Gospodarstvo

Pahor nezadovoljen s semaforjem

Ljubljana, 24. 03. 2010 19.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier ni zadovoljen z izvajanjem izhodne strategije. Vlado po njegovo bolj zaposlujejo manj pomembne zadeve kot tiste ključne. Ob tem zagotavlja, da vlada dela vse za uveljavitev strategije.

Pahor ni zadovoljen s semaforjem izhodne strategije.
Pahor ni zadovoljen s semaforjem izhodne strategije. FOTO: Vlada RS

Premier Borut Pahor je danes v DZ zatrdil, da ni zadovoljen s prehodom rdečih luči v rumene in zelene na semaforju izvajanja izhodne strategije. Pahor meni, da vlado zaposlujejo nekatere manj pomembne zadeve kot pa tiste, ki so ključne za blaginjo državljanov, a zagotavlja, da se vse dela na tem, da bi strategijo uveljavili.

Jože Tanko (SDS) je v svojem poslanskem vprašanju predsedniku vlade opozoril, da kljub protikriznim ukrepom narašča brezposelnost, posojilni krč pa ne popušča. Spomnil je na ugotovitve Urada vlade za makroekonomske analiza in razvoj (Umar), da so se kazalniki kakovosti življenja za Slovenijo, ki so v minulih letih v primerjavi z ostalimi članicami EU kazali dokaj ugodno sliko, v obdobju finančne in gospodarske krize začeli poslabševati. Predsednika vlade je zato vprašal, koliko zelenih luči je na semaforju izvajanja izhodne strategije in koliko je še rdečih.

Pahor je v odgovoru Tanku dejal, da je vlada prišla na oblast v času padca v krizo, a ponovil, da to ni krivda ne prejšnje vlade ne te, saj gre za svetovno krizo, Slovenija pa je bila spremembam kot odprto gospodarstvo zelo izpostavljena. Potem ko so kazalci lani tako kot praktično povsod v EU kazali navzdol, pa gredo v tem letu kazalci tudi navzgor, je zatrdil premier in obenem zagotovil, da vlada obvladuje problem brezposelnosti. Brez vladnih ukrepov bi standard še bolj padel, je prepričan Pahor.

Ni zadovoljen s prehodom rdečih luči v rumene in zelene

Glede semaforja je Pahor zatrdil, da ni zadovoljen s prehodom rdečih luči v rumene in zelene. Meni, da vlado zaposlujejo nekatere manj pomembne zadeve, kot pa tiste, ki so ključne za blaginjo državljanov, a zagotavlja, da se dela vse na tem, da bi bila strategija uveljavljena. Obenem se zaveda, da so številne zadeve zelo delikatne in predmet socialnega dialoga.

Cveta Zalokar Oražem (Zares) je Pahorja vprašala, na kakšen način bo vlada v pripravo Strategije razvoja Slovenije 2014–2020 umestila premisleke in zamisli z raznih razvojnih razprav. Še posebej je izpostavila predloge glede spremembe modela delovanja družbe, ki naj bi bil bolj trajnosten, človeku prijazen in dolgoročen ter bo temeljil bolj na kakovosti življenja in odnosov.

Premier je ponovil, da je vlada želela razpravo sprožiti od spodaj, tako da jo začenja nevladna stran, neobremenjena s stališči vlade. Zato zaenkrat govori zgolj v lastnem in ne v vladnem imenu.

Pahor ni prepričan v tektonske premike

Priznal je, da ni več tako zelo prepričan kot pred dobrim letom dni, da bo kriza prinesla tektonske spremembe v modelu upravljanja gospodarstva. Spremembe sicer na mnogih področjih bodo, temeljni koncept razvoja pa bo ostal enak, je prepričan.

