peterle, ki pa meni, da odgovor na to ni splošen izbris ali izgon nacionalne elite. „Elito je treba postaviti, tudi politično. Elito seveda, ki bo uveljavljala etiko na vseh ravneh odločanja, elito, ki ne bo kradla. Mi imamo tudi uspešne in poštene podjetnike, vendar jih neetično poslovanje države omejuje in zavira,“ je še dejal.

Danica Purg
Danica Purg FOTO: 24ur.com
Danica Purg: Očitno manjka enajsta zapoved

Kriza ni le ekonomska ali finančna, je predvsem moralna, pa meni direktorica IEDC – Poslovne šole Bled Danica Purg.
Dejstvo je da so krizo povzročili sposobni, izobraženi ljudje, a prav ti so ničvredne finančne produkte ocenjevali z oceno trojni A.

Odgovor lahko po njenem mnenju najdemo v neoliberalni ideologiji, ki pravi, da ima družba največ dobička, če vsak čim več iztrži iz lastnih interesov. "Vmes se je izkazalo, da to ne deluje, ker obenem nihče ne prevzema odgovornosti za širše družbene interese,“ meni Purgova, ki v neoliberalistični ideologiji vidi dve glavni težavi: idejo, da imaš pravico maksimizirati svoj dobiček ne glede na škodo, ki jo to prinese drugim, in pomanjkanje osebnih etičnih standardov. Kot pravi, očitno manjka enajsta zapoved – posluj pošteno!

Damijan: Za etično delovanje je potrebno razumevanje vrednot

Ekonomist Jože Damjan je poudaril, da se na dolgi rok neetično poslovanje ne obrestuje. "Tudi največje korporacije so na ta način doživele velike izgube, predvsem na račun izgubljenega ugleda, ki ga je zelo težko povrniti.“
Nastaja seveda tudi zunanja škoda. "Slabe kredite bo moral nekdo plačati. In očitno bomo to davkoplačevalci. V Sloveniji škoda neetičnih odločitev znaša 15 % BDP v bančnem sektorju, če temu pripišemo še izgubljeno gospodarsko rast, je račun še višji. Slovenijo bo tako pomanjkanje etike stalo okoli 30 % BDP,“ razlaga Damjan.

Kot nadaljuje, imamo jasna pravila poslovanja. Težava pa je, da noben zakon ne more prinesti etičnega delovanja, če ljudje nimajo sami kritičnega odnosa do neetičnih vedenj. Za to pa se potrebujejo vrednote. "Etična kompetenca podjetja pomeni, da ko se zaposleni na kateri koli ravni soočijo z vprašanjem, za odgovor vedno izberejo etično pot,“ še dodaja. Kot dobro rešitev je izpostavil uvajanje oddelkov za nadzor etičnosti poslovanja, ki je v tujini že precej uveljavljena praksa.

Na globalni ravni deluje ugled, ne prave zveze

Finančni direktor uspešne multinacionalke Studio Moderna David Buckley pa je prepričan, da je čas, da gospodarstvo vzroke za težave poišče pri sebi. Kot pravi, zmanjkuje krivcev, v katere se lahko uperja prst, ponavadi so to banke in vlade.

Odgovor je po njegovem v etiki, ki vzpostavlja zaupanje. "V naši družbi ni prostora za bližnjice in oportunistično vedenje, ker se ti takšni pristopi vrnejo. Posel temelji na zaupanju, ugledu. V Sloveniji ali na Poljskem mogoče že lahko delaš po zvezah. Globalno pa ne,“ je dejal.

Etični pristop manjka tudi v poslovanju zdravstva

Predsednica Zdravstvenega odbora RS Metka Zorc je izpostavila potrebo po uvajanju etičnih pristopov v zdravstvo, kjer so potrebni tudi novi pristopi k vodenju zdravstvenih ustanov.

"Vzpostaviti moramo pošteno in sposobno vodstvo. Z vsem spoštovanjem do ekonomistov, a v menedžmentu morajo biti tudi zdravniki oziroma morajo ekonomisti v zdravstvu zelo dobro poznati področje zdravstva,“ meni Zorčeva.

