Gospodarstvo

Okoljske organizacije Magni prižgale zeleno luč. V Podravju so dogovora veseli, a zaenkrat še zadržani

Ljubljana / Hoče, 11. 09. 2017 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Magnini investiciji v Hočah je zeleno luč prižgala tudi okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, ki pa zahteva odstop okoljske ministrice Irene Majcen. Napovedano pritožbo je že v petek umaknila tudi nevladna organizacija Slovenski E-forum, kjer pa menijo, da snovalci lakirnice 'ignorirajo tehnološki razvoj'.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zapleti s projektom Magna
    01:56
    Iz SVETA: Zapleti s projektom Magna
  • Iz 24UR: Magna ima odprto pot do gradbenega dovoljenja
    02:23
    Iz 24UR: Magna ima odprto pot do gradbenega dovoljenja

Načrtovana Magnina investicija v lakirnico v Hočah je v nedeljo dobila zeleno luč tudi s strani okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green Slovenija (AAG). Okoljevarstveno soglasje za pričetek gradnje Magnine lakirnice v občini Hoče-Slivnica bo tako v torek veljavno.

Pritožba AAG na okoljevarstveno soglasje je namreč bila še edina odprta v vrsti morebitnih pritožb, o katerih so razmišljale okoljevarstvene organizacije.

"V neposrednem dogovoru z Magno Steyr smo uspeli dobiti to, česar nesposobno uradništvo Agencije RS za okolje (Arso) ni hotelo vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozilo nameravano investicijo," so sporočili danes. Zato v AAG ponovno zahtevajo odstop okoljske ministrice Irene Majcen.

Pojasnili so, da so s protokolom dosegli, da bo Magna spoštovala vse relevantne okoljske standarde, poskrbela za 24-urno fizično protipožarno varnostno službo, za protiukrepe za preprečitev onesnaženja podtalnice, omejevala uporabo pitne vode in obremenjevanje kanalizacijskega sistema s krožnim procesom recikliranja.

Pritožba AAG na okoljevarstveno soglasje je namreč bila še edina odprta v vrsti morebitnih pritožb.
Pritožba AAG na okoljevarstveno soglasje je namreč bila še edina odprta v vrsti morebitnih pritožb. FOTO: POP TV

Slovenski E-Forum opozarja na ignoranco tehnološkega razvoja

Napovedano pritožbo na okoljevarstveno soglasje za lakirnico pa je že v petek umaknila tudi nevladna organizacija Slovenski E-forum. Kljub temu pa v organizaciji opozarjajo, da njeni snovalci ignorirajo tehnološki razvoj. Njihov predstavnik Gorazd Marinček je na današnji novinarski konferenci dejal, da ekonomiziramo kmetijstvo za zastarelo industrijo.

Morebitna pritožba bi lahko, kot so večkrat opozorili predstavniki vlade, ogrozila napovedano investicijo, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

Marinček je sicer dosegel zavezo Magne, da bo omogočila neposredni monitoring okoljevarstvenih podatkov. Na vprašanje, ali je Magna dolžna upoštevati zaveze iz protokola, je Marinček pojasnil, da je zato med podpisniki protokola tudi vlada, ki bo morala zagotoviti upoštevanje dogovorjenega. Dogovor se nanaša na poročanje o emisijah v zrak, odpadnih vodah, tleh, odpadkih in hrupu.

Danes pa je opozoril na "ustvarjanje vzporednega pravnega reda" za prodajo narodnega gospodarstva in virov, kot so pitna voda in rodovitna zemlja. "Žalostno je, da ima premier Miro Cerar Magno za razvojni projekt, ker gre za industrijo prve polovice 20. stoletja, in da tehnične strokovnjake ovrednoti kot stare politične sile," je dejal Marinček. Od agronomov in ministrov je sicer pričakoval večjo zavzetost za varovanje strateških naravnih virov.

Nepovezani poslanec Matjaž Hanžek pa je dodal, da ga jezi ravnanje slovenske oblasti, ki se po njegovem mnenju obnaša, kot da je v lasti korporacij. Vse, kar so dosegle okoljevarstvene organizacije pri investiciji v lakirnico v Hočah, bi po njegovem mnenju pravzaprav moralo storiti okoljsko ministrstvo.

Premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta sicer že v petek izrazila upanje, da bodo odpravljeni še zadnji pomisleki in se bo investicija lahko začela.
Premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta sicer že v petek izrazila upanje, da bodo odpravljeni še zadnji pomisleki in se bo investicija lahko začela. FOTO:

Danes se je oglasil tudi svet vlade za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, ki obsoja nedopustne pritiske na okoljevarstvene organizacije v primeru Magne. Vlado in pristojne državne organe je pozvala, naj naredijo vse, da se javni diskurz normalizira in da tudi v prihodnje v podobnih situacijah reagirajo preventivno in zaščitijo uresničevanje zakonskih pravic nevladnih organizacij.

Zapletlo bi se lahko še s skupino 27 prebivalcev Miklavža

Četudi bi soglasje postalo pravnomočno, bi se lahko zapletlo še z morebitno pritožbo Civilne pobude Miklavž, ki je napovedovala pritožbo na upravno sodišče. Skupini 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju Arso namreč ni odobril statusa stranskega udeleženca. Na to odločitev so se pritožili na Ministrstvo za okolje, kjer so pritrdili agenciji, prebivalci pa so imeli do preteklega četrtka do polnoči čas za vložitev tožbe proti Arsu na Upravno sodišče.

Odvetnica Simona Marko, ki zastopa prebivalce, zaenkrat sicer še ni povedala, ali je bila pritožba vložena. Je pa predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan povedala, da do tega trenutka niso prejeli tožb v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja investitorja Magna Steyer. Morebitna pritožba sicer ne bi vplivala na pravnomočnost soglasja, bi ga pa lahko upravno sodišče naknadno razveljavilo.

Predstavnik civilne iniciative Miran Rajšp je pojasnil, da je odvetnica postopek v njihovem imenu vodila samostojno, zaradi zaščite strank pa ne daje informacij v zvezi s postopkom. Civilna pobuda je sicer prejšnji teden na vlado, tožilstvo in protikorupcijsko komisijo naslovila pobudo, da v okviru svojih pristojnosti opravijo nadzor glede izvedbe postopka sprejemanja odloka o spremembah občinskega prostorskega načrta občine Hoče-Slivnica.

V Podravju dogovora z okoljevarstveni organizacijami veseli, a še zadržani

Vpleteni v dogajanja okoli Magne iz podravske regije so po razrešitvi odprtih vprašanj s še zadnjo nevladno okoljsko organizacijo nedeljsko noč prespali nekoliko mirneje, kljub vsemu pa so za zdaj z odzivi še zadržani. Čeprav zadovoljni, želijo na uraden odziv počakati še do pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja.

Potem ko je predstavnikom Magne in države že v petek uspelo skleniti protokol o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja s Slovenskim E-forumom, se je možnosti pritožbe, za katero je nedavno glasoval njihov upravni odbor, v nedeljo odrekla še organizacija Alpe Adria Green. Po besedah predsednika organizacije Vojka Bernarda so z investitorjem tudi sami uspeli uskladiti protokol o okoljskih zadevah.

S tem je, kot kaže, vendarle odprta pot, da okoljevarstveno soglasje že v torek opolnoči postane pravnomočno, s tem pa bo avstrijsko-kanadski investitor prišel do gradbenega dovoljenja za začetek gradnje prve faze projekta, torej lakirnice za okoli 400 zaposlenih.

Hoški župan Marko Soršak je takšnega razvoja dogodkov sicer vesel, vseeno pa želi do dokončnega zadovoljstva počakati še do pravnomočnosti. "Počakajmo, saj že je tolikokrat kakšna zadeva bila dogovorjena, pa potem ni bila," je dejal.

