Pipistrelu trije certifikati kitajske agencije za civilno letalstvo

Pipistrel je za tri svoja letala prejel certifikate kitajske agencije za civilno letalstvo. Z njimi se Pipistrelu na široko odpirajo vrata na Kitajsko, kjer se letalski sektor hitro širi.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Pipistrelov virus SW 80 Garud

(Foto: Pipistrel)

Direktor ajdovske družbe Pipistrel Ivo Boscarol je danes iz rok namestnika kitajskega ministra za promet in direktorja tamkajšnje agencije za civilno letalstvo Fenga Zhenglina prejel tri certifikate.

Z njimi se Pipistrelu na široko odpirajo vrata na Kitajsko, kjer se letalski sektor hitro širi. Izkoristiti ga želi tudi s proizvodnjo na Kitajskem. Certifikate je Pipistrel danes v Ajdovščini prejel za tri letala - Virus 912, Virus SW in Sinus 912.

Na Kitajskem trenutno leti 50 Pipistrelovih letal, je ob tem povedal Boscarol. Na Kitajsko jih je uvozilo podjetje Flying Tigers General Aviation, ki ta letala uporablja predvsem za namene marketinga in promocijskih predstavitvenih poletov.

Vendar ima Pipistrelov predstavnik na Kitajskem in direktor podjetja Flying Tigers Danny Wu ambiciozne načrte prodaje slovenskih ultralahkih letal na kitajski trg. V ponedeljek je ob robu podpisa dveh sporazumov s področja letalstva med Slovenijo in Kitajsko povedal, da bi lahko ta številka segla do 1000. A pogoj zato je postavitev proizvodnje na Kitajskem. Po Boscarolovih besedah Pipistrel ne želi zamuditi tega trenutka, zato bodo že v letošnjem letu začeli nekatere postopke za gradnjo od enega do treh proizvodnih obratov.

Boscarol razmišlja tudi o možnosti, da bi kitajskemu partnerju omogočil vstop v lastništvo Pipistrela. "V Pipistrelu smo ponosni, da smo lahko del take zgodbe. Projekti, ki jih načrtujemo na Kitajskem, so rezultat prizadevanja in sodelovanja civilnih letalskih oblasti Slovenije in Kitajske. S podporo civilnih letalskih oblasti obeh držav je Pipistrelu uspelo stopiti še korak naprej na svoji poti, predvsem pa postaviti tisto prvo in najpomembnejšo stopnico na poti kitajsko-slovenskega sodelovanja v letalski industriji," je povedal Boscarol.

Kitajska letalska industrija je na začetni razvojni stopnji. Do letošnjega leta je bilo v celotni Kitajski registriranih samo 2000 zasebnih letal, vendar industrija in prodaja raste kar s 30 odstotki na leto. Kitajska gradi mrežo preko 200 majhnih civilnih letališč na leto, zato so tudi želje in potrebe po letalih, kot jih izdeluje Pipistrel, velike. Kitajska je v zadnjem času poenostavila pridobivanje certifikatov proizvajalcev, pilotskih dovoljenj in pravil, ki urejajo javno letenje. Zato so za Kitajce pomembne tudi slovenske izkušnje pri delovanju majhnih športnih letališč in letalskih društev. Feng je danes omenil možnost prenosa takega vzorca delovanja tudi na Kitajsko.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 72
 
Smolapataaka 18.05.2016 18:16:51
Da je Boscarol toliko naiven, si pa ne bi mislil... Kako rečejo kitajcem? Narod ponarejevalcev. Zakaj so se zagnali v avion? Zato ker ga bodo prerisali do zadnje podložke in začeli masovno proizvajati kopije in jih ponujati svetu za tretjino cene. Na avtorstvo in zaščito patntov se pa kitajci itak požvižgajo.
Več komentarjev