Gospodarstvo

Odstopil prvi mož Airbusa

Pariz, 09. 10. 2006 21.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik evropskega letalskega proizvajalca Airbus Christian Streiff je po plazu kritik odstopil.

Christian Streiff se je znašel pod plazom kritik zaradi že tretjič podaljšanega dobavnega roka za največje potniško letalo na svetu A380
Christian Streiff se je znašel pod plazom kritik zaradi že tretjič podaljšanega dobavnega roka za največje potniško letalo na svetu A380 FOTO:

Predsednik evropskega letalskega proizvajalca Airbus Christian Streiff je danes odstopil. Upravni odbor družbe je njegov odstop sprejel, na njegovo mesto pa imenoval Louisa Galloisa, ki je doslej soupravljal družbo EADS, krovno podjetje Airbusa.

Kot je znano, so bila ugibanja o odhodu Streiffa v zadnjem času zelo pogosta, da bo Streiff res odšel, pa je postalo jasno po tem, ko upravni odbor koncerna pred dnevi ni potrdil njegovih predlogov za zmanjšanje stroškov v Airbusu. Ta se je v preteklem tednu znašel pod plazom kritik zaradi že tretjič podaljšanega dobavnega roka za največje potniško letalo na svetu A380.

Airbus A380
Airbus A380 FOTO: Reuters

Konflikt med Streiffom in njegovimi nadrejenimi naj bi nastal predvsem zaradi različnih stališč o obsegu avtonomije, ki naj bi jo Streiff in njegov kolektiv imel pri izvedbi ukrepov za prestrukturiranje podjetja, uperjenih v razrešitev krize, v kateri se je Airbus znašel zaradi enoletnega podaljšanja dobavnega roka za letalo A380.

Predlogi za zmanjšanje stroškov so predvidevali spremembe na področju organizacije proizvodnih procesov ter večje sodelovanje s tujimi partnerji. Predvidene pa so bile tudi spremembe na področju prerazporeditve dela med francoskimi in nemškimi tovarnami. Predlogi so med drugim predvidevali tudi znatno število odpuščanih delavcev in premestitev celotne proizvodnje letal A380 iz Hamburga v francoski Toulouse.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
10. 10. 2006 14.55
Kjer so Francozi zraven, že ne more iti gladko.
K_K
10. 10. 2006 14.54
zaradi ropa trezorjev skb odstopila ''nenadomestljiva'' cvetka selšek. - - - - potem pa sem se ob 1. obletnici zbudil !
theykilledKenny
10. 10. 2006 14.35
xes: glavni krivec je očitno evropska nesposobnost spraviti skupaj malo večje letalo. Američani se nam posmehujejo, v Boeingu pa si manejo roke, ker jim na račun Airbusa dežujejo naročila! Airbus se gre tekmeca Boeingu, pa ni sposoben loviti dobavnih rokov, kaj šele česa drugega! Sramota svetovnega formata!
xes
10. 10. 2006 11.40
Airbus si je z zamudami pri izdelavi/dobavi A380 nakopal veliko slabe reklame in verjetno izgubil kar nekaj ugleda. Glavna krivca za to sta po mojem mnenju njihov PR in marketingarji, ki so pompozno oglasevali letalo se dalec preden je bilo sploh izdelano... pri izdelavi taksne posasti in posegu na podrocje kjer se nihce ni bil seveda pride do nepredvidljivih situacij in posledicno zamud. Hvala bogu, da tehnicna stroka v airbusu ne popusca in hoce izdelati varno letalo ne glede na zamude, ce bi se zgledovali po koorporacijah kot Microsoft bi seveda spet dobili na trg nek napol uporaben polizdelek in marketingarji bi v stilu microsofta zatrjevali: saj leti....