Zavzema se za splošno dostopno zdravstvo, ki bolnikom zagotavlja hitro in učinkovito oskrbo, a to po njenem mnenju ne pomeni nasprotovanja zasebnim zdravstvenim ustanovam. "V zdravstvu potrebujemo zasebne vlagatelje,“ meni. Poudarja, da zasebniki pogosto poslujejo bolj učinkovito, saj se zavedajo določenih stroškov, ki jih javne ustanove spregledajo.

Merilo upeha ni BDP

Japec Jakopin, direktor družbe Seaway, je izpostavil, da pohlep vsekakor ni težava le v Sloveniji, ampak v celotni zahodni družbi.

Posledica pa je naraščajoča neenakost v razporeditvi bogastva na planetu. "80 odstotkov svetovnega bogastva ima v rokah 0,14 odstotka ljudi, bogastvo pa se še naprej akumulira v rokah peščice,“ je dejal in poudaril, da na svetu 36 milijonov ljudi umre zaradi lakote. „Samo v času, ko bom govoril, jih bo umrlo 80. Pri tem, da bi za preprečitev teh smrti potrebovali le 15 milijard evrov na leto, ali 2 odstotka dobička 50 najbolj uspešnih multinacionalk,“ je dejal.

Po njegovem se uspeh in gospodarska rast tako ne bi smela meriti v BDP, ampak v konkretnih rezultatih, ki prinesejo izboljšanje socialnega in naravnega okolja.

Učenje odraslih o etiki do zdaj ni bilo uspešno

Boris Pleskovič, ki je nekoč služboval v Svetovni banki, poudarja, da je etika temelj tržnega gospodarstva. Očitno se je je težko priučiti, je dodal in spomnil na razmah tečajev etike na ameriških univerzah po gospodarskem zlomu v 80. letih prejšnjega stoletja.

Kako učinkoviti so bili, pa se je izkazalo, ko je leta 2009 udarila aktualna kriza, ki je ena najhujših vseh časov. Kljub temu je prepričan, da bi vlaganje v šolstvo in cerkve prineslo bolj poštene prebivalce.

Pahor na Bledu
Pahor na Bledu FOTO: 24ur.com

Pahor: Prihodnost Slovenije je v EU

Predsednik Borut Pahor se je na začetku razmišljanja vprašal, ali je dobiček res edini in najpomembnejši steber tržne ekonomije.

Kot ugotavlja, je finančna in moralna kriza pokazala, da družbena odgovornost v tržni ekonomiji ni le podporni steber.

"Države, ki slovijo po blaginji, so države z močno družbeno odgovornostjo in z razvitim socialno-tržnim sistemom. To nam daje upanje,“ je prepričan Pahor.

Prepričan je, da bo tudi po koncu krize tržna ekonomija ostala okvir gospodarskega delovanja, bodo pa ruševine krize za seboj pustile družbo, precej drugačno od tiste, ki je leta 2008 vstopila v krizo.

"Sodobna tržna ekonomija bo imela dva stebra – profit in družbeno odgovornost. Zavedanje lastnikov in upravljavcev, da je način, kako delajo, in njihov odnos do zaposlenih in okolja v zaključnem poročilu enako pomemben kot profit,“ je prepričan Pahor.

Prepričan je tudi, da za reševanje krize ni treba izumljati novih konceptov. Je pa potrebno večje zavedanje družbene odgovornosti ne le tistih, ki imajo politično, ampak tudi gospodarsko moč.

"Sicer pa ne verjamem, da lahko vzgajamo za poslovno etiko ali politično etiko. Verjamem v vzgojo za etiko,“ pravi Pahor, ki meni, da nekaj sprememb potrebuje tudi šolstvo.

"Nekoč sem za voljo izkušenj iz prejšnjega sistema, ki je skozi šolo vsiljeval zelo jasen okvir vredno, prilagojen njegovim ciljem, zavzemal za to, da je šola le izobraževalna, ne pa vzgojna institucija. Danes mnenje spreminjam. Šola mora etično dimenzijo poučevati že od vrtca dalje. Ne moremo namreč pričakovati, da bo nekdo etičen na delovnem mestu, če sicer v življenju ni,“ še meni Pahor.

Tudi po koncu krize pa Slovenijo vidi v prenovljeni Evropi, ki jo lahko poimenujmo tudi Združene države Evrope. Prepričan je, da se lahko sodobna Slovenija najbolje uresniči prav v tej povezavi.

