Gospodarstvo

OECD: Severne države evroobmočja bodo beležile rast, južne bodo v recesiji

Pariz, 22. 05. 2012 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./Reuters/STA/D.L.
Komentarji
84

OECD v svoji gospodarski napovedi ne prinaša veliko optimizma. Opozarja, da mora evroobmočje brzdati svojo krizo, saj lahko ta občutno vpliva na gospodarstva po svetu. Predvidevajo, da bo šlo v evroobmočju še vedno najbolje Nemčiji, medtem ko napovedi za Slovenijo niso dobre.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je predstavila svojo gospodarsko napoved. V njej je zapisala, da se bo gospodarstvo v evroobmočju letos skrčilo za 0,1 odstotka, leta 2013 pa bo beležilo 0,9-odstotno rast. Svetla točka je že tradicionalno Nemčija, ki bi lahko v letu 2012 beležila 1,2-odstotno, v letu 2013 pa dvoodstotno rast BDP. V OECD so prepričani, da bodo severne države evroobmočja beležile rast, medtem ko bodo države na jugu v recesiji.

Kaj pa Slovenija? 

Brezposelnost se v Sloveniji verjetno ne bo stabilizirala pred letom 2013, inflacija pa bo pod nadzorom. Stopnja brezposelnosti naj bi letos znašala 8,8 odstotka, prihodnje leto pa naj bi se zvišala na 9,2 odstotka. Cene življenjskih potrebščin naj bi se letos zvišale za 2,4 odstotka, prihodnje leto pa naj bi inflacija upadla na 1,4 odstotka, napoveduje OECD.

Za slovensko gospodarstvo so napovedali krčenje za dva odstotka, leta 2013 pa za 0,4 odstotka. OECD kot razlog za slabo napoved izpostavlja ukrepe za javnofinančno konsolidacijo ter proces razdolževanja bank in podjetij.

Nova vlada je sprejela ambiciozen paket varčevalnih ukrepov, s katerim želi proračunski primanjkljaj prihodnje leto znižati pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), a bo varčevanje prizadelo gospodarsko aktivnost, opozarjajo v OECD. Za povratek k rasti slovenskega gospodarstva bodo zato potrebne dodatne strukturne reforme, so ocenili in izpostavili povečanje stabilnosti v bančnem sistemu, krepitev fleksibilnosti na trgu dela in pokojninsko reformo.

Po mnenju finančnega ministra Janeza Šušteršiča pa si lahko prihodnje leto že obetamo izboljšanje. "Letos imamo veliko domačih nalog: rebalans je že narejen, sledi dokapitalizacija bank, ob tem urejanje gospodarskega okolja, morda tudi reforme na trgu dela, pokojnin. Če bomo uspešni pri vsem tem, si lahko prihodnje leto obetamo rezultate," je komentiral napoved OECD. "Kakor koli so ti ukrepi neprijetni in imajo kratkoročno negativne učinke, pa so vendarle nujni in so osnova za to, da lahko pričakujemo izboljšanje v prihodnosti," je še dodal.

Slabe napovedi se vrstijo

IMF letos pričakuje enoodstotni upad slovenskega BDP, prihodnje leto pa 1,4-odstotno rast. Evropska komisija je Sloveniji za letos napovedala 1,4-odstotni upad gospodarske dejavnosti, za prihodnje leto pa 0,7-odstotno rast. Umar za letos napoveduje 0,9-odstotni padec BDP, prihodnje leto pa 1,1-odstotno rast. Banka Slovenije pa pričakuje, da se bo slovensko gospodarstvo letos skrčilo za 1,2 odstotka, prihodnje leto pa naj bi okrevalo za 0,6 odstotka.

Napoved OECD je še ena izmed slabih napovedi, potem ko je dvoodstotni upad BDP Sloveniji za letos napovedala tudi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Prihodnje leto naj bi se gospodarstvo skrčilo še za dodatnih 1,1 odstotka, je prejšnji teden napovedala EBRD, ki kot veliki težavi izpostavlja posojilni krč in padec konkurenčnosti gospodarstva. Letošnji upad slovenskega BDP so napovedali tudi v Mednarodnem denarnem skladu (IMF), Evropski komisiji, našem Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) in Banki Slovenije.

