Gospodarstvo

'Veseli, a ne evforični, ker smo takšno odločitev pričakovali'

Ljubljana, 15. 05. 2019 06.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K./STA/L.Š.
Komentarji
269

Odbor direktorjev Evropske investicijske banke je na današnji seji odobril posojilo za projekt drugi tir Divača-Koper v višini do 250 milijonov evrov, so potrdili na hišni banki EU. Zdaj bodo nosilci projekta z EIB začeli tehnične pogovore o oblikovanju posojilne pogodbe.

"Veseli smo, nismo evforični, ker smo pravzaprav takšno odločitev pričakovali," je v odzivu na zeleno luč EIB projektu drugi tir dejala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Kot je dejala, je projekt pomemben za Slovenijo in za regijo. "Podprla ga je Evropska komisija, tako da si osebno nisem znala predstavljati, da bi EIB temu projektu rekla ne," je še dodala.

"Ob dobri novici smo veseli, a ne evforični, saj smo pozitivno odločitev v resnici pričakovali," je odločitev EIB komentirala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.
"Ob dobri novici smo veseli, a ne evforični, saj smo pozitivno odločitev v resnici pričakovali," je odločitev EIB komentirala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. FOTO: Miro Majcen

Da je EIB prepoznala pomen projekta za regijo, je izpostavil tudi generalni direktor 2TDK Dušan Zorko. Kot je pojasnil, je s posojilom EIB drugi tir postal evropski projekt. V naslednji fazi bodo z EIB tekla pogajanja glede določb posojilne pogodbe. Bratuškova je ob tem pojasnila, da se s podpisom ne mudi. "S posojilom se je mudilo predvsem zaradi zaprtja finančne konstrukcija in zato, da niso ogrožena evropska sredstva v višini 109 milijonov evrov," je pojasnila.

"S 109 milijoni evri nepovratnih sredstev, ki smo jih zagotovili v Evropski komisiji, se projekt lahko začne," pa je zapisala komisarka za promet Violeta Bulc. Odobritev posojila je označila za odlično novico. "Drugi tir je ključen za Slovenijo, in enoten evropski trg," je prepričana Bulčeva.

Odbor direktorjev EIB bi moral sicer o posojilu za drugi tir odločati 9. aprila, a so, kot so takrat pojasnili v EIB, nekaj točk dnevnega reda zamaknili zaradi dolgih razprav, povezanih z brexitom. 

Bratuškova je sicer danes že na okrogli mizi o razvoju slovenske infrastrukture, ki je potekal v okviru Dni medgeneracijskega sožitja, izrazila pričakovanje, da bo EIB pokazala zeleno luč. "Evropska komisija je dala pozitivno mnenje, zato sem prepričana, da naša država upravičeno pričakuje, da bo EIB pristopila k projektu," je poudarila. 

Pogoj, ki ga je za odobritev posojila postavila EIB, je državno poroštvo. Zakon je pripravljen, po oceni Bratuškove pa bo za njegovo sprejetje doseženo politično soglasje. "Podjetje 2TDK je del sektorja država in bi bilo zelo neodgovorno ga siliti, da najema posojila brez državnega poroštva, ker so to praviloma držaja posojila, za bilanco države pa se ne spremeni nič," je pojasnila.

Zakon mora biti sicer po njenih besedah sprejet pred podpisom pogodbe, za kar je po njenih zagotovilih časa še dovolj. Ob tem je ministrica ponovila, da dolg podjetja 2TDK sodi v sektor država "s poroštvom ali brez poroštva".

Finančna konstrukcija projekta

Projekt drugi tir je sicer ocenjen na nekaj manj kot 1,2 milijarde evrov. V državnem proračunu je za projekt predvidenih 400 milijonov evrov za dokapitalizacijo podjetja 2TDK. Kot je finančno konstrukcijo še strnila ministrica, je 250 milijonov predvidenih evropskih sredstev, 250 milijonov evrov s strani najemodajalcev, 167 milijonov evrov posojil komercialnih bank, še 122 milijonov evrov pa bo država zagotovila s pobranim pribitkom k cestnini za tovorna vozila na določenih avtocestnih odsekih.