Ob tem je potrdil nedeljske navedbe predsednika organizacije AAG Vojka Bernarda, da je k sklenjenemu protokolu priložena tudi njegova izjava, da bodo zemljišča, ki ne bodo pozidana v tej fazi, oddana v začasen najem kmetovalcem na tem območju. Kot je dejal, je bilo to mišljeno v vsakem primeru, saj je občina kupila več zemljišč, kot jih je predvidenih v prvi fazi, zato bodo ta do nadaljevanja projekta še vedno na voljo za obdelavo.

V Rogoškem gozdu bodo morda že ta teden pričeli s sečnjo dreves.
V Rogoškem gozdu bodo morda že ta teden pričeli s sečnjo dreves. FOTO: Kanal A

Če bo soglasje postalo pravnomočno, se bodo morda že ta teden začela tudi dela družbe Slovenski državni gozdovi na štirih hektarjih Rogoškega gozda, kjer mora za zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč posekati drevesa ter območje še pred izdajo gradbenega dovoljenja poravnati za poznejši navoz živice iz zemljišča bodoče lakirnice.

Medtem ko so iz mariborske občine sporočili, da se bo župan Andrej Fištravec na razplet glede okoljevarstvenega soglasja odzval, ko bo zadeva pravnomočna, pa je bil bolj zgovoren eden njegovih predhodnikov Alojz Križman, ki je skupaj s še enim nekdanjim županom Maribora Borisom Sovičem v pogajanjih z nevladnimi organizacijami prevzel vlogo nekakšnega mediatorja.

Tudi sam je dejal, da je treba do dokončne potrditve dobrih novic počakati še danes in v torek, da pa so se očitno zdaj le zgodile nekatere dobre stvari za načrtovano investicijo. Ob tem pa je dodal, da bo treba naslednjič v podobnih primerih k pripravi projekta pristopiti drugače in neprimerno bolj resno.

"Nekatere zahteve okoljevarstvenih organizacij so bile gotovo smiselne in te organizacije imajo neko svojo vlogo v družbi. Se pa vedno postavlja vprašanja, do kam lahko sežejo njihove pristojnosti ter kakšni so interesi posamezniki znotraj teh organizacij, v katerih ne bi smeli biti prisotni zasebni interesi za določene posle, kar je bilo tudi prisotno," je dejal Križman.

Ob tem je vseeno dodal, da so pogovori z večino nevladnih organizacij sicer potekali zelo pozitivno, večjih ovir ne vidi več, čeprav je še vedno možen kakšen "padalec", ki se doslej sploh ni oglasil in bi potem presenetil zadnji dan. Vsaj dve ali tri organizacije, vključene v postopek kot stranski udeleženec, se namreč v času od izdaje soglasja sploh niso odzvale.

Počivalšek glede pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja optimističen

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ob robu današnjega obiska v podjetju FerroČrtalič na Selih pri Dolenjskih Toplicah povedal, da naj bi sicer o Magni več govorili v torek, saj se "v tem trenutku igra sodnikov podaljšek. Vsaka tekma pa se mora igrati do konca in dokler sodnik ne odpiska, ne moremo reči, da smo zmagali," je poudaril. Verjame tudi, da bodo vse in tudi najmanjše zadeve razrešili ter omenjeno zgodbo uspešno pripeljali do konca.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo <b>Zdravko Počivalšek</b> je po zeleni luči, ki jo je Magni dala AAG, optimističen.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo <b>Zdravko Počivalšek</b> je po zeleni luči, ki jo je Magni dala AAG, optimističen. FOTO: Kanal A

Podobno je ob robu današnjega obiska v Brežicah, kjer je z županom Ivanom Molanom govorila o končanju protipoplavne ureditve ob gradnji tamkajšnjih hidroelektrarn in začetku gradnje hidroelektrarne Mokrice, menila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Kot je dejala, bo z izjavami glede odločbe oziroma Magninega okoljevarstvena soglasja počakala do njegove pravnomočnosti oziroma do zaključka tega postopka. Soglasje pa bo, če ne bo pritožbe, pravnomočno v torek, je še dejala.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

genius2013
11. 09. 2017 22.14
-2
eko organizacije so glumile do zadnjega trenutka, podkupnine so pobrane in zdraharji so zadovoljni....podkupljivi so v obe smeri, za Kemis pa pravijo, da ni bistveno onesnažil okolja..
srebrnibreg
11. 09. 2017 21.30
+2
Eni so pa tako vzhičeno trdili, da magne ne bo. Kaže, da jim je načrt uničenja Štajerske spodletel.
BPGC
11. 09. 2017 21.22
kurva2
11. 09. 2017 19.45
+1
No končno. Bravo Magna. Ponosen sem da lahko delam v tak fajn firmi. Sicer je dost nacizma ampak plača tudi to popravi. Gremo naprej.
peroc
11. 09. 2017 19.22
+0
tekac ti si sigurno velik kmet da imas taksno mnenje pa nehaj ze enkrat pametovat z rodovitno zemljo pol bos moral nekaj kilometrov vstran proti pohorju ne pa tu .
peroc
11. 09. 2017 19.20
+2
pa kaj ste normalni al kaj kaksne rodovitne zemlje zraven avtoceste pa je res rodovitna zemlja gozd je skoraj cel za porezat sami lobadar je v njem vi pa o rodovitnu zemlji pa lepo vas prosim pol pa res veste kaj je rodovitna zemlja
tekač
11. 09. 2017 15.04
-4
Na tako okolje nikjer v Evropi nebi dobili soglasja. Nekdo Slovenijo želi spremeniti v industrijsko deželo. Izgleda da je preveč konkurenčna , predvsem severnim sosedom. Seveda je imel Fran Miličinski prav v svoji knjigi tako značilne za slovenski narod...Žalostno, da nekdo narodu ponudi korenček...glede subvencij, bi pa lahko ljudje tukaj začeli z turizmom in ekološko hrano....žalostno res žalostno..
trdovrat
11. 09. 2017 15.12
-8
Upam, da bodo nekoč naši vnuki, z vsemi temi odločevalci, o zapravljanju rodovitne zemlje, primerne za veliko več kot za žalostno tovarno, okrasili preostala drevesa v Rogoškem gozdu! SMRT FAŠIZMU !
srebrnibreg
11. 09. 2017 16.33
+7
Nekako ne razumem. Tekač pravi, da bi lahko tu pridelovali ekološko hrano in se šli turizem. Je res to edina zemlja zraven toliko neobdelane v Sloveniji kjer je to možno?
trdovrat
11. 09. 2017 16.59
-5
Srebrni, ob tako majhni samooskrbi, bi se morali boriti za vsak košček zemlje, ki nas v kriznih razmerah lahko prehrani! Bom še enkrat, čeprav sem že večkrat. Po moje nas načrtno delajo odvisne od tujih prehrambenih koncernov! Ko si odvisen od koščka kruha v tujih rokah, si na ravni sužnja!
piljan
11. 09. 2017 17.06
+5
Lepo ti je napisal,da je neobdelane zemlje kolikor hočeš,problem je,da se mnogim lastnikom ne da delati.Vi ste zapeli za zemljo,kjer raste šavje in nič drugega.
1airbus
11. 09. 2017 21.21
Jožajoža
11. 09. 2017 14.59
+1
madonca, kako se sedaj eni okoljevarstveniki bogati. po moje so podkupnine za odstop od pritožbe šle v višave. tudi kmetje so komej sedaj ugotovili, kako so jih naplahtali. dobili so 10 evrov po kvadratnem evru za gradbeno zemljišče, posrednik je pa državi prodal po 120 evrov po metru. tako se je dogajalo z zemljišči pri gradnji podravske avtoceste.
piljan
11. 09. 2017 15.08
+4
Ojoj,od kdaj je pa obdelovalna zemlja gradbena?Saj ste več čas vpili,da je "najboljša "kmetijska zemlja.Žalostno,da ste glasni tisti,ki niti ne veste kje se bo gradilo.
kuvertapodmizo
11. 09. 2017 19.07
+1