Ob napovedi OECD so z Umarja sporočili, da velja upoštevati, da je bila pripravljena pozneje kot napovedi drugih institucij, zato tudi v večji meri upošteva učinke ukrepov fiskalne konsolidacije, ki so bili medtem sprejeti, in njihov vpliv na domače povpraševanje.

Kriza evroobmočja se lahko pozna po svetu

Če evroobmočje ne bo uspelo zadržati svoje naraščajoče krize, lahko vpliva tudi na gospodarstva po svetu, katerih okrevanje je že zdaj šibko.
Če evroobmočje ne bo uspelo zadržati svoje naraščajoče krize, lahko vpliva tudi na gospodarstva po svetu, katerih okrevanje je že zdaj šibko. FOTO: Thinkstock

Če evroobmočju ne bo uspelo zadržati svoje naraščajoče krize, ima to lahko vpliv na okrevanje držav po vsem svetu, opozarja OECD. Okrevanje je namreč šibko in tako bi bile ogrožene tudi ZDA in Japonska. OECD sicer za ZDA napoveduje počasno oživitev rasti, ki jo poganja predvsem zasebno povpraševanje. Pri Japonski pričakujejo dobro okrevanje po lanskem potresu in cunamiju, podporo pa bodo imeli tudi v zunanji menjavi. Kitajska, ki je znana kot izvozni gigant, pa naj bi letos beležila 8,2-odstotno, v letu 2013 pa že 9,3-odstotno rast BDP.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simevlado
23. 05. 2012 17.21
vcasih je bil vzhod - zahod sedaj pa je Nord - jug
janez6bb
22. 05. 2012 18.28
+8
Povzeztek islandske revolucije: 1. Odstop celotne vlade 2. Nacionalizacija banke. 3. Referendum s katerim lahko ljudje odločajo tudi o poslovnih odločitvah. 4. Sodni pregon odgovornih oseb 5. Preoblikovanje ustave s pomočjo ljudstva NA DRUGI STRANI IMAMO POLNO DOKAZOV; ČRNO NA BELEM; GRČIJA; ŠPANIJA; ITALIJA DA UKREPI NE DELUJEJO!!!
labersek
22. 05. 2012 18.08
+6
najnižja brezposelnost je v avstriji torej gemo tja živet
Balki30
22. 05. 2012 17.55
+7
Kva bluzite?Sj je kriminal v porastu al ni?
Jimi1
22. 05. 2012 15.50
+4
Rešitev je edino v gospodarskem razvoju, pa v novih del. mestih v proizvodnem sektorju.... Takšne rešitve nobena vlada do danes ni hotela izvajati. Maneverskega prostora imamo več kot dovolj, v modernizaciji železnic, 2 tiru do Kopra, 3 razvojni osi, razvoju elementarne neobstoječe orožne industrije (do 10 000 ljudi bi lahko zaposlovala)...... Naša politika se pa gre varčevanje, ko ni več česa varčevati.
janez6bb
22. 05. 2012 13.53
+9
POLOVICO EVROPE SE SPREMINJA V DRŽAVE TRETJEGA SVETA: ŽE lepo VIDT ; GRČIJA; ŠPANIJA; ITALIJA,... SAM VON ROMPUY JE IZJAVIL; ˝GRČIJA JE ŠELE ZAČETEK˝
mk13
22. 05. 2012 14.30
janez6bb
22. 05. 2012 15.15
+7
PO POTI GRČIJE; ITALIJE; ŠPANIJE, kaj pa drugega sej sprejemamo identične ukrepe:) kaj pa je potem drugega za pričakovat:) ŠPANIJA JE IZPOLNILA UKREPE; BONITETNE HIŠE PA ŠE NAPREJ NIŽAJO OCENO; IN SEDAJ JE ŽE KOT NE BI NIKOLI SPREJEL UKREPOV; A BODO NAM POČELI ISTO; PA ČEPRAV NAŠA PRODANA POLITIKA TRDI NASPROTNO; SEVEDA BODO; KER JE NAMEN SPREMENItI DRŽAVE EU V DRŽAVE TRETJEGA SVETA.
alterego
22. 05. 2012 23.13
+1
Irci so bili tud pridni, šparali so, zadolžujejo pa se lahko še vedno po višji obrestni meri kot Italija in Španija!? in?
