Cerar in Počivalšek pozdravljata pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja Magni: 'Odpadle so vse ovire'

Minister Počivalšek je ob pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja za investicijo Magne v lakirnico v Hočah napovedal, da bo vlada z družbo še ta teden podpisala pogodbo za izvedbo projekta. Vesel je tudi hoški župan Soršak, ki ocenjuje, da je to cilj, ki v času samostojne Slovenije še ni bil dosežen.

Opolnoči se je dokončno iztekel rok za vložitev pritožb s strani tistih nevladnih okoljskih in drugih organizacij, ki jim je Arso priznal status stranskega udeleženca v postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja Magni za njeno investicijo v Hočah. Če ne bo presenečenj po pošti, bo to pravnomočno, kar je pogoj za gradbeno dovoljenje.

Magna Steyr

Projekt v prvi fazi predvideva izgradnjo lakirnice, ki bi zagotavljala okoli 400 delovnih mest. (Foto: POP TV)

Arso je avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu okoljevarstveno soglasje za začetek prve faze projekta, ki predvideva lakirnico za okoli 400 zaposlenih, izdal v začetku avgusta. V Magni so bili na izdajo gradbenega dovoljenja pripravljeni čakati do konca septembra, sicer bi se lotili plana B in pospešili aktivnosti za gradnjo tovarne na Madžarskem.

Status stranskega udeleženca je imelo deset okoljevarstvenih organizacij, najbolj trd oreh za vlagatelja pa so bile Umanotera, Slovenski E-Forum in Alpe Adria Green. Medtem ko so z Umanotero hitro našli skupen jezik, pa sta se slednji dve nameri po pritožbi odrekli tik pred zdajci, potem ko sta dosegli protokola o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja.

Če bo soglasje tudi v resnici postalo pravnomočno, se bodo morda že ta teden začela tudi dela družbe Slovenski državni gozdovi na štirih hektarjih Rogoškega gozda, kjer mora za zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč posekati drevesa ter območje še pred izdajo gradbenega dovoljenja poravnati za poznejši navoz živice z zemljišča bodoče lakirnice.

Zemljišče

Status stranskega udeleženca je imelo deset okoljevarstvenih organizacij. (Foto: POP TV)

Nevladne okoljske organizacije so sicer kljub dejstvu, da so se odrekle pravici do pritožbe, izrazile nezadovoljstvo zaradi pritiskov, ki naj bi jih bile deležne v zadnjem času. Slednje je med drugim obsodil predsednik državnega zbora Milan Brglez, pa tudi Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS). Da takšne razmere ustvarjajo korupcijska tveganja, pa je opozorila protikorupcijska komisija.

Cerar in Počivalšek: Za uresničitev projekta Magna so odpadle vse ovire

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob pravnomočnosti Magninega okoljevarstvenega dovoljenja povedal, da bo vlada z družbo Magna Steyr tako še ta teden podpisala pogodbo za izvedbo projekta, v skladu s katero ji bo dodelila 18,61 milijona evrov finančne spodbude. Ob tem pa bo podpisala tudi pogodbo, s katero se bo Magna zavezala k izpolnitvi vseh zavez, je Počivalšek po povedal v izjavi za javnost na 50. mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti.

"Vesel sem, da so včeraj odpadle vse ovire za veliko investicijo Magne, ki bo odprla številna nova delovna mesta," pa je ob tem izpostavil premier Miro Cerar. Po njegovem bo prinesla dobre poslovne modele in razvoj nekemu območju, ki je bilo v zadnjih letih v težkih razmerah.

V Magni so imeli, če bi se postopki v Sloveniji zavlekli, pripravljen rezervni načrt, po katerem bi pospešili aktivnosti za gradnjo tovarne na Madžarskem.

Počivalšek je povzel, da so pri tem projektu bili pomembni sprejetje prostorskega načrta občine Hoče, da so našli sporazumno rešitev za nadomestna zemljišča za kmete ter da zato ni bilo treba uporabiti določb iz zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške investicije na razvojnem območju v občini Hoče-Slivnica. "Smo na dobri poti, da bomo to naredili tudi za drugo in tretjo fazo investicije," je ocenil.

Pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje pa je bilo pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja. To bo po ministrovih pričakovanjih izdano do začetka oktobra, ko bo investitor tudi začel dela, povezana s projektom.

Pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja zelo vesel tudi župan Soršak

Župan Občine Hoče-Slivnica Marko Soršak je ob današnjem nastopu pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja poudaril, da je tega zelo vesel.

"Ni pomembno samo za občino, pomembno je za Maribor, okoliške občine, za celotno regijo," je Soršak dejal v izjavi ob robu odprtja 50. Mednarodnega sejma obrti in podjetnosti Mos v Celju.

Marko Soršak

Po besedah župana Občine Hoče-Slivnica Marka Soršaka zdaj odpravljajo še nekaj manjših problemov. (Foto: POP TV)

Dodal je, da zdaj odpravljajo še nekaj manjših problemov, sicer pa pričakuje čimprejšnjo pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek naložbe.

"Če ne drugega, ko en velik gradbinec dela samo na tem projektu, ostane več dela tudi za druge. V prihodnosti pa verjamem, da bodo vsi podizvajalci, dobavitelji začeli z investicijami v naši industrijski coni, na Teznem, v Rušah, Slovenski Bistrici, torej v vseh okoliških in da naredimo korak naprej, da se dvignejo plače, da nezaposlenost pade, da se nam dvigne življenjski standard," je dejal Soršak.

Ob tem je posebej izpostavil trud, uspeh in delo občinske uprave Občine Hoče-Slivnica s 13 zaposlenimi. "Izkazalo se je, da se lahko z malo ekipo, če dajo vsi več od sebe, tudi doseže tak cilj, ki ga še po moje v času samostojne Slovenije ni bilo doseženega," je poudaril Soršak.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 122
 
muci_007 15.09.2017 13:45:51
Koliko bo stal industrijski tir, ki ga bo Slovenija zgradila Magni?
Fifi 24 16.09.2017 21:51:12
Manj kot provizija patre! Poleg tega pa tir zahtevajo nevladniki ne Magna saj veš tisti ki so se dvignili ko je JJ aktiviral sile da blokira magno v okrožju kjer NIMA svojga župana
Več komentarjev