Obdelovalna zemlja ? To je bila takrat, ko so jo za drobiž kradli kmetom. Potem pa na občini spremnili namembnost in razliko v žep. Saj vemo kako to gre.
butalistan
11. 09. 2017 14.44
+1
70.000 EUR SUBVENCIJE PO ZAPOSLENEM!!!!!! 90 % JIH BO NA MINIMALCU!!!!!! BUTALCI
piljan
11. 09. 2017 14.49
-1
Imeli pa bodo ponos,da živijo od svojega pošteno zasluženega denarja,ne kot ti.Pa ti in ponos sta tako dva nezdružljiva pojma.
trdovrat
11. 09. 2017 15.08
-2
Piljan, ja imeli bodo dog nos, zaradi "pošteno doniranega denarja" nas davkoplačevalcev, s katerim si pa vseeno ne bodo mogli pomagati iz revščine!
piljan
11. 09. 2017 15.30
+3
Ponos,ne dolg nos,prepoznaš razliko?Pa tudi par sto everčkov je več kot sociala.S ploh pa ne bodi neučakan,o plačah bomo pisali,ko zalavfa.
trdovrat
11. 09. 2017 15.41
-2
Upam, da se takrat ne boš "usral" in zamenjal geslo!
piljan
11. 09. 2017 17.00
+2
Ne bom kolega,še nikoli ga nisem in ga tudi ne bom.Sicer pa delam v avstriski firmi in sem prav zadovoljen.Se zavedam,da če ne bi oni prevzeli firme že pred 20+ leti,bi tam stali bloki,ali v najboljšem primeru trgovski centri,proti katerim pa zanimivo nimaš nič proti.
trdovrat
11. 09. 2017 17.39
-1
Ja duša frdamana, kje si pa to pobral, da nisem proti trgovskim centrom? Odločno sem proti vsem pozidavam rodne zemlje, dokler niso izkoriščene vse drugačne možnosti!
9474
11. 09. 2017 19.58
+1
ok,recimo da mas prav...70000 bruto na zaposlenega...torej bojo mel na zaposlenega 6 let 0 stroskov...placali bojo pa prevoznikom,za prehrano,itd itd...po 6 letih bojo pa vsi delal na stroske magne...in ti zaposleni bojo zapravlal prisluzen denar,ne bojo zivel na socialnih itd,torej drzava dvojno prispara...in se vedno bojo en kup prevoznikov in drugih posredno zivelo na ta racun...potem so pa se stroski obratovanja in podobno...ne vem,sam js tu vidim sam en velik plus za drzavo,zaposlene in ostale,ki bojo kakorkoli povezani s prevozi in zapravljanjem zaposlenih in podobno...
1airbus
11. 09. 2017 21.23
mislim,da vam bo zalaufal od zagiftanga lufta
1airbus
11. 09. 2017 21.24
piljan
11. 09. 2017 14.42
+4
Mejduh,asi dohtar ivančka padli iz rokava na neplodna dna.Kot vedno pravim,totalni nesposobneš.
AeDa
11. 09. 2017 14.54
-5
A da res ? Kot vidimo, so okoljevarstveniki vsi na plačilni levice. Imaš kakšno drugo laž ?
piljan
11. 09. 2017 14.58
+4
Marjanović-Colnarić.pa zakaj tebe skrbi kaj se bo gradilo v tebi tuji državi?
kuvertapodmizo
11. 09. 2017 19.08
-1
Kaj pa kamniško pseto skrbi, kaj se bo gradilo v Hočah? Aha, hlapec levice liže rit.
piljan
11. 09. 2017 20.13
+1
Marjanović-Colnarić,si spet od strahu takoj zamenjal nick???
AeDa
11. 09. 2017 13.39
-5
Levičarska mafija deluje naprej. Kuverta pod mizo in je soglasje takoj na mizi.
Uporabnik343348
11. 09. 2017 14.00
+7
Desnicarska mafija pa kupuje oklepnike brez kuvert, a ne?
AeDa
11. 09. 2017 14.55
-4
Freedomforall
11. 09. 2017 14.58
-1
Tudi pri levici nikoli ne najdejo kuverte pa to ne pomeni da je ni
Kamikaza1985
11. 09. 2017 13.25
+0
a so podmazali tam ko je bilo potrebno...pa so takoj okolju prijazni...fuj fuj na kvadrat prodana drzava in prodani hlapci vedno bli in vedno bodo
