Zgodovinski mejnik za Gorenje

Skupina Gorenje in Panasonic Corporation sta napovedala sklenitev dolgoročnega strateškega partnerstva. Panasonic bo za delnico Gorenja odštel 4,31 evra, s tem bo pridobil 13 odstotkov delnic Gorenja. Predsednik uprave Bobinac pravi, da gre za zgodovinski mejnik za podjetje.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Gorenje

(Foto: Reuters)

Skupina Gorenje in Panasonic Corporation bosta sodelovala na področjih raziskav in razvoja ter proizvodnje in prodaje. Partnerstvo bo temeljilo na konkurenčnih prednostih in zmogljivostih obeh podjetij ter tako prispevalo k višji dobičkonosnosti obeh partnerjev, izboljšalo njuno konkurenčnost v Evropi ter prineslo koristi potrošnikom, sta družbi zapisali v skupnem sporočilu za javnost.

Partnerstvo naj bi Gorenju v prihodnjih petih letih prineslo okoli 400 milijonov evrov dodatnih prihodkov, pospešilo bo njihov razvoj in prodajo ter počasi pozitivno vplivalo tudi na število zaposlenih.

Japonski proizvajalec elektronike Panasonic bo za delnico Gorenja odštel 4,31 evra. S tem bo Panasonic pridobil 13 odstotkov delnic Gorenja. Če bodo delničarji na avgustovski skupščini dokapitalizacijo podprli, bo sledil drugi del povečanja osnovnega kapitala, h kateremu bodo najprej povabljeni obstoječi delničarji, ki bodo imeli predkupno pravico, zatem pa tudi novi povabljeni vlagatelji. Vpisna cena zanje bo popolnoma enaka kot za Panasonic, torej 4,31 evra, je zagotovil predsednik upprave Gorenja Franjo Bobinac.

Partnerstvo temelji na dveh stebrih

Prvega sestavljajo skupne aktivnosti na področju raziskav in razvoja ter skupne proizvodne platforme za izbrane skupine proizvodov (pralni stroji, hladilniki ter vgradne pečice), drugega pa prodajna mreža, trženjsko znanje in izkušnje z distribucijo po vsej Evropi.

Po napovedanem partnerstvu so se delnice Gorenja podražile za 2,5 odstotka.

Kot izkaz zaupanja v uspeh partnerstva in predanosti dolgoročnemu poslovnemu sodelovanju bo Panasonic vložil 10 milijonov evrov v manjšinski delež Gorenja, Gorenje pa bo izvedlo dokapitalizacijo ter uvrstilo svoje delnice v sekundarno kotacijo, da bi partnerstvo koristilo tako obstoječim kot novim delničarjem.

Bobinac: Gre za zgodovinski mejnik za Gorenje

Bobinac se partnerstva s Panasonicom veseli. "Vzpostavitev strateškega partnerstva s tako ugledno korporacijo, kot je Panasonic, je zgodovinski mejnik za Gorenje in pomemben korak pri uresničevanju strateških usmeritev," je zapisal v sporočilu za javnost.

Podjetji bosta sprva dali poudarek skupnemu razvoju nove generacije pralnih strojev za distribucijo na trgu EU, proizvodnji hladilnikov pod blagovno znamko Panasonic za distribucijo v EU, Rusiji ter drugih trgih nekdanje Sovjetske zveze ter možnostim skupne distribucije izbranih vgradnih kuhinjskih aparatov pod blagovno znamko Panasonic v Evropi in Gorenjevi proizvodnji vgradnih pečic.

Bobinac, ki je lani imel neto prejemke v višini nekaj več kot 125.000 evrov, je poslovanje v letu 2012 glede na tržne razmere, gospodarsko in finančno krizo ocenil kot solidno. Gorenje se je tako lani precej razdolžilo, in sicer za 51,4 milijona evrov, s čisto dobičkonosnostjo pa Bobinac ni zadovoljen, saj je bila ta pod načrtom. Prvi mož Gorenja meni, da je treba "plavati proti toku" in iskati rast tam, kjer je, kar pomeni na trgih zunaj Evrope.
 

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 144
 
HooplaToopla 14.07.2013 23:28:36
"Zgodovinski mejnik za Gorenje" --- Nič ne bom rekel ... Ampak vsi zgodovinski mejniki v Sloveniji v zadnjih 25 letih so se doslej izkazali za nateg. Brez izjeme.
Več komentarjev