Okoljske organizacije Magni prižgale zeleno luč. V Podravju so dogovora veseli, a zaenkrat še zadržani

Magnini investiciji v Hočah je zeleno luč prižgala tudi okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, ki pa zahteva odstop okoljske ministrice Irene Majcen. Napovedano pritožbo je že v petek umaknila tudi nevladna organizacija Slovenski E-forum, kjer pa menijo, da snovalci lakirnice 'ignorirajo tehnološki razvoj'.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Načrtovana Magnina investicija v lakirnico v Hočah je v nedeljo dobila zeleno luč tudi s strani okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green Slovenija (AAG). Okoljevarstveno soglasje za pričetek gradnje Magnine lakirnice v občini Hoče-Slivnica bo tako v torek veljavno.

Pritožba AAG na okoljevarstveno soglasje je namreč bila še edina odprta v vrsti morebitnih pritožb, o katerih so razmišljale okoljevarstvene organizacije.

"V neposrednem dogovoru z Magno Steyr smo uspeli dobiti to, česar nesposobno uradništvo Agencije RS za okolje (Arso) ni hotelo vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozilo nameravano investicijo," so sporočili danes. Zato v AAG ponovno zahtevajo odstop okoljske ministrice Irene Majcen.

Pojasnili so, da so s protokolom dosegli, da bo Magna spoštovala vse relevantne okoljske standarde, poskrbela za 24-urno fizično protipožarno varnostno službo, za protiukrepe za preprečitev onesnaženja podtalnice, omejevala uporabo pitne vode in obremenjevanje kanalizacijskega sistema s krožnim procesom recikliranja.

Magna Steyr

Pritožba AAG na okoljevarstveno soglasje je namreč bila še edina odprta v vrsti morebitnih pritožb. (Foto: POP TV)

Slovenski E-Forum opozarja na ignoranco tehnološkega razvoja

Napovedano pritožbo na okoljevarstveno soglasje za lakirnico pa je že v petek umaknila tudi nevladna organizacija Slovenski E-forum. Kljub temu pa v organizaciji opozarjajo, da njeni snovalci ignorirajo tehnološki razvoj. Njihov predstavnik Gorazd Marinček je na današnji novinarski konferenci dejal, da ekonomiziramo kmetijstvo za zastarelo industrijo.

Morebitna pritožba bi lahko, kot so večkrat opozorili predstavniki vlade, ogrozila napovedano investicijo, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

Marinček je sicer dosegel zavezo Magne, da bo omogočila neposredni monitoring okoljevarstvenih podatkov. Na vprašanje, ali je Magna dolžna upoštevati zaveze iz protokola, je Marinček pojasnil, da je zato med podpisniki protokola tudi vlada, ki bo morala zagotoviti upoštevanje dogovorjenega. Dogovor se nanaša na poročanje o emisijah v zrak, odpadnih vodah, tleh, odpadkih in hrupu.

Danes pa je opozoril na "ustvarjanje vzporednega pravnega reda" za prodajo narodnega gospodarstva in virov, kot so pitna voda in rodovitna zemlja. "Žalostno je, da ima premier Miro Cerar Magno za razvojni projekt, ker gre za industrijo prve polovice 20. stoletja, in da tehnične strokovnjake ovrednoti kot stare politične sile," je dejal Marinček. Od agronomov in ministrov je sicer pričakoval večjo zavzetost za varovanje strateških naravnih virov.

Nepovezani poslanec Matjaž Hanžek pa je dodal, da ga jezi ravnanje slovenske oblasti, ki se po njegovem mnenju obnaša, kot da je v lasti korporacij. Vse, kar so dosegle okoljevarstvene organizacije pri investiciji v lakirnico v Hočah, bi po njegovem mnenju pravzaprav moralo storiti okoljsko ministrstvo.

Magna

Premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek sta sicer že v petek izrazila upanje, da bodo odpravljeni še zadnji pomisleki in se bo investicija lahko začela.