mitto85
22. 05. 2012 13.25
+8
s to našo vlado bomo propadl ko Grčka....pa ni važno kdo je na oblasti levi ali desni....
Jeanus1
22. 05. 2012 13.42
+0
Res škoda, da ni Balkan na severu, sicer pa je odvisno kako gledaš.
janez6bb
22. 05. 2012 14.04
+7
RES JE MATIJA; TO PA ZATO KER SO OBE PRODANE BRUSLJU.
mega313034
22. 05. 2012 13.24
+11
A ni žalostno, da nam takšne "strokovne organizacije" krojijo usodo. kako so oni lahko tako pametni, da določijo in vej kaj bomo delali in kupovali itd.... Ali ni to sumljivo in še en dokaz kdo določa potek "krize" in vrtenje sveta?!
platon26
22. 05. 2012 13.21
+9
Dejansko je rešitev v mešanici socijalizma s samoupravlanjem in direktno demokracijo kjer narod sam narekuje politiko države!
Balki30
22. 05. 2012 17.46
-2
Človek je pameten, ljudje so podivjane živali.Ni dobro dat množici možnosti da odloča.Temeljna lastnost človeka je komformizem.Ni to to.
1943
22. 05. 2012 13.16
+14
NIč novega ,da bo Nemčija najbolj napredovala. Sužnji delajo v vseh tranzicijskih državah v EU za njihov dvig in blagostanje. Koliko pa vlagajo v naše gospodarstvo v kupljena podjetja ? Bore malo ,toliko da jim poceni delovna sila prinaša dobiček kateri se seli nazaj v Nemčijo. Tranzicijske države ,vključno s Slovenijo pa so vse srečne da imajo slabo plačano delo in pri tem zapirajo svoje tovarne in podjetja in tako omogočajo monopol na trgu nemškim podjetjem in so tako edina brez konkurence in lahko počno kar jim je volja . Istočasno pa so jih polna usta ,vključno z našimi ekonomisti ,kako smo tržno nekonkurenčni . S čim pa jim lahko konkuriramo , z njihovimi investicijami ,katere so minimalne ,tolikšne da imajo velik dobiček in poceni delovno silo od tega države v tranziciji nimajo nič razen stoodstotno podrejenost njihovem gospodarstvu in kapitalu. Pametne naložbe in veliko potezni cilji Nemčije v EU.
platon26
22. 05. 2012 13.26
+7
Ti lahko povem da vložek nemških in avstriskih podjetij je enak NIČ to ti govorim kar iz prve roke namreč večina ima poslovne prostore v najemu korporacije pa so upravičene do plačila davkov tja do 5 let tako da vložek je res NIČ no ja imamo pa par delovnih mest za 500 eur pa seveda provizijo za naše politike! Če res pride do velike recesije se bodo ta podjetja potegnila nazaj v matične države tu pa bodo ostale prazne hale! če te zanima kako to zgleda si poglej ameriško mesto Detroit samo da je šlo tam ravno obratno:)
Geronemo
22. 05. 2012 12.51
+24
Srčno upam da ko bo Grčija izstopila, uporabimo ustavno pravico samoodločbe, zmečemo te podkupljene politike na cesto , izvolimo lastno suvereno državo a.k.a. osamosvojitev 2. izstopimo iz tega pokvarjenega gnezda ala ZN, NATO in EU. Prevzamemo lastno valuto ki bi jo po možnosti štancali v naši državi in začeli živeti kot se spodobi. Jaz ne rabim novega bmw-a mercedesa jahte ali pa računa v švici, ampak samo svobodo na svoji lastni zemlji in pravico do dostojnega življenja. Torej da me ne čačkajo neki zakoni, akti podakti, prispevki, davki ali podobnim