Projekt gradnje drugega tira se je medtem že začel. V gradnji je 12 od 23 dostopnih cest, v 2TDK pripravljajo podpis pogodbe za projekt za izvedbo, arheološka dela se po njihovih zagotovilih izvajajo po načrtih. V petek se je izrekel razpis za gradnjo mostov in galerije Glinščica, na katerega so prispele tri ponudbe. Razpisi za glavna gradbena dela pa naj bi bili objavljeni do konca leta.

Na ministrstvu za infrastrukturo in projektnem podjetju 2TDK so prepričani, da bo EIB posojilo danes odobrila, so pa v 2TDK pripravljeni tudi na drugačen scenarij.
Na ministrstvu za infrastrukturo in projektnem podjetju 2TDK so prepričani, da bo EIB posojilo danes odobrila, so pa v 2TDK pripravljeni tudi na drugačen scenarij. FOTO: Miro Majcen

Naslednja faza: pogajanja glede določb posojine pogodbe

Kot so sporočili iz ministrstva za infrastrukturo, bodo v naslednji fazi med EIB in družbo 2TDK potekala pogajanja glede določb posojilne pogodbe. "Že v postopku odobritve kredita je EIB izpostavila določena tveganja ter postavila nekatere pogoje, ki bodo morali biti izpolnjeni pred podpisom posojilne pogodbe ter pred črpanjem posojila. Glavni pogoji se nanašajo na zagotovitev neodvisne prometne študije glede predvidene rasti pretovora v koprskem pristanišču in prometnih tokov z zaledjem, v nadaljevanju zagotovitev neodvisnega svetovalnega inženirja in gradbenega nadzornika ter optimizacijo stroškov projekta oziroma zagotavljanje ustrezne strukture javnega naročanja," so razložili na infrastrukturnem ministrstvu. 

Z odobritvijo posojila EIB bo izpolnjen tudi pogoj iz pogodbe z Evropsko komisijo o dodelitvi nepovratnih evropskih sredstev za sofinanciranje predorov T-1 do T-7 v višini 109 milijonov evrov iz instrumenta za povezovanje Evrope. "Smatra se, da so viri financiranja za to operacijo zagotovljeni," dodajajo na pristojnem ministrstvu.

Slovenija je v mesecu aprilu vložila še vlogo za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev iz kohezijskega sklada v višini 80 milijonov evrov. Ta bodo namenjena sofinanciranju predora T-8 in obeh viaduktov. Zapiranje finančne konstrukcije celotnega projekta bo s tem zaključeno.   