Premier je zagotovil kratkoročne in dolgoročne rešitve za neplačane pokojninske in socialne prispevke.
Premier je zagotovil kratkoročne in dolgoročne rešitve za neplačane pokojninske in socialne prispevke. FOTO: Jani Dolinšek

Znova pa je zatrdil, da tekmovalnost po njegovem prepričanju ostaja ključen dejavnik našega razvoja. Toliko bomo uspešni, kolikor bomo znali tekmovati z drugimi državami, meni. Nova strategija bo tako imela nekaj novih vrednostnih zasnov, a vseeno bo uspešnost v tekmovanju ključna, je dodal.

Še posebej pa je opozoril na dejstvo, da je v Sloveniji omejen človeški kapital, zato je potrebno skrbeti zato, da bo slovenska družba vključujoča in ne razdruževalna. Pahor meni, da je potrebno ustvariti družbo, ki bo ponujala spodbudo za osebni in družbeni razvoj.

Kaj bo s plačevanjem pripevkov?

Poslanec SNS Miran Györek pa je izpostavil problematiko neplačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je še posebej pereča v zadnjem času. Zanimalo ga je, na kakšen način namerava vlada rešiti te težave.

Pahor je zagotovil, da bo vlada poiskala kratkoročne in dolgoročne rešitve za ta problem. Ker se ta problematika pojavi šele takrat, ko gredo zaposleni v pokoj, bo vlada po premierovih obljubah kratkoročno zagotovila, da bodo imeli tisti delavci, ki gredo sedaj v pokoj, takšno pokojnino, kot da bi jim delodajalci prispevke ves čas plačevali.