mijavci
11. 09. 2017 13.35
+3
Sploh ni treba nič podmazat, samo zagrozit , da jim bodo ukinili državno financiranje, pa čez en mesec ni nobene agencije več
Freedomforall
11. 09. 2017 14.58
+1
Koncno tudi v slovenijo prihajajo podjetja
1airbus
11. 09. 2017 21.29
levaki bodo vse prodali,in privlekli svinjarijo v slovenijo
22
11. 09. 2017 13.16
-1
pa to ni res kakšni id-io-ti so slovenclni!
mijavci
11. 09. 2017 12.14
+5
Naj mi nekdo razloži zakaj bi Avstrijsko podjetje investiralo v Slovenijo in ne doma če je vse tako brez problema, samo en argumentiran razlog prosim.
Nevzdrzni
11. 09. 2017 12.19
-2
?asjeza
11. 09. 2017 12.24
+7
haha zaradi pomanjkanja delovne sile pa ja ne bo jo selili celo industrijo drugam..............sej imajo begunce zadost v avstriji
mijavci
11. 09. 2017 13.27
+2
Vidim da nimate argumentov, za to vam bom jaz enega napisal, Avstrija doma ne more dobiti okoljevarstvenega dovoljenja, za širitev na že obstoječi lokaciji v Gradcu, čeprav imajo zraven obrata čez cesto lepo lokacijo, tudi dovolj veliko je bilo lepo videti iz posnetkov, samo v Avstriji je NE NE, in tukaj ni odstopanja, zato pa iščejo nadomestno lokacijo, najlažje pa v skorumpirani Sloveniji, Tudi na Madžarskem ne bi šlo tako lahko, bi drago plačali lokacijo ne pa tako kot naši ko jim poklanjajo še 28 milijonov za povrh.Avstrijci so v Sloveniji našli zlato ribico ki bo izpolnila vse želje.
Nevzdrzni
11. 09. 2017 14.15
-1
ecnarf
11. 09. 2017 12.05
+2
Zčeli bi takoj sekati gozd piše zgoraj in to v povsem nepravem času ,seka se pozimi da je les kaj kvaliteten.
caspera1
11. 09. 2017 13.33
+2
Da se v gozd sploh poseže, imajo zaslugo lastniki kmetijskih zemljišč. Da bi ostalo več nedotaknjenih njiv so predlagali, da se poseka gozd.
starima?ek 1
11. 09. 2017 11.45
+4
Ima Cerar veliko za pokazat:visokog.rast,nižjo brezposelnost,večjo potrošnjo,obnavljajo se ceste,železnice,mostovi itd.
ecnarf
11. 09. 2017 11.52
-4
zapravljajo samo močvirniki ,brezposelnih z podporo je še na tisoče ,železnice so take kot pred 50leti,ceste pa sama jama ,zato ne vem kje ti živiš , nekje v bloku v 20 nadstropju
butalistan
11. 09. 2017 11.58
+0
Mi prosim poveš za 1 ukrep ki je bil sprejet za izbolšanje gopodarske rasti razen večjih davkov!!!!!!! Vse je samo plod izvoznikov. Ceerar pa nas je zadolžil za 4 miljarde, imamo bankrotirano zdravstvo, zrite ceste, šolstvo na nivoju leta 45, mladina beži v tujino...... NI kaj Top vlada lopovov in birokjratov.
yurife
11. 09. 2017 13.08
-1
javni dolg raste hitreje kot še nikoli...same pohvale, ni kaj
yurife
11. 09. 2017 13.09
-1
brezposelnost se zmanjšuje na račun odhoda v tujino...
yurife
11. 09. 2017 13.24
-3
večja potrošnja je spet posledica dela čez mejo..
bublika
11. 09. 2017 11.31
+0
Nisem neki okoljevarstvenik ali paničar ampak za tole nam bo še žal. Menim, da je lakirnica v vseh pogledih mnogo bolj škodljiva kot vse elektrarne na Muri (in še kakšna zraven). Navkljub dobrim zvezam Magne le ti niso uspeli obrat umestiti niti na eno zemljišče v Avstriji. Ja pri nas pač lahko..... PS: No pa tudi z Madžarsko so samo grozili z praznim papirjem.... Prav tako ne razumem, zakaj ni mariborska oblast ponudla zemljišča in komplekse na bivšem teritoriju tovarne TAM. Tako bi lahko uredili ta prostor, kmetijska zemljišča pa bi ostala ohranjena.
