Gospodarstvo

Mura: Usklajevanje do konca meseca

Ljubljana, 19. 08. 2009 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vodstvi Soda in Mure naj bi se do konca meseca uskladili z novim vlagateljem. Potem ko bo sprejet kompromisni predlog, bo upravni odbor Soda zopet zasedal in sprejel nadaljnje odločitve.

Najbolj 'svež rešitelji' Mure je podjetnik s Ptuja Janez Lah, ki ima tri predloge za reševanje Mure, noben pa ne predvideva lastnega finančnega vložka v podjetje.
Najbolj 'svež rešitelji' Mure je podjetnik s Ptuja Janez Lah, ki ima tri predloge za reševanje Mure, noben pa ne predvideva lastnega finančnega vložka v podjetje. FOTO: POP TV

Upravni odbor Slovenske odškodninske družbe (Sod) se je seznanil s predlogi za rešitev Mure. Le en predlog predvideva aktivno poslovno in finančno sodelovanje vlagatelja, vodstvo Soda pa mora skupaj z vodstvom Mure in vlagateljem do konca meseca uskladiti kompromisno rešitev za Muro, so po današnji seji poudarili na Sodu.

Upravni odbor Soda se je seznanil z desetimi predlogi, ki jih je poslalo osem predlagateljev. Sod je že v javnem pozivu navedel, da bo upošteval samo predloge, ki so podkrepljeni z aktivnim poslovnim in finančnim sodelovanjem.

Temu pogoju je zadostil le eden izmed prejetih predlogov, s tem predlagateljem se bodo intenzivno nadaljevala pogajanja, z namenom čim hitrejšega konkretiziranja končne rešitve.

To rešitev je potrebno uskladiti z aktualnim predlogom vodstva Mure. Upravni odbor pričakuje, da bo najkasneje do konca meseca oz. do prihodnjega petka prejel usklajen predlog med vlagateljem ter vodstvoma Mure in Soda. Za organizacijo usklajevalnega sestanka je upravni odbor zadolžil vodstvo Soda.

Potem ko bo sprejet kompromisni predlog, bo upravni odbor Soda zopet zasedal in sprejel nadaljnje odločitve. O končnem predlogu bodo poleg organov Soda v vsakem primeru morali odločati tudi ustrezni organi Mure.

Imena predlagateljev niso znana

Ker je bil z nekaterimi predlagatelji v času priprave predlogov na njihovo željo sklenjen dogovor o zaupnosti, imen predlagateljev in konkretnejše vsebine predlogov Sod danes ni razkril.

Direktor Soda Tomaž Kuntarič pa je na vprašanje, koliko bolj resna je ponudba, na kateri Sod temelji nadaljnje korake, odgovoril, da je predlog bolj resen, saj predvideva upravljanje s podjetjem, finančni vložek, nadzor Soda nad sredstvi, ki bodo potencialno vložena, in načrt izstopa Soda iz naložbe.

Med prispelimi predlogi ni ponudbe podjetnika Joca Pečečnika in tudi ne predloga največjega lastnika Mure, družbe NFD Holding, je pa predlog podjetnika s Ptuja Janeza Laha, ki ima za reševanje Mure tri različne scenarije, vsi pa predvidevajo ohranitev 3300 delovnih mest. Na mizi je še vedno tudi predlog Murinega prokurista Zdenka Podlesnika, ki bi lahko bil "v kombinaciji s katerim od predlogov, ki so sedaj prispeli, toliko bolj izvedljiv", dodaja direktor Soda.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tribething
20. 08. 2009 15.55
Slovenska podjetja sledijo Kristusovim naukom: odpuščajte.
aloalo
20. 08. 2009 14.30
Zakaj bi mogla drzava sploh kej dat..ne razumem???? Zaprite dol in fertik
Buena Vita
19. 08. 2009 23.26
pogovarjajo se koliko denarja bo dala država in koliko botrov si ga bo razdelilo,, mure cele ne reši niti bog,,, samo po kosih in če bo ostalo na koncu tisoč zaposlenih bo to pravi čudež
manco-capac
19. 08. 2009 11.05
Izgleda, da za vsaj polovico delovnih mest rešitve ni. To dobro ve tudi vlada, ampak si sama očitno ne upa potegniti te poteze, potrebuje nekega rešitelja, ki bo to opravil namesto nje.
JozaFric
19. 08. 2009 11.00
Stečaj in nova Mura je rešitev. Podobno kot General Motors v ZDA. Da se rešijo nedobičkonosnih delov podjetja. Ne vem, kje je problem. Morda v komunajzerski miseljnosti slovenceljnev.
Maximusgladiato
19. 08. 2009 11.00
Ti, ki rešujejo ( ali ne rešujejo MURE) naj imajo pred očmi lačna usta družin in otrok, katerih starši, možje in žene delajo v MURI....
ashkante
19. 08. 2009 08.44
Pogovarjali se bojo samo s tistimi, ki jim dajo še več denarja za v žep... stečaj se pa lahko še malo zavleče, saj imajo delavci dovolj prihrankov...