Danes se je oglasil tudi svet vlade za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, ki obsoja nedopustne pritiske na okoljevarstvene organizacije v primeru Magne. Vlado in pristojne državne organe je pozvala, naj naredijo vse, da se javni diskurz normalizira in da tudi v prihodnje v podobnih situacijah reagirajo preventivno in zaščitijo uresničevanje zakonskih pravic nevladnih organizacij.

Zapletlo bi se lahko še s skupino 27 prebivalcev Miklavža

Četudi bi soglasje postalo pravnomočno, bi se lahko zapletlo še z morebitno pritožbo Civilne pobude Miklavž, ki je napovedovala pritožbo na upravno sodišče. Skupini 27 prebivalcev Miklavža na Dravskem polju Arso namreč ni odobril statusa stranskega udeleženca. Na to odločitev so se pritožili na Ministrstvo za okolje, kjer so pritrdili agenciji, prebivalci pa so imeli do preteklega četrtka do polnoči čas za vložitev tožbe proti Arsu na Upravno sodišče.

Odvetnica Simona Marko, ki zastopa prebivalce, zaenkrat sicer še ni povedala, ali je bila pritožba vložena. Je pa predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan povedala, da do tega trenutka niso prejeli tožb v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja investitorja Magna Steyer. Morebitna pritožba sicer ne bi vplivala na pravnomočnost soglasja, bi ga pa lahko upravno sodišče naknadno razveljavilo.

Predstavnik civilne iniciative Miran Rajšp je pojasnil, da je odvetnica postopek v njihovem imenu vodila samostojno, zaradi zaščite strank pa ne daje informacij v zvezi s postopkom. Civilna pobuda je sicer prejšnji teden na vlado, tožilstvo in protikorupcijsko komisijo naslovila pobudo, da v okviru svojih pristojnosti opravijo nadzor glede izvedbe postopka sprejemanja odloka o spremembah občinskega prostorskega načrta občine Hoče-Slivnica.

V Podravju dogovora z okoljevarstveni organizacijami veseli, a še zadržani

Vpleteni v dogajanja okoli Magne iz podravske regije so po razrešitvi odprtih vprašanj s še zadnjo nevladno okoljsko organizacijo nedeljsko noč prespali nekoliko mirneje, kljub vsemu pa so za zdaj z odzivi še zadržani. Čeprav zadovoljni, želijo na uraden odziv počakati še do pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja.

Potem ko je predstavnikom Magne in države že v petek uspelo skleniti protokol o dopolnitvi okoljevarstvenega soglasja s Slovenskim E-forumom, se je možnosti pritožbe, za katero je nedavno glasoval njihov upravni odbor, v nedeljo odrekla še organizacija Alpe Adria Green. Po besedah predsednika organizacije Vojka Bernarda so z investitorjem tudi sami uspeli uskladiti protokol o okoljskih zadevah.

S tem je, kot kaže, vendarle odprta pot, da okoljevarstveno soglasje že v torek opolnoči postane pravnomočno, s tem pa bo avstrijsko-kanadski investitor prišel do gradbenega dovoljenja za začetek gradnje prve faze projekta, torej lakirnice za okoli 400 zaposlenih.

Hoški župan Marko Soršak je takšnega razvoja dogodkov sicer vesel, vseeno pa želi do dokončnega zadovoljstva počakati še do pravnomočnosti. "Počakajmo, saj že je tolikokrat kakšna zadeva bila dogovorjena, pa potem ni bila," je dejal.

Ob tem je potrdil nedeljske navedbe predsednika organizacije AAG Vojka Bernarda, da je k sklenjenemu protokolu priložena tudi njegova izjava, da bodo zemljišča, ki ne bodo pozidana v tej fazi, oddana v začasen najem kmetovalcem na tem območju. Kot je dejal, je bilo to mišljeno v vsakem primeru, saj je občina kupila več zemljišč, kot jih je predvidenih v prvi fazi, zato bodo ta do nadaljevanja projekta še vedno na voljo za obdelavo.