sr***. Vsi ki se naslanjate na socialo??? Za izjemo od tistih ki jo res potrebujejo (starešine in invalidi) DELAT in ni važno kaj, še vedno imamo divja odlagališča, ogromno rodne zemlje itd... Torej neki izgovori kot so ne morem.. ker.. itd... NE OBSTAJAJO. Če hočete preživeti kot del družbe, boste tudi družbi prispevali drugače vam padejo vse ugodnosti ki vam jih država lahko nudi in boste celo življenje na kruhu in jabolkah.. torej, to kar si v resnici zaslužite. IZOBRAZBA pred vsem pa neki doktorji in magistri in ne vem kake podnaslove si vse lahko danes kupiš... razvrednoti človeka in to moramo odpraviti. Noben na tem planetu ni nič več in nič manj kot ste vi sami pa ste zaradi mene lahko 3x mag, kvantne fizike in raketne znanosti, najprej rabite poln želodec in streho nad glavo. In v tem oziru se mora spoštovati vsakega človeka, ker je njegova primarna pravica da ima svobodo in pravico do življenja tam kjer se je rodil. Grem stavit da noben od vas ni slišal za pojem zdrav socializem ki pravi: Delaj kar hočeš dokler delaš v miru in v skupnem interesu družbe v kateri živiš. Kje je to načelo danes?? Vsi bi samo zbirali v svoje žepe, bančne račune in kleti... mah... toliko stvari bi imel za skozlat pa mi ni, ke najprej se mora Slovenija rešiti okovja ki ga zdaj VSI državljani nosimo.. In to je Breme nekih združenj in skupin...
korintos1
22. 05. 2012 12.56
+0
ti ne rabiš naštetih dobrin, naši kapitalisti in politiki pa, zato bo še nekaj časa tako ostalo kot je.
Geronemo
22. 05. 2012 13.00
+14
Hja dokler bo ta ideologija tudi med nami "majhnimi ljudmi" itak da bo... Ampak sporočilo je več kot jasno, VSA MOČ JE V NAŠIH ROKAH in ne politike... Država služi narodu in ne obratno.. In to vam v ustavi piše. Čas je da tudi mi začnemo uporabljati mehanizme proti vladam kot te uporabljajo proti nam. Brez našega soglasja ne bi mogel biti noben zakon sprejet ampak ne, raje se država pusti trgati med leve, desne, rdeče, in ne vem kakšne vse samo da se preusmeri pozornost od pomembnih stvari kot so naše pravice, svoboda in suverenost. In če se tega zaveda en navaden burek kot sem jaz, potem ni hudič da se ne začnemo zavedati za kaj smo sploh tukaj in kaj lahko naredimo za našo prihodnost. Zapomnite si, dokler bo politika in politične opcije, mi nikoli ne bomo enoten narod... To je skozi zgodovino neštetokrat bilo pokazano in dokazano. Na koncu je vedno revolucija ali pa vojna...
platon26
22. 05. 2012 13.13
+10
daj ne o socializmu govort pojo spet tabeli začeli tu gor kokodajstat kako nam je sedaj fino hahahaha
platon26
22. 05. 2012 13.16
+11
drugače se pa popolnoma strinja geronemo in hočemo ali nočemo to je edina rešitev!
Geronemo
22. 05. 2012 13.16
+9
Boli mene petarda za njih ker so tak sprogramirane ovčke ki plešejo na trobilo neke ideologije... ;)
platon26
22. 05. 2012 13.17
+6
ne vem katerega politika sem poslušal mislim da češki ali poljski no nima veze vglavnem dal je podporo grškim protestom pravi da poteka borba med svobodo in sužnjelastništvom tako da upa da se grki ne bodo predali!
