Gospodarstvo
Oglas

Odlična kakovost na prvem mestu

Ljubljana, 25. 05. 2016 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Lidlu Slovenija kakovost izdelkov na policah postavljamo na prvo mesto. Zato smo v senzorično analizo neodvisnim strokovnjakom z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani poslali del svoje ponudbe izdelkov Lidlovih blagovnih znamk.

Senzorična analiza, ki so jo opravili na oddelku za živilstvo ter Inštitutu za mlekarstvo in probiotike, je več kot trideset testiranih izdelkov označila kot izdelek odlične kakovosti.

V podjetju Lidl Slovenija pravijo, da postavljajo kakovost na prvo mesto. "Zaupanje kupcev nam pomeni največ. Zato pri kakovosti izdelkov, ki jih ponujamo v več kot 45 trgovinah po vsej Sloveniji, ne pristajamo na kompromise. Skladno z našimi vodili pripravljamo najboljšo ponudbo po dostopnih cenah," je povedal Andrej Vouk, direktor nabave v Lidlu Slovenija. V skladu z visokimi standardi in zahtevami po kakovosti v Lidlu Slovenija izdelke tudi redno preverjajo in v razvoj ponudbe vključujejo povratne informacije kupcev. Kot je poudaril Andrej Vouk, gre za prvo v seriji senzoričnih testiranj kakovosti izdelkov, s katerimi bo Lidl Slovenija nadaljeval tudi v prihodnje.

Lidl nagrajeni izdelki - 6
Lidl nagrajeni izdelki - 6 FOTO: Lidl nagrajeni izdelki

Senzorično kakovost izdelkov v Lidlu Slovenija so ocenili neodvisni strokovnjaki Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Ti so prejete izdelke ocenjevali glede na njihove lastnosti, kot so videz, vonj, okus in aroma, tekstura oz. topnost, homogenost oz. bistrost, sestava in barva prereza ter zaščita in funkcionalnost embalaže. Strokovni panel ocenjevalcev oddelka za živilstvo ter Inštituta za mlekarstvo in probiotike je odlično kakovost prepoznal v več kot 30 izdelkih Lidlovih blagovnih znamk Pilos, Milbona, Pikok in drugih.

Med izdelki, ki so bili z neodvisno senzorično analizo ovrednoteni z največjim možnim številom točk (20/20), najdemo štiri okuse bio sadnih jogurtov Milbona, mini mozzarelo Lovilio ter sir Cheddar Valley Spire. Odlično so se odrezali tudi irsko maslo Milbona in Eridanous jogurt na grški način. Tudi sveže mleko in nekateri mlečni izdelki znamke Pilos – ti nastajajo v sodelovanju s slovenskimi proizvajalci – so bili odlični. Kot take pa so ocenjevalci označili tudi fino salamo, domače mini klobasice ter kmečko klobaso Lidlove znamke Pikok, dimljeni losos Ocean Sea, Trskin namaz Nautica, Toppo panirane piščančje zrezke ter schwarzwaldsko in kuhano šunko znamke Dulano. Odlične ocene so prejeli tudi izdelki iz Lidlove mesnice: mleto mešano meso in mleto goveje meso Lidlove blagovne znamke Sveže meso ter goveji čevapčiči in piščančja nabodalca znamke Žar legende. Ocenjevalci so odlično kakovost prepoznali tudi v nekaterih okusih smutijev in žitaric Master Crumble Premium Müsli. Sladokuscem pa so v Lidlovih prodajalnah po Sloveniji na voljo tudi odlični Gelatelli kremni sladoled z okusom burbonske vanilje, praline Amidala z vafljem in lešnikom ter Tastino čokoladni vaflji, ki so prav tako pridobili odlično oceno.

Lidl nagrajeni izdelki - 7
Lidl nagrajeni izdelki - 7 FOTO: Lidl nagrajeni izdelki

Kako so neodvisni senzorični preskuševalci preverjali kakovost?

Senzorično analizo vzorcev je opravil strokovni panel senzoričnih preskuševalcev. Senzorične lastnosti so bile ocenjene s sistemom 20 točk. Ocenjevane lastnosti izdelkov so bile izbrane v skladu s standardom za senzorično ocenjevanje in glede na značilnosti izdelka. Najpogosteje ocenjevane lastnosti so bile: videz izdelka, vonj, okus in aroma, tekstura/topnost, homogenost/bistrost, sestava in barva prereza, ter zaščita in funkcionalnost embalaže. Končna ocena izdelka je vsota povprečij posameznih lastnosti in ocen preskuševalcev.

Razvrstitev v kakovostne razrede je naslednja:

18-20 točk odlična kakovost

15-17,9 točk dobra kakovost

12-14,9 točk sprejemljiva kakovost

pod 12 točk nesprejemljiva kakovost

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni