Gospodarstvo

Odločitve glede prestrukturiranja še ni

Velenje / Ljubljana, 03. 03. 2010 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J./V.L.
Komentarji
12

Tako v Vegradu kot v državni PDP pravijo, da dogovori za rešitev podjetja še potekajo. Vse možnosti naj bi bile odprte, ključno vlogo pa naj bi imele banke.

Glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak
Glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak FOTO: POP TV

Vodstvo velenjskega gradbenega podjetja Vegrad, ki ima že mesec dni blokirane poslovne račune, se z upniki, to je bankami in dobavitelji, pa tudi z lastniki in nadzornim svetom vseskozi intenzivno pogovarja o možnostih rešitve. Trenutno naj bi bile še vse možnosti odprte, ključna pa je vloga bank.

Vegrad lahko sanira vodstvo podjetja z lastniki, in sicer na podlagi načrta temeljitega poslovnega in finančnega prestrukturiranja podjetja. Na podlagi temeljite preučitve načrta se bo NLB odločila, na kakšen način in v kakšnem obsegu bo s podjetjem poslovala v prihodnje. NLB

"Vodstvo družbe Vegrad nadaljuje z intenzivno pripravo in sprejemanjem ukrepov, povezanih s prestrukturiranjem družbe. Na to temo poteka v teh dneh več delovnih sestankov," so sporočili iz podjetja. Nadzorni svet družbe je namreč prejšnji teden sprejel predloge kratkoročnih načrtov prestrukturiranja, ki jih je pripravila uprava Vegrada. Vodstvo družbe bo, kot sporočajo iz podjetja, ukrepe po dokončnih uskladitvah z vsemi partnerji predstavilo tudi širši javnosti.

Tudi direktor državnega podjetja PDP – Posebne družbe za podjetniško svetovanje, ki je 29-odstotni lastnik Vegrada, Matej Golob Matzele pravi, da neke končne odločitve še ni ter da dogovori za rešitev podjetja še potekajo. Glede možnosti prostovoljne poravnave, ki jo omenjajo mediji, je Golob Matzele pojasnil znane korake, ko se družba znajde v težavah.

"Najprej prostovoljna poravnava, če ta ni možna, sledi prisilna poravnava, in če tudi ta ni možna, je na vrsti stečaj," je dejal, ob tem pa poudaril, da se v Vegradu o možnostih reševanja situacije za zdaj še sami dogovarjajo z upniki.

Nadzorni svet se ukvarja s kratkoročnim prestrukturiranjem

Zaenkrat tudi ni predvidena kakšna seja nadzornega sveta. "Nadzorni svet mora določene stvari potrditi in se bo tudi sestal takoj, ko bo to potrebno, vendar pa za zdaj kakšen sestanek ni predviden," je danes dejal predsednik nadzornega sveta Klemen Boštjančič. Med zadeve, ki jih mora nadzorni svet potrditi, spadajo tudi podrobni načrti kratkoročnega prestrukturiranja, o katerih trenutno potekajo dogovori.

Sicer pa je glavna direktorica družbe Hilda Tovšak, kot je povedal direktor PDP, sama predlagala možnost, da se uprava družbe razširi s strokovnjakom za področje finance. "Mi kot eden od lastnikov o tem razmišljamo v paketu," je dejal Golob Matzele in dodal, da konkretnih imen v tem trenutku ni.

Direktor Posebne družbe za podjetniško svetovanje Matej Golob Matzele (desno)
Direktor Posebne družbe za podjetniško svetovanje Matej Golob Matzele (desno) FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi blokiranih računov so ogrožene tudi plače zaposlenih

Težave v Vegradu, ki so tudi posledica krize na področju gradbeništva, so se zaostrile v začetku februarja, ko so banke podjetju zaradi neporavnanih davčnih obveznosti blokirale račune. S tem so bila ogrožena tudi izplačila zaposlenim, ki še vedno niso vsa poravnana.