Poslovneži bi morali biti enako zahtevni do sebe kot do zaposlenih

Sri Sri Ravi Shankar, soustanovitelj WFEB, pa je zbranim priporočal etično delovanje, že za voljo dobrega spanca in boljšega zdravja.

"Pomembno je, da od sebe pričakujemo enako stopnjo etičnosti kot od vseh okoli sebe,“ je dejal. Zahteve ljudi po poštenju drugih so izjemno visoke.

Rešitev je po njegovem ekonomija s humanizmom, kar skupaj prinese etično poslovanje. "Seveda je razumljivo, da se nekdo sprašuje, zakaj bi deloval etično, če nekdo drug z neetičnim delovanjem na drugi strani služi milijone, on pa ne more niti preživeti. Vendar vse to ni vredno nevšečnosti, ki nas bodo nekoč doletele. Zato je pomembno, da družbi vsi skupaj prispevamo najboljše,“ je dejal svetovno znani humanitarec in duhovni voditelj. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezpodre
26. 03. 2013 08.27
+1
Pahor spet klobasa o etiki, pozablja pa, da je bila komunistična etika, katoliška etika, še malo pa bi imeli Janševo etiko, bognedaj, da pa poučujejo v šolah Pahorjevo etiko, ta je namreč "obračanje po vetru".
odpisan2x
25. 03. 2013 16.32
+0
a to gre tko,za slo z pahorjem v tri
bljak janša
25. 03. 2013 11.51
+7
vzet jim pravico do odločanja, vsakemu, ki je bil med tistimi ki so se skupaj zaj. vsem članom strank ampak čisto vsem. vsem članom državotvornih organov odvzet službe ampak prav vsem od najmanjšega policaja do ministra od vojaka do farja v vojski, od sodniškega vratarja do sodnika vrhovnega in ustavnega sodišča. vsem nadzornim svetom vsem menedžerjem nepovratne kredite spremenit tudi za nazaj v povratne itd
bljak janša
25. 03. 2013 11.48
+6
tisti, ki so vse zaj........ bi zdaj radi na plečih davkoplačevalcev še bolj zaj....
Brabus
25. 03. 2013 10.56
+7
Peterle: Pomanjkanje pravne države nujno vodi v korupcijo. Ja , g. Peterle, treba bo zamenjat samo črke iz pravne v pravično, pa bo v redu.Dokler bo družba pravna, bodo zaščiteni vsi barabini tega sveta, ko bo pa pravična družba, takrat bo pa v redu.
olyca
25. 03. 2013 08.25
+7
Lepi dečko je kot naše vreme, veliko se pa usmerja tudi z vetrom !!!
ROMELS
24. 03. 2013 21.26
+4
Se pa vedno prilagajaš vetru.
Roman Hren
24. 03. 2013 19.20
+6
O morali in etiki predavajo ljudje, ki so imeli 20 let za dokazovanje svoje etike in morale! Za novo moralo in etiko morajo priti tudi novi ljudje! Ti so svojo že pokazali! O njej pričajo številne nerazrešene afere, izbrisani, tajkuni, zlom socialne države, odsotnost pravne države,...
Transformerji
24. 03. 2013 14.21
+11
Se strinjam: šola mora tudi vzgajati! In zato ne smemo dopustiti, da bi imeli privatno šolstvo - tam se v glavnem šolajo otroci staršev, ki jih sili pohlep in nimajo osnovnih človeških vrednot!
ONniON
23. 03. 2013 19.41
+9
pahor spet sadi rožice
evasle
23. 03. 2013 18.57
+7
In kaj dela Jakopin na mednarodnem simpoziju o etiki v poslovanju? On sam je primer slovenskega pohlepneža, ki svoje delavce izkorišča... Vsi zgoraj omenjeni so tipični slovenski visokoleteči osebki, ki kljub svoji izobrazbi, delovnim izkušnjam in trenutnim pomembnim položajem niso sposobni povedati ničesar pametnega... Zakaj ni bilo nikogar iz severne in zahodne Evrope, če je bilo srečanje na mednarodni ravni? Pa Slovenci ne rabimo nikogar, da nam bo pamet solil, a ne?!
ONniON
23. 03. 2013 17.23
+4
gospod pahor , jaz se kot državljan slovenije ne strinjam z združeno evropo in temi stvarmi, zagovarjam samostojno,suvereno slovenijo z tolarjem, za ideje o kakršni skupni evropi pa zahtevam javno razpravo in seveda tudi referendum ! naj bo slišan glas ljudstva !
lepota in zdravje
23. 03. 2013 16.35
+8
Prvih pet minut naj jim vsaj povedo,da se je treba starejšim na pločniku umaknit,v avtobusu,vlaku odstopit prostor,mislim,da to breme ni pretežko za vsakega učitelja na prvi dan
25letluzerjev
23. 03. 2013 10.59
+7
Vsaj malo sonca, vsaj malo normalnega razmišljanja. Zamudili smo časa za celo generacijo ali pa dve v zvezi s poštenim in etičnim načinom vzgajanja. Kriza je končno pripeljala do spoznanja, da na tem svetu s tako požrešnostjo in grabežljivostjo , egoizmom in gnusnim pohlepom NIMA ČLOVEŠKA VRSTA PRIHODNOSTI NA TEJ ZEMELJSKI OBLI. Človek, če se temu lahko tako reče, je najslabša žival na tej zemlji. Kazni za take živali, pa bi , če bi bili sodniki bolj človeški, SO ABSOLUTNO PRENIZKE. Cele generacije pridnih ljudi trpi zaradi požrešnosti in gnusnega egojizma ČLOVEŠKIH ŽIVALI.
resslovenka
23. 03. 2013 10.10
+11
Toliko pametovanja.. na Bledu. Dajte, dajte. Spet se odkriva toplo vodo. Ne rabiš nobenih srečanj in velikih besed, le sam s svojo vestjo se moraš zmeniti. Kaj so nas pred toliko (sedaj osovraženimi) časi učili? Poštenosti, odgovornosti, socialnega čuta, spoštovanja do učiteljev in profesorjev... Sedaj pa se izpostavlja problem dojemanja etike in morale? Nobene družbene odgovornosti ni zaslediti, In prav družbena neodgovornost se je sprevrgla v nočno moro te uboge države, Tokrat vse povedano, nikoli ne preide v prakso. Glavno da se dogaja... na Bledu... na Brdu...
olyca
22. 03. 2013 21.38
+16
* predsednika, ki ga bolj zanima EU kot pa ljudje kateri so ga postavili in mu omogočili da si rit greje v udobnem stolčku in zapravlja naš denar.
novaroza
22. 03. 2013 22.14
+3
Tole bi moral biti samostojen komentar, pa ga je pošiljal celo večnost. Oprosti KIN-DIM, da sem komentar prilepila pod tvojega.
kleopatra-1
22. 03. 2013 22.39
+10
novaroza, se popolnoma strinjam, hkrati pa sem vesela, da se je začelo končno o tem vsaj govoriti, pomeni, da je še upanje, da bomo počasi spet začeli živeti človeka vredno življenje. Zelo mi je hudo, kako se je veliko otrok in mladostnikov izgubilo v vrtincu pohlepa njihovih staršev. Tej generaciji bo težko povrniti vrednote.
novaroza
22. 03. 2013 22.48
+8
kleopatra-1 Ja, tale najnovejša generacija se mi prav smili. Ampak, saj veš, kako so otroci prilagodljivi in da se lažje učijo po vzgledu, kot iz knjig. Če jim bomo dajali dober vzgled, ne samo njihovi starši, potem lahko zmagamo. Se mi pa zdi, da si bomo morale človeka vredno življenje izboriti.
231koak
22. 03. 2013 19.55
+12
Ka se ti ljudje obnašajo, kot VELIKI vodje. Lastniki naroda. Zavedajo se ne kako so dejansko mali, v MANJŠINI.
brabusednet
22. 03. 2013 16.53
+6
Je Pahor nesu jajca barvat v Rim na rdečo.Velika noč se bliža pirhi se barvajo.
Dragan G
22. 03. 2013 16.31
+3
kolko para tolko muzike...
Jeanus1
22. 03. 2013 16.20
+27
Putrle, lahko se kar spelješ, skupaj z barbiko, Sloveniji si naredil samo škodo, Pahor pa nobene koristi.
Jeanus1
22. 03. 2013 16.23
+22
Eno samo gobcanje, toliko da pokažejo da so še živi in prisesani na seske vseh nas.