Dolgoročno pa bo vlada področje zakonodajno uredila tako, da bodo zagotovljeni ustrezen nadzor nad neplačniki in takojšnje ukrepanje ob kršitvah, kazensko odgovarjanje za neplačevanje prispevkov, sprotno spremljanje in seznanjanje zaposlenih o plačevanju prispevkov, možna pa je tudi prilagoditev gospodarske in stečajne zakonodaje, da bi se takim težavam v prihodnje izognili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dule100
26. 03. 2010 08.35
Pahor nezadovoljen s semaforjam, mi pa s Pahorjem !
Millena
26. 03. 2010 05.29
Tule ni vidt nič zelenega.
NoExit
25. 03. 2010 22.17
Zmeraj ko vidim Pahorja in njegov semafor ,se mi pred očmi pojavi prizor ,ko se vozi v rondoju in gleda ,kje bo zagledal kakšno luč !
12345s
25. 03. 2010 21.04
Pa kaj bi mi brez Pahorja.
justime
25. 03. 2010 17.33
kdo pa mara semaforje?sploh če je rdeča. pa nobena rdeča ni dobra ne pri ženskah ne na semaforju lahko bi se navadili da tudi tardeči ane.
mali_M
25. 03. 2010 16.08
Vidi se, katera barva jim je najljubša.
hrcekmuri
25. 03. 2010 12.47
todokol
25. 03. 2010 11.53
In potem se cela vlada zgovarja, da je kriza in da dela dobro. Dragi Pahor, edina država v Evropi, kjer je še kriza, je Slovenistan. Naiven narod pa še verjame, da je kriva kriza. A vam povem scenarij slovenske države? Leta 2012 bo znova premier Janša. Ker pa je narod glup, bomo 2016 znova izvolili lepe nasmeške in takrat bomo imeli vladarico Katarino. Zapomnite si to. Ta narod ocenjuje samo lepe besede, ne ceni pa dela.
laufer
25. 03. 2010 10.09
Moja napovedana hipoteza ob izzidu semaforjev in izhodne strategije, da vlada nima ustreznih kadrov, ki bi znala pognati gospodarstvo, ekonomijo in kmetijstvo DRŽI!
gostgozd
25. 03. 2010 09.54
haaahaahahaaahaaaa a to je ta famozni semafor? in zato so takrat sklicali novinarsko konferenco? in izum/obstoj tega semaforja so si upal še posebej povdarit in sporočiti javnosti?? ma sej člouk ne more verjet... upam da se z izumom semaforja niso ukvarjal kaj več kot mesec, ali dva, ker to bi bilo pa res že zapravljanje časa.. se pravi, če prav razumem zadevo, gre pri vsem skupaj za to, da se že stoletja standardizirani proces "ideje/zakona/karkoliže" od predloga do uveljavitve - OOOO-pazte zdej tole: pobarva! ... in tako sedaj vsi vemo, da če je nekaj zeleno je uveljavljeno... katastrofa. ampak me res zanima, če je vlatka najela zunanjega svetovalca za pobarvanke (in ali ima nareje alu, ali je svobodni umetnik) .... če bi koga slučajno zanimalo pa se risbica nahaja tule: *
jstTuki
25. 03. 2010 09.43
Hahahah, dragi moji, preberite si tale 2 citata iz članka: "Pahor nezadovoljen s semaforjem; ni zadovoljen s prehodom rdečih luči v rumene in zelene." in "Pahor ni prepričan v tektonske premike". HAHAHAHA!! Ravno pravi člankec za nasmejat se, namesto kavice..
hint
25. 03. 2010 09.25
Težava te vlade je, da se za vse zgovarjajo na krizo. Kriza ni kriva za vladno nedejavnost kriva je vlada sama.
askralj
25. 03. 2010 09.09
Kje v kaki razviti drzavi imajo semafor ki bo rešo drzavo pred bankrotom... To je tak samo pravljica da bi postrigli nas davkoplačevalce do konca na račun bogatih ki kradejo z zmenjenimi miljonskimi posli, kje na semaforu pa se to kontrolira kako se ta denar troši?
izotop
25. 03. 2010 09.04
Ocena: 1-nezadostno. Zdej pa vsi ven, pa druge not. Ne pa da nesposobneži menjajo stolčke.
Cuti 89
25. 03. 2010 08.34
zakon o udelezbi pri dobicku, zame in za vecino nas najbolj pomemben se v osnutku ni hehe pa tud nebo se ene 10 let
wsharky
25. 03. 2010 08.11
... ne me hecat... borut je nezadovoljen s semaforjem... pa to je sala dneva... itak da je nezadovoljen... saj se vsi ukvarjajo samo sami s sabo in z nepomembnimi zadevami, da mecejo pesek narodu v oci... pa saj to je bilo za pricakovat...
medo357
25. 03. 2010 08.03
Tale naš pahorček je znova brcnil v temo. Samo če pogledam na njegov semafor, kje sta zakon o delitvi dobička, zakon obdavčitvi luksuza, kje je izvajanje zapisanih zakonov. Že dolga leta se govori, razpravlja, piše, pa ju še vedno ni – ker tu smrdi (beri kot vsakokratna trenutna oblast si plačuje glasove, si deli stolčke in milijončke). Tako je tudi pri aktualnem zakonu. Najenostavneje je oskubiti reveža namesto, da bi država pobrala denar, ki leži na tleh (beri pobrala neplačane davke in prispevke), da bi odpravila (vsaj omejila) delo na črno, na sivo in ne vem še kako obarvano. Koliko je tu privatnikov, podjetnikov, ki se delajo reveže, dejansko pa goljufajo državo in živijo na veliki nogi. Prosijo državo za pomoč, ki jo nato spravijo v svoj žep, raja pa hira dalje. V tej državi ni problem postaviti hišo brez računa, si kupiti luksuzen avto na račun firme, očitno je problem le penzija v višini 400 €. Ali je res? Verjetno bo spet njegov so w…, …psi lajajo, karavana gre dalje.
saso999
25. 03. 2010 07.54
KAKO JE NEZADOVOLJEN, ALI NI TO NJEGOVA BARVA?!
Kritik19
25. 03. 2010 07.23
Kaj boste pa imel druga, kot same rdeče luči, saj ste vendar rdečkarji.
MYDAY
25. 03. 2010 07.07
vladi gori rdeča luč, ljudstvu bo prekipelo in takrat bo neustavljivo zelena