Gospodarstvo

PDP bo prevzela deleže Kada, Soda in DSU

Ljubljana, 17. 12. 2009 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
6

Kad, Sod in DSU bodo na Posebno družbo za podjetniško svetovanje prenesle za okoli 70 milijonov evrov naložb. PDP bo imela aktivnejšo vlogo pri upravljanju, končni cilj pa je prodaja teh naložb.

Predsednik uprave Kada Borut Jamnik
Predsednik uprave Kada Borut Jamnik FOTO: POP TV

Kad, Sod in DSU bodo na Posebno družbo za podjetniško svetovanje (PDP) prenesle svoje naložbe v družbah Adria Airways, Aero, Elan Skupina, Elektrooptika, Fotona, Novoles, Paloma, Rimske terme, Unior in Vegrad. Namen PDP je, da bo z aktivnim upravljanjem povečeval sedaj nizke vrednosti teh naložb, končni cilj pa je prodaja.

Končni cilj je prodaja omenjenih deležev

PDP bo združeval upravljalske pravice deležev, ki jih imajo Kapitalska družba (Kad), Slovenska odškodninska družba (Sod) in DSU v podjetjih v težavah, ter bo sodelovala pri prestrukturiranju in sanaciji teh podjetij. "Ocenjujemo, da bi se prodaja teh deležev lahko izvršila v roku treh do petih, šestih let, odvisno od uspešnosti povečevanja vrednosti teh naložb in od takratnih razmer na trgu," je na današnji novinarski konferenci Kada dejal izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele.

Skupna vrednost naložb, ki jih bodo Kad, Sod in DSU prenesle na PDP, znaša 66,8 milijona evrov. Kad bo po dokapitalizaciji postal skoraj 74-odstotni lastnik PDP, Sod skoraj 23-odstotni, DSU pa triodstotni.

PDP bo imela približno 71 milijonov evrov kapitala, pet milijonov evrov ima denarnih depozitov in bo deloval kot finančni posrednik, je povedal predsednik uprave Kada Borut Jamnik. Predvideno je, da bo donosnost upravljanja deležev pozitivna oziroma višja od donosnosti bančnega trga, je dodal Golob Matzele.

Izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele (desno)
Izvršni direktor PDP Matej Golob Matzele (desno) FOTO: Dare Čekeliš

PDP bo imela aktivnejšo vlogo v podjetjih

V omenjenih podjetjih bo PDP po njegovih besedah ali večinska ali največja posamična lastnica. V vseh podjetjih se je že seznanil s ključnimi kazalci poslovanja. "Nato bo sodelovala pri ureditvi medsebojnih razmerij glede načina aktivnega upravljanja družbe ter  pri opredelitvi ključnih pomanjkljivosti in slabosti v družbi ter pripravi ustreznih ukrepov," je povzel Golob Matzele.

PDP bo imela v Adrii Airways 87,38-odstotni delež, v Aeru 32,60 odstotka, v Elan Skupini 66,37 odstotka, Elektrooptiki 70,48 odstotka, Fotoni 70,48 odstotka, Novolesu 20,84 odstotka, Palomi 70,97 odstotka, Rimskih termah 15,88 odstotka, Uniorju 45,05 odstotka, v Vegradu pa 29 odstotkov.

PDP je za Kad korak v smeri, da se bo lahko posvetila svojemu poslanstvu, to je upravljanje premoženja na način, ki bo omogočal dolgoročno zagotavljanje dodatnih virov za financiranje pokojninske blagajne. Po Jamnikovem mnenju je PDP takšna družba, ki bi morala počasi iz lastništva Kada, Soda in DSU v last države. Sicer pa je glede preoblikovanja Kada povedal, da je trenutno še vse v pripravljalni fazi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
19. 12. 2009 14.22
komunisti samo premetavajo in prelivajo ,,kot je to bilo za posebne čase POZDOV ,SOZDOV ,SPIZDOV IN KRADINIZMOV
odbogaposlan
18. 12. 2009 16.25
še ena tajkunizacija!
NENORMALEN
17. 12. 2009 20.46
pa na spodnji sliki dva prvič in zadnjič videna "svetovalca", ki si bosta napolnila račune... Nešteto nekih podjetij, skladov, investicijskih družb, da sploh ne govorimo o nešteto svetovalcev v dragih oblekah in s hinavskim nasmeškom... Propad, dekadenca, konec...
unja1m
17. 12. 2009 19.19
instant pametnjakovići
selector
17. 12. 2009 18.19
Kako na eleganten način prodat deleže v podjetjih, ki so socialna bomba, da si ne nakoplješ nove MURE? Pahor ma odgovor: PDP.
Braveheart
17. 12. 2009 15.15
Zopet bodo milioni izpuhteli neznano kam. Komunisti pa bodo ponovno rekli, da je prišlo do napake.