Geronemo
22. 05. 2012 13.19
+6
Ja.... se spomnim mislim da je bil Poljski predsednik vlade... In ima popolnoma prav... ali pa Nigel Farrage...
indal
22. 05. 2012 13.25
+2
Duhovna zavest je nekaj popolnoma drugega kot zavest, ki verjame v duha. Ne morete biti duhoven in zraven biti musliman, hindujec, krščan ali budist. Opazujte, kaj se v resnici dogaja znotraj vas in kaj okoli vas v kulturi tekmovalnega duha, v kateri živite, v kulturi čaščenja moči, položaja, prevlade, imena, uspeha in vsega mogočega. Ozrite se na celostno polje, ki mu pravite življenje, kjer so v vseh oblikah odnosov nasprotja, ki pogojujejo nasprotnosti, sovraštvo, brutalnost in brezkončne vojne. Mi smo, vsak od nas, odgovorni za vsako vojno zaradi agresivnosti svojih lastnih življenj, zaradi nacionalizmov, svoje sebičnsti, svojih bogov in predsodkov, svojih idealov; zaradi vsega, kar nas razdvaja. Če se imenujete Indijec ali musliman, kristjan ali Evropejec ali kakorkoli drugače, ste nasilni. Ali veste zakaj je to nasilno? Ker se od-dvojite od drugh človeških bitij. Če se izdvojite zaradi prepričanja, nacionalnosti, tradicije, pogojujete nasilje. Človek, ki hoče razumeti nasilje, torej ne pripada nobeni državi, nobeni religiji, nobeni stranki ali delnemu sistemu. Zanima ga popolno razumevanje človeštva. Če hočemo spoznati dejstvo nasilja, mu moramo posvetiti vso pozornost, vso energijo. Ta pozornost in energija sta preusmerjena, ko si zgradimo ideal, izmišljen svet. Če vam gori hiša, ni časa. Hiša gori kot rezultat nasilja po celem svetu in v nas samih in vi pravite: »Naj razmislim, katera ideologija je najboljša, da bi pogasil ogenj!« Ali se, kadar gori hiša, prepirate zaradi barve las človeka, ki je prinesel vodo?
platon26
22. 05. 2012 13.27
+7
farage je itak car ki ima tisto kar bi morali imeti VSI jajca namreč!
sikorsky
22. 05. 2012 14.27
+5
Nigel Farrage je res pravi CARRRR!!! Tisto maskoto od van puruja al kaj je že,..je tako dobro osramotil v parlamentu,da je bil kot majhen šolarček,..hehe
platon26
22. 05. 2012 12.31
+7
A ma morda to kaj veze s tem da S države proizvodno selijo v države hlapcev oni p aproddajajo te produkte z dodano vrednostjo?
korintos1
22. 05. 2012 12.52
+9
a ta vlada ve, koliko ima šivilja v Sloveniji plače, katera šiva prevleke za nemške avtomobile?
platon26
22. 05. 2012 13.11
+5
korintos pa saj to si želimo kajne zato pa imamo to politiko večjo konkurenčnoost in fleksibilne delavce joj kako se to sliši iz jaškovih ust večina sploh ne ve kaj to pomeni:) meni je to najbolj žalostno potem se pa čudijo zakaj so take plače:) v Nemčij se vrstijo protesti pri nas pa nič ker pri nas od nekdej rastejo rožice:)
tantadruj1
22. 05. 2012 12.27
+6
malo za šalo malo za ... Nemci so \"skoraj\" zamagali 3.svetovno vojno.
Gosposvetski
22. 05. 2012 12.32
+6
Dvakrat so jih sesuli do tal in zopet so prvi v Evropi. Kot osel,kateri gre dvakrat na led in nikoli več, a tretjič zmaga !
platon26
22. 05. 2012 12.33
+9