Rogoški gozd

V Rogoškem gozdu bodo morda že ta teden pričeli s sečnjo dreves. (Foto: Kanal A)

Če bo soglasje postalo pravnomočno, se bodo morda že ta teden začela tudi dela družbe Slovenski državni gozdovi na štirih hektarjih Rogoškega gozda, kjer mora za zagotovitev nadomestnih kmetijskih zemljišč posekati drevesa ter območje še pred izdajo gradbenega dovoljenja poravnati za poznejši navoz živice iz zemljišča bodoče lakirnice.

Medtem ko so iz mariborske občine sporočili, da se bo župan Andrej Fištravec na razplet glede okoljevarstvenega soglasja odzval, ko bo zadeva pravnomočna, pa je bil bolj zgovoren eden njegovih predhodnikov Alojz Križman, ki je skupaj s še enim nekdanjim županom Maribora Borisom Sovičem v pogajanjih z nevladnimi organizacijami prevzel vlogo nekakšnega mediatorja.

Tudi sam je dejal, da je treba do dokončne potrditve dobrih novic počakati še danes in v torek, da pa so se očitno zdaj le zgodile nekatere dobre stvari za načrtovano investicijo. Ob tem pa je dodal, da bo treba naslednjič v podobnih primerih k pripravi projekta pristopiti drugače in neprimerno bolj resno.

"Nekatere zahteve okoljevarstvenih organizacij so bile gotovo smiselne in te organizacije imajo neko svojo vlogo v družbi. Se pa vedno postavlja vprašanja, do kam lahko sežejo njihove pristojnosti ter kakšni so interesi posamezniki znotraj teh organizacij, v katerih ne bi smeli biti prisotni zasebni interesi za določene posle, kar je bilo tudi prisotno," je dejal Križman.

Ob tem je vseeno dodal, da so pogovori z večino nevladnih organizacij sicer potekali zelo pozitivno, večjih ovir ne vidi več, čeprav je še vedno možen kakšen "padalec", ki se doslej sploh ni oglasil in bi potem presenetil zadnji dan. Vsaj dve ali tri organizacije, vključene v postopek kot stranski udeleženec, se namreč v času od izdaje soglasja sploh niso odzvale.

Počivalšek glede pravnomočnosti okoljevarstvenega soglasja optimističen

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ob robu današnjega obiska v podjetju FerroČrtalič na Selih pri Dolenjskih Toplicah povedal, da naj bi sicer o Magni več govorili v torek, saj se "v tem trenutku igra sodnikov podaljšek. Vsaka tekma pa se mora igrati do konca in dokler sodnik ne odpiska, ne moremo reči, da smo zmagali," je poudaril. Verjame tudi, da bodo vse in tudi najmanjše zadeve razrešili ter omenjeno zgodbo uspešno pripeljali do konca.

Cerar in Počivalšek

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je po zeleni luči, ki jo je Magni dala AAG, optimističen. (Foto: Kanal A)

Podobno je ob robu današnjega obiska v Brežicah, kjer je z županom Ivanom Molanom govorila o končanju protipoplavne ureditve ob gradnji tamkajšnjih hidroelektrarn in začetku gradnje hidroelektrarne Mokrice, menila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Kot je dejala, bo z izjavami glede odločbe oziroma Magninega okoljevarstvena soglasja počakala do njegove pravnomočnosti oziroma do zaključka tega postopka. Soglasje pa bo, če ne bo pritožbe, pravnomočno v torek, je še dejala.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 140
 
genius2013 11.09.2017 22:14:32
eko organizacije so glumile do zadnjega trenutka, podkupnine so pobrane in zdraharji so zadovoljni....podkupljivi so v obe smeri, za Kemis pa pravijo, da ni bistveno onesnažil okolja..
Več komentarjev