Sam Il
11. 09. 2017 11.59
+6
100x obrazloženo. Ampak tebi bom sedaj dal življensko priložnost za biznis tisočletja in če ti to rata boš multi-milijarder. Vse kar moraš naredi je sledeče: - Magna potrebuje 87 ha veliko zemljišče za vse 4. faze. Lokacija na Studencih ( zapuščena stavba elektro-kovine ) je velika cca. 6 ha. V TAM-u še je placa za manj kot 10 ha. Na Pobrežju pred Malečniškim mostom cca. 4-5 ha veliko zemljišče zapuščene tekstilne industrije. To pa je tudi vse od večjih zapuščenih objektov v Mariboru. Tvoja naloga bo da šriknes 87 ha na 10 ha. Če ti to uspe si multimilijarder in firme se bodo trle za tvojo metodo pomanjšanja prostorske stiske. Lahko pa iz 87 ha, umestiš lakirnico na Studence, proizvodno halo postaviš cca. 4 km stran od Studenc v TAM, skladišče pa na Pobrežju tudi cca. 4 km stran od Studenc in cca. 6 km stran od TAM-a. Torej 87 ha porazdeliš na 3 večje objekte oz. šrikneš 87 ha na cca. 20 ha. Te 3 objekte pa povežeš z samostojno cesto, ki bo 5-10 metrov v zraku, da bodo iz lakirnice potem 4 km vozili po cesti polakirano pločevino v sestavljalnico dalje na sestavo. In če bo to ceneje od tega, da imaš celotno podjetje na istem koncu, si spet multi-milijonar.
ecnarf
11. 09. 2017 12.19
+1
samII <magna nikoli ne bo rabila 87 ha to je nateg jodlarjev, boste pa vi ki zagovarjate gradnjo, kmalu žrli plastično hrano iz kitajske, ker v evropi se bo vse pozidalo.
bp76
11. 09. 2017 18.46
+2
..ena samcata tovarna se bo zgradila na 87 ha in nekateri naredite svetovni potop iz tega...vec kot polovica Slovenije je pokrita z gozdovi vi pa jamrate za 4 hektarje..90% od vas ki tukaj pametujete še niste nikoli bili v naši občini kaj šele da bi si ogledali njive na katerih bo stala tovrna.Tukaj zadnjih 20 let ni bilo posajenega nič drugega kot koruza. Drugje je vsepolno neobdelane zemlje tako, da se lahko ta koruza tam posadi...nobeden pa ne omenja 3000 delovnih mest. 3000 družin ki bodo imeli več možnosti za normalno življenje.. .
Belabreza
11. 09. 2017 11.30
+9
Lepo rejen upokojenec bi rad krojil usodo mnogih nezaposlenih ljudi. Tudi to zastruplja človeka, morda še bolj kot visoko razvita tehnologija Magne, da se javljaš na razno razne razpise prostih delovnih mest in vedno izvisiš. Delo se dobi preko vez raznih stricev in tet iz ozadja.
mijavci
11. 09. 2017 11.29
-7
Končno bo imel Cmerar nekaj za pokazat poleg spremljevalke v štirih letih in štajerci vsi veseli, kot miklavž ko ata in mama kupita darila za otroke.
modernSvet91tega
11. 09. 2017 11.19
+4
A se v ljubljani bojite da bi ljudje v mariboru zasluzili vec in imeli manj stroskov kot pa v prestolnici al zalaj tolko zdrahe okrog tega?
modernSvet91tega
11. 09. 2017 11.20
+1
prašek
11. 09. 2017 11.26
+9
Ne razumem, zakaj so spet krivi Ljubljančani ???? AAG so Gorenjci, Marinček Grasupeljčan ......