ah kje pa Nemci zmagujejo vojno v evropi! Vojno pa zgublajo tako proti rusiji kot ameriki no pa nova velesila se pojavlja mislim da se imenujejo brick države indija brazilija iran pa tko naprej:) tko da nemci so še daleč od zmage
Gosposvetski
22. 05. 2012 12.36
-4
platon26
22. 05. 2012 12.37
+3
Daleč daleč zadeve so se šele počasi začele zapletat!
korintos1
22. 05. 2012 12.42
-3
Nemci še nikoli niso zmagali nobene vojne, jo vedno fašejo.
HAJDUK-1911
22. 05. 2012 12.49
+5
Platon pozdravljen. Nemčija ima primat v Evropi gospodarsko, primata v svetovnem gospodarstvu pa ni zmožna.
platon26
22. 05. 2012 12.54
+7
zdravo hajduk trenutno potekajo valutne vojne kjer evropa zgublja! Bitko za resorse bijeta Kitajska in ZDA bitko za vpliv nad državami pa Rusija in ZDA strokovnjaki poročajo o možnosti vspostavitve stanja kot je bilo med hladno vojno! Namreč rusija odkrito govori o priključitvi blorusije.... gospodarska vojno pa dobivajo BRIC države tako da nemčija je sami en majhen delček celotne zgodbe....
Gosposvetski
22. 05. 2012 12.55
+8
In Slovenci ste zmagovalci ? Vsakih sto let se vam etnična meja pomakne za 50 km, Potujči vas vsak mejaš, Izgubili ste Koroško,Furlanijo,Julijsko krajino,Porabje,morje, Pobili 20 tisoč rojakov in naselili 200 tisoč tujcev Skorajda ne slišim vašega jezika, otroke poimenujete s tujimi imeni, podpirate izdajalce in kradljivce, Spejemate pokvarjene reforme, za Očetnjavo vam ni mar, Ste čisto nori ?
platon26
22. 05. 2012 12.58
+4
kdo govori o kakšni zmagi Slovencev? Slovenije ni več smo EU
HAJDUK-1911
22. 05. 2012 13.01
+4
Platon se popolnoma strinja s tvojim komentarjem, bi pa dodal še eno militaristično (brez tega jaz seveda ne morem, heh), dokler je Evropa tako gnila glede vojaških kapacitet, toliko časa nima kaj piskati Kitajcem, Rusom in Američanom.
HAJDUK-1911
22. 05. 2012 13.01
+6
platon26
22. 05. 2012 13.05
+3
uradno jo hočejo priključit Rusiji! Zato tudi Putnia ni bilo na G8 je bil v Minsku na pogovorih! Kar se tiče vojske je praktično vsa evropa v zvezi nato v to zvezo pa paše tudi amerika tako da vojne med
HAJDUK-1911
22. 05. 2012 13.06
+2
Gledal sem malo analize, v primeru spopada ZDA in SZ, bi bila ameriška letalska flota kmalu uničena.
platon26
22. 05. 2012 13.07
+4
ZDa in EU ni za pričakovati to ti govori že dejstvo da smo začeli sprejemati Ameriško politiko v zvezi EU privatizacija vsega tudi tistega kar je narod sam zgradil ceste železnice elektrika voda..... Kitajci so pa po nekaterih poročilih kar precej začeli vlagati v vojsko glede na pretekla leta! Toda vseeno ZDA letno nameni za vojsko več kot vse ostale države skupaj! Samo tui to se bo počasi nehalo ker so ZDA počasi začele kar lepo šepat gospodarsko:)
platon26
22. 05. 2012 13.09
+3
Kitajci že držijo več triljonov dolarjev ameriških obveznic tkao da si jih dejansko že kar konkretno lastijo ja res je ZDA zgublja primat zato na vso silo želi zavzeti srednji vzhod in onemogočit rusijo in kitajsko bomo videli kaj se bo dogajalo namreč kitajci in rusi so uvideli da so zda ranljive:)
HAJDUK-1911
22. 05. 2012 13.10
