Gospodarstvo

Odpoved naročila?

Singapur, 13. 10. 2006 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največja naročnica Airbusovih letal zaradi zamika termina dobave napoveduje odpoved naročila.

Dubajska letalska družba Emirates, ki je s predvidenim nakupom 43 Airbusovih letal A380 največja naročnica tovrstnih letal med letalskimi družbami, bi lahko zaradi enoletnega podaljšanja dobavnega roka odpovedala del obsežnega naročila, je napovedal prvi mož letalske družbe Tim Clark.

Airbus A380
Airbus A380 FOTO: Reuters
Evropski letalski in oborožitveni koncern EADS je od britanske družbe BAE Systems odkupil petinski lastniški delež v družbi Airubs. Z nakupom omenjenega deleža, za katerega je EADS odštel 2,75 milijarde evrov v gotovini, in sicer iz svojih skladov, je EADS postal 100-odstotni lastnik evropskega proizvajalca letal.

Ob tem je izrazil upanje, da bo Airbus vendarle izpolnil naročilo, po katerem bi morala ta letalska družba prvo letalo A380 dobiti avgusta leta 2008.. "Ne moremo čakati v nedogled, vendar pa nam trenutno kaj drugega ne preostane, saj alternativnih letal s 555 sedeži še ni na voljo," je dejal Clark. Pri tem je dodal, da so v letalski družbi že izpeljali obsežne naložbe za ureditev letališke infrastrukture, prilagojene za pridobitev tovrstnih letal.

V omenjeni letalski družbi zaradi dvoletnega zamika terminske dobave Airbusovih letal načrtujejo nakup največ sedmih letal ameriškega konkurenta Boeing tipa 777-300. Kot je zatrdil Clark, se s pristojnimi v Airbusu še niso pogovarjali o višini nadomestila za zamude pri dobavi letal.

Kot je znano, je evropski proizvajalec letal terminski načrt dobave največjih potniških letal na svetu A380 zaradi tehničnih težav pri napeljavi elektrike v povprečju podaljšal še za eno leto, kar pomeni, da bo terminski načrt dobave letal od prvotnih časovnih okvirov odstopal za skupno dve leti. Letalski in oborožitveni koncern EADS, ki je večinski lastnik Airbusa, bo imel zaradi niza dobavnih zamud do leta 2010 predvidoma 4,8 milijarde evrov stroškov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.