Vegrad bremenijo tudi zamude pri gradbenih projektih, med katerimi je največji gradnja stanovanj v ljubljanskih Celovških dvorih. Dokončanje tega projekta je eden od nujnih kratkoročnih ukrepov, ki so potrebni za sanacijo položaja. Vodstvo družbe pri tem načrtuje prodajo še neprodanih stanovanj po nižji ceni, vendar ta še ni določena in je del pogovorov z upniki.

Med ostalimi nujnimi kratkoročnimi ukrepi, ki jih je prejšnji teden potrdil nadzorni svet družbe, pa so še dogovor z bankami glede kreditov in deblokade računov, kadrovsko prestrukturiranje, začetek gradnje študentskega naselja v Ljubljani in odprodaja nepotrebnega premoženja.

Vegrad je lani ustvaril 162,5 milijona evrov čistih prihodkov, za letos pa v podjetju načrtujejo, da se bodo prihodki zmanjšali za okoli 30 odstotkov. Temu bo sledilo tudi zmanjšanje števila zaposlenih. Za koliko bo družba, ki zdaj zaposluje nekaj več kot 1700 delavci, zmanjšala število zaposlenih, še ni znano, v mediji pa se omenja številka 700.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 03. 2010 19.51
brez komentarja
Buena Vita
04. 03. 2010 19.51
banke so dobile od države,OPS-PAHORJA dovolj denarja--zato se lahko preseravajo mi bomo pa vsako leto plačali 500 milijonov obresti za pahorjeve kredite----GLAVNICO BO PLAČAL TISTI KI BO REKEL;;;,slovenije več ni,,to je naredil pahor at company
Buena Vita
04. 03. 2010 19.48
NO--POVEJTE MI ZAKAJ JE 1988 PODOBNIK Z,A,J,E,B,A,L, POMLADNIKE IN ŠEL V VLADO Z RDEČIMI dobro veste da so takrat zmagale na volitvah pomladne stranke--in kaj je takrat bila tovšakova in kje malo guglanja prosim
cokos
04. 03. 2010 11.04
evo spet eni cincanje banke!!a bomo davkoplačevalci krili te njene in ostale pufe??proda naj te svoje gradnje in pokrije ljudem kaj je dolžna!!kaj če bi vsi tako počeli kot ona in drugi kao biznis meni??!!če je kriza za rajo pa naj še ona vidi kako je!!kar si dolžna plačaj,enostavno kaj ne??
Nauders
04. 03. 2010 00.22
stečaj na 1.mestu
bnam 2707
03. 03. 2010 21.45
Naj vzame vrag hildo in vegrad skupaj z gnilimi bankami in akterji,ki kradejo davkoplačevalski denar,da vzdržujejo take gnilobe.
Prassek
03. 03. 2010 20.24
Saj bo NLB naredila vse kar jim bo vlada naročila. Če bodo rekli rešimo TOVŠAKOVO potem bo NLB to tudi storila. Saj bomo tako mi plačali. Žalostno je to, da vlada stiska pri majhnih ljudeh pri "velikih" (beri povezanih) pa niti 100 mio ni problem. Če dobro pomislim tudi vladi ni v interesu, da pade cena stanovanjem saj bo prihodka iz DDV veliko manj. Naši veleumniki bodo zase in svoje že znali poskrbeti.
stomater
03. 03. 2010 18.29
kratkoročno prestrukturiranje...kaka floskula da dol padeš..rabijo mal cajta da poberejo kae se še da pol pa čao pero....ccc
OtabE
03. 03. 2010 17.31
Iz takih dolgov se Vegrad nebo več spravil, tk da naj že nekrat da stečaj, tk bojo saj delavci vedli kje so, ne pa da delajo za 400e
Garfield7497
03. 03. 2010 17.16
Kaj bodo zdaj banke ugotavljale,spet? TOVŠAKOVI vzemite premoženje! Navadni državljani bi bili že na cesti pod smreko,ker pa se ona piše TOVŠAK,boste pa še sestankovali,a kaj?
foff
03. 03. 2010 17.07
Ja upam, da bodo banke tolk prijazne, pa jim ponudijo rešitev, no! Sj plačam jst, no mislim, mi...
alterego
03. 03. 2010 15.32
stečaj čimprej, drugače bojo delavci ostali brez vsega