+4
Zame osebno, bi v vojaškem spopadu definitivno prevladal varšavski pakt, bo pa zanimivo videti, kakšne bodo reakcije novega ameriškega predsednika, kajti Obama bo po mojem odletel. On in spremembe? Kot jaz in vožnja jedrske podmornice.
platon26
22. 05. 2012 13.15
+1
jaz pa mislim da bo obama ostal! Proti kandidat ima temno preteklost in ti podatki bodo prišli na plan med volitvami! Drugače se bo pa spet odločalo med dvema z isto politiko! Menjajo se predsedniki svetovalni kabinet je pa že desetletja isti! Kar se tiče pa vojne pa bolje da se ne razmišlja ker posledice bi bile res katastrofalne!
DodgeFan
22. 05. 2012 12.26
+0
Ja z Janšo na čelu nam pač ne more dobro kazat. Je kdo kaj drugega pričakoval?
hubertfast
22. 05. 2012 12.23
+3
Klasično, protestanti gor, katoliki pa dol.
Rde?iAlarm
22. 05. 2012 12.18
+4
lepo so si tole nemci zamislili z merklovo na čelu isto je to imel dolfi v mislih samo si ni izbral pravi način kako podjarmit celo evropo. Recesija je umetna tvorba ki jo zakuha požrešni kapital in še bolj požrtne banke če izhajamo iz dejstva da je denarja na svetu ravno toliko kot pred desetimi leti mora biti nekaj hudo narobe in to je požrešnost bank ki so denar posojale v enormih količinah ( in so tudi vedeli da tega denarja ne bodo nikoli videli) samo za to da so sebi lahko izplačevali sebi astronomske nagrade. seveda so močnejše države lepo pokrile to izgubo bank in sedaj hočejo iztissniti denar iz ostalih evropskih držav pod pretvezo varčevanja kar pomeni z drugo besedo reševanje nemških in francoskih bank
ggzz
22. 05. 2012 12.09
+1
Nema panike, pingvin bo use zrihtu. Pa na Gašpara Gašpara ne pozbit, on ga ve najboljš, nje.
BUONGIORNO
22. 05. 2012 12.15
+3
Pingviini so spet oropali pošto v Semedeli!!
AVE--JANSA
22. 05. 2012 12.36
+0
hello886
22. 05. 2012 11.51
+3
severne že lep čas beležijo porast! Samo poglejte kaj tovarn industrije imajo! Dela koliko je potrebe ! Pri nas pa kaj? Žalost :(
Geronemo
22. 05. 2012 11.33
+23
Severne države evroobmočja bodo beležile rast, južne bodo v recesiji.. In zato je potrebna študija??? Potrditev kar je celi Evropi že znano in potrjeno dejstvo da Nemčuja, Francija uspešno cuzajo VSE RESORJE med tem ko ostale države hirajo???? Lepo in spet je šlo 30 mio EU.
pgdpgd
22. 05. 2012 11.43
+14
Zato je pa naš vrli vodja šel do Angele,se zment ,koliko provizije pade,če ji pomaga,da nas scuza do konca.
kameltrajbar
22. 05. 2012 11.45
+3
ligison
22. 05. 2012 11.25
+32
saj ni čudno ko pa odgovorni in plačani, da gospodarstvo zasučejo v pravo smer sam prazno slamo mlatijo, za začetek pozapret tiste ki so uspešna podjetja okradli in uničil in jim pobrati nakradeno, na na njihova mesta pa postavit sposobne ljudi
pgdpgd
22. 05. 2012 11.45
+15
pa še tiste zraven ,ki so jim to omogočili. Ves denar z davčnih oaz,nazaj v firme.....ampak to so le sanje......to je možno le po eni veliki revoluciji,ko se vse sesuje,ker drugače zalega zalegi ne bo sodila.Treba je popucat. Pa eni še zdaj ne razumejo zakaj se take stvari dogajajo.