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (269)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KladivoSi
24. 05. 2019 12.14
Alenka delaj si zapiske in kopije, da te ne bo na koncu mandata spomin zapusto.
zulj001
16. 05. 2019 12.04
+1
Kje je moj komentar ,ni izbrisan klasično ,preprosto je izginil in to ne prvič ,resnica boli.....
User1538643
16. 05. 2019 11.29
+1
No, pa da vidimo, ali in kdaj bo ta tir zrasel, in kakšne še silne težave ga bodo pestile med gradnjo in, upajmo, obratovanjem...
resslovenka
16. 05. 2019 11.11
+5
Kaj poreče gospa ministrica čez?let? 7? Vam povem? Da ni mogla vplivati na končni znesek te nekajkilometrske proge. Pa saj smo že navajeni aneksov po aneksih in dodatnih zneskov. Ah, pa še to je rekla, da davkoplacevalce, torej nas spoštovani sodržavljani, ne bo stalo nič. Sem mislila, da ne slišim prav. Do sedaj smo vse, prav vse plačali prav mi. No, to je rekla včeraj. S pepelom se bo posula, ko bo projekt končan. Takrat tako ali tako ne bo več ministrica. Oproščam se za vnaprejšnjo crnogledost. Predvidevanje izhaja iz pretekle prakse. Saj še pomnimo, a ne? 🤗
User1538643
16. 05. 2019 11.32
Ni se ti treba oproščati, saj nimaš zakaj... 😉
CIGU MIGU
16. 05. 2019 10.53
+0
jaz se najbolj bojim ,da ne bodo zavili s tirom proti trstu,,,,,,srečno
slabogledam
16. 05. 2019 08.49
+24
Kar je transparentno je to,da je volivci niso izvolili,da kot šivilja je bila nesposobna,na gospodarstvo in gradbeništvo se ne spozna,sedaj nas pa prepričuje kako ona to obvladuje,preverja,išče najboljšo možnost.Ista kot Rjavc.Kdaj se bomo zbudili?
apodgra
16. 05. 2019 07.58
+35
Res se lahko tolčejo po prsih za največji uspeh v gradbeništvu moderne dobi, ko se bo 27km tirov gradilo , kar celih pravljičnih 7 let. Ko drugi gradijo na sodoben način z uporabo najnovejših tehnologij in naprav, pri nas še vedno uporabljamo zastarela orodja in naprave dvajsetega stoletja. Me prav zanima katero slovensko podjetje, se bo lotilo tega projekta. Namesto ,da bi to progo gradilo eno usposobljeno podjetje iz tujine za veliko manj denarja in v zelo kratkem času, bodo to delo mrcvarili naši neusposobljeni gradbeniki s lopatami, krampi in samokolnicami. Na koncu , bo tudi cena tega veleumnega projekta tudi pravljična. Sramota za državo , da se sploh hvali s takim projektom , ki bodo ponovno napolnil žepe mnogim čakajočim v vrsti pred državnim koritom . . Če imamo ministrico za okolje in prostor žensko in še to ,ki se na gradbeništvo spozna tako, kot se pek spozna na medicino, potem stvari potekajo tako, kot potekajo samo v Sloveniji. On , kar kipi od navdušenja in si šteje to v veliko čast in uspeh. Zorka od danes naprej , to ni več slovenski projekt ampak je to evropski projekt . To ni evropski projekt , to je mafijski projekt. Bob dneva in sramotna za človeka, ki bo vodil in nadziral gradnjo drugega tira . Pri nas vsak , ki se malo spozna na politiko , lahko počne velike neumnosti in se šopiri z zapravljanje davkoplačevalskega denarja . Bravo , kam plujemo , nazaj v stari vek.
skradin
16. 05. 2019 07.40
+20
A bo potrebno narediti še kakšno maketo......????
TitCankar
15. 05. 2019 21.39
+27
Ni problem II. tir problem so znani slovenski predatorji ki se jim že cedijo sline kako spraviti čim več tega denarja v lastne žepe. Kradljivci z belimi ovratniki fikusom na pisalni mizi in poslovno torbo že tekajo od uradnikov do lepljivih birokratov in snujejo zakonite načrte kako zmuzniti denar na svoje bančne račune. Ti lobadarji so vedno v prvi vrsti ko je treba molzti državne vime. Tsjkuni Dragonja Rigelnik in ostali pajdaši iz TDK bodo drugi tir tako učinkovito olupili da bodo tožilci policija in sodniki prej dobili sive brade kot ugotovili kam so stekli miljoni €. Ni čudno da je od tajkuna Rigelnika sin Matej pred kratkim odprl v Ljubljani hotel morda bo kakšnega postavil tudi v Dubaju.
Absolutist 1
15. 05. 2019 21.22
+27
Evforija vlade na višku,uspelo jim je državo zadolžit v enem dnevu za 250 miljonov za 2TDK in 150 miljono dolga za pokritje izpada priliva davkov in prispevkov zaradi višjega regresa v proračun.Zopet bo vlada s Šarcem na čelu po anketi Mediane in Ninamedie dosegla najvišjo podporo v zgodovini samostojne Slovenije.Že 2,3 miljarde letos najetega dolga,ki je bil sprejet po rebalansu naj bi bila ta zadolžitev v celem letu 2019 in to je 3,5 miljarde evrov.
badcat
15. 05. 2019 21.27
+2
badcat
15. 05. 2019 20.46
+19
Gradil bi drugi tir..pa drugo cev karavanskega predora....pa hitro cesto tretje osi...ne AC....To bo pokradenega denarja....
Sputnik
15. 05. 2019 20.23
-3
kje je pa zdaj tisti diabetes marinček?? tu ga pa ni ne bog ve zakaj ne
piu
15. 05. 2019 20.22
-5
najmanj 1200 mio deljeno 27 kilomertov je 44,44 mio po kilomeru........ Tiletovi komunisti so z udarniškim delom izelali isto investicijo za ceno materiala......... kakšni komunisti ste torej vi?
ValterUdovernik
15. 05. 2019 21.38
+9
Udarniskega dela ni vec. Danes se temu rece nelojalna konkurenca.
resslovenka
16. 05. 2019 11.19
+1
Svoje čase smo šli v brigade, po celi Jugi. Takole med počitnicami v srednji šoli. Skovali nešteto prijateljstev, ki jih noben denar ne more. Smo pa tokli zemljo in kamenje. Zastonj. Danes pa? Kolektivni duh je osovrazen pojem, etiketiranj z "levak". Pa nam ni noben vcepljal sovražne propagande do drugače mislečih. Tako da veste.
reakcionar
15. 05. 2019 20.14
+6
Kdaj bo 3. razvojna os?
RupniK
15. 05. 2019 20.17
+4
RupniK
15. 05. 2019 20.17
-3
Kruh+sol!
15. 05. 2019 20.11
+6
Seveda rabijo porostvo drzave. Saj vsi vejo, kako je z nasimi mafijskimi posli. Gnila drzava in vlada.
skradin
16. 05. 2019 07.44
+8
Točno tako, ker nam vlada komunajzrskaudbomafija....!!!
AlternativeFacts
15. 05. 2019 20.10
+22
Absolutno ne bom pogledal videa, ker absolutno ne prenesen njenega govorenja in absolutno ji nič ne verjamem, ker kot sem rekel absolutno, kar se mojega pogleda na njeno politično delo, absolutbo ni verodostojna....
Franci Luzar
15. 05. 2019 20.13
+21
in kateri naš Politik,je verodostojen? Jaz ga nepoznam pa ti?
AlternativeFacts
15. 05. 2019 20.15
+7
Kako da ga ne poznaš? recimo Erjavec, pri njem vsakič verodostojno dobiš kmedijo..Ali SDS, verodostojni vsakič ko padejo v opozicijo....
Pozitiven
15. 05. 2019 20.08
-18
Da so levaki se bolj poudarilo to posojilo ,da je temu posojilu najbolj nasprotovala Nencija,kar bi s tem oslabilo nemško pristanišče Hamburg.
Franci Luzar
15. 05. 2019 20.14
+15
kje pa ti živiš a sploh veš kje je Hamburg ?
el capitano
15. 05. 2019 20.08
+3
Zopet panika.Vili trpi, Janšo skrbi, ker ne bo Madžarov zdraven in bo treba vrnit usluge.Eksortista bo treba najet..
Franci Luzar
15. 05. 2019 20.16
-2
da človek neverjame najbolje da povabiš Janšo k tvoji ženi na Kavico !!!
Simoni?
15. 05. 2019 20.06
+10
Slovenci smo res zelo čudna in zelo posebna sorta.... Pri nas je obvezna uporaba zaščitne čelade še za šivilje.... Naslednji korak? Bo obvezna še za trgovske pomočnike kalibra Matjaž Han?
najvsivedo
16. 05. 2019 10.57
+1
SLOidiokracija...Samo plačo je pa priskrbel svojemu prijatelju Zorkotu....Dobil bo osem tisočakov pa še kradel bo zraven.
pravica5
15. 05. 2019 20.05
+4
kako pa kaj predor Karavanke ,a bo kaj ?
Julijann
15. 05. 2019 20.07
+6
Bomo počakali, da dajo eni izvajalci skoz drugi tir, potem se prestavijo pa v tunel..
Julijann
15. 05. 2019 20.08
+0
Bomo počakali, da dajo eni izvajalci skoz drugi tir, potem se prestavijo pa v tunel..-
AlternativeFacts
15. 05